Εσείς θυμάστε τον ΝΤΕΜΗ στην… Παρί Σεν Ζερμέν;

Η δυνατότητα να μπορούν να μεταγραφούν σε ομάδες του εξωτερικού, ακόμα και σε προηγμένα ποδοσφαιρικά χώρες, ίσως ήταν το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004 από την Εθνική μας. Αν όχι η μόνη. Πριν το άκρως ενδιαφέρον θέμα, μπείτε εδώ για να δείτε τα πιο δυνατά σημερινά παμε στοιχημα προγνωστικα Για […]

17 Νοεμβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η δυνατότητα να μπορούν να μεταγραφούν σε ομάδες του εξωτερικού, ακόμα και σε προηγμένα ποδοσφαιρικά χώρες, ίσως ήταν το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004 από την Εθνική μας. Αν όχι η μόνη. Πριν το άκρως ενδιαφέρον θέμα, μπείτε εδώ για να δείτε τα πιο δυνατά σημερινά παμε στοιχημα προγνωστικα

Για κάποια λίγα χρόνια λοιπόν, μετά αρκετές ομάδες ήθελαν να έχουν στις τάξεις του έναν πρωταθλητή Ευρώπης. Ή έστω έναν παίκτη που βρίσκεται στην εθνική ομάδα που έχει το ευρωπαϊκό σκήπτρο στην κατοχή της. Έλληνες που είχαν δοκιμάσει την τύχη τους στο εξωτερικό βέβαια υπήρχαν, προφανώς λιγότεροι, αλλά υπήρχαν. Όχι όμως σε ομάδες τόσο γνωστές όπως η Παρί Σεν Ζερμέν ή η Ατλέτικο Μαδρίτης. Τις φανέλες των οποίων φόρεσε μέσα σε ένα καλοκαίρι ο Ντέμης Νικολαΐδης. Και όλα αυτά ένα χρόνο πριν από το χρυσό καλοκαίρι για την Εθνική ποδοσφαίρου, ή τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα.

Το τέλος μιας αγάπης

Η σεζόν 2002-2003 ήταν μια παράξενη χρονιά για τον Ντέμη Νικολαΐδη. Παράξενη όσο και δύσκολη. Η σχέση ζωής με την ΑΕΚ έδειχνε ότι πλησιάζει στο τέλος της. Κυρίως εξαιτίας των πολλών ιδιαίτερα εξεζητημένων επιλογών που η διοίκηση Ψωμιάδη έκανε. Ο Ντέμης κατάλαβε ότι στο επαγγελματικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί δεν μπορούσε πλέον να λειτουργήσει και έτσι άρχισε να αναζητά τις επιλογές του. Να συνεχίσει σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα απλώς δεν υπήρχε ως επιλογή. Οπότε; Οπότε στροφή για το εξωτερικό. Και η αλήθεια είναι ότι μέχρι τότε κάποιοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι είχαν εκφράσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον τους για τον Έλληνα επιθετικό. Αλλά έμενε μόνο φιλολογικό. Εξαιτίας του Έλληνα επιθετικού. Εκείνο το καλοκαίρι όμως ήταν διαφορετικό.

Ο Ντέμης και ο Ροναλντίνιο

Σε ένα άλλο σημείο της Ευρώπης, στο Παρίσι, η Παρί Σεν Ζερμέν προσπαθούσε να συνηθίσει την ιδέα ότι το μεγάλο αστέρι της, ο Ροναλντίνιο θα φοράει μεν τα ίδια χρώματα στη φανέλα, αλλά με διαφορετικό σήμα σε αυτή. Ο Βραζιλιάνος μάγος κατηφόριζε για τη Βαρκελώνη. Και ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς, προπονητής τότε των Παριζιάνων ήθελε κάποιον επιθετικό εναγωνίως. Ο Ντέμης ήταν ήδη ψηλά στη λίστα του Βόσνιου τεχνικού και κινήθηκε άμεσα. Άμεση και καταφατική ήταν η απάντηση του Νικολαΐδη που έβλεπε το όνειρό του να παίρνει σάρκα και οστά.

Ο Ντέμης όχι μόνο πήγε στο Παρίσι, αλλά αφού περνάει τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις συμφωνεί με τους Παριζιάνους για τις οικονομικές απολαβές και τη διάρκεια του συμβολαίου και λίγο πριν τα δύο μέρη υπογράψουν και επικυρώσουν τη συμφωνία, φωτογραφίζεται με τη φανέλα της νέας του ομάδας. Ανακοινώνεται μάλιστα και από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, που στην ανταπόκρισή του χρησιμοποιεί τη φωτογραφία από την επίσημη ιστοσελίδα της Παρί Σεν Ζερμέν. Τον Ντέμη να φορά τη φανέλα της. Για πρώτη και μοναδική φορά.

Το πρόβλημα και η εναλλακτική

Λίγο μετά οι υπεύθυνοι της ομάδας κρατούσαν τα εργομετρικά τεστ στα οποία είχε υποβληθεί ο Έλληνας επιθετικός. Και έδειχναν ιδιαίτερα προβληματισμένοι από αυτό που παρουσίαζαν. Ένας παλιός τραυματισμός – σύμφωνα με τους Γάλλους τουλάχιστον – επηρέαζε ακόμη την κατάσταση του Ντέμη Νικολαϊδη. Ο οποίος θα χρειαζόταν περίπου τρεις μήνες για να μπορέσει να είναι σε καλή κατάσταση. Και έτσι δεν προχώρησε ποτέ η μεταγραφή. Από γαλλικής πλευράς είχε διαρρεύσει ότι η Παρί Σεν Ζερμέν είχε προτείνει στον Ντέμη να ακολουθήσει την προετοιμασία της ομάδας και αν όλα πήγαιναν καλά τότε να υπέγραφε το συμβόλαιο.

Και ίσως να υπήρχε σχετική ρήτρα να πληρώνεται με τις συμμετοχές. Η πλευρά του Νικολαΐδη διευκρίνιζε ότι η διαφωνία είχε να κάνει με τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου. Όποιος και αν ήταν πάντως ο λόγος, γεγονός ήταν ότι η μεταγραφή ναυάγησε. Όταν αυτό έγινε γνωστό και με δεδομένη την επιθυμία του ίδιο να μην γυρίσει στην Ελλάδα, ο παλιός παίκτης του Πανιωνίου και της Ατλέτικο Μαδρίτης τον πρότεινε στους ιθύνοντες των Μαδριλένων, και στο επόμενο πλάνο ο Ντέμης έβγαζε εισιτήριο για Μαδρίτη. Εκεί ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργομετρικές και υπέγραψε τελικά στον ισπανικό σύλλογο. Όπου για δύο χρόνια πρέσεφερε πολλές σημαντικές στιγμές στους φιλάθλους του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024