Αγόριανη: Το χωριό των τεσσάρων εποχών με τον θεαματικό καταρράκτη

Έχοντας κατακτήσει επάξια μία υψηλή θέση στην ταξιδιωτική ατζέντα του ορεινού τουρισµού, η Αγόριανη ξεχωρίζει για τις value for money προτάσεις της στον τοµέα της διαµονής και της εστίασης, εξασφαλίζοντας έτσι µια αξέχαστη εµπειρία απόδρασης από την καθημερινότητα, αλλά και τις πιο mainstream επιλογές. Αμφιθεατρικά χτισμένη σε υψόμετρο 850 μέτρων, μέσα στο ελατοσκέπαστο τοπίο του […]

10 Νοεμβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Έχοντας κατακτήσει επάξια μία υψηλή θέση στην ταξιδιωτική ατζέντα του ορεινού τουρισµού, η Αγόριανη ξεχωρίζει για τις value for money προτάσεις της στον τοµέα της διαµονής και της εστίασης, εξασφαλίζοντας έτσι µια αξέχαστη εµπειρία απόδρασης από την καθημερινότητα, αλλά και τις πιο mainstream επιλογές. Αμφιθεατρικά χτισμένη σε υψόμετρο 850 μέτρων, μέσα στο ελατοσκέπαστο τοπίο του Παρνασσού χαρακτηρίζεται από πολλούς και ως αλπικό χωριό. Αποτελεί, μάλιστα, έναν κορυφαίο χειμερινό προορισμό. Όποιος όμως το επισκεφθεί , θα καταλάβει ότι είναι το χωριό των τεσσάρων εποχών…

Σε απόσταση µόλις 25 χλµ. από την Αράχωβα και µε εύκολη πρόσβαση στο Χιονοδροµικό Κέντρο του Παρνασσού, το γραφικό χωριό της  Αγόριανης ή Επτάλοφος, όπως ονοµάζεται επισήµως, εκπλήσσει ευχάριστα τους ανυποψίαστους επισκέπτες με το φυσικό κάλλος που το περιβάλλει. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, δημοφιλείς ανά την Ελλάδα ταβέρνες  και ατμοσφαιρικές καφετέριες «δίνουν ζωή» στο χωριό, με ποιοτικές προτάσεις  από ροφήματα και γεύματα για όλη την ημέρα.

Το φθινόπωρο, η Αγόριανη «πνίγεται» από τα πολύχρωμα φύλλα των δέντρων που μαστίζονται γύρω και δημιουργούν μία άλλη αίσθηση στο τοπίο, πιο ρομαντική, πιο μελαγχολική, αλλά και όμορφη! Για τους λάτρεις του βουνού, αλλά και τους σκίερ κατά τους χειμερινούς μήνες, το σύντομο ταξίδι στην Αγόριανη, αποτελεί must εμπειρία που δεν πρέπει να παραβλέψουν. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό πνιγμένο στα έλατα και τα θεόρατα πλατάνια, με πετρόχτιστα σπιτάκια και καμινάδες που αχνίζουν, ταβερνάκια που σερβίρουν ό,τι εμπνεύστηκε η μαγείρισσα, ξύλινες σοφίτες στρωμένες με φλοκάτες και άπειρα μονοπάτια για πεζοπορία..

 

Χωριό που γέννησε ονομαστούς αγωνιστές του ’21 αλλά και της Αντίστασης, στο χάρτη θα το βρείτε και ως Επτάλοφο, όνομα που δηλώνει τη θέση του πάνω σε επτά λόφους, σε υψόμετρο που φτάνει ως και τα 1.100 μ., στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού.  Στο χωριό θα συναντήσετε παλιά (αλλά ανακαινισμένα) εκκλησάκια του 19ου αιώνα, όπως τους χτισμένους πάνω σε πηγή Αγίους Αναργύρους και την Αγία Παρασκευή με την τεράστια βελανιδιά του Σικελιανού.

 

Με αφετηρία για τις διαδρομές των επισκεπτών την κεντρική πλατεία, το ένστικτο και οι φυσικοί ήχοι των τρεχούμενων νερών, προσκαλούν «ψιθυριστά» τον επισκέπτη  να ακολουθήσει το πέτρινο μονοπάτι πλάι στη ρεματιά.

Κάνοντας ζιγκ ζαγκ πλάι στο μικρό ποταμάκι, σε απόσταση πενήντα μέτρων  πιο πάνω, μία έκπληξη περιμένει τους περιπατητές. Από  το πετρόχτιστο μονοπάτι που ανηφορίζει, θα βρεθούν ξαφνικά στο σήμα κατατεθέν του χωριού. Ο ήχος που πλημμυρίζει ολόκληρη την ανηφορική διαδρομή, «λύνει τον γρίφο». Ωστόσο, η εικόνα του καταρράκτη, με τα κρυστάλλινα νερά που πέφτουν ορμητικά από ύψος περίπου είκοσι μέτρων και συνεχίζουν την.. ξέφρενη πορεία τους μέχρι την πλατεία του χωριού, καθηλώνει.

Το απόλυτο φωτογραφικό σποτ της Αγόριανης, ο εμβληματικός καταρράκτης, είναι το σημείο που θα αφήσεις για λίγα δευτερόλεπτα τη σκέψη να ταξιδέψει με τον ήχο των  τρεχούμενων νερών.  Σ’ ένα τοπίο γεμάτο πηγές, πλατάνια, φτελιές και έλατα, χιόνι, ή φύλλα κολλημένα στο έδαφος από τα πρωτοβρόχια,  η αυθεντική μυρωδιά από χωριό έχει αναδείξει την Αγόριανη σε πόλο έλξης,  στην άλλη, πιο χαλαρή και φυσιολατρική πλευρά του Παρνασσού, πέρα από την κοσμική Αράχωβα.

 

 

Extra tip : Η  Αγόριανη είναι απαλλαγμένη από “souvenir shops”. Οι κάτοικοί της είναι αυθεντικά φιλόξενοι και αγαπούν τα παραδοσιακά προϊόντα.

Aγοράστε τοπικά προϊόντα από το Μαγαζάκι της Αγόριανης που είναι και το mini market της πλατείας Στάση για καφέ, γλυκό η μεζέ στην Κορακότρουπα, στο πιο κεντρικό σημείο της Αγόριανης

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024