Γιάννης Οικονόμου: Να οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο ελληνικής γεωργίας (βίντεο)

Παρέμβαση στη Βουλή πραγματοποίησε ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για την προετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2021-2027 που ετοιμάζει αυτή την περίοδο το υπουργείο. Η περίοδος που βιώνουμε αναδεικνύει τις χρόνιες αδυναμίες και […]

27 Νοεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Παρέμβαση στη Βουλή πραγματοποίησε ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για την προετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2021-2027 που ετοιμάζει αυτή την περίοδο το υπουργείο.

Η περίοδος που βιώνουμε αναδεικνύει τις χρόνιες αδυναμίες και πόσο σωρευτικά αυτές επιδρούν στο εισόδημα των αγροτών και στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας. Βλέπουμε την κατάρρευση της ζήτησης να συμπαρασύρει τις τιμές. Βλέπουμε αδυναμίες διαχρονικές να αφήνουν έρμαια τους παραγωγούς, τις καλλιέργειες και τις σοδειές στην κλιματική αλλαγή, ανέφερε στον πρόλογο της παρέμβασης του ο βουλευτής.

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγάλη πρόκληση και με το σχέδιο που συζητάμε, αλλά και με τις δυνατότητες που η χώρα θα έχει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, να οικοδομήσουμε ένα καινούργιο μοντέλο στην ελληνική γεωργία, έτσι ώστε να είναι ανθεκτική στα προβλήματα και στις απειλές που έχουμε, να γίνει πιο ανταγωνιστική και, κυρίως, να οδηγήσει και αυτή στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών, όχι μόνο ως ανάγκη για την καλύτερη επιβίωσή τους, αλλά και ως κίνητρο για να τραβήξει και περισσότερο κόσμο και καλύτερα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο κόσμο προς την αγροτική παραγωγή.

Επίσης, ο βουλευτής έθιξε ενώπιον της Επιτροπής αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το ζήτημα της κατάρρευσης των τιμών αυτή την περίοδο σε πάρα πολλά αγροτικά προϊόντα όπως το βαμβάκι αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της δημοπρασίας που διενεργήθηκε από την ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Λαμίας για το βαμβάκι και την τιμή που δόθηκε, από τρεις μόλις που παρευρέθηκαν, που ήταν 35 λεπτά.

Πρέπει να δούμε, πώς θα αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας για να θωρακίσουμε τους παραγωγούς στις απειλές και σε αυτές τις συνέπειες που συνέχεια υφίστανται στην τσέπη τους και στο εισόδημά τους, με μια σειρά από διαρθρωτικά έργα, που θα ρίξουν ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν την ποιότητά τους, που θα πολλαπλασιάσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, σημείωσε ο κ. Οικονόμου προτείνοντας δράσεις και πολιτικές όπως:

  • Εγκατάσταση και προμήθεια, συστημάτων έγκαιρης ενημέρωσης και πληροφόρησης για τις κλιματικές συνθήκες και για τις ασθένειες, έτσι ώστε ο καθένας να σταθμίζει έγκυρα και γρήγορα τι θα κάνει και πώς θα αντιδράσει.
  • Πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης. Το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει στις τιμές, μπορεί όμως, να παρέμβει σε πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης, σε μια σειρά από προϊόντα που για διάφορους λόγους, δεν είναι ένας και δύο οι λόγοι, έχουν καταρρεύσει και η ζήτηση και οι τιμές.
  • Κίνητρα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας γύρω από τον αγροτικό τομέα όπως για παράδειγμα εξαρτήματα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α.
  • Πολιτικές για την έρευνα και την καινοτομία, που ανάμεσα στα υπόλοιπα, θα μας βοηθήσουν να βρούμε υβρίδια καινούργια τα οποία θα ανταποκρίνονται σε καιρικές συνθήκες από τις οποίες χαρακτηρίζεται η παραγωγή στη χώρα μας και που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απεξάρτηση της γεωργίας και της παραγωγής από το έδαφος, με την υδροπονία, την αεροπονία κ.α.

Τέλος, ο βουλευτής στο κλείσιμο της παρέμβασης του, έκανε μια πρόταση σχετικά με την ανάγκη στοχευμένης κατάρτισης των αγροτών στην επιχειρηματική-εμπορική λογική, ώστε να αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και τα κατάλληλα «εργαλεία» και μέσα από τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου εμπορίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

26 Μαρτίου 2024