Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός πώλησης της ΛΑΡΚΟ

Eν αναμονή του δεύτερου διαγωνισμού, από το ΤΑΙΠΕΔ για τα μεταλλευτικά δικαιώματα της Λάρυμνα Για τις 8 Ιανουαρίου προγραμματίζεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί τη μία από τις δύο διαγωνιστικές διαδικασίες για να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Πρόκειται για το διαγωνισμό που θα πραγματοποιήσει ο ειδικός διαχειριστής και […]

24 Νοεμβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Eν αναμονή του δεύτερου διαγωνισμού, από το ΤΑΙΠΕΔ για τα μεταλλευτικά δικαιώματα της Λάρυμνα

Για τις 8 Ιανουαρίου προγραμματίζεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί τη μία από τις δύο διαγωνιστικές διαδικασίες για να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Πρόκειται για το διαγωνισμό που θα πραγματοποιήσει ο ειδικός διαχειριστής και αφορά τα μεταλλευτικά δικαιώματα για τα μεταλλεία της Εύβοιας, της Φθιώτιδας στον  Άγιο Ιωάννη και τα αποθέματα μεταλλευμάτων, αγροτεμάχια αλλά και τον κινητό και λοιπό εξοπλισμό στην περιοχή της Λάρυμνας.

Αρχικά ο διαγωνισμός προβλέπει την εκδήλωση ενδιαφέροντος και στην συνέχεια θα γίνει η προεπιλογή.

Ο δεύτερος διαγωνισμός θα διενεργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και τα μεταλλευτικά δικαιώματα του εργοστασίου της Λάρυμνα.

Η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Λειτουργεί ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στη Στερεά Ελλάδα, το οποίο επεξεργάζεται τους λατερίτες που αυτή εξορύσσει για την παραγωγή σιδηρονικελίου με περιεκτικότητα σε νικέλιο 18% -24%.

Η ΛΑΡΚΟ διατηρεί επίσης δικαιώματα εξόρυξης σε τέσσερις περιοχές: τα ορυχεία του Αγίου Ιωάννη (κοντά στη Λάρυμνα), τα ορυχεία της Εύβοιας, τα ορυχεία της Καστοριάς και το ορυχείο λιγνίτη των Σερβίων. Ορισμένα εξ αυτών εκμισθώνονται από το κράτος ή τρίτους, ενώ άλλα ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ.

Με το νόμο 4664/2020, η ΛΑΡΚΟ έχει τεθεί σε ειδική διαχείριση από τις 28 Φεβρουαρίου του 2020 και έχει οριστεί ειδικός διαχειριστής.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει 55,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, η Εθνική Τράπεζα 33,4% και η ΔΕΗ 11,4%.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ:

Στη γραμμή της αφετηρίας μπαίνει σήμερα η διαδικασία διενέργειας των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης του Ειδικού Διαχειριστή της εταιρείας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Η πρόσκληση αφορά:

  1. Παραχωρήσεις Μεταλλευτικών Δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης) και Καστοριάς
  2. Αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών
  3. Κινητός και λοιπός εξοπλισμός
  4. Αγροτεμάχια στην περιοχή του Μεταλλείου Λάρυμνας (Φθιώτιδα), στον Άγιο Ιωάννη και στη Λιάβδα Λάρυμνας, καθώς και στην Εύβοια.

Η προθεσμία για την υποβολή Αιτήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος εκπνέει στις 8 Ιανουαρίου 2021.

Σε αυτή την Α΄Φάση του διαγωνισμού, ο σκοπός είναι να προεπιλεγούν οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί, με γνώμονα την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων αξιόπιστων επενδυτικών σχημάτων. Κατόπιν οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι που θα προκριθούν στη Β’ Φάση θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές σύμφωνα με τη διαδικασία και τους όρους που θα προσδιορίζονται και εξειδικεύονται στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ –που λειτουργεί για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου- και ο διαγωνισμός για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου,με βασικό αντικείμενο την μακροχρόνια παραχώρηση του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος της Λάρυμνας.

Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής βρίσκονται σε στενή συνεργασία ώστε να διεξαχθούν παράλληλα οι δυο διαγωνισμοί, με στόχο η όλη διαδικασία να συντελέσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και στη συνέχιση της δραστηριότητας. Επιδίωξη είναι η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα και οι δεσμευτικές προσφορές να έχουν υποβληθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2021.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζήδάκης δήλωσε σχετικά: «Η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη ΛΑΡΚΟ επιβεβαιώνει την ισχυρή μας βούληση να δοθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα 35 ετών. Η ΛΑΡΚΟ ήταν μια «καυτή πατάτα» που κανείς δεν ήθελε να αγγίξει, καθώς η εταιρεία συσσώρευε συνεχώς χρέη προς τους πάντες (ΔΕΗ, ταμεία, προμηθευτές κ.α.), ήταν εκτεθειμένη σε βαριά πρόστιμα -περιβαλλοντικά και όχι μόνο- και έπρεπε να επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις τέτοιου ύψους που καθιστούσαν μη βιώσιμη τη συνέχιση της λειτουργίας της με το σημερινό μοντέλο.

Η λύση που προωθούμε έχει χαρακτηριστικά μεταρρύθμισης. Κινείται στο πλαίσιο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 και επιτρέπει τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου της ΛΑΡΚΟ, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος και με βιώσιμους όρους. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εκδηλωθεί ικανό ενδιαφέρον και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, κατά τρόπο που θα δημιουργεί αξία για την ελληνική οικονομία και θα στηρίζει την απασχόληση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024