Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση επιλέγει να εγκαταλείψει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο έλεος της πανδημίας»

Προσκεκλημένος στη συζήτηση με θέμα: «Μέτρα στήριξης επαγγελματιών στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης – συζήτηση & ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στην αγορά», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, ήταν ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κυρίαρχο […]

25 Νοεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Προσκεκλημένος στη συζήτηση με θέμα: «Μέτρα στήριξης επαγγελματιών στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης – συζήτηση & ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στην αγορά», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, ήταν ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κυρίαρχο ζήτημα, το οποίο και επισημάνθηκε από τα μέλη του Επιμελητηρίου, ήταν η έλλειψη ρευστότητας που κυριαρχεί στην αγορά. Επιπροσθέτως, εξέφρασαν την ανασφάλεια και την αγωνία τους, καθώς είναι αβέβαιο το αν θα καταφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανοίξουν και να λειτουργήσουν την επόμενη ημέρα.

Από πλευράς του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ανέπτυξε σειρά πρωτοβουλιών που ανελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με πιο πρόσφατη τη συζήτηση στη Βουλή που αφορούσε τη μη αξιοποίηση των εκτιμώμενων διαθεσίμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης έκανε μνεία στα εξής:

  • Στο γεγονός ότι τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δεν είχαν πρόσβαση στα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής της Κυβέρνησης.
  • Στον αποκλεισμό των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, παρά το γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα τη φετινή χρονιά απέκτησαν πρωτοφανή ρευστότητα, ύψους περίπου 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 10 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην αγορά και μάλιστα τα μισά εξ αυτών (5 δισ.) δόθηκαν σε 5 από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.
  • Στην ανεπάρκεια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων από το πρόγραμμα SURE σε σχέση με άλλες χώρες με όμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα.
  • Στις διαδοχικές εσφαλμένες εκτιμήσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό του ποσοστού της ύφεσης, γεγονός που καταδεικνύει την παντελή έλλειψη επαφής με την αγορά και την πραγματική οικονομία.
  • Στον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω πρωτοφανούς πανδημίας.
  • Στην «Έκθεση Πισσαρίδη», η οποία και κάνει λόγο για ανάγκη αναδιάρθρωσης του τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θεωρεί ότι «εγκλωβίζουν» πόρους από την οικονομία και τις χαρακτηρίζει ως «αντιαναπτυξιακές».
  • Στον προϋπολογισμό για το 2021, που έφερε το Υπ. Οικονομικών και συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, στον οποίο για τους τομείς που συνδέονται με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εμπεριέχεται:

– Μηδενική ενίσχυση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

– Μηδενική ενίσχυση των εποχικά εργαζομένων

– Μηδενική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το κράτος

– Πρόβλεψη για αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 3,6 δισ. ευρώ, που συνιστά αύξηση κατά 8,1%.

Τέλος, ο Βουλευτής Φθιώτιδας κατέθεσε στη Βουλή την κοινή ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Φθιώτιδας, της Ομοσπονδίας Εμποριών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας και του Επισιτιστικού Συλλόγου Λαμίας, με την οποία εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, μετά και τη φημολογία για επανεκκίνηση της αγοράς με τη μέθοδο του “click away”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024