Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2021

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός για το 2021, συνοπτικού προϋπολογισμού εσόδων/εξόδων 2021 και συνοπτικού πίνακα τριετούς προϋπολογισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη 12η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου. Στην εισήγησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, εξήγησε πως ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ και συντάσσεται και εκτελείται σε έξι φορείς. 78.213.907,71 […]

17 Δεκεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός για το 2021, συνοπτικού προϋπολογισμού εσόδων/εξόδων 2021 και συνοπτικού πίνακα τριετούς προϋπολογισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη 12η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου.

Στην εισήγησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, εξήγησε πως ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ και συντάσσεται και εκτελείται σε έξι φορείς. 78.213.907,71 ευρώ αφορούν στις δημόσιες επενδύσεις και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι αυξημένο κατά 14,7 εκατ. ευρώ. 62.784.984,72 αφορούν τον τακτικό προϋπολογισμό και παρουσιάζεται αύξηση του τακτικού αποθεματικού για περίπου 150.000 ευρώ.

Λευκό από Γκλέτσο, καταψήφισε η υπόλοιπη αντιπολίτευση

Στην «δημοκρατική κουλτούρα του Θεοδωρικάκου που μας έκανε να μην μπορούμε να αποφασίζουμε», αναφέρθηκε αρχικά ο Απόστολος Γκλέτσος, επισημαίνοντας πως «θα είμαστε διακοσμητικοί». «Οι Στερεοελλαδίτες είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους από την πανδημία και τη φτώχεια και μας ακούνε», συνέχισε και πέταξε το μπαλάκι στον λαό. «Σκεφτείτε τι κάνατε εσείς με τα χέρια και που βρισκόμαστε», είπε. Για τον προϋπολογισμό τόνισε ότι «είναι υπαγορευμένος από τον πρωθυπουργό κ. Πισσαρίδη. Υπάρχει μια προσπάθεια, δεν μηδενίζουμε τα πάντα».

«Η συζήτηση δεν γίνεται έξω απ’ το τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα. Οι κρατικές επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ είναι μειωμένες κατά 214 εκατ. ευρώ», είπε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, σημειώνοντας πως «επιβεβαιώνεται το χαμηλό σκέλος των δημοσίων επενδύσεων, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ». Για τον περιφερειακό προϋπολογισμό ανέφερε ότι κινείται στο σκεπτικό της λογιστικής διαχείρισης. «Χωρίς όραμα, δεν προτεραιοποιεί τις ανάγκες των πολιτών. Δεν υπάρχουν μέσα τα μεγάλα έργα υποδομής. Δεν υπάρχει ανάλυση στο τμήμα εσόδων και εξόδων και κινείται σε γενικό πλαίσιο, χωρίς εξειδίκευση».

«Αυτός ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στα υψηλά μηνύματα επικινδυνότητας. Μπαίνουμε στο άρμα μείωσης των ελλειμμάτων της γενικής κυβέρνησης. Δεν παρουσιάζεται το αναπτυξιακό πρόγραμμα», σημείωσε αρχικά η Κατερίνα Μπατζελή, η οποία παρουσιάστηκε επιφυλακτική περί της διαφάνειας, γιατί δεν υπάρχει αναλυτική παρουσίαση από τις Υπηρεσίες. «Δημιουργείται ταμειακό υπόλοιπο το οποίο πως βγαίνει και ποιος το διαχειρίζεται; Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να κουμπώνει και με τα τεχνικά προγράμματα. Αυτό δεν συμβαίνει. Θα πρέπει να ισοσκελίσουμε τα πάντα για να έχουμε σαφή άποψη του τι ψηφίζουμε», πρόσθεσε.

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας είπε ο Κώστας Μπασδέκης κινείται στις ίδιες ράγες με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, είναι αντιλαϊκός και απόλυτα ταξικός. Επισήμανε πως είναι μειωμένη κατά 72 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση των ΟΤΑ. «Οι στόχοι του προϋπολογισμού που προτείνετε δεν μπορούν να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες. Δεν προβλέπεται τίποτα για έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης, καθώς για την αντιπυρική προστασία. Θα έχουμε μία απ’ τα ίδια αφού δεν προβλέπεται γι’ αυτά χρηματοδότηση», εξήγησε ο κ. Μπασδέκης.

«Τα μέλη της ΑΑΔΕ ελέγχονται πλήρως και απολύτως από το 4ο Ράιχ της Μέρκελ. Δεν μπορούμε να προϋπολογίσουμε τα έσοδα και τα έξοδά μας», τόνισε ο Χαράλαμπος Γιώτης, εκφράζοντας τους προβληματισμούς του για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, καθώς δεν προβλέπονται έργα υποδομής.

Στο ότι ο περιφερειακός προϋπολογισμός είναι δεσμευμένος από κεντρικές στρατηγικές επιλογές, τόνισε και ο Αντώνης Βούλγαρης, ο οποίος αναφέρθηκε σε ζητήματα περιβάλλοντος, τις ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά και στο γεγονός πως εξυπηρετούνται οι ανάγκες για αύξηση των κερδών των εταιρειών. Εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν τηρούνται τα περιβαλλοντικά κι έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης, που θέλει να κάνει τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια λέσχες συζήτησης χωρίς αποφασιστική αρμοδιότητα».

Τέλος, η Νίκη Πολυζώη υπογράμμισε για τον προϋπολογισμό ότι «ομολογείτε ανερυθρίαστα ότι είναι καρμπόν με τον κεντρικό προϋπολογισμό με μειώσεις δαπανών στην υγεία και την παιδεία». Μίλησε για «αδιαφάνεια και μεταφορά ποσών» και πως βασικές προϋποθέσεις του είναι η όχι μόνιμη εργασία, δίμηνα, τετράμηνα και οκτάμηνα, το πάρτυ ιδιωτών και ΣΔΙΤ. «Απαιτούμε χρηματοδότηση από το κράτος, κατάργηση του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας και λέμε όχι στο ξεπούλημα της γης και του αέρα», συμπλήρωσε.

Σε συγκεκριμένα σημεία στάθηκε ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, λέγοντας «δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει σύνδεση με τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ουσιωδώς συμβολίζουν τον προγραμματισμό. Έχουμε επενδύσει στη διαβούλευση, στην αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων και έχουν υιοθετηθεί όλες οι απόψεις και προτάσεις», εξήγησε ο κ. Σπανός. «Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης κάνει διεκπεραίωση πληρωμών. Το σύνολο των έργων και των αποφάσεων διέρχεται τη διαδικασία των συλλογικών οργάνων. Η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να παραπέμπει θέματα στο Συμβούλιο χωρίς φοβικότητα μη ύπαρξης πλειοψηφίας», πρόσθεσε ακόμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

16 Απριλίου 2024