Εννιά ξένοι και Έλληνες μνηστήρες πολιορκούν τη ΛΑΡΚΟ

Παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματά της, η ελληνική βιομηχανία φαίνεται ότι προσελκύει υποψήφιους επενδυτές, καθώς πωλείται ελεύθερη βαρών και χωρίς δέσμευση για εργαζόμενους. Εννιά επενδυτές από τον κλάδο της εκμετάλλευσης ορυκτών πρώτων υλών ή και με παράλληλη δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα φέρονται να έχουν ενδιαφερθεί για τους δύο διαγωνισμούς παραχώρησης της ΛΑΡΚΟ. Η βιομηχανία […]

29 Δεκεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματά της, η ελληνική βιομηχανία φαίνεται ότι προσελκύει υποψήφιους επενδυτές, καθώς πωλείται ελεύθερη βαρών και χωρίς δέσμευση για εργαζόμενους.

Εννιά επενδυτές από τον κλάδο της εκμετάλλευσης ορυκτών πρώτων υλών ή και με παράλληλη δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα φέρονται να έχουν ενδιαφερθεί για τους δύο διαγωνισμούς παραχώρησης της ΛΑΡΚΟ.

Η βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου βρίσκεται στο μικροσκόπιο εταιρειών, μεταξύ άλλων, από την ανατολική Ευρώπη, ομίλων σε συνεργασία με funds που εδρεύουν στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία. αλλά και ελληνικών ομίλων.

Στην παρούσα φάση μιλάμε για διερευνητικές κινήσεις, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το κόστος που απαιτείται για περιβαλλοντικές επενδύσεις προκειμένου η βιομηχανία να είναι προσαρμοσμένη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ υψηλό, της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Για αυτό ενδιαφέρον μπορεί να έχουν μόνον πολύ μεγάλοι “παίχτες”.

Από την άλλη, μετά τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, η ΛΑΡΚΟ πωλείται καθαρή από χρέη και άλλες υποχρεώσεις, ενώ δεν υπάρχει δεσμευτικός όρος για την απορρόφηση των περίπου 1.000 εργαζομένων σε αυτή. Αυτά είναι σίγουρα ελκυστικά στοιχεία.

Τα ελκυστικά στοιχεία τονίζονται από το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ φαίνεται να μπορεί να έχει μέλλον, καθώς με την μετατροπή της σε υδρομεταλλουργία μπορεί να αξιοποιήσει το κοβάλτιο και το νικέλιο, το οποίο είναι και περιζήτητο στην Ευρώπη λόγω των αναγκών που υπάρχουν για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, με χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ παρατείνεται μέχρι την 1η Φεβρουαρίου η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό.

Πηγή: news247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024