Ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στη Στερεά Ελλάδα

Ανακοίνωση για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στη Στερεά Ελλάδα εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, στην οποία αναφέρει: «Από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε το Πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ’, παρακολουθούμε την εξέλιξη μιας απίστευτης φαρσοκωμωδίας. Οι αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου, που για μια ακόμα φορά απαξιώνεται η δουλειά του, εντείνονται καθημερινά. Χιλιάδες πολίτες, […]

23 Δεκεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Ανακοίνωση για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στη Στερεά Ελλάδα εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, στην οποία αναφέρει: «Από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε το Πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ’, παρακολουθούμε την εξέλιξη μιας απίστευτης φαρσοκωμωδίας.

Οι αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου, που για μια ακόμα φορά απαξιώνεται η δουλειά του, εντείνονται καθημερινά.

Χιλιάδες πολίτες, που συγκέντρωσαν όλα τα δικαιολογητικά και πλήρωσαν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης και τη σύνταξη του σχετικού φακέλου, τελικά μένουν εκτός των ωφελούμενων.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας επιμένει να πανηγυρίζει, ο δε Υπουργός κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ως «απόλυτα επιτυχημένη» την έναρξη του Προγράμματος, δηλώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για «το πιο λαϊκό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης».

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το πιο αντιλαϊκό, αντικοινωνικό και ανορθολογικά σχεδιασμένο πρόγραμμα, που – αν δεν υποκρύπτει σκοπιμότητες που πρέπει να διερευνηθούν – θα πρέπει να αποτελέσει το απόλυτο παράδειγμα προς αποφυγή κατά τον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων στο μέλλον.

Στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, παρά τους κομπασμούς του Υπουργού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα μόλις το 33% των αιτήσεων. Ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του φετινού προγράμματος είναι περίπου 300% μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτόν του προηγουμένου (285 – 850 εκατ.), για τη Στερεά η αύξηση ήταν μόνο 30% (από 25 σε 31,5 εκατ.). Σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσού που δίνει το πρόγραμμα ανά κατοικία (από 25.000 σε 50.000), είναι προφανές ότι στο πρόγραμμα «χωρούν» λιγότερες κατοικίες από ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Η λογική first in – first serve που εφαρμόστηκε στην ένταξη των αιτήσεων (ουσιαστικά ο αριθμός πρωτοκόλλου ως μοναδικό κριτήριο ένταξης) θεωρήθηκε ότι κάνει το πρόγραμμα αδιάβλητο. Στην πραγματικότητα υποβιβάζει την διαδικασία σε έναν άσκοπο αγώνα ταχύτητας στην πληκτρολόγηση, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση των αιτήσεων, ενώ για το αδιάβλητο της διαδικασίας διατυπώνονται ήδη σοβαρές καταγγελίες για παράνομα λογισμικά που παρακάμπτουν την διαδικασία πληκτρολόγησης, για ολιγοπωλιακές πρακτικές μεγάλων επιχειρήσεων κλπ., που πρέπει άμεσα να διερευνηθούν.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι κατά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (European Court of Auditors) το first in – first serve αποτελεί δομικό λάθος του Εξοικονομώ-Αυτονομώ, το οποίο δεν επιτρέπει την πραγματική αξιολόγηση όλων των σχεδίων και την κατηγοριοποίησή τους με βάση τη σχέση κόστους – οφέλους, άρα δεν συνάδει με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Όλα τα παραπάνω κάνουν επιτακτικό τον ανασχεδιασμό του Προγράμματος.

Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που θα αφήνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την εισαγωγή των αιτήσεων και, στη συνέχεια, με ένα συνδυασμό συντελεστών που θα βαθμολογούν αδιάβλητα την ενεργειακή απόδοση και το κόστος της κάθε πρότασης, παίρνοντας ταυτόχρονα υπ’ όψη την εισοδηματική κατάσταση των αιτούντων, οι αιτήσεις θα αξιολογούνται και θα παίρνουν σειρά προτεραιότητας. Τα χρήματα του προγράμματος αποτελούν σημαντικό κοινωνικό πόρο και πρέπει να επιστρέφουν δίκαια στην κοινωνία, βελτιώνοντας ουσιαστικά τη ζωή των πολιτών.

Χρειαζόμαστε, επίσης, μια πολιτική και διοικητική ηγεσία στο ΥΠΕΝ που δεν θα έχει ως μοναδικό στόχο την απορρόφηση των κονδυλίων απλά για την απορρόφηση, αλλά θα σχεδιάζει την ποιοτική αξιοποίησή τους.

 Ήδη, στην ΕΕ τρέχει η επεξεργασία των επόμενων προγραμμάτων για «Ολοκληρωμένες Τεχνικές για τη Σεισμική Ενίσχυση και της Ενεργειακή Απόδοση Υφιστάμενων Κτηρίων» με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί ταχύτατες εξελίξεις, που οδηγούν σε νέες προδιαγραφές και  νέους κανόνες χρηματοδότησης των προγραμμάτων κτηριακής ανακαίνισης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επανειλημμένα στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ως βασική χρηματοδοτική στήριξη του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Τον ρωτάμε: ΄Εχει πάρει υπ’ όψη του το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έρχεται και αν ναι έχει συμπεριληφθεί στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης;

Ξέρουμε ότι η απάντηση – που ούτως ή άλλως δεν θα δοθεί – είναι ΟΧΙ.

Ξέρουμε – και το συνειδητοποιεί πλέον όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του λαού – ότι η πολιτική ηγεσία που χρειάζεται ο τόπος δεν έχει σχέση ούτε με τον συγκεκριμένο υπουργό ούτε με την κυβέρνηση της ΝΔ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024