Σπύρος Πνευματικός: Ο προϋπολογισμός διατηρεί το μεταρρυθμιστικό πρόσημο της Νέας Δημοκρατίας

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε χθες 14 Δεκεμβρίου ο Βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός επί της κυρώσεως του Προϋπολογισμού για το 2021, τονίζοντας ότι, αν και η πανδημία του κορωνοϊού είχε δραματικές συνέπειες σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό συνετό, διατηρώντας το μεταρρυθμιστικό πρόσημο της […]

15 Δεκεμβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε χθες 14 Δεκεμβρίου ο Βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός επί της κυρώσεως του Προϋπολογισμού για το 2021, τονίζοντας ότι, αν και η πανδημία του κορωνοϊού είχε δραματικές συνέπειες σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό συνετό, διατηρώντας το μεταρρυθμιστικό πρόσημο της πολιτικής της για στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής μέσα από την πραγματική ανάπτυξη.

«Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες να αναχαιτίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και των lockdown, λαμβάνοντας έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα συνολικά 24 δις ευρώ το 2020, 7,5 δις το 2021, ενώ προβλέπεται και επιπλέον ειδικό αποθεματικό 3 δις ευρώ, ως ανάχωμα», επεσήμανε ο βουλευτής.

Ο κ Πνευματικός χαρακτήρισε υπεράνθρωπη την προσπάθεια που έχει γίνει στο επίπεδο της προστασίας της υγείας και αντέκρουσε βάσει επιστημονικών δεδομένων τα όσα ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση περί διαθέσιμων θεραπειών του κορωνοϊού που δήθεν δεν εγκρίνονται από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το Bamlanivimab εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έλεγχο όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του, παρόλο που έλαβε έγκριση από τον FDA, υπό την μορφή της επείγουσας εντολής,  ως «λογική» θεραπεία, με την προϋπόθεση  της  ενημέρωσης και συναίνεσης του πάσχοντος για τα πιθανά θεραπευτικά οφέλη και επιπλοκές». Όσο για τη βαρισιτινίμπη, τόνισε πως «η χρήση του φαρμάκου δεν παρουσίασε μεταβολή της θνησιμότητας του υπό μελέτη πληθυσμού και δεν βελτίωσε την επιβίωση των ασθενών που νόσησαν με COVID-19, στη σχετική μελέτη, απλά μείωσε το χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης» ενώ δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα για την υπεροχή της βαρισιτινίμπης έναντι της δεξαμεθαζόνης που ήδη χορηγείται στη χώρα μας, η οποία  εμφανίζει χαμηλότερο κόστος και αποδεδειγμένα ελαττώνει τη θνησιμότητα.

Όπως σημείωσε ο κ Πνευματικός «οι Έλληνες ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν ισότιμη πρόσβαση σε κάθε σύγχρονη θεραπεία και φάρμακο που έχει κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό από τους ειδικούς. Ούτε μαγικές θεραπείες υπάρχουν, ούτε κρυφά φάρμακα».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού του εθνικού συστήματος υγείας. «Στις δύσκολες αυτές ημέρες που περνάμε, το σύστημα απέδειξε ότι αντέχει με νύχια και με δόντια, χρειάζεται όμως εκσυγχρονισμό. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούμε να ενισχύσουμε όχι μόνο την υποδομή, αλλά και την αποτελεσματικότητα, του δημοσίου συστήματος υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Παρέθεσε τους βασικούς άξονες που πιστεύει ότι θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας και οι οποίοι είναι: τα αυτοδιοικούμενα δημόσια νοσοκομεία, η σωστή κοστολόγηση ιατρικών πράξεων και νοσηλίων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, η αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία, η αντικειμενική αξιολόγηση και βαθμολόγηση των ιατρικών πράξεων, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών νοσοκομειακών δομών και ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η πρόσβαση στις δομές υγείας για όλους τους πολίτες ασφαλισμένους και μη, αρκεί να έχουν νόμιμο ΑΜΚΑ, η επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας, και με απογευματινά χειρουργεία, η δημιουργία εξειδικευμένων Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης, που εξασφαλίζει στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα περίθαλψης σε χαμηλότερο κόστος, η αναβάθμιση των υγειονομικών υποδομών της περιφέρειας καθώς και η στροφή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη αλλά και η δημιουργία μονάδων για τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ Πνευματικός είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 θέτει τις βάσεις για να ξεπεράσουμε την τεράστια δοκιμασία του κορωνοϊού, που καθόρισε το 2020, σε οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο. Έχει όμως στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, στην επόμενη ημέρα, στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας, απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία όλων των πολιτών και κάλεσε όλους τους βουλευτές να τον υπερψηφίσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

25 Απριλίου 2024