Νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση

O νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, θα είναι συνδυασμός του «νόμου Παυλόπουλου» και του «Καλλικράτη». Όπως προέβλεπε ο νόμος Παυλόπουλου, ο οποίος είχε κριθεί συνταγματικός από το ΣτΕ, πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, αν λάβουν ποσοστό 42% και άνω. Σε αυτή την περίπτωση, όπως προέβλεπε ο […]

20 Ιανουαρίου 2021

του/της Newsroom

O νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, θα είναι συνδυασμός του «νόμου Παυλόπουλου» και του «Καλλικράτη».

Όπως προέβλεπε ο νόμος Παυλόπουλου, ο οποίος είχε κριθεί συνταγματικός από το ΣτΕ, πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, αν λάβουν ποσοστό 42% και άνω.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως προέβλεπε ο «Καλλικράτης», θα λαμβάνουν πλειοψηφία στο δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο τα 3/5 (60%) των συμβούλων, εφόσον κανείς από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 42% στον πρώτο γύρο, τότε, όπως και σήμερα, θα οδηγούμαστε σε δεύτερο  γύρο με αντιπάλους τους δύο πρώτους. Εκεί νικητής θα αναδεικνύεται, βεβαίως, όποιος συγκεντρώσει το 50%+1.

Υπό συζήτηση είναι αν όσοι υποψήφιοι λάβουν χαμηλό ποσοστό στον πρώτο γύρο (15-30%), σε περίπτωση νίκης στον δεύτερο,  θα λαμβάνουν την πλειοψηφία των 3/5. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να λαμβάνουν μία ή δύο έδρες λιγότερες. Προκειμένου, να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις εκλογές του 2010 και 2014, που διεξήχθησαν με βάση τον «Καλλικράτη», υποψήφιοι με  17 – 18%  στον πρώτο γύρο να λαμβάνουν το 60% των συμβούλων.

Ωστόσο, θα τεθεί πλαφόν 3 έως 5% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.

Μάλιστα, υπό συζήτηση είναι η μείωση του αριθμού των συμβούλων, ειδικά σε μεγάλους δήμους. Οι υποψήφιοι για τα Τοπικά Συμβούλια δεν θα εκλέγονται, όπως στον «Κλεισθένη», μέσω ξεχωριστών ψηφοδελτίων αλλά θα ενσωματώνονται στα κεντρικά ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024