Γ. Οικονόμου: «Γκρεμίζουμε τις αδικίες κατά των νέων – Συνδεδεμένη ενίσχυση: Χωρίς αιφνιδιασμούς»

«Βασική  μας στόχευση είναι το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική αξιολόγηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην ελληνική παραγωγή και την συμβολή τους στη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ωφελούμενων καλλιεργειών»

19 Φεβρουαρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή του σχετικά με την Εσωτερική Σύγκλιση. Ταυτόχρονα, προχώρησε στην κοινοποίηση των αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2021.

Αναλυτικά τι δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Όραμα και βαθιά πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ο πρωτογενής τομέας να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην ελληνική οικονομία, με αιχμή του δόρατος τους νέους. Μόνο εάν οι νέοι μπουν δυναμικά στην αγροτική παραγωγή, θα κερδίσουμε  το στοίχημα της αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. Για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε τομές και μεταρρυθμίσεις.

Πολιτική βούληση της Κυβέρνησής και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι να ολοκληρώσει τη σύγκλιση των ιστορικών δικαιωμάτων, άμεσα, γρήγορα, ουσιαστικά, προς όφελος της νέας γενιάς αγροτών, εξαλείφοντας μία χρόνια ανισότητα. Εξασφαλίζουμε την ουσιαστικότερη στήριξη των νέων και τη δικαιότερη κατανομή δικαιωμάτων μεταξύ των παλαιότερων και της νέας γενιάς, κλείνοντας μια εκκρεμότητα ετών.

Αν και η μεταρρυθμιστική ατζέντα της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ προσανατολιζόταν στην εφαρμογή της σύγκλισης από την φετινή χρονιά, η καθυστέρηση της ψήφισης του μεταβατικού κανονισμού της Ε.Ε. (ο οποίος ψηφίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου το 2020) που αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο για τις εθνικές επιλογές, το ασφυκτικό περιθώριο υποβολής των προτάσεών μας μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, και η ανάγκη πρότερης προεργασίας προς την κατεύθυνση αυτή, δεν μας παρείχε ασφαλές χρονικό διάστημα για την πλήρη και ορθή επεξεργασία στοιχείων που αφορούν τις ενισχύσεις εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κυρίως της έγκαιρης ενημέρωσής τους για τις επιπτώσεις, ώστε να διαμορφώσουν τις επιλογές τους πριν την υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης στο εφετινό ΟΣΔΕ.

Ωστόσο, εργαζόμαστε εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τους εξειδικευμένους συμβούλους μας, ώστε να προσδιορισθεί άμεσα το μέγιστο δυνατό ποσοστό εσωτερικής σύγκλισης και να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε 5 μήνες από σήμερα, ως επιλογή μας για το επόμενο έτος, 2022.

Υπηρετώντας με αποφασιστικότητα την εμπροσθοβαρή  μεταρρυθμιστική πολιτική, στο προσεχές διάστημα και μόλις ολοκληρωθεί η στρατηγική μελέτη που εκπονείται, θα ανακοινωθεί ο τρόπος και ο χρόνος υλοποίησης της επέκτασης αυτού του σχεδιασμού σύγκλισης στη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ (2023-2027).

Συνδεδεμένη ενίσχυση 2021: Χωρίς αιφνιδιασμούς

Η επιλογή και πολιτική βούληση της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι -σε αυτή τη χρονική συγκυρία- να μην προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές, στον αριθμό και στο είδος των κλάδων που θα χορηγηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση, αλλά και ούτε και στο ύψος της ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα και για το 2021 θα χορηγηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση – ο προϋπολογισμός της οποίας θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα- στους δικαιούχους παραγωγούς  των παρακάτω προϊόντων: ρύζι, σκληρό σιτάρι, βοοειδή, βιομηχανική τομάτα, πορτοκάλια για χυμοποίηση, όσπρια, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, σπόροι σποράς, σπαράγγι, σηροτροφία, τεύτλα, βοοειδή (χωρίς γη), ροδάκινα για χυμοποίηση, αιγοπρόβατα  (χωρίς γη), αιγοπρόβατα, κορινθιακή σταφίδα , καρποί με κέλυφος, μήλα, σανοδοτικά ψυχάνθη.  Η απόφαση αυτή λήφθηκε με σκοπό να μην αιφνιδιαστούν οι Έλληνες παραγωγοί, σε αυτή τη χρονική συγκυρία όπου η συνέχιση των επιπτώσεων της πανδημίας δημιουργεί αβεβαιότητα και αναταράξεις, αλλά και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε μια  περίοδο που οι αγρότες έχουν ήδη προγραμματίσει τις επιλογές της φετινής χρονιάς.

«Βασική  μας στόχευση είναι το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική αξιολόγηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην ελληνική παραγωγή και την συμβολή τους στη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ωφελούμενων καλλιεργειών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Με βάση την αξιολόγηση αύτη αλλά και την αναγκαία διαβούλευση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στο μέτρο καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2022 και μετά.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024