,

Ξεκινά από σήμερα η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων

Η έναρξη της διαδικασίας καταχώρησης των  κτιρίων στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ξεκίνησε σήμερα, όπως και η παρουσίαση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

1 Φεβρουαρίου 2021

του/της Newsroom

Από σήμερα 1 Φεβρουαρίου 2020 ξεκινά η ψηφιακή καταγραφή όλων των κτιρίων ανεξαιρέτως παλαιότητας ή ιδιοκτησίας, έπειτα από την υπογραφή των δύο Υπουργικών Αποφάσεων τις οποίες υπέγραψε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χ. Ταγάρας.

Η έναρξη της διαδικασίας καταχώρησης των  κτιρίων -αυτοτελών και διηρημένων ιδιοκτησιών- στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ξεκίνησε σήμερα, όπως και η παρουσίαση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, η μορφή των εγγράφων και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εντύπων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Είναι ο πλήρης ηλεκτρονικός φάκελος ενός κτιρίου/μιας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας ή ενός αδόμητου οικοπέδου/γηπέδου στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες αναφορικά με το εκάστοτε κτήριο, όπως η οικοδομική του άδεια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων κ.λπ.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες κριτηρίων,

Η Κατηγορία Ι αφορά:

  • Κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών.
  • Κτίρια συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων), συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σταθμών μετεπιβίβασης ΜΜΜ.
  • Πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων
  • Τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ.
  • Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας, βρεφοκομεία, παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, ιδρύματα ατόμων με αναπηρία.
  • Καταστήματα κράτησης και ειδικά καταστήματα κράτησης νέων.

 

Στην Κατηγορία II:

Περιλαμβάνονται όλα τα υπόλοιπα κτίρια και οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως χρήσης. Αναφορικά με τα κτίρια που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία υπάρχει χρονικό όριο της τάξεως των 5 ετών ούτως ώστε να γίνει η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας. Για τα κτίρια που υπάγονται στην Κατηγορία ΙΙ , η υποβολή γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας καθώς η σχετική δήλωση προσαρτάται υποχρεωτικά εντός συμβολαίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, έπειτα από οποιαδήποτε εργασία παρέμβασης ή τροποποίησης του κτιρίου για την οποία απαιτείται οικονομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή, απαιτείται υποχρεωτική ενημέρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Χρήστες του πληροφοριακού συστήματος έχουν οριστεί:

Οι εξουσιοδοτημένοι μηχανικοί καθώς και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και οι εμπλεκόμενοι με τις σχετικές διαδικασίες υπάλληλοι των φορέων αυτών.

Τα οφέλη:

Όπως ανέφερε ο Ταγαράς: «Το όφελος είναι πολλαπλό. Και για τους ιδιοκτήτες, και για το περιβάλλον και για την οικονομία», καθώς «αποτρέπονται νέες αυθαιρεσίες, διασφαλίζεται η περιουσία των πολιτών, μπαίνει τέλος στη γραφειοκρατία, και επιταχύνονται οι επενδύσεις».

Ουσιαστικά, μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων αποτρέπεται σε μεγάλο βαθμό η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων, θωρακίζεται η ιδιοκτησία των πολιτών, εξασφαλίζοντας έτσι την διαφάνεια στις δικαιοπραξίες. Η μείωση της γραφειοκρατίας είναι ένα εξίσου  σημαντική καθώς όλα πλέον θα βρίσκονται διαδικτυακά οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε τα χρειαστεί κάποιος και μέσω ενός “κλικ” θα λαμβάνονται οι απαιτούμενες πληροφορίες(τίτλοι ιδιοκτησίας, οικονομική άδεια, δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο κλπ).

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό, «δημιουργείται μια αξιόπιστη βάση δεδομένων των κτιρίων για όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό όσο και για την επιτάχυνση των επενδύσεων που έχει ανάγκη έχει η χώρα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024