Οι Άραβες στα Καμένα Βούρλα

Οι άραβες της AGC σκέφτηκαν όμως  την ανάπτυξη κοινότητας κατοικιών συνταξιούχων (silver economy) και μόνον εφόσον ωριμάσει πλήρως και αποκτηθεί το σχετικό ΕΣΧΑΔΑ.

10 Φεβρουαρίου 2021

του/της Newsroom

Ο πολυδιαφημισμένος εναλλακτικός τουρισμός των ιαματικών πηγών, που τόσες ομιλίες υπουργών, γενικών γραμματέων, αυτοδιοικητικών παραγόντων και άλλων έχει απασχολήσει τα τελευταία αρκετά χρόνια φαίνεται πως δεν μπορεί να τροχοδρομήσεις ούτε εντός έδρας. Τι σημαίνει εντός έδρας; Σημαίνει στα Καμένα Βούρλα. Εκεί με εξαίρεση μία μονάδα -που λειτουργεί ως μισθωτής του δημοσίου όμιλος που διαθέτει και άλλα ξενοδοχεία ανά την επικράτεια – όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου στην ιστορική παραλιακή λουτρόπολη παραμένουν στα αζήτητα.

Ποιος το λέει αυτό; Το λέει ελληνική τράπεζα-σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ σε εκτενέστατη έκθεση που συνέταξε για λογαριασμό του προ τριετίας. Η τράπεζα έτρεξε διαδικασία pre-marketing και αξιολόγησης εναλλακτικών προοπτικών ανάπτυξης επειδή το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να βγάλει σε διαγωνισμό παραχώρησης τόσο το παλιό κάμπινγκ (Κονιαβίτη) έκτασης 600 στρεμμάτων όσο και τα λουτρά στις Θερμοπύλες αλλά και το ξενοδοχείο-SPA στην πόλη (Γαλήνη).

Ένα κάποιο αρχικό ενδιαφέρον (υπό πολλές προϋποθέσεις) εκδηλώθηκε από δυο ελληνικές κατασκευαστικές (ΓΕΚ Τέρνα και Intrakat για την ενδεχόμενη ανάπτυξη οικιστικού προγράμματος αλλά σε συνεργασία με άλλους ομίλους ) αλλά και από την AGC που έχει αποκτήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης . Οι άραβες της AGC σκέφτηκαν όμως  την ανάπτυξη κοινότητας κατοικιών συνταξιούχων (silver economy) και μόνον εφόσον ωριμάσει πλήρως και αποκτηθεί το σχετικό ΕΣΧΑΔΑ (Προεδρικό διάταγμα που πολεοδομεί κατά παρέκκλιση κλπ και θέλει κάποια χρόνια) από το Ταμείο.

Η τράπεζα χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον των παραπάνω παικτών πάντως ως «χλιαρό» και με αιρεσιμότητες. Και για να μη νομίζετε ότι έκανε καμιά προχειροδουλειά, η τράπεζα που διενέργησε την μελέτη για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, ρώτησε 83 διαφορετικές επιχειρήσεις και επενδυτές για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο . Εκτός από αυτούς του τρεις δηλαδή ΓΕΚ, Ιntrakat και AGC, ένα 58% απάντησε ξεκάθαρα αρνητικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανώνυμων εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα και ξένων επενδυτών. Οι υπόλοιποι δεν απάντησαν καθόλου.

Το ζήτημα έχει ενδιαφέρον διότι ο επιχειρηματίας που τρέχει το μόνο εν λειτουργία συγκρότημα προτείνει να κάνει ανανέωση της σύμβασης (όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο για το ΤΑΙΠΕΔ ) για πολλά χρόνια ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε επενδύσεις.

Πηγή: moneyreview.gr

Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024