,

Με άκρως ελληνικό, αλλά και Στερεοελλαδίτικο χρώμα, το νέο Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος κα ΣάγιαΤσαουσίδου νέα πρόεδρος. Ο Βοιωτός κ.Λάμπρος Ρόδης εκλέχθηκε μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής

22 Φεβρουαρίου 2021

του/της Newsroom

Με τριπλή σημασία για τον ελληνικό Τύπο αλλά και για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, το οποίο εκλέχθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Νέα πρόεδρος μέχρι το 2023 εκλέχθηκε, για πρώτη φορά, η Ελληνίδα Πρόεδρος, η κα Σάγια Τσαουσίδου, δημοσιογράφος με μακρά θητεία στο ρεπορτάζ της Ε.Ε., μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής ο Στερεοελλαδίτης δημοσιογράφος κ. Λάμπρος Ρόδης και μέλος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας ο κ. Παναγιώτης Σφαέλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο γνωστός δημοσιογράφος και αρθρογράφος κ. Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, εκ των συνιδρυτών του Ελληνικού τμήματος, θήτευσε με επιτυχία στην θέση του Προέδρου της διεθνούς Ένωσης για έξι χρόνια.

Η νέα Πρόεδρος, δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία και έντονη παρουσία στο διεθνές ρεπορτάζ και 18 χρόνια αδιάλειπτης συμμετοχής στις διεθνείς συναντήσεις, τόνισε μετά την εκλογή της: «Φέτος η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κλείνει 59 χρόνια ύπαρξης και δραστηριότητας. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι καιρός να ξανασκεφτούμε τους στόχους και τις δραστηριότητές μας, μιας και η Ευρώπη, ο κόσμος, αλλά και η δημοσιογραφία έχουν αλλάξει. Ζούμε στον κόσμο της στιγμιαίας δημοσιογραφίας, που δεν ελέγχεται η αξιοπιστία των πηγών και η σημασία των ειδήσεων διαρκεί όσο το πάτημα του τηλεκοντρόλ ή του πληκτρολογίου για την εναλλαγή τηλεοπτικών καναλιών ή διαδικτυακών σελίδων. Ο λαϊκισμός και η παραπληροφόρηση, οι ψεύτικες ειδήσεις φαίνεται να είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες μας. Είναι επείγον, λοιπόν, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων να αναλάβει νέες δράσεις σε ένα περιβάλλον που εξελίσσεται ταχύτατα. Ήρθε η ώρα να δούμε την Ευρώπη ως το κοινό μας σπίτι που θα κάνουμε καλύτερο για εμάς και τις επόμενες γενιές. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για όλους αν θέλουμε να φέρουμε αυτές τις αλλαγές. Κανείς δεν περισσεύει. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί για να κάνουμε πραγματικότητα τα οράματα των ιδρυτών μας.»

Την έντονη προσδοκία του να στηριχθούν ιδιαίτερα τα Περιφερειακά Μέσα εξέφρασε ο κ. Ρόδης, με δεκαετή πρότερη συμμετοχή στις συνελεύσεις, κάλυψη ρεπορτάζ στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες και ενεργή παρουσία στην δημοσιογραφία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και όχι μόνο. «Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι ανήκω στον Περιφερειακό Τύπο, αγαπώ τον Περιφερειακό Τύπο και στηρίζω τον Περιφερειακό Τύπο. Είναι τιμή μου που ένας δημοσιογράφος της δικής μας Περιφέρειας βρίσκεται σε ένα ευρωπαϊκό όργανο», δήλωσε.

«Ο ρόλος του ελληνικού τμήματος είναι να ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή ιδέα. Η κα Τσαουσίδου είναι μια δημοσιογράφος που έχει μακρά θητεία στο ευρωπαϊκό ρεπορτάζ, έχει πάρα πολλές αποστολές, έχει εκπαιδεύσει πολλούς νέους δημοσιογράφους στο να μάθουν να παρακολουθούν τις εργασίες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κυρίως στην Ολομέλεια του Στρασβούργου αλλά και στις Βρυξέλλες. Έχει οργανώσει πάρα πολλές εκδηλώσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα και έχει ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή ιδέα στον ελληνικό Τύπο», τόνισε ο κ. Λάμπρος Ρόδης νεοεκλεχθέν μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπή. Και συνέχισε: «Πολλές φορές, οι δημοσιογράφοι που εργαζόμαστε στα περιφερειακά μέσα έχουμε λιγότερη πρόσβαση σε αυτά που γίνονται στο κέντρο. Δυστυχώς, είμαστε ακόμα μια χώρα που η Αθήνα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα πράγματα και οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στα μεγάλα ΜΜΕ της πρωτεύουσας, κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Το να ενδυναμώνεται η φωνή των Περιφερειακών Μέσων έχει και αυτό την ξεχωριστή του σημασία και προς τα εγχώρια κέντρα λήψης των αποφάσεων αλλά και προς τα ευρωπαϊκά φόρουμ».

Όπως μας εξηγεί ο κ. Ρόδης, το ελληνικό τμήμα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο από δημοσιογράφους του Περιφερειακού Τύπου, οι οποίοι αποτελούν έναν δίαυλο επικοινωνίας της ελληνικού περιφερειακού Τύπου με τα όσα συμβαίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το ελληνικό τμήμα έχει πάρα πολλούς δημοσιογράφους μέλη του από την Περιφέρεια και δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στον περιφερειακό τύπο και σε όλους αυτούς τους δημοσιογράφους που δουλεύουν σε περιφερειακά μέσα, οι οποίοι με τη σειρά τους ενισχύουν τη φωνή της Ευρώπης μέσα από τα δικά τους ΜΜΕ», συμπλήρωσε.

Για την εκλογή στην Ελεγκτική Επιτροπή

Επαναλαμβάνοντας τη σημασία της παρουσίας των δημοσιογράφων της Περιφέρειας σε καίριες θέσεις αλλά και για το νέο ενεργό θεσμικό του ρόλο, συμπλήρωσε: «Για μένα είναι μια ξεχωριστή τιμή και πιστεύω ότι είναι μια ξεχωριστή τιμή και για τον Περιφερειακό Τύπο γιατί είμαι ένας δημοσιογράφος που κατάγομαι από την Περιφέρεια, ασχολούμαι και εργάζομαι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σε αυτή την οικογένεια μπήκα πριν περίπου 10 χρόνια και άρχισα να ασχολούμαι με το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ. Είμαι μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής και στο ελληνικό τμήμα. Φέτος με πρότεινε το ελληνικό τμήμα για την Ελεγκτική Επιτροπή και στο διεθνές τμήμα, υποστηρίζοντας, βέβαια, την υποψηφιότητα της κας Τσαουσίδου και εκλέχθηκα».

Την ίδια στιγμή, ειδική μνεία και ιδιαίτερη σημασία δίνεται, μέσα από την Ένωση, στον έλεγχο της πληροφορίας που εκπέμπεται και διαχέεται την εποχή που τα fake news κυριαρχούν και τα θέματα που η Ευρώπη πραγματεύεται τη σύγχρονη εποχή, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η εκλογή της κας Τσαουσίδου στην προεδρία. «Η Ευρώπη, όπως βλέπετε, κλονίζεται με τα θέματα της πανδημίας, είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, ότι έχουμε μια Ελληνίδα εκπρόσωπο, η οποία δεν ασχολείται μόνο με τα θέματα της ενημέρωσης αλλά και με τα θέματα της προστασίας του Τύπου. Υπάρχει εξειδικευμένη ενότητα μέσα στο διεθνές τμήμα και για τα fake news, που είναι και αυτό πολύ σημαντικό για το πώς η πληροφόρηση και η πληροφορία φτάνει τελικά στον αναγνώστη και από ποιον φτάνει», ανέφερε.

Στη Στερεά Ελλάδα φέτος η Γεν. Συνέλευση και το Ετήσιο Συνέδριο της AEJ

Μάλιστα, ο κ. Ρόδης αναφέρθηκε και στην αποδοχή της πρόσκλησης που έγινε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από το Ελληνικό Τμήμα, προκειμένου να θέσει υπό την αιγίδα της την διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης και του Ετήσιου Συνεδρίου του Διεθνούς Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Μια πρόταση που προέκυψε εξ` αιτίας της ιστορικής χρονιάς, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μας εξηγεί: «Η Ετήσια Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο του διεθνούς τμήματος προγραμματίζεται να γίνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Στερεά Ελλάδας. Το ελληνικό τμήμα έχει υποβάλλει αυτό το αίτημα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το οποίο και έχει γίνει αποδεκτό, ζητώντας την υποστήριξή της. Θεού θέλοντας και κορωνοϊού επιτρέποντος θα γίνει στον τόπο μας αυτή η σημαντική διοργάνωση, μέσω της οποίας η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει μόνο να ωφεληθεί καθώς πάνω από 150 δημοσιογράφοι απ` όλη την Ευρώπη θα είναι μαζί μας και θα προβάλλουν την ιστορία, τις ομορφιές, τους προορισμούς, τις γεύσεις που μπορείς να απολαύσεις στην Στερεά Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, ευχαριστώ και προσωπικά τον Περιφερειάρχη μας κ. Φάνη Σπανό, που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την ιδέα και μακάρι να πάνε όλα καλά ώστε να υλοποιηθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024