Στον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής (φωτογραφίες)

Τα αιτήματα είναι κοινά και κάποια απ’ αυτά χρονίζουν.

12 Φεβρουαρίου 2021

του/της Newsroom

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην πλατεία ελευθερίας στη Λαμία, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων από τη Φθιώτιδα και ο Επαγγελματοβιοτεχνικός Σύλλογος Μακρακώμης.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, Θανάση Καρακάντζα, με εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων Μακρακώμης, Ανατολικής Φθιώτιδας και Δομοκού, αλλά και με τον Πρόεδρο του Επαγγελματοβιοτεχνικού Συλλόγου Μακρακώμης. Στο πλευρό τους και ο Κώστας Μπασδέκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος έδωσε το «παρών» και στη συνάντηση.

Τα αιτήματα είναι κοινά και κάποια απ’ αυτά χρονίζουν. Φυσικά, κυριαρχούν οι επιπτώσεις σε όλους από την πανδημία και κυρίαρχα τέθηκε το ζήτημα της ενίσχυσης σε ιατρικό προσωπικό και εμβολίων του Κέντρου Υγείας Μακρακώμης, καθώς οι ηλικιωμένοι της περιοχής καλούνται να μεταβούν από τα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας στα Καμένα Βούρλα για να εμβολιαστούν. Επιπλέον, ζητούν προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία.

Στα αγροτικά ζητήματα, τέθηκε ο εμβολιασμός των αιγοπροβάτων για τον καταρροϊκό πυρετό. Ακόμη ζητήθηκε από τον κ. Καρακάντζα να σταθεί στο πλευρό των αγροτών και να μεταφέρει το αίτημα για καλύτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, όπως το κελυφωτό φυστίκι και η ελιά, για την οποία οι ελαιοπαραγωγοί της Ανατολικής Φθιώτιδας τόνισαν ότι δεν αποζημιώνονται, λόγω του χαρακτηρισμού τους ως μονής κατεύθυνσης. Επιπλέον, καταγραφή των ζημιών από τον κυκλώνα «Ιανός» και άμεση αποζημίωση απ’ τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις καλλιέργειες.

Όσον αφορά τους επαγγελματίες της Δυτικής Φθιώτιδας, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη ζημιά λόγω και του τοπικού απαγορευτικού στη Σπερχειάδα, ζητήθηκε έκτακτη αποζημίωση 1000 ευρώ για κάθε μήνα απ’ τον Οκτώβριο 2020 και για όσο διαρκούν τα μέτρα, πάγωμα των οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, κούρεμα 30% επί των οφειλών στη διάρκεια της πανδημίας και 50% σε όσους αναγκαστούν να κλείσουν ή έκλεισαν κατά τη διάρκειά της.

Ο κ. Καρακάντζας δεσμεύθηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους στο κεντρικό κράτος και παράλληλα τους ενημέρωσε ότι δόθηκε λύση στο ζήτημα του εμβολιασμού για τον καταρροϊκό πυρετό. Σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Φθιώτιδας, παρελήφθησαν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα συγκεκριμένα εμβόλια δωρεάν για τις εκτροφές τους, από τα αντίστοιχα Κτηνιατρικά Γραφεία στα οποία ανήκουν.

Οι κτηνοτρόφοι καλούνται μέχρι την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 να απευθυνθούν στις Τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στις οποίες υπάγονται και να καταθέσουν Υπεύθυνη Δήλωση – Πρόθεση Ενδιαφέροντος συμμετοχής στο πρόγραμμα χορήγησης των δωρεάν εμβολίων για τον καταρροϊκό πυρετό με τα εξής στοιχεία:

  1. Τον πραγματικό αριθμό ζώων που έχουν στην κατοχή τους
  2. Τον αριθμό των ζώων που επιθυμούν να εμβολιάσουν

Επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός.

Τα τηλέφωνα των τοπικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είναι τα εξής:

▪ Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Φθιώτιδας – Κραββαρίτου 1 – Λαμία: 2231352-504

▪ Τμήμα Κτηνιατρικής Δομοκού: 2231353123

▪ Τμήμα Α.Ο.& Κτην/κης Αταλάντης: 2233351418

▪ Τμήμα Α.Ο.& Κτην/κης Σπερχειάδας : 2236043232

▪ Τμήμα Α.Ο.& Κτην/κης Στυλίδας: 2238022787

▪ Κτηνιατρικό Γραφείο Αμφίκλειας: 2234029080

▪ Κτηνιατρικό Γραφείο Μώλου: 2235050213

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024