126 χρόνια Μαλαματίνα σε αναδιάρθρωση

Ο δικαστικός αγώνας συνεχίζεται

29 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Αναβολή για μια ακόμα φορά, το πιθανότερο για τον επόμενο μήνα, πήρε η εκδίκαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Οινοποιείας Μαλαματίνα (Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ) που φαίνεται να έχει περάσει από 40 κύματα για τη διάσωση και την ευημερία της, που θα πραγματοποιούνταν τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Το ρόλο της σωσίβιας  λέμβου πρόκειται να αναλάβει η Μάντις Εμπορική, μια μεγάλη εισαγωγική εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών, αναψυκτικών και καταναλωτικών προϊόντων, συνιδρυτές της οποίας είναι οι αδελφοί Αλέξης και Λάμπρης Κρομμύδας και ο Δημήτρης Χατζής ενώ ενεργό συμμετοχή είχε και ο νυν Υπουργός Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Το σχέδιο εξυγίανσης και τι περιλαμβάνει

Το σχέδιο που θα βγάλει την ιστορική εταιρεία από τη δυσχερή οικονομική θέση περιλαμβάνει σταδιακή αύξηση του ετήσιου κύκλου εργασιών της, της τάξεως του 3%, με πρώτο στόχο την επίτευξη κερδών που θα ανέρχονται στα 14,7 εκ. ευρώ το ενδέκατο έτος. Αυτή η πρόβλεψη αποδεικνύεται αρκετά χαμηλή σε προσδοκίες αφού το ποσό αυτό αγγίζει τα χαμηλότερα κέρδη της εταιρείας ακόμα και προ κρίσης την ίδια στιγμή που ο επενδυτής έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει την εταιρεία με επιπλέον 9 εκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του παθητικού κεφαλαίου, η υποχρέωση αποπληρωμής του 23,7% του συνολικού χρέους της «Μαλαματίνα» σε τράπεζες και φορείς προβλέπεται να μεταφερθεί στη νέα εταιρεία. Το ποσοστό αυτό σε αριθμούς μεταφράζεται στα 8,5 εκ. ευρώ. Οφειλές προς το Δημόσιο σχεδόν στο μισό του συνολικού ποσού ήτοι το 43,4%, όπως επίσης και προς ασφαλιστικά ταμεία στο 48,8% του συνολικού χρέους, μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία, με σχέδιο αποπληρωμής σε δόσεις με ευνοϊκούς όρους, που δεν περιλαμβάνουν τόκους ή προσαυξήσεις.

Πέρα από τις υποχρεώσεις που οφείλει να αναλάβει η νέα εταιρεία για την εξυγίανση της ιστορικής οινοποιείας, προβλέπεται η κληροδότηση μέρους του ενεργητικού της. Η μεταβίβαση του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της εκ νέου σε ρυθμούς ανάπτυξης, εκτός από όσες εδράζονται στην περιοχή της Ριτσώνας συμπεριλαμβανομένου και του μηχανολογικού εξοπλισμού όπως επίσης και δύο ακίνητα ιδιοκτησίας του εγγυητή κ. Κ. Μαλαματίνα, ένα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και μια αγροτική έκταση στην περιοχή της Ασωπίας στη Βοιωτία θα περάσουν στην ιδιοκτησία και τη διαχείριση της Μάντις Εμπορική.

Οι υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους και προς αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς που αναφέρονται στην περίοδο του τρύγου για το έτος 2020 δεν επηρεάζονται από τη Συμφωνία, με εξαίρεση των υπολοίπων απαιτήσεων που αφορούν στους τελευταίους και προβλέπεται η μεταφορά του 50% του βάρους των χρεών στη νέα εταιρεία.

Μια ιστορία ρετσίνας 126 ετών

Μια οινοποιητική εταιρεία που εισήγαγε την ιδέα της ρετσίνας στα τραπέζια και τις γαστρονομικές συνήθειες των Ελλήνων, η Μαλαματίνα μετρά ενεργά και χωροθετημένα 126 χρόνια παρουσίας στον τομέα της οινοποίησης και της εμφιάλωσης οίνου, με την ενασχόληση της οικογένειας με τον τομέα των αμπελιών, να τοποθετείται στα 161 χρόνια απρόσκοπτης ζωής. H ιστορία της, ξεκινά στην Τένεδο του 1860, όταν ο Ευστράτιος Μαλαματίνας ανακαλύπτει και καταλήγει να καλλιεργεί στα αμπέλια της οικογένειας την εξαιρετικά ποιοτική και αρωματική ποικιλία σταφυλιών Τσαούσια που ευδοκιμούσε στην περιοχή.

Το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας ιδρύεται το 1895 στην Αλεξανδρούπολη και παίρνει την ονομασία «Τένεδος» από τη δεύτερη γενιά του Μαλαματίνα, τον Κωνσταντίνο Μαλαματίνα που συνεχίζει την παράδοση της παραγωγής οίνου, με τη μεταφορά φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια προσπάθεια επέκτασης της αγοράς. Με το διωγμό και τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένεια Μαλαματίνα στηρίζει την οικογενειακή επιχείρηση στην παραγωγή οίνου από τοπικές ελληνικές ποικιλίες και η ρετσίνα γίνεται συνώνυμη με την οικογένεια και το «κρασί της Ελλάδας».

Με αξιοποίηση των σταφυλιών της ποικιλίας «Σαββατιανό», από το Πόρτο Λάγος και τη Βοιωτία, η οικογένεια ιδρύει νέα οινοποιητική μονάδα στην Αυλίδα το 1934. Η τρίτη γενιά Μαλαματίνα στοιχειοθετεί και βελτιώνει τις γνώσεις της στον κλάδο, με το νέο ιδιοκτήτη Ευάγγελο Μαλαματίνα να λαμβάνει τιμητικό δίπλωμα το 1988 από την Ένωση Ελλήνων Χημικών για την προσφορά του στον κλάδο οινολογίας, την ίδια ώρα που η επιχείρηση προχωράει στην εμφιάλωση του κρασιού σε μπουκάλι «φούσκα».

Η τέταρτη πλέον γενιά της οικογένειας Μαλαματίνα επεκτείνει την επιχειρηματική δραστηριότητα το 1980, με την ίδρυση των οινοποιείων σε Φάρο και Ριτσώνα ενώ δημιουργείται και ένα αυτοματοποιημένο οινοποιείο στην Ασωπία με μια δυναμική φιλοξενίας 700 τόνων σταφυλιών την ημέρα. Την ίδια χρονιά αυξάνεται η δυναμικότητα του οινοποιείου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

50.000.000 φιάλες ταξιδεύουν σε 37 χώρες πλέον, κάνοντας τη ρετσίνα Μαλαματίνα ένα απολαυστικό ταξίδι του οινο-πνεύματος, θυμίζοντας τη φράση του ιστορικού ηθοποιού Νίκου Σταυρίδη «Η Μαλαματίνα είναι το κλειδί στο στομάχι μου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024