Αλλαγή ώρας 2021: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Ίσως είναι κάτι που θα γίνει για τελευταία φορά.

8 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Μαρτίου 2021, θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα μπροστά, στο πλαίσιο της  αλλαγής από χειμερινή σε θερινή  ώρα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό ίσως  είναι κάτι που θα κάνουμε φέτος για τελευταία φορά, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τον τερματισμό της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο από το 2021 και μετά.

Τα ξημερώματα της Κυριακής και συγκεκριμένα στις 03:00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 04:00 (σε κινητά και υπολογιστές η διαδικασία είναι αυτόματη).

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ελήφθη στις 26 Μαρτίου 2019 και προβλέπει ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να παραμείνουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Ωστόσο, η οριστική απόφαση για το πότε θα αποκτήσει νομική ισχύ η πρόταση της Επιτροπής, εξαρτάται από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη θέση του.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της αλλαγής της ώρας είχε γίνει και ψηφοφορία μεταξύ των πολιτών της ΕΕ. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 4,6 εκατ. πολίτες, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Γερμανία και να ζητούν τη διατήρηση της θερινής ώρας όλο το χρόνο. Η συμμετοχή των Ελλήνων ήταν μικρή, σε ποσοστό μόλις 0,3% ενώ το 56% ψήφισε πως επιθυμεί να συνεχιστεί η αλλαγή ώρας και το 44% να καταργηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024