Δημήτρης Αναγνωστάκης: «Μας αξίζει ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Ας το διεκδικήσουμε»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι η απουσία ενός ολιστικού, συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου. Η απουσία στρατηγικής ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας».

Δριμεία κριτική στην Περιφερειακή Αρχή ασκεί με συνέντευξή του στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο επικεφαλής της παράταξης «Στερεά Υπεροχής», Δημήτρης Αναγνωστάκης. Ο κ. Αναγνωστάκης κάνει λόγο για «απουσία ενός ολιστικού, συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου», επισημαίνει τις «τεράστιες ευθύνες» της για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Περιφέρειά μας και τις ελλείψεις που στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές κατά την εκδήλωση καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, μιλά για τις συνεργασίες και στέλνει το δικό του μήνυμα προς τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας.

Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Στερεά Ελλάδα και τι προτείνετε για την επίλυσή του;

Δυστυχώς η Περιφέρειά μας βιώνει κι αυτή το γενικότερο πρόβλημα της πανδημίας. Μάλιστα το βιώνει με ιδιαίτερη ένταση και σε όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Ενότητες. Η υποστελέχωση των περιφερειακών δομών υγείας αυξάνει την ανασφάλεια των πολιτών και φυσικά η ενίσχυση του ΕΣΥ παραμένει κενό γράμμα. Οι επιπτώσεις του γενικευμένου lockdown είναι τραγικές για την περιφερειακή οικονομία, αφού πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό και στο κοινωνικό περιθώριο. Η Περιφερειακή Αρχή αδυνατεί να διεκδικήσει ουσιαστικές παρεμβάσεις από την κεντρική κυβέρνηση και εξαντλείται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα διαχείριση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι η απουσία ενός ολιστικού, συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου. Η απουσία στρατηγικής ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας. Η Περιφερειακή Αρχή εγκλωβισμένη στη λογική των μικροεξυπηρετήσεων, αρκείται σε μικρές αποσπασματικές παρεμβάσεις, καλλιεργώντας πελατειακές σχέσεις, χωρίς να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Στερεάς.

Η παράταξή μας επανειλημμένως έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό του αναπτυξιακού σχεδιασμού, αλλά δυστυχώς χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, προσκρούοντας στην έπαρση και την αλαζονεία της Περιφερειακής Αρχής. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι ούτε η Επιτροπή Διαβούλευσης δεν έχει αξιοποιηθεί από την πλευρά της διοίκησης, απαξιώνοντας έτσι τους κοινωνικούς μας εταίρους.

Είναι πολλές οι παρεμβάσεις σας για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Περιφέρειά μας. Έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα διακυβέρνησης, πως μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά η Περιφερειακή Αρχή; Τι θα κάνατε εσείς ως Περιφερειάρχης;

Είναι αλήθεια πως η Περιφερειακή Αρχή αναγκάστηκε, «σύρθηκε» από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας να λάβει θέση για τα αιολικά πάρκα, που κατέλαβαν τεράστιες εκτάσεις της Στερεάς Ελλάδας. Κάτω από την πίεση των παρατάξεων της μειοψηφίας συμφώνησε στην έκδοση ενός ψηφίσματος, το οποίο όμως δεν στάλθηκε στις αρμόδιες αρχές. Με αυτή τη συμπεριφορά αποκαλύπτεται ότι η Περιφερειακή Αρχή λειτούργησε ως βαλβίδα εκτόνωσης.

Ίσως γνωρίζετε πως στον Ν. 4608, άρθρο 15 παράγραφος 3, προβλέπεται ότι: «Ο πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, (Υπουργός Ανάπτυξης), μπορεί να καλεί ενώπιον της Επιτροπής, Περιφερειάρχες, Δημάρχους, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους επί Στρατηγικών Επενδύσεων στα τοπικά όρια αρμοδιότητάς τους».

Κατά τη γνώμη μας, η Περιφερειακή Αρχή έχει τεράστιες ευθύνες. Ευθύνες που μπορεί να προκύπτουν είτε από αμέλεια, είτε από ανεπάρκεια, είτε και από σκοπιμότητα. Η συμπεριφορά της εύκολα θεωρείται εμπαιγμός και κοροϊδία προς τους πολίτες και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Άλλη μια φορά η Περιφερειακή Αρχή συμπεριφέρεται ως «μωρή παρθένα», άλλη μια φορά δεν ήξερε, άλλη μια φορά δεν ενημερώθηκε, άλλη μια φορά δεν πρόλαβε, άλλη μια φορά εξαπατήθηκε.

Προφανώς απαιτείται αλλαγή θεσμικού πλαισίου, αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, η εφαρμογή της αναλογικότητας και της φέρουσας ικανότητας, η εφαρμογή του χωροταξικού περιφερειακού πλαισίου, αλλά πάνω από όλα απαιτείται αξιοποίηση της ομοθυμίας των αυτοδιοικητικών δυνάμεων και της τοπικής μας κοινωνίας και φυσικά πολιτικό θάρρος και πυγμή, για να μπει ένα τέλος σε αυτή την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων φαραωνικού χαρακτήρα.

Η αξιοποίηση όλων των ένδικων μέσων και προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια όπως είναι το ΣτΕ είναι πλέον μονόδρομος. Έστω και την ύστατη στιγμή, ας αναλάβει τις ευθύνες της η Περιφερειακή Αρχή και ας αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Όλοι στηρίζουμε τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τις εθνικές δεσμεύσεις, αρκεί αυτό να μην υπονομεύει το παρόν και το μέλλον της ανάπτυξης του τόπου μας. Ας ισχύσει το «παν μέτρον άριστον».

Σε κάθε κακοκαιρία η Στερεά Ελλάδα μετρά νεκρούς. Πιστεύετε πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς Περιφερειακής Αρχής; Τι πρέπει να γίνει για να θωρακιστούμε απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, που όσο περνούν τα χρόνια θα εντείνονται;

Ας θυμηθούμε ξανά τι άφησαν οι τελευταίες κακοκαιρίες στην Περιφέρειά μας: «Ζορμπάς»: Σεπτέμβρης 2018, μεγάλες καταστροφές και απώλεια δύο ανθρώπινων ζωών στο Μαντούδι. «Θάλεια»: Αύγουστος 2020, τεράστιες καταστροφές στις βασικές υποδομές μας και οκτώ ανθρώπινες απώλειες. «Μήδεια»: Μέσα Φλεβάρη 2021, λόγω μη ηλεκτροδότησης, χάνονται ακόμα δύο συνάνθρωποί μας στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας.

Αντί να συντονίζουν τον απεγκλωβισμό των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας και της Στερεάς, προστρέχουν να προστατεύσουν την εικόνα του μέντορά τους. Αντί να θωρακίσουν την άμυνά μας, στέλνουν μηχανήματα για εκχιονισμό στο Κολωνάκι.  Αντί για σχέδιο, οργάνωση, συντονισμό και αποτέλεσμα, επικοινωνιακή διαχείριση, χαριτωμενιές και προπαγάνδα. Αντί για μια στοχευμένη, συγκροτημένη, ολοκληρωμένη πολιτική πολιτικής προστασίας, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποσπασματικές παρεμβάσεις και αποσπασματικά έργα.

Όλοι συνομολογούν πως οι καταστροφές ήταν μεγάλες αλλά το κόστος τους εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη, επειδή απουσίαζαν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς φυσικά και η έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου αντιμετώπισης των φαινομένων. Και το παράδοξο, πανηγυρίζουν οι της Περιφερειακής Αρχής για τα έργα αποκατάστασης, όταν θα μπορούσαν να είχαν προνοήσει, για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αποτρέποντας τον κίνδυνο ή έστω περιορίζοντας τις ζημιές.

Ξέχασαν όμως μια οφειλόμενη συγγνώμη σε όλους εκείνους που βυθίστηκαν στο πένθος, σε εκείνους που έχασαν τις περιουσίες τους, σε εκείνους που έχασαν τις καλλιέργειές τους, σε εκείνους που έχασαν τις μικρές επιχειρήσεις τους.

Όσο δεν κατασκευάζονται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν κατασκευάζονται έργα ορεινής υδρονομίας, δεν οριοθετούνται και δεν διευθετούνται χείμαρροι και ποτάμια, όσο δεν βελτιώνεται, με τρόπο συστηματικό η Πολιτική Προστασία, είναι σίγουρο πως θα έρθουμε αντιμέτωποι με ίδιας έκτασης καταστροφές και ίσως θρηνήσουμε πάλι ανθρώπινες ζωές.

Δυστυχώς, όσο υποχωρεί το επικοινωνιακό φινίρισμα των προσώπων, που συγκροτούν την Περιφερειακή Αρχή και εκείνων που συνεργάστηκαν και τη στηρίζουν, αποκαλύπτει αδαείς, ανεπαρκείς, αναποτελεσματικούς, ακατάλληλους και συχνά επικίνδυνους ανθρώπους.

Ποιες προτάσεις σας «πέρασαν» στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις οποίες θεωρείτε σημαντικές;

Η παράταξή μας, αλλά και συνολικά οι παρατάξεις της μειοψηφίας, έχουμε καταθέσει πάμπολλες προτάσεις στην Περιφερειακή Αρχή. Προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, τη στήριξη της ΛΑΡΚΟ, τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την άρση απομόνωσης των ορεινών περιοχών, τη βέλτιστη αξιοποίηση του Κωπαϊδικού πεδίου, την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων και τόσες άλλες.

Η περιφερειακή αρχή, λειτουργώντας παρελκυστικά, τις υιοθετεί αλλά δεν τις υλοποιεί. Είναι σε εκκρεμότητα, εδώ και πολύ καιρό, το κοινό αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας για θεματικές συνεδριάσεις, για διάφορα ζητήματα. Για αυτή τη συμπεριφορά της, η Περιφερειακή Αρχή έχει δεχθεί σκληρή κριτική, αλλά φαίνεται πως δεν ιδρώνει το αυτί της.

Ο τρόπος λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου σας ικανοποιεί και τι είναι αυτό που θα αλλάξει με τον νέο εκλογικό νόμο;

Από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν αυτές που άλλαξαν το status της αυτοδιοίκησης. Καταργώντας στην πράξη την απλή αναλογική, αφαιρώντας αρμοδιότητες από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφυδατώνοντας το, το καταστήσανε ένα διακοσμητικό όργανο. Έδωσαν όλες τις κρίσιμες αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, που έχει την πλειοψηφία η Περιφερειακή Αρχή, στο όνομα δήθεν της κυβερνησιμότητας. Βιάζοντας έτσι τη λαϊκή ετυμηγορία, υπονομεύοντας τις συνεργασίες στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αδιαφορώντας για την αξία του δημόσιου ελέγχου.

Με τον εκλογικό νόμο, που έχει έτοιμο η κυβέρνηση, εμφανίζει τη γνωστή της δυσανεξία στις δημοκρατικές διαδικασίες, στον προγραμματικό πολιτικό διάλογο και στις αναγκαίες συγκλίσεις που πρέπει να υπάρξουν, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, στη συνταγματική επιταγή της ισότητας της ψήφου και τη σημασία του δημόσιου ελέγχου. Για να καμουφλάρει τη βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψή της, σχηματίζει το ψευδεπίγραφο δίλημμα της κυβερνησιμότητας απέναντι στη δημοκρατική αντιπροσώπευση και την κοινωνική λογοδοσία και μας γυρίζει χρόνια πίσω.

Ο νέος εκλογικός νόμος είναι μια αντιμεταρρύθμιση, μια οπισθοδρόμηση, είναι ταυτόχρονα όμως και μια πρόκληση για ενότητα των αυτοδιοικητικών δυνάμεων που έχουν στην κουλτούρα τους την απλή αναλογική, τις συνεργασίες και τη συμμετοχική δημοκρατία. Με λίγα λόγια επανέρχεται η ενός ανδρός αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατική λειτουργία των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης.

Θα συνεργαζόσασταν με την πλειοψηφούσα παράταξη; Ποια η γνώμη σας για τις συνεργασίες;

Οι συνεργασίες είναι αυτές που θα δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους πολίτες. Συνεργασίες που θα οικοδομούνται στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας. Με ιεράρχηση των αναγκών και προτεραιοποίηση στόχων. Με ορθολογική αξιοποίηση των οικονομικών πόρων, με αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, όχι για μικρές και αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες της Περιφέρειάς μας. Σε μια τέτοια συνεργασία είμαστε ανοιχτοί. Δεν μας ενδιαφέρει καμιά συνεργασία που έχει σκοπό την κατανομή αξιωμάτων και θέσεων, που έχει σκοπό το βόλεμα και τις αντιμισθίες.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας μέσω της εφημερίδας μας;

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία χρειάζεται αλληλεγγύη και δύναμη. Χρειάζεται καθημερινός αγώνας, για να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το ζοφερό κλίμα της τελευταίας περιόδου. Χρειάζεται να αντιπαλέψουμε όλες αυτές τις πολιτικές που μας πισωγυρίζουν. Μας αξίζει ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Ας το διεκδικήσουμε.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου 6 Μαρτίου 2021.

Δριμεία κριτική στην Περιφερειακή Αρχή ασκεί με συνέντευξή του στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο επικεφαλής της παράταξης «Στερεά Υπεροχής», Δημήτρης Αναγνωστάκης. Ο κ. Αναγνωστάκης κάνει λόγο για «απουσία ενός ολιστικού, συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου», επισημαίνει τις «τεράστιες ευθύνες» της για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Περιφέρειά μας και τις ελλείψεις που στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές κατά την εκδήλωση καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, μιλά για τις συνεργασίες και στέλνει το δικό του μήνυμα προς τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας.

Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Στερεά Ελλάδα και τι προτείνετε για την επίλυσή του;

Δυστυχώς η Περιφέρειά μας βιώνει κι αυτή το γενικότερο πρόβλημα της πανδημίας. Μάλιστα το βιώνει με ιδιαίτερη ένταση και σε όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Ενότητες. Η υποστελέχωση των περιφερειακών δομών υγείας αυξάνει την ανασφάλεια των πολιτών και φυσικά η ενίσχυση του ΕΣΥ παραμένει κενό γράμμα. Οι επιπτώσεις του γενικευμένου lockdown είναι τραγικές για την περιφερειακή οικονομία, αφού πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό και στο κοινωνικό περιθώριο. Η Περιφερειακή Αρχή αδυνατεί να διεκδικήσει ουσιαστικές παρεμβάσεις από την κεντρική κυβέρνηση και εξαντλείται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα διαχείριση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι η απουσία ενός ολιστικού, συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου. Η απουσία στρατηγικής ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας. Η Περιφερειακή Αρχή εγκλωβισμένη στη λογική των μικροεξυπηρετήσεων, αρκείται σε μικρές αποσπασματικές παρεμβάσεις, καλλιεργώντας πελατειακές σχέσεις, χωρίς να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Στερεάς.

Η παράταξή μας επανειλημμένως έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό του αναπτυξιακού σχεδιασμού, αλλά δυστυχώς χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, προσκρούοντας στην έπαρση και την αλαζονεία της Περιφερειακής Αρχής. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι ούτε η Επιτροπή Διαβούλευσης δεν έχει αξιοποιηθεί από την πλευρά της διοίκησης, απαξιώνοντας έτσι τους κοινωνικούς μας εταίρους.

Είναι πολλές οι παρεμβάσεις σας για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Περιφέρειά μας. Έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα διακυβέρνησης, πως μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά η Περιφερειακή Αρχή; Τι θα κάνατε εσείς ως Περιφερειάρχης;

Είναι αλήθεια πως η Περιφερειακή Αρχή αναγκάστηκε, «σύρθηκε» από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας να λάβει θέση για τα αιολικά πάρκα, που κατέλαβαν τεράστιες εκτάσεις της Στερεάς Ελλάδας. Κάτω από την πίεση των παρατάξεων της μειοψηφίας συμφώνησε στην έκδοση ενός ψηφίσματος, το οποίο όμως δεν στάλθηκε στις αρμόδιες αρχές. Με αυτή τη συμπεριφορά αποκαλύπτεται ότι η Περιφερειακή Αρχή λειτούργησε ως βαλβίδα εκτόνωσης.

Ίσως γνωρίζετε πως στον Ν. 4608, άρθρο 15 παράγραφος 3, προβλέπεται ότι: «Ο πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, (Υπουργός Ανάπτυξης), μπορεί να καλεί ενώπιον της Επιτροπής, Περιφερειάρχες, Δημάρχους, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους επί Στρατηγικών Επενδύσεων στα τοπικά όρια αρμοδιότητάς τους».

Κατά τη γνώμη μας, η Περιφερειακή Αρχή έχει τεράστιες ευθύνες. Ευθύνες που μπορεί να προκύπτουν είτε από αμέλεια, είτε από ανεπάρκεια, είτε και από σκοπιμότητα. Η συμπεριφορά της εύκολα θεωρείται εμπαιγμός και κοροϊδία προς τους πολίτες και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Άλλη μια φορά η Περιφερειακή Αρχή συμπεριφέρεται ως «μωρή παρθένα», άλλη μια φορά δεν ήξερε, άλλη μια φορά δεν ενημερώθηκε, άλλη μια φορά δεν πρόλαβε, άλλη μια φορά εξαπατήθηκε.

Προφανώς απαιτείται αλλαγή θεσμικού πλαισίου, αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, η εφαρμογή της αναλογικότητας και της φέρουσας ικανότητας, η εφαρμογή του χωροταξικού περιφερειακού πλαισίου, αλλά πάνω από όλα απαιτείται αξιοποίηση της ομοθυμίας των αυτοδιοικητικών δυνάμεων και της τοπικής μας κοινωνίας και φυσικά πολιτικό θάρρος και πυγμή, για να μπει ένα τέλος σε αυτή την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων φαραωνικού χαρακτήρα.

Η αξιοποίηση όλων των ένδικων μέσων και προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια όπως είναι το ΣτΕ είναι πλέον μονόδρομος. Έστω και την ύστατη στιγμή, ας αναλάβει τις ευθύνες της η Περιφερειακή Αρχή και ας αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Όλοι στηρίζουμε τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τις εθνικές δεσμεύσεις, αρκεί αυτό να μην υπονομεύει το παρόν και το μέλλον της ανάπτυξης του τόπου μας. Ας ισχύσει το «παν μέτρον άριστον».

Σε κάθε κακοκαιρία η Στερεά Ελλάδα μετρά νεκρούς. Πιστεύετε πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς Περιφερειακής Αρχής; Τι πρέπει να γίνει για να θωρακιστούμε απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, που όσο περνούν τα χρόνια θα εντείνονται;

Ας θυμηθούμε ξανά τι άφησαν οι τελευταίες κακοκαιρίες στην Περιφέρειά μας: «Ζορμπάς»: Σεπτέμβρης 2018, μεγάλες καταστροφές και απώλεια δύο ανθρώπινων ζωών στο Μαντούδι. «Θάλεια»: Αύγουστος 2020, τεράστιες καταστροφές στις βασικές υποδομές μας και οκτώ ανθρώπινες απώλειες. «Μήδεια»: Μέσα Φλεβάρη 2021, λόγω μη ηλεκτροδότησης, χάνονται ακόμα δύο συνάνθρωποί μας στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας.

Αντί να συντονίζουν τον απεγκλωβισμό των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας και της Στερεάς, προστρέχουν να προστατεύσουν την εικόνα του μέντορά τους. Αντί να θωρακίσουν την άμυνά μας, στέλνουν μηχανήματα για εκχιονισμό στο Κολωνάκι.  Αντί για σχέδιο, οργάνωση, συντονισμό και αποτέλεσμα, επικοινωνιακή διαχείριση, χαριτωμενιές και προπαγάνδα. Αντί για μια στοχευμένη, συγκροτημένη, ολοκληρωμένη πολιτική πολιτικής προστασίας, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποσπασματικές παρεμβάσεις και αποσπασματικά έργα.

Όλοι συνομολογούν πως οι καταστροφές ήταν μεγάλες αλλά το κόστος τους εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη, επειδή απουσίαζαν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς φυσικά και η έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου αντιμετώπισης των φαινομένων. Και το παράδοξο, πανηγυρίζουν οι της Περιφερειακής Αρχής για τα έργα αποκατάστασης, όταν θα μπορούσαν να είχαν προνοήσει, για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αποτρέποντας τον κίνδυνο ή έστω περιορίζοντας τις ζημιές.

Ξέχασαν όμως μια οφειλόμενη συγγνώμη σε όλους εκείνους που βυθίστηκαν στο πένθος, σε εκείνους που έχασαν τις περιουσίες τους, σε εκείνους που έχασαν τις καλλιέργειές τους, σε εκείνους που έχασαν τις μικρές επιχειρήσεις τους.

Όσο δεν κατασκευάζονται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν κατασκευάζονται έργα ορεινής υδρονομίας, δεν οριοθετούνται και δεν διευθετούνται χείμαρροι και ποτάμια, όσο δεν βελτιώνεται, με τρόπο συστηματικό η Πολιτική Προστασία, είναι σίγουρο πως θα έρθουμε αντιμέτωποι με ίδιας έκτασης καταστροφές και ίσως θρηνήσουμε πάλι ανθρώπινες ζωές.

Δυστυχώς, όσο υποχωρεί το επικοινωνιακό φινίρισμα των προσώπων, που συγκροτούν την Περιφερειακή Αρχή και εκείνων που συνεργάστηκαν και τη στηρίζουν, αποκαλύπτει αδαείς, ανεπαρκείς, αναποτελεσματικούς, ακατάλληλους και συχνά επικίνδυνους ανθρώπους.

Ποιες προτάσεις σας «πέρασαν» στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις οποίες θεωρείτε σημαντικές;

Η παράταξή μας, αλλά και συνολικά οι παρατάξεις της μειοψηφίας, έχουμε καταθέσει πάμπολλες προτάσεις στην Περιφερειακή Αρχή. Προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, τη στήριξη της ΛΑΡΚΟ, τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την άρση απομόνωσης των ορεινών περιοχών, τη βέλτιστη αξιοποίηση του Κωπαϊδικού πεδίου, την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων και τόσες άλλες.

Η περιφερειακή αρχή, λειτουργώντας παρελκυστικά, τις υιοθετεί αλλά δεν τις υλοποιεί. Είναι σε εκκρεμότητα, εδώ και πολύ καιρό, το κοινό αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας για θεματικές συνεδριάσεις, για διάφορα ζητήματα. Για αυτή τη συμπεριφορά της, η Περιφερειακή Αρχή έχει δεχθεί σκληρή κριτική, αλλά φαίνεται πως δεν ιδρώνει το αυτί της.

Ο τρόπος λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου σας ικανοποιεί και τι είναι αυτό που θα αλλάξει με τον νέο εκλογικό νόμο;

Από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν αυτές που άλλαξαν το status της αυτοδιοίκησης. Καταργώντας στην πράξη την απλή αναλογική, αφαιρώντας αρμοδιότητες από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφυδατώνοντας το, το καταστήσανε ένα διακοσμητικό όργανο. Έδωσαν όλες τις κρίσιμες αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, που έχει την πλειοψηφία η Περιφερειακή Αρχή, στο όνομα δήθεν της κυβερνησιμότητας. Βιάζοντας έτσι τη λαϊκή ετυμηγορία, υπονομεύοντας τις συνεργασίες στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αδιαφορώντας για την αξία του δημόσιου ελέγχου.

Με τον εκλογικό νόμο, που έχει έτοιμο η κυβέρνηση, εμφανίζει τη γνωστή της δυσανεξία στις δημοκρατικές διαδικασίες, στον προγραμματικό πολιτικό διάλογο και στις αναγκαίες συγκλίσεις που πρέπει να υπάρξουν, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, στη συνταγματική επιταγή της ισότητας της ψήφου και τη σημασία του δημόσιου ελέγχου. Για να καμουφλάρει τη βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψή της, σχηματίζει το ψευδεπίγραφο δίλημμα της κυβερνησιμότητας απέναντι στη δημοκρατική αντιπροσώπευση και την κοινωνική λογοδοσία και μας γυρίζει χρόνια πίσω.

Ο νέος εκλογικός νόμος είναι μια αντιμεταρρύθμιση, μια οπισθοδρόμηση, είναι ταυτόχρονα όμως και μια πρόκληση για ενότητα των αυτοδιοικητικών δυνάμεων που έχουν στην κουλτούρα τους την απλή αναλογική, τις συνεργασίες και τη συμμετοχική δημοκρατία. Με λίγα λόγια επανέρχεται η ενός ανδρός αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατική λειτουργία των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης.

Θα συνεργαζόσασταν με την πλειοψηφούσα παράταξη; Ποια η γνώμη σας για τις συνεργασίες;

Οι συνεργασίες είναι αυτές που θα δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους πολίτες. Συνεργασίες που θα οικοδομούνται στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας. Με ιεράρχηση των αναγκών και προτεραιοποίηση στόχων. Με ορθολογική αξιοποίηση των οικονομικών πόρων, με αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, όχι για μικρές και αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες της Περιφέρειάς μας. Σε μια τέτοια συνεργασία είμαστε ανοιχτοί. Δεν μας ενδιαφέρει καμιά συνεργασία που έχει σκοπό την κατανομή αξιωμάτων και θέσεων, που έχει σκοπό το βόλεμα και τις αντιμισθίες.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας μέσω της εφημερίδας μας;

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία χρειάζεται αλληλεγγύη και δύναμη. Χρειάζεται καθημερινός αγώνας, για να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το ζοφερό κλίμα της τελευταίας περιόδου. Χρειάζεται να αντιπαλέψουμε όλες αυτές τις πολιτικές που μας πισωγυρίζουν. Μας αξίζει ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Ας το διεκδικήσουμε.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου 6 Μαρτίου 2021.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *