ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Γράφει ο Δημήτρης Μήτρου

31 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

  • Επειδή η περιοχή είχε κοινούς αγωνιστές, στους δύο Δήμους της, θα έπρεπε να συσταθεί η διαδημοτική επιτροπή «Βόρεια Εύβοια 1821 – 2021», με σκοπό να ετοιμάσει μια σειρά εκδηλώσεων για τους ήρωες της και τα ιστορικά γεγονότα. Έτσι θα ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί ο τόπος, ο πολιτισμός και η άγνωστη σε πολλούς ιστορία του. Φυσικά θα ήταν αρκετή για όλα αυτά μια εξαιρετική πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με επίκεντρο τα 200 χρόνια, από τον ξεσηκωμό του εθνοσωτήριου έτους. Πόσοι άλλωστε γνωρίζουν, ότι η επανάσταση στην περιοχή ξεκίνησε, στην Ιστιαία, στις 8 Μαΐου 1821, με αρχηγό τον Βερούση Μουτσανά και τους εξαίρετους οπλαρχηγούς Γιαννιό Χαλκιά, Ιωάννη Στριμμένο, καθώς και τον πρώτο νεκρό της Αθανάσιο Κορφιάτη. Ακόμη, για το λιμνιώ στόλο με τις τέσσερις σκούνες και τα δύο μπρίκια απ’ το Τρίκκερι, που πήραν μέρος με αρχηγό τον Υδραίο Αλέξανδρο Κριεζή, στο θαλάσσιο αποκλεισμό της Χαλκίδας. Τέλος τη μεγάλη στιγμή, που ο Αγγελής Γωβιός, «ο αητός της Βόρειας Εύβοιας», πήρε την επανάσταση της περιοχής στα χέρια του και ο Μητροπολίτης Χαλκίδας, Γρηγόριος, την ενίσχυσε με λεοντόθυμους Βορειοηπειρώτες αγωνιστές. Μέσα απ’ το ρεπορτάζ όμως, έστω κι έτσι, αξίζει ένα φιλολογικό μνημόσυνο στα προαναφερθέντα σημαντικά πρόσωπα και στα όσα επέτυχαν με το σπαθί τους.
  • Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Λιχάδας, παρότι το καλοκαίρι του 2019, αυτό του 2020, αλλά κι εσχάτως, ενημέρωσαν με τους κοινοτικούς τους συμβούλους τους αρμοδίους, για την ποιότητα του νερού. Φυσικά η υπηρεσία του Υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας τα λέει όλα, αφού «σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ το νερό που εισέρχεται εντός των οικιών, πρέπει να είναι ανθρώπινης κατανάλωσης». Δυστυχώς όμως ο αγώνας ακόμα συνεχίζεται, για την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου στον τομέα ύδρευσης, με στρατηγικό έργο π.χ. φράγματος. Επίσης με οχλήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση του κατάλληλου έργου, τέλος πάντων. Τώρα και μετά την ερώτηση του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, κάτοικοι και Σύμβουλοι της Λιχάδας περιμένουν απαντήσεις, για τη χρηματοδότηση του Έργου, από το Υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης τη συνδρομή της Περιφέρειας Στερεάς στο Δήμο, για την υψηλή ποιότητα νερού, σε κάθε δημότη της.
  • Προσωπικά έχει πάρει το ζήτημα της διαφήμισης της Αιδηψού, ο Δήμαρχος κος Γιάννης Κοντζιάς, ο οποίος μέσω Skype φιλοξενείται σε εκπομπές της πρωινής ζώνης, τηλεοπτικών σταθμών, χτίζοντας το «προφίλ» της Λουτρόπολης. Αυτή τη φορά σειρά είχε η καθημερινή πρωινή εκπομπή «Πάμε Δανάη» του MEGA, με τη γνωστή παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα. Κι επειδή ο κος Δήμαρχος έχει πολλά να λύσει στο Δήμο, οι ανειλημμένες υποχρεώσεις τον κράτησαν μακριά από το ιαματικό θέρετρο του Ηρακλή. Όμως η δυνατότητα του skype, από το λιμάνι των Ωρεών η εμφάνιση του και οι εικόνες του drone στη νότια πλευρά της πόλης, με τα νεοκλασικά κτήρια «έδωσαν» την κατάλληλη στιχομυθία, για την Αιδηψό. Εμείς μένουμε στο ότι, η Λουτρόπολη δεν είναι το μετερίζι των ηλικιωμένων για «θεραπεία δι’ ύδατος», αφού αποτελεί προορισμό αναζωογόνησης – ευεξίας, για μικρότερους επισκέπτες.
  • Ραγδαία βροχόπτωση τις πρωινές ώρες στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας. Υπήρξε χαλαζόπτωση για αρκετά λεπτά, με αποτέλεσμα να προκληθούν αρκετές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκολίες στις πορθμειακές γραμμές Γλύφας-Αγιόκαμπου και Αρκίτσας- Λουτρών Αιδηψού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024