ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Γράφει ο Δημήτρης Μήτρου

17 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

  • Όλο και συχνότερα εμφανίζονται στη Βόρεια Εύβοια, ξενομερίτες παλιατζήδες και πλανόδιοι πωλητές. Πωλητές νεαρών πουλερικών, φυτικών εμβρύων κλπ. Σε μια περιοχή, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού μετρούνται στα μισά δάχτυλα, του ενός χεριού, αλλά δυστυχώς πληρώνει αμαρτίες ενός αυστηρότατου lock down, στο νησί. Όλοι οι προαναφερθέντες προέρχονται από μέρη, με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και μάλιστα από κοινωνικές ομάδες, που κατά κόρον αρνούνται την ύπαρξη του κορωνοϊού. Απορία φυσικά, των φίλων του Sterea News στους 2 Δήμους της Βόρειας Εύβοιας, είναι αν όλοι αυτοί οι περιφερόμενοι επαγγελματίες έχουν κάνει rapid tests ή έχουν εμβολιαστεί. Γιατί το να τηρούν οι βορειοευβοιώτες «ως κόρην οφθαλμού» τα πρωτόκολλα υγιεινής και το ιικό φορτίο να είναι ανεξέλεγκτα εισαγόμενο, ασφαλώς προκαλεί σε μια, περίπου, covid free περιοχή, πολλές διαμαρτυρίες…
  • Γυρίζοντας από γειτονιά σε γειτονιά, αλλά και κάνοντας μια σύγκριση στο θέμα «Χλωρίδα Λουτρόπολης Αιδηψού», μέσα από σειρά φωτογραφιών, ο απολογισμός γι’ αυτή είναι αρνητικός. Το πανέμορφο κέντρο ευεξίας κι αναζωογόνησης του Ηρακλή και τόσων άλλων προσωπικοτήτων, αφού τις τελευταίες 3 δεκαετίες δεν «βρήκε» δημοτικές αρχές – λάτρεις του πρασίνου, σταδιακά έχασε την «περιβαλλοντική του λάμψη». Μια πόλη πλούσια σε δεντροστοιχίες, ευκαλύπτων, πεύκων και εσπεριδοειδών, έχει χάσει ένα μεγάλο κομμάτι του «πνεύμονα της». Λογικό μέχρι ενός σημείου, θα πει κανείς, στο πέρασμα του χρόνου. Παράλογο όμως, για το πώς λειτουργούν κάποιοι πολίτες… Συνεπώς χρειάζεται ένα πρόγραμμα δεντροφύτευσης, στους χώρους της, από τη Δημοτική Αρχή Ιστιαίας – Αιδηψού και γιατί όχι με τη βοήθεια των δημοτών. Όλοι μαζί μπορούμε!
  • Σωστή η σκέψη της Περιφέρειας Στερεάς, με τη συνεργασία του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, να περιλάβει στα έργα της Βόρειας Εύβοιας τη χωροθέτηση, χάραξη και σήμανση των μονοπατιών του Τελέθριου Όρους. Με σκοπό, ασφαλώς, την εναλλακτική ανάπτυξη της περιοχής. Κι αυτό, γιατί το πανέμορφο βουνό της, με το μεικτό μεσογειακό δάσος και την πλούσια πανίδα, θα γινόταν βορρά στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, στο νησί. Φυσικά με ό,τι σημαίνουν οι εκσκαφές, η ταπείνωση κορυφών, ο διπλασιασμός επιφάνειας σάρωσης, οι αποψιλώσεις και οι κοπές δέντρων, στην προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε αυτό το βλέπουμε ήδη, στις αντιδράσεις των κοινωνιών τεσσάρων Δήμων της Εύβοιας, των τοπικών τους αυτοδιοικήσεων, των φορέων και της περιφέρειας, με τις αδειοδοτήσεις κι εγκαταστάσεις των επενδυτικών εταιρειών. Τώρα, το να φθάσεις στη συνεργασία κι οργάνωση κοινών αντιδράσεων, απέναντι στα εν λόγω σχέδια είναι βέβαια κάτι θετικό. Όμως επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, το σωστό είναι το προλαμβάνειν κι όχι το θεραπεύειν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024