Γ. Σαρακιώτης προς Κ. Μητσοτάκη: «Με κουμπαριές προασπίζετε τη διαφάνεια κύριε Πρωθυπουργέ;»

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

22 Μαρτίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης και 45 συνάδελφοι τους στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναφορικά με την κουμπαριά του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη με τον επικεφαλής της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.).

Υπενθυμίζεται ότι, προ μίας εβδομάδας, ο Υπουργός Ανάπτυξης προέβαλλε μέσω του λογαριασμού του σε κοινωνικό δίκτυο ότι βάπτισε το τέκνο του επικεφαλής της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. Στην ερώτηση του κ. Σαρακιώτη και των υπόλοιπων Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. επισημαίνεται ότι, ενώ έχει διασφαλιστεί νομοθετικά η ανεξαρτησία της εν λόγω Αρχής, με τη δημιουργία της συγγενικής αυτής σχέσης ο Υπουργός Ανάπτυξης προδήλως την υπονομεύει.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι, ο κ. Μητσοτάκης το Δεκέμβριο του 2018, είχε αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για τα θέματα Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ, με θέμα την κυβερνητική πρόταση τοποθέτησης της κας Β. Θάνου, ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θεωρώντας την επιλογή αυτή απολύτως ασύμβατη με το ρόλο και την αποστολή μιας Ανεξάρτητης Αρχής εξαιτίας του γεγονότος ότι προηγουμένως η κα Θάνου παρείχε αδαπάνως νομικές συμβουλές στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση της φωτογραφικής διάταξης που οδηγούσε στην απομάκρυνση της κας Θάνου από τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού δήλωνε: «Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Διαφωνεί κανείς με αυτό που προτείνουμε; Δηλαδή ότι το πρόσωπο που προΐσταται της Επιτροπής να μην έχει ίχνος πολιτικής επιρροής;»

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Σαρακιώτης και οι υπόλοιποι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον Πρωθυπουργό:

  1. Θεωρεί θεμιτή και συμβατή με τα ως άνω εκτιθέμενα τη συγγενική σχέση και τη σύναψη «κουμπαριάς» μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.);
  2. Δημιουργείται τεκμήριο επηρεασμού της Ανεξάρτητης Αρχής από αθέμιτα ελατήρια ή έστω από ευνοϊκή προκατάληψη, εκ του στενότατου και πασίδηλου πλέον ιδιαίτερου δεσμού του Προέδρου της Αρχής και του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων;
  3. Θα απέχει εφεξής ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. από κάθε απόφαση ή ενέργεια που θα αφορά σε όργανα ή υπηρεσίες που υπάγονται ή ενδιαφέρουν τον – πλέον – κουμπάρο του Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μιας και κατά τα ως άνω οριζόμενα: «οποιοσδήποτε από τα μέλη και το προσωπικό της Αρχής κρίνει ότι συντρέχει στο πρόσωπό του λόγος που επιβάλλει την αποχή του από το χειρισμό υπόθεσης ή τη λήψη απόφασης, οφείλει να το δηλώσει άμεσα και γραπτώς στον προϊστάμενό του, απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια»;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024