Γιώργος Μουλκιώτης: “Προκλητική αδιαφορία για τους αγρότες”

"Ζητούμε την άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ".

3 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Παρέμβαση του Βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργου Μουλκιώτη, για τη λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών και Ενισχύσεων.

“Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητείται άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην ερώτηση, επισημαίνεται, ότι υπάρχει πρωτοφανής αναστάτωση μεταξύ των αγροτών από την συνεχιζόμενη υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες σε μια κρίσιμη περίοδο εν μέσω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, έχουν καθυστερήσει:

  • ​Οι ενστάσεις και διοικητικές πράξεις για τα λάθη της πληρωμής και τα υπόλοιπα ποσά της εξόφλησης ενιαίας ενίσχυσης
  • Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις π.χ για βαμβάκι
  • Οι πληρωμές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας,  μείωσης της ρύπανσης
  • Οι πληρωμές για νέους αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης και επενδύσεις
  • Οι πληρωμές για τις επιπτώσεις από την πανδημία
  • Δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση πότε θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021

Τονίζεται επίσης ότι πολλές άλλες συναλλαγές πολιτών με τον Οργανισμό καθυστερούν ή έχουν ανασταλεί (μητρώο, βεβαιώσεις για τις λαϊκές κ.λ.π), ενώ σημαντικές καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για αδιαφανή διαχείριση του θέματος των βοσκοτόπων και της κατανομής του εθνικού αποθέματος.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό η άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης ερωτάται ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις πληρωμές που έχουν καθυστερήσει, πώς θα εξελιχθούν οι πληρωμές μέσα στους ερχόμενους δύο μήνες, που συμπίπτουν με την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου και πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2021 λαμβάνοντας υπόψη και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

19 Απριλίου 2024