Χατζηδάκης: Τι ισχύει για την προκαταβολή σύνταξης – Το Πάσχα η καταβολή αναδρομικών

Τι είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης για την προκαταβολή της εθνικής σύνταξης και τους συνταξιούχους

31 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Kαθησυχαστικός ήταν ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στην ανησυχία χιλιάδων συνταξιούχων ο οποίοι δικαιούνται την προκαταβολή σύνταξης και αναμένουν και τη βασική τους σύνταξη, ενώ παράλληλα απάντησε και για τις περιπτώσεις ανάθεσης εκκρεμών υποθέσεων σε πιστοποιημένους ιδιώτες και το ποσό που καλούνται να πληρώσουν, ώστε να διευθετηθεί η υπόθεσή τους. «Οσοι πάρουν την προκαταβολή της εθνικής σύνταξης να μην φοβούνται ότι δεν θα πάρουν και τη βασική τους σύνταξη», εξήγησε ο υπουργός στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του OPEN TV.

«Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Να πάνε να κάνουν τις αιτήσεις τους, να πάρουν τα λεφτά που τους οφείλει το δημόσιο, να μην ακούν τον καθένα. Το Πάσχα θα μπουν και τα αναδρομικά», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πολλές επικουρικές που βρίσκονται σε αναμονή. Βεβαίως, δίνουμε περισσότερη έμφαση στις κύριες συντάξεις γιατί τα χρήματα είναι περισσότερα που περιμένουν οι άνθρωποι, αλλά προσπαθούμε και για τις επικούρικές και για τις παράλληλες, αλλά και για τις συντάξεις του εξωτερικού. Υπάρχουν περίπου 300.000 συντάξεις που εκκρεμούν και οι ρυθμοί επίλυσης των δεν είναι αυτοί που θέλουμε. Αν θέλουμε να ‘καθαρίσουμε το τραπέζι’ θα πρέπει να βγάζουμε 35.000 συντάξεις το μήνα».

Σε ερώτημα για την ανάθεση του έργου εκκαθάρισης σε ιδιώτες, για τη δημιουργία δύο ταχυτήτων, αλλά και για την καχυποψία ότι η κυβέρνηση πάει κάτω από το τραπέζι να ιδιωτικοποιήσει τον ΕΦΚΑ, ο υπουργός τόνισε: «Σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν είναι ο κρατικός οργανισμός των κοινωνικών ασφαλίσεων ιδιωτικός. Μην μπλέκουμε πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και δεν έχουν καμία σοβαρότητα. Οπως στη ΔΕΗ, έτσι και στον ΕΦΚΑ υπάρχουν ιδιώτες που βοηθούν στη διαδικασία αλλά δεν έχει καμία σχέση με την ιδιωτικοποίηση του. Οι εκκρεμότητες είναι πάρα πολλές και αυτές δημιούργήθηκαν το 2016 επί εποχές ΣΥΡΙΖΑ. Δίνουμε μεγάλο αγώνα για να λυθούν τα ζητήματα και θέλω να σας πω ότι έχω μπροστά μου τον κόπρο του Αυγείου».

Για την περίπτωση που ο κάθε πολίτης θα πηγαίνει σε ιδιώτη δικηγόρο για να του βγάλει τη σύνταξη και θα πληρώνει ένα ποσό για τη διαδικασία ο υπουργός απάντησε: «Θα έρχεται το δημόσιο για να καλύπτει το κόστος. Το θέμα δεν εχει κλείσει ακόμη. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρεις που εκκρεμούν. Ο συνταξιούχος θα αναθέτει στους πιστοποιημένους ιδιώτες τους φακελους εκκαθάρισης. Ο ΕΦΚΑ θα καλύπτει ένα ποσό. Θα έρθουμε σε συννενόηση με τους δικηγορικού συλλόγους και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο».

Πηγή: ethnos.gr

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024