Η  Ε.Ε. ενέκρινε την 8η Τροποποίηση του ΠΑΑ για τους αγρότες

Συνέχιση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τους αγρότες, νέους και μη, εν μέσω πανδημίας.

11 Μαρτίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) η 8η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, με στόχο την απρόσκοπτη και ομαλή συνέχισή του.

Ειδικότερα με την εν λόγω τροποποίηση εγκρίθηκε:

  1. η δυνατότητα τηλε-κατάρτισης των Νέων Γεωργών που έχουν ενταχθεί στο μέτρο 6.1 από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία.
  2. η βελτίωση των όρων επίτευξης των στόχων των επιχειρηματικών σχεδίων των Νέων Γεωργών που έχουν ενταχθεί στο μέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014-2020, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωσή τους και η αποπληρωμή των δικαιούχων.
  3. η δυνατότητα διεύρυνσης της επιλεξιμότητας των περιοχών που εντάσσονται στο καθεστώς των Περιοχών που πλήττονται από Ειδικά Μειονεκτήματα, δηλαδή στο μέτρο της Εξισωτικής Αποζημίωσης, με προσθήκη Τοπικών Κοινοτήτων στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Γρεβενών και Αρκαδίας.
  4. η ενεργοποίηση νέου μέτρου για την πρόληψη – αντιμετώπιση της πανώλης των χοίρων.
  5. η μεταφορά των απαιτούμενων κοινοτικών πόρων από μέτρα/δράσεις του Προγράμματος για τη συγχρηματοδότηση των ανελαστικών υποχρεώσεων της Εξισωτικής Αποζημίωσης του έτους εφαρμογής 2020.

Η επιτυχής έκβαση της 8ης Τροποποίησης του ΠΑΑ ήταν το αποτέλεσμα της εντατικής και αποδοτικής διαβούλευσης της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε., τις οποίες και ευχαριστεί για τη σταθερή και αδιάλειπτη συνεργασία τους.

Η νέα, τροποποιημένη έκδοση 9.1 του ΠΑΑ 2014-2020 είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ ΠΑΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024