Κ. Παπαζάχος για Ελασσόνα : Δεδομένοι νέοι ισχυροί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο MEGA επέστησε προσοχή

5 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας  ο χθεσινός νέος ισχυρός σεισμός μεγέθουν 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το εστιακός βάθος έχει εντοπιστεί μόλις στα 10χλμ. Ο σεισμός έχει εντοπιστεί στα 17 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, η οποία τις τελευταίες ώρες δεν έχει σταματήσει να “δονείται”. Ο τελευταίος σεισμός έγινε αισθητός σε περισσότερες περιοχές της χώρες, καθώς έγινε αντιληπτός μέχρι και σε χώρες που συνορεύουν στα Βόρεια.

Οι κάτοικοι πέρασαν ακόμη μία δύσκολη νύχτα με τους συνεχείς μετασεισμούς, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που διανυκτέρευσαν σε σκηνές, ξενοδοχεία και σπίτια φίλων και συγγενών.

Προειδοποίηση για δυνατούς μετασεισμούς

«Προτιμούμε να είμαστε δυσάρεστοι, αλλά χρήσιμοι, παρά ευχάριστοι αλλά μη αποτελεσματικοί… Όταν έχουμε τέτοιες μετασεισμικές ακολουθίες σε εξέλιξη, ξέρουμε ότι θα υπάρξουν μετασεισμοί στο μέγεθος του αρχικού σεισμού, σε ακραίες περιπτώσεις. Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από μικρές υφέσεις. Να παραμείνει ο κόσμος έξω από τα σπίτια», ανέφερε ο κ. Κώστας Παπαζάχος καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ.

«Δυτικά από τον Τύρναβο. Είναι μέσα στο κέντρο της ακολουθίας που εξελίσσεται αυτές τις μέρες. Όσο πιο μεγάλος είναι ο σεισμός τόσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει. Είναι λίγο μικρότερος από τον κύριο σεισμό. Δυστυχώς μπορεί να έχουμε κι άλλους μετασεισμούς.», πρόσθεσε.

Kλείνοντας συνέστησε μεγάλη προσοχή τις επόμενες πολλές ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024