Ο Νίκος Σιόλιας για τα σχολικά γεύματα

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την παύση των σχολικών γευμάτων.

2 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Άλλο ένα κτύπημα στο κοινωνικό κράτος από την Κυβέρνηση του ανάμελου Πρωθυπουργού μας.
Από την 1η Μαρτίου, σταμάτησε η διανομή σχολικών γευμάτων σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα σχολεία που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα σίτισης των μαθητών τους.   Πρόκειται για 185.000 γεύματα σε όλη την Ελλάδα. Τα γεύματα αυτά προσφέρονταν καθημερινά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 1266 σχολεία και είχαν συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκατομμύρια  ευρώ, ενώ ο σχεδιασμός ήταν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, ώστε φέτος να προσφέρονται ημερησίως 600.000 σχολικά γεύματα.

Η Εύβοια  δεν είχε ενταχθεί στην πρώτη φάση, στα 25 σχολεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αναμενόταν να ενταχθεί στην δεύτερη φάση. Αντίθετα η κυβέρνηση τελμάτωσε το πρόγραμμα και δεν έκανε τις αναμενόμενες διαδικασίες για να υλοποιηθεί.  Η ΝΔ εξαρχής λοιδορούσε τα σχολικά γεύματα ως «συσσίτια» και προσπαθούσε με διάφορους τρόπους να αποτρέψει την εφαρμογή αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού στήριξης της ελληνικής οικογένειας.  Τα σχολικά γεύματα  δεν αφορούσαν μόνο την  παιδική φτώχεια. Αντιμετωπίζουν την παιδική παχυσαρκία με μεσογειακή διατροφή, συμβάλλουν στη μείωση της σχολικής διαρροής και βελτιώνουν τις επιδόσεις των μαθητών.  Επιχειρεί να καταργήσει  ένα εμβληματικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογου με αντίστοιχα προγράμματα που γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Κυβέρνηση και η κ. Κεραμέως έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα, με τα ελλιπή μέτρα προστασίας στα σχολεία, τα περιβόητα 90.000 tablet που δεν έφτασαν ποτέ, τα voucher σε 560.000 μαθητές και φοιτητές που ακόμη αγνοούνται, τα 100.000.000€ για το ολοήμερο έμεινε εξαγγελία, επιχειρεί να καταργήσει τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια με τις εκλογές-παρωδία κ.ά.

Απαιτείται  άμεσα από την κυβέρνηση να κάνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί το τάχιστο δυνατό η υπογραφή της νέας σύμβασης, προκειμένου κανένα παιδί να μη μένει δίχως φαγητό και παράλληλα να καλύψει την τεράστια αυτή ανάγκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία, με έξτρα κονδύλια και παροχή κρύου συσκευασμένου φαγητού σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.»

Αποτελεί ντροπή για την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να αφήσει χωρίς γεύματα χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνικοοικονομική συγκυρία. Κανένα παιδί να μη μείνει χωρίς φαγητό, κανένα παιδί να μείνει αβοήθητο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024