Σεμινάριο με θέμα: «ΜΕΝΤΟΡΕΣ για την Κοινωνική Οικονομία» στις 2-4 Απριλίου 2021

Στην τακτική συνάντηση του Ομίλου Σκέψης «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», συζητήθηκε σε βάθος η θεματολογία του σεμιναρίου

9 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Συζητήθηκε σε βάθος η θεματολογία του σεμιναρίου «ΜΕΝΤΟΡΕΣ για την Κοινωνική Οικονομία» 2-4 Απρ 2021, στην τακτική συνάντηση του Ομίλου Σκέψης «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» την Δευτέρα, 8/3/2021, και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 11 Μαρ 2021, στις 20.00.

Η Κοινωνική Οικονομία θα δεχθεί ισχυρή ενίσχυση (πιθανόν 33%, εκεί που σήμερα είναι περίπου 10% και στην Ελλάδα μόνο 1,2% …) κατά την περίοδο της Κοινωνίας της Γνώσης, της οποίας η εισαγωγή ξεκίνησε το 2008 και ο μετασχηματισμός θα διαρκέσει πιθανόν μέχρι το 2040. Στην συζήτηση της Δευτέρας, 8/3/2021 μετείχαν οι: Κώστας Οικονομόπουλος, Λουκάς Μπρέχας, Αλέξανδρος Μόζ, Δημήτριος Μιχαηλίδης, Βασίλης Τακτικός, Γιάννης Φραγκούλης, Γιάννης Αυγενίκου, Πάνος Παπαϊωάννου, Γιάννης Γκύλλης, Γιώργος Καραμπάτος, Στρατής ΧατζηΧαραλάμπους, Μάγδα Κοντογιάννη, Ανδρέας Λύτρας, Σταυρούλα Παπαγεωργίου & Γιώργος Κόκκας.

Η κερδοσκοπική Ιδιωτική Οικονομική μοιάζει ότι έχει εξαντλήσει τον δυναμισμό της, που αντλούσε κυρίως από την μισθωτή εργασία, τον μόνο κερδοφόρο συντελεστή. Στην μετά covid-19 εποχή η μισθωτή εργασία θα συρρικνωθεί δραματικά και η Δημόσια Οικονομική δεν φαίνεται να έχει τους πόρους για να εξασφαλίσει ισορροπία μέσω προσλήψεων στο Δημόσιο … Μόνο οι εργαζόμενοι, με σχήματα της Κοινωνικής Οικονομίας, θα μπορούν να δημιουργήσουν εργασία για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να ανταπεξέλθουν στις απαραίτητες λειτουργίας της κοινωνίας. Ταυτόχρονα θα δημιουργούν συνθήκες εκδημοκρατισμού και ελευθερίας στην εργασία.

Οι κυριότεροι τομείς, όπως τους ζήσαμε στην πανδημία, φαίνεται ότι πρέπει να είναι η αγροδιατροφή (με συνεργατισμούς στην αγροτική παραγωγή, στην μεταποίηση και την κατανάλωση), και η ενέργεια (με ενεργειακές κοινότητες). Η αξιοποίηση του 14% περίπου του ΑΕΠ από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων θα δώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξη και την λειτουργία της κοινωνίας με δομές της Κοινωνικής Οικονομίας (Στεγαστικοί συνεταιρισμοί, Αλληλόχρεα κεφάλαια υγείας & πρόνοιας κλπ).

Άλλωστε καταγράφεται ότι οι δομές της Κοινωνικής Οικονομίας παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα στην κοινωνία και την οικονομία με κόστος μικρότερο κατά 30% από τις δομές της κερδοσκοπικής Ιδιωτικής Οικονομικής (εταιρείες).

Το σεμινάριο «ΜΕΝΤΟΡΕΣ για την Κοινωνική Οικονομία», 2-4 Απρ 2021, θα μπορούσε να προσεγγίσει κατ’ αρχήν τις παρακάτω θεματικές, οι οποίες θα συζητηθούν την Πέμπτη, 11 Μαρ 2021, στις 20.00 με εισηγητές:

  1. Εργασία και Κοινωνική Οικονομία (καθ Α. Λύτρας)
  2. Συνεταιριστικές Αρχές (Λ. Μπρέχας)
  3. Τηλε-εργασία– Ψηφιακή Οικονομία & Κ.Ο (Π. Παπαϊωάννου)
  4. Κοινωνική Οικονομία & Τοπική Αυτοδιοίκηση (Β. Τακτικός)
  5. Αγροδιατροφή & Κοινωνική Οικονομία (Δ. Μιχαηλίδης)
  6. Υγεία – Πρόνοια & Κοιν. Οικονομία (Σ. ΧατζηΧαραλάμπους)
  7. Πράσινη Οικονομία & Επιχειρηματικότητα (Α. Μόζ, Γ. Γκύλλης)
  8. Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι (Γ. Φραγκούλης)
  9. Πολιτιστικά & Ειδ. Τουρισμός (Γ. Καραμπάτος)
  10. Κοινωνικοί Συνεργατικοί Σχηματισμοί-Social Clusters (Β. Τακτικός)
  11. Αυτοδιοικούμενες Κοινωνίες (Α. Οικονόμου, Γ. Κόκκας)
  12. Ευρώπη & Κοινωνική Οικονομία

Αφού προσδιορισθούν οι θεματικές (11/3/2021), όπως προσδιόρισε ο κ Κ. Οικονομόπουλος (peskonpo@gmail.com), η οργανωτική ομάδα θα δέχεται προτάσεις για εισηγητές και το τελικό πρόγραμμα θα συζητηθεί στις 22 Μαρ 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024