Σπύρος Κωσταράς: «Η Φθιώτιδα πρωταγωνιστής στο κέντρο λήψης των αποφάσεων»

«Όλοι μαζί ενωμένοι οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για τη Φθιώτιδα που μας αξίζει στη νέα εποχή» 

1 Μαρτίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Τα Στερεά Νέα συνάντησαν τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Φθιώτιδας Νέας Δημοκρατίας, κ. Σπύρο Κωσταρά, όπου συνομίλησαν μαζί του για τις αλλαγές που έρχονται τόσο σε νομοθετικό επίπεδο, όσο και σε αναπτυξιακό, αλλά και για ζητήματα που αφορούν την τοπική μας κοινωνία. Οι μέχρι τώρα τάσεις που διαμορφώνονται στη κοινωνία για τη κυβέρνηση της Ν.Δ κρίνονται θετικές, με τη κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στο έπακρο στις προσδοκίες των πολιτών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εν μέσω πανδημίας, αλλά και οικονομικής κρίσης. Με την Φθιώτιδα, για πρώτη φορά να έχει 4 μέλη στη κυβέρνηση, γίνεται ο «πρωταγωνιστής» στο κέντρο λήψεων των αποφάσεων.

Τι έμεινε από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Ε-65;

Μετά από 10 χρόνια αβεβαιότητας, ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) μπαίνει επιτέλους σε τροχιά ολοκλήρωσης, καθώς δόθηκε λύση για το πολύπαθο Βόρειο Τμήμα του, μήκους 70,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 442 εκατ. ευρώ. Με αφορμή το «ξεμπλοκάρισμα» του σημαντικού αυτού έργου, κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, παρέστη σε ειδική εκδήλωση στα Τρίκαλα. Στην επιστροφή προς την Αθήνα ο Πρωθυπουργός και το κυβερνητικό κλιμάκιο σταμάτησαν  στο εργοτάξιο του Ε-65 στην Ξυνιάδα, προκειμένου να δούνε την πρόοδο των εργασιών του Νοτίου τμήματος. Αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση η ολοκλήρωση σημαντικών έργων που αλλάζουν τον οδικό χάρτη της χώρας, με τον  πρωθυπουργό να μιλάει για ένα  εμβληματικό  έργο, καθώς με την ολοκλήρωση του θα γίνει πράξη ένα όραμα πολλών δεκαετιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην κοινωνία.

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό έχουμε την τιμή να εκπροσωπείται ο Νομός Φθιώτιδας από 4 άτομα στη κυβέρνηση. Πόσο σημαντικό είναι για τον νομό;

Για πρώτη φορά ο νομός Φθιώτιδας έχει 4 μέλη στη νέα κυβέρνηση. Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, και μάλιστα για πρώτη φορά Υπουργός Οικονομικών γίνεται κάποιος Βουλευτής από την επαρχία,  που τόλμησε και μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές. Ο  κ. Γιάννης Οικονόμου, με  την ανάληψη καθηκόντων του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βοηθώντας σημαντικά με τις γνώσεις που διαθέτει στον ευαίσθητο και δύσκολο πρωτογενή τομέα, όπου η Φθιώτιδα είναι κατά βάση αγροτική περιοχή. Ο  κ. Στέλιος  Πέτσας με την ανάληψη του Αν. Υπουργού Εσωτερικών, καθώς και ο κ. Γεώργιος Ζαβός, Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος  για το χρηματοπιστωτικό  σύστημα. Στο σημείο αυτό κα Μίγκου θα ήθελα να αναφέρω πως ο νομός μας διαθέτει και άλλους δύο άξιους και δραστήριους κοινοβουλευτικούς, τον κ. Γεώργιο Κοτρωνιά και τον κ. Θέμη Χειμάρα, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους, και τις τοποθετήσεις τους, προωθούν τα προβλήματα του νομού για επίλυση, καθώς επίσης συμβάλλουν με τις προτάσεις τους για την ανάπτυξή του. Για πρώτη φορά η Φθιώτιδα είναι πρωταγωνιστής στο κέντρο λήψης αποφάσεων και αυτό το πιστώνεται προσωπικά ο Πρωθυπουργός για την εμπιστοσύνη που δείχνει σε στελέχη που προέρχονται από την περιοχή μας, καθώς και στους ίδιους, που με τη γνώση και την εμπειρία τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή λήψης των αποφάσεων. Ατράνταχτο παράδειγμα ότι τη περίοδο 2015 – 2019, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, η Φθιώτιδα απουσίαζε από το κέντρο λήψης αποφάσεων.

Μέσα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο και με την υγειονομική κρίση να ταλαιπωρεί τη χώρα μας εδώ και ένα χρόνο, που πιστεύετε ότι οφείλεται η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στη κυβέρνηση, αλλά και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, όπως αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις;

Όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταγράφουν παρόμοια πολιτικά δεδομένα. Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ευρύ και αρκετά ψηλά σε ποσοστά. Η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα είναι ακόμα μεγαλύτερη, τόσο σε επίπεδο συνολικής δημοτικότητας, όσο και σε επιμέρους δείκτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει καθηλωμένος σε ποσοστά χαμηλότερα της εκλογικής του επίδοσης, καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν σε μια κατάσταση αμετάβλητη. Μάλιστα, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δείχνει να διευρύνει την επιρροή της σε ψηφοφόρους που δεν την ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Το εκλογικό σώμα, εξάλλου, δείχνει να εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό, και μάλιστα να επικροτεί πρωτοβουλίες, όπως τη σωστή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τη φύλαξη των συνόρων μας στον Έβρο, καθώς επίσης, και τη σωστή και ορθολογική αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι κυρίαρχοι του πολιτικού σκηνικού, και το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια λογική εφησυχασμού, και ακόμη χειρότερα σημάδια αλαζονείας. Κα Μίγκου η Κυβέρνηση αυτή είναι με τους πολίτες  και λειτουργεί προς όφελος τους.

Γιατί η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ο εκλογικός νόμος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούσε τα στενά μικροκομματικά του συμφέροντα, ξέροντας πως δεν διέθετε δυνάμεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και με τη πολιτική του επιρροή σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες να είναι πολύ μικρή. «Κατασκεύασε», λοιπόν, το συγκεκριμένο νόμο για να μην διαθέτουν οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες πλειοψηφία στα Συμβούλια, και να είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν σε διαπραγματεύσεις και παζάρια με μειοψηφικές δυνάμεις. Να τελούν, δηλαδή, υπό ομηρεία χωρίς να μπορούν να ασκήσουν τη πολιτική και το έργο για το οποίο εκλέχτηκαν. Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε το μικροκομματικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.
Στη συντριπτική πλειονότητα των Ο.Τ.Α. της χώρας, με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Δημοτικό ή Περιφερειακό συμβούλιο, δεν είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν τη πολιτική για την οποία ψηφίστηκαν από τους πολίτες. Γι’ αυτό ακριβώς, αμέσως μετά τις εκλογές, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες κατάφερε να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των Δήμων, και τώρα προχωρά στην αντικατάσταση της λεγόμενης «απλής αναλογικής», και την επαναφορά της πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στο Συμβούλιο που είναι κεντρική προεκλογική δέσμευσή της και αναπόσπαστο τμήμα της ισχυρής εντολής που έλαβε την 7η Ιουλίου του 2019.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024