Βλέπει και τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο… χωρίς τις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,22% στις 837,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33 εκατ. ευρώ

9 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Σταθερά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2020, χωρίς μάλιστα τη συμβολή του τραπεζικού κλάδου, καθώς τα ηνία της αγοράς βρίσκονται στον FTSE 25, ο οποίος ξεπέρασε σήμερα τις 2.000 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,22% στις 837,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,33% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.011,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,82% στις 530,56 μονάδες.

Σε υψηλά 12 και πλέον μηνών βρίσκονται τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE 25, με την αγορά όχι μόνο να καλύπτει πλήρως τη διόρθωση του Ιανουαρίου, αλλά και να συνεχίζει την ανοδική πορεία προς τις 840 μονάδες. Το τελευταίο δηλαδή σκαλοπάτι πριν προσεγγίσει τις 850 μονάδες, το κομβικό επίπεδο για να ανοίξει τον δρόμο προς την ολική αναίρεση του αρνητικού κύκλου που άνοιξε η πανδημία του κορονοϊού.

Ο βασικός καταλύτης για να επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο είναι να βελτιωθεί η ορατότητα για την πορεία της πανδημίας φέτος και κατ’ επέκταση της οικονομίας, με την αγορά σταδιακά να προεξοφλεί την ισχυρή ανάκαμψη, με τη συμβολή βέβαια των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Και αυτός ο καταλύτης φαίνεται σταδιακά να συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού αρχίζει να ομαλοποιείται.

Σε αυτό το σενάριο ποντάρει και η HSBC,  η οποία προχώρησε σήμερα σε αναβάθμιση της στάσης της για τις ελληνικές μετοχές σε “overweight” μετά από έναν περίπου χρόνο όπου παρέμενε  “ουδέτερη”, τονίζοντας πως βλέπει επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα.

“Εάν η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα ομαλοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι, αυτό θα βοηθήσει πολύ τις ελληνικές μετοχές και το Χ.Α συνολικά”. Αυτός ουσιαστικά, όπως σημείωσαν, θα είναι λόγος που θα οδηγούσε την HSΒC να αλλάξει τη στάση της. Αυτό είναι το σημείο καμπής που περίμεναν, το inflection point, για να αλλάξουν και πάλι τη στάση τους σε overweight. Όπως φαίνεται, αυτό το σημείο είναι ορατό και η βρετανική τράπεζα σπεύδει να εκμεταλλευτεί από νωρίς την ευκαιρία που παρουσιάζει η Ελλάδα.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo, ο Φουρλής και η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 3%, ενώ άνω του 2% είναι η άνοδος σε Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα. Τα κέρδη σε Σαράντη, ΟΤΕ, Coca Cola, Εθνική, Eurobank, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ ξεπερνούν το 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Titan, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ, με την Πειραιώς να είναι αμετάβλητη. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια, με την ΕΥΔΑΠ να είναι στο -1,17% και την Aegean στο -1,62%.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024