ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για τα αιολικά πάρκα της Εύβοιας

Μεγάλες αντιδράσεις από τοπική κοινωνία και φορείς

Σύσσωμα αντίθετοι εμφανίζονται η τοπική κοινωνία και οι φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας στο επικείμενο σχέδιο εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην περιοχή. Μετά την αντίρρηση των τεσσάρων Δήμων της Εύβοιας, στους οποίους θα εγκατασταθούν τα οκτώ συνολικά αιολικά πάρκα, παρέμβαση, μέσω επιστολής στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, για το θέμα, έκανε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός την προηγούμενη εβδομάδα.

Συστράτευση όλων των φορέων 

Φάνης Σπανός: «Αναστολή κάθε αδειοδότησης και εγκατάστασης μονάδας»

Σε συνέχεια της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Σπανός πήρε ξεκάθαρα αντίθετη θέση απέναντι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια, καλώντας το Υπουργείο «να σεβαστεί τις αρχές της χωροταξίας και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών και να αναστείλει κάθε νέα αδειοδότηση και κάθε εγκατάσταση αδειοδοτημένης μονάδας».

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων Δήμων, Καρύστου, Ερέτριας, Κύμης-Αλιβερίου και Διρφύων-Μεσσαπίων στην Ερέτρια, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, με αντικείμενο συζήτησης τους τρόπους αντίδρασης ενάντια στο έργο των ΑΠΕ, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων τη 19η Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, οι εμπλεκόμενοι Δήμοι δηλώνουν διατεθειμένοι να συνεργαστούν και να οργανώσουν κοινές αντιδράσεις απέναντι στο επενδυτικό σχέδιο.

 

 

Γιώργος Κελαϊδίτης: «Οδηγούν τον τόπο μας σε πολλαπλά αδιέξοδα – Στροφή σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας»

Παρέμβαση, μέσω της εφημερίδας μας, έκανε για το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, διαμηνύοντας την ανάγκη χάραξης ενός συντονισμένου σχεδιασμού για ΑΠΕ, στηριγμένο στην πράσινη ανάπτυξη, στηλιτεύοντας την άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νομό. «Η ραγδαία και δυσανάλογη τα τελευταία χρόνια ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Νότια Εύβοια, σε συνδυασμό με τη δρομολόγηση νέων γιγαντιαίων πάρκων που επεκτείνονται και στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής Εύβοιας οδηγούν τον τόπο μας σε πολλαπλά αδιέξοδα.

Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι γνώμες των τοπικών κοινωνιών, με την απουσία ενός σύγχρονου και δίκαιου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, με την έννοια της αναλογικότητας να μην ισχύει στο ελάχιστο και με ορατές τις μη αναστρέψιμες συνέπειες στο φυσικό μας τοπίο, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε σε αυτόν τον νέο κύκλο που με ταχείες διαδικασίες φαίνεται να ξεκινά.

Τόσο μέσα από τα ψηφίσματα του Περιφερειακού μας Συμβουλίου όσο και μέσα από την πρόσφατη επιστολή του Περιφερειάρχη μας προς τους αρμόδιους Υπουργούς, η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

Στηρίζουμε την Εθνική προσπάθεια για τη στροφή προς «πράσινες» μορφές ενέργειας, το αποδεικνύουμε έμπρακτα σηκώνοντας ήδη ένα πολύ μεγάλο φορτίο στα όρια της Περιφέρειας μας, μα έφτασε η στιγμή μέσα από ένα ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Κυβέρνησης να θέσουμε εκ βάθρων τους όρους για τη δίκαιη, ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη των ΑΠΕ στον τόπο μας με πρόσημο την προστασία του φυσικού μας πλούτου και του μέλλοντος που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας», δήλωσε.

 


 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ…

Τα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» κατάφεραν να επικοινωνήσουν με την επενδυτική εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μία εκ των δύο εταιρειών που θα πραγματοποιήσουν την επένδυση των αιολικών πάρκων στην Εύβοια και απάντησε σε καίριες ερωτήσεις για την τοπική κοινωνία και τους φορείς, δίνοντας τη δική της θέση στο θέμα.

Ποιος είναι ο ενεργειακός στόχος που έχει θέσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την εγκατάσταση των οκτώ αιολικών πάρκων στην Εύβοια;

Το έργο αφορά συγκρότημα αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 470,4MW στην Κεντρική και Νότια Εύβοια στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, με συνολικό προϋπολογισμό €489 εκατ. Από την προκαταρκτική ενεργειακή μελέτη εκτιμάται πως η συνολική παραγωγή θα είναι 1.435 GWh/έτος. Το έργο εναρμονίζεται πλήρως με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ, 12/2019) αφού επιτυγχάνει μεταξύ άλλων:

Ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού

Ολοκλήρωση μιας βιώσιμης αγοράς ενέργειας

Μετάβαση στην οικονομία χαμηλής έντασης άνθρακα

Επιπλέον, το έργο έχει χαρακτηριστεί ως Στρατηγική Επένδυση του Ν. 4608/2019, γεγονός που καταδεικνύει τη σπουδαιότητά του και τα πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, καθώς προστατεύει το περιβάλλον, στηρίζοντας δυναμικά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και συμβάλλοντας στο στόχο της πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028.

Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας προβλέπει την κάλυψη 182 θέσεων εργασίας. Πρόκειται για μόνιμες θέσεις;

Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας έχει ως στόχο τη δημιουργία μακροχρόνιων, ποιοτικών θέσεων εργασίας με πολλαπλασιαστικά κοινωνικά οφέλη για την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΣΕΚ, η προτεινόμενη επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στα μεγέθη αυτά δεν συνυπολογίζονται τα συμπληρωματικά οφέλη στην απασχόληση που θα προκύψουν από τις ανάγκες υποστήριξης των νέων πυρήνων απασχόλησης που θα δημιουργηθούν. Πρόκειται για έναν ως επί το πλείστων νεαρό πληθυσμό εργαζομένων που θα διασπαρθεί σε όλη την Π.Ε. Ευβοίας και θα αποτελέσει μικρότερους ή μεγαλύτερους οικογενειακούς πυρήνες γύρω από τους οποίους θα προκύψουν σημαντικές απαιτήσεις σε υπηρεσίες (σχολεία, εστίαση, υγειονομική περίθαλψη κλπ.), με συνολικότερες ευεργετικές συνέπειες για την Περιφερειακή Ενότητα. Οι απαιτήσεις απασχόλησης σε έργα ΑΠΕ διαθέτουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που συνδυάζουν τόσο την απασχόληση προσωπικού με συγκριτικά χαμηλότερες δεξιότητες (εργατοτεχνικό προσωπικό) όσο και προσωπικό με υψηλότερες δεξιότητες και μορφωτικές απαιτήσεις (τεχνικούς, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων κλπ.). Υπό αυτήν την έννοια, εξυπηρετεί το στόχο δημιουργίας πυρήνων απασχόλησης με πολλαπλασιαστικά κοινωνικά οφέλη.

Ποια είναι τα ανταποδοτικά οφέλη από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων για την τοπική κοινωνία;

Τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων είναι πολλαπλά. Βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ είναι ίσο με 3% επί των συνολικών ετήσιων μικτών εσόδων της επένδυσης κατά τη διάρκεια των 20 ετών λειτουργίας των έργων και επιμερίζεται ως εξής:

1% των εσόδων υπέρ των οικιακών καταναλωτών των Τοπικών Κοινοτήτων όπου χωροθετούνται οι αιολικοί σταθμοί, μέσω του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή μείωση της χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών)

0.3% των εσόδων υπέρ του Πράσινου Ταμείου

1.7% των εσόδων υπέρ των Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού όπου χωροθετείται ο αιολικός σταθμός και τα έργα σύνδεσής του με το Σύστημα ή το Δίκτυο και επιμερίζεται ως εξής, προς αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης.

Με δεδομένο ότι στην περιοχή της Εύβοιας είναι ήδη εγκατεστημένα αρκετά αιολικά πάρκα, έχει την δυνατότητα να υποδεχθεί ένα τόσο μεγάλο σχέδιο εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων;

Η περιοχή της Εύβοιας έχει ένα πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό το οποίο ενδείκνυται για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων. Για τη χορήγηση των Αδειών Παραγωγής έχει ελεγχθεί η μέγιστη επιτρεπόμενη πυκνότητα και το κριτήριο της φέρουσας ικανότητας απ’ όπου συμπεραίνεται πως οι περιοχές εγκατάστασης έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν όχι μόνο τα προτεινόμενα έργα αλλά υπάρχει περιθώριο εγκατάστασης και άλλων αιολικών πάρκων. Επιπλέον, τα προτεινόμενα έργα είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους χωροταξικούς περιορισμούς που τίθενται από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (βλ. ΚΥΑ 49828/2008, ΦΕΚ 2464/Β/03.12.2008). 

Ποια είναι η απάντηση της εταιρείας σχετικά με την αντίθετη θέση της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων στην επένδυση;

Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί από τις εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. και EDPR EUROPE S.L. επενδυτικού βραχίονα της EDP Renewables S.A. για έργα στην Ευρώπη, που αποτελεί τον 4ο μεγαλύτερο παραγωγό αιολικής ενέργειας παγκοσμίως. Η τεχνογνωσία και η αξιοπιστία των δύο μεγάλων ομίλων, αποτελεί εγγύηση για το σωστό σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες. Η προτεινόμενη επένδυση θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο οικονομικά, όσο και περιβαλλοντικά. Συγκεκριμένα:

Μέσα από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων θα αποφεύγονται ετησίως τεράστιες ποσότητες εκπομπών ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου, όπως συνοψίζονται παρακάτω:

CO2SO2CONOxHCΣωματίδια
Αποφυγή Ρύπων
(Τόνοι / έτος)
1.219.75022.2432581.722721.148

Το έργο θα συμβάλλει ενεργά στο στόχο για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028. Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα αποτελούν το βασικό εθνικό ενεργειακό μας πόρο στο ενεργειακό μείγμα, με στόχο να έχουν μερίδιο συμμετοχής 50%  ήδη από το 2025.

Η πραγματοποίηση μιας επένδυσης 489 € περίπου, η οποία μάλιστα ισοδυναμεί με περίπου το 5% του συνόλου των προβλεπόμενων από το ΕΣΕΚ επενδύσεων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή, θα έχει ιδιαιτέρως ευεργετικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία. Σε ό,τι αφορά στα οφέλη σε επίπεδο εγχώριας προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο συνεπάγεται 635 εκ. € εγχώρια προστιθέμενη αξία στην εικοσαετία λειτουργίας των έργων (περίπου 32 εκ. €/έτος).

Δημιουργία μακροχρόνιων, ποιοτικών θέσεων εργασίας με πολλαπλασιαστικά κοινωνικά οφέλη για την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και ασθένειας παγκοσμίως. Οι επιπτώσεις στην υγεία κυμαίνονται από την αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο έως τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Δεδομένης της επίδρασης των ατμοσφαιρικών ρύπων στην ανθρώπινη υγεία, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ, 12/2019) προβλέπει πως η υλοποίηση έργων ΑΠΕ αντίστοιχου μεγέθους αναμένεται να επιφέρει οφέλη στη δημόσια υγεία που ισοδυναμούν με περίπου 19.240 DALY για τα 20 έτη λειτουργίας της προτεινόμενης επένδυσης. 


 

Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων: «Δε θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Δίρφυ»

Ενέργειες, προς την κατεύθυνση της κινητοποίησης, έχουν ξεκινήσει οι εμπλεκόμενοι Δήμοι. Ήδη ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, έχει ανακοινώσει τη συνεργασία του με μια εξειδικευμένη νομική σύμβουλο για το θέμα ενώ οι εκπρόσωποι των Δήμων φαίνονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την αντίθεσή τους, προσφεύγοντας ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Η Δίρφυς έχει έναν διαφορετικό προορισμό», επισημαίνει ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς, «αποκλείοντας το ενδεχόμενο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή της Διρφύος». Την ίδια ώρα, επισημαίνει τις ευθύνες που έχει η πολιτεία στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, δηλώνοντας ότι «κωφεύει, αδιαφορεί και αυθαιρετεί».

Δήμος Κύμης-Αλιβερίου: «Θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο»

Έντονη αντίθεση στην επένδυση εκφράζεται και από την πλευρά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, η οποία αποτυπώθηκε ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, από το σύνολο των συμμετεχόντων συμβούλων και παρατάξεων. «Με βάση τη νομοθεσία θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Μπουραντάς για τις ΑΠΕ.

Σε συνέχεια της τοποθέτησής του, πρότεινε να «βρούμε τους κατάλληλους δικηγόρους για να πολεμήσουμε το θέμα δυνατά. Είναι απαράδεκτο σε έναν τόπο σαν το δικό μας να μην υπολογίζει κανένας τους ανθρώπους και να παίρνονται αποφάσεις ερήμην τους. Κάνουν ό,τι νομίζουν χωρίς την παραμικρή ενημέρωση». Και τόνισε ότι «δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα υπήρχε τέτοιου είδους επενδυτική επέμβαση σε περιοχές που προστατεύονται. Αυτή η ιστορία με τις ανεμογεννήτριες μετρά 20-25 χρόνια. Δεν έχει καμία λογική η εγκατάσταση αιολικών πάρκων από τη Δίρφυ μέχρι την Κύμη. Έχει ζητηθεί να γίνει αίτηση ακυρότητας της εγκατάστασης, με αναστολή της διαδικασίας», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιδήμαρχος Ταμυναίων κ. Νίκος Μπαράκος. «Σαν Δήμος είμαστε υπέρ της αιολικής ενέργειας αλλά είμαστε αντίθετοι με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση σε περιοχές Natura και περιοχές φυσικού κάλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε αποφασιστικά ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να το αποτρέψουμε». 

Ιδιαίτερη έμφαση στη θέση της τοπικής κοινωνίας και στην αξία του φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές του Δήμου, έδωσε ο κ. Μπαράκος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρέπει να λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση των τοπικών φορέων και της κοινωνίας. Προτεραιότητα του Δήμου μας, είναι ο σχεδιασμός άλλων μορφών ανάπτυξης που αφορούν στον εναλλακτικό τουρισμό, ιδιαίτερα στην περιοχή Κύμης-Κονιστρών», κατέληξε. 

Την ίδια στιγμή, μια σειρά πρωτοβουλιών υιοθετήθηκε ομόφωνα στην ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου και αφορά στους τρόπους αντίδρασης ενάντια στα αιολικά πάρκα. Ανάμεσα σε αυτές, είναι η ίδρυση τετραμελούς επιτροπής από συμβούλους του Δήμου που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα και θα ενημερώνει σχετικά το Δ.Σ., η επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, η επιστράτευση δικαστικών παρεμβάσεων ακόμα και με προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Επίσης, αποφασίστηκε η συνεργασία με τους άλλους τρεις Δήμους της Εύβοιας και με τους Βουλευτές και την Περιφέρεια για την από κοινού αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ενάντια συλλογικότητες και πολίτες

Φρένο στην αλόγιστη και άμετρη εγκατάσταση αιολικών σταθμών, ζητά η τοπική κοινωνία της περιοχής. Εκπρόσωποι των Πετριών, περιοχή στον ορεινό όγκο της οποίας, ήδη έχει γίνει εγκατάσταση αιολικών πάρκων, μας δήλωσαν: «Ο πολιτιστικός σύλλογος Πετριών «Ο Πλάτανος» τάσσεται ενάντια στη δημιουργία περισσότερων παρκών αιολικής ενέργειας στην Εύβοια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εξάπλωση του βιομηχανικού τοπίου σε ένα νησί που κατέχει το 40% της αιολικής ενέργειας ολόκληρης της Χώρας , ειδικά όταν το νότιο τμήμα του έχει αλλοτριωθεί ολοκληρωτικά. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους βάναυση επέμβαση. Δεν είμαστε μόνοι στον αγώνα αυτό, είμαστε πολλοί σύλλογοι και συλλογικότητες από όλη την Εύβοια. Γνωρίζουμε πως οι αρμόδιες εταιρείες δρομολογούν τις εξελίξεις αγνοώντας τις θέσεις των άμεσα θιγόμενων, των πολιτών. Ζητάμε από τον Δήμο να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει. Προσπαθούμε με ό,τι μέσα έχουμε να εμποδίσουμε την επέκταση του αιολικού πάρκου, καθώς στο βωμό της πράσινης ενέργειας θυσιάζονται προστατευόμενες περιοχές, περιοχές φυσικού κάλλους και ιστορικής αξίας».

Σύσσωμα αντίθετοι εμφανίζονται η τοπική κοινωνία και οι φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας στο επικείμενο σχέδιο εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην περιοχή. Μετά την αντίρρηση των τεσσάρων Δήμων της Εύβοιας, στους οποίους θα εγκατασταθούν τα οκτώ συνολικά αιολικά πάρκα, παρέμβαση, μέσω επιστολής στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, για το θέμα, έκανε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός την προηγούμενη εβδομάδα.

Συστράτευση όλων των φορέων 

Φάνης Σπανός: «Αναστολή κάθε αδειοδότησης και εγκατάστασης μονάδας»

Σε συνέχεια της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Σπανός πήρε ξεκάθαρα αντίθετη θέση απέναντι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια, καλώντας το Υπουργείο «να σεβαστεί τις αρχές της χωροταξίας και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών και να αναστείλει κάθε νέα αδειοδότηση και κάθε εγκατάσταση αδειοδοτημένης μονάδας».

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων Δήμων, Καρύστου, Ερέτριας, Κύμης-Αλιβερίου και Διρφύων-Μεσσαπίων στην Ερέτρια, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, με αντικείμενο συζήτησης τους τρόπους αντίδρασης ενάντια στο έργο των ΑΠΕ, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων τη 19η Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, οι εμπλεκόμενοι Δήμοι δηλώνουν διατεθειμένοι να συνεργαστούν και να οργανώσουν κοινές αντιδράσεις απέναντι στο επενδυτικό σχέδιο.

 

 

Γιώργος Κελαϊδίτης: «Οδηγούν τον τόπο μας σε πολλαπλά αδιέξοδα – Στροφή σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας»

Παρέμβαση, μέσω της εφημερίδας μας, έκανε για το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, διαμηνύοντας την ανάγκη χάραξης ενός συντονισμένου σχεδιασμού για ΑΠΕ, στηριγμένο στην πράσινη ανάπτυξη, στηλιτεύοντας την άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νομό. «Η ραγδαία και δυσανάλογη τα τελευταία χρόνια ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Νότια Εύβοια, σε συνδυασμό με τη δρομολόγηση νέων γιγαντιαίων πάρκων που επεκτείνονται και στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής Εύβοιας οδηγούν τον τόπο μας σε πολλαπλά αδιέξοδα.

Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι γνώμες των τοπικών κοινωνιών, με την απουσία ενός σύγχρονου και δίκαιου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, με την έννοια της αναλογικότητας να μην ισχύει στο ελάχιστο και με ορατές τις μη αναστρέψιμες συνέπειες στο φυσικό μας τοπίο, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε σε αυτόν τον νέο κύκλο που με ταχείες διαδικασίες φαίνεται να ξεκινά.

Τόσο μέσα από τα ψηφίσματα του Περιφερειακού μας Συμβουλίου όσο και μέσα από την πρόσφατη επιστολή του Περιφερειάρχη μας προς τους αρμόδιους Υπουργούς, η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

Στηρίζουμε την Εθνική προσπάθεια για τη στροφή προς «πράσινες» μορφές ενέργειας, το αποδεικνύουμε έμπρακτα σηκώνοντας ήδη ένα πολύ μεγάλο φορτίο στα όρια της Περιφέρειας μας, μα έφτασε η στιγμή μέσα από ένα ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Κυβέρνησης να θέσουμε εκ βάθρων τους όρους για τη δίκαιη, ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη των ΑΠΕ στον τόπο μας με πρόσημο την προστασία του φυσικού μας πλούτου και του μέλλοντος που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας», δήλωσε.

 


 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ…

Τα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» κατάφεραν να επικοινωνήσουν με την επενδυτική εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μία εκ των δύο εταιρειών που θα πραγματοποιήσουν την επένδυση των αιολικών πάρκων στην Εύβοια και απάντησε σε καίριες ερωτήσεις για την τοπική κοινωνία και τους φορείς, δίνοντας τη δική της θέση στο θέμα.

Ποιος είναι ο ενεργειακός στόχος που έχει θέσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την εγκατάσταση των οκτώ αιολικών πάρκων στην Εύβοια;

Το έργο αφορά συγκρότημα αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 470,4MW στην Κεντρική και Νότια Εύβοια στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, με συνολικό προϋπολογισμό €489 εκατ. Από την προκαταρκτική ενεργειακή μελέτη εκτιμάται πως η συνολική παραγωγή θα είναι 1.435 GWh/έτος. Το έργο εναρμονίζεται πλήρως με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ, 12/2019) αφού επιτυγχάνει μεταξύ άλλων:

Ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού

Ολοκλήρωση μιας βιώσιμης αγοράς ενέργειας

Μετάβαση στην οικονομία χαμηλής έντασης άνθρακα

Επιπλέον, το έργο έχει χαρακτηριστεί ως Στρατηγική Επένδυση του Ν. 4608/2019, γεγονός που καταδεικνύει τη σπουδαιότητά του και τα πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, καθώς προστατεύει το περιβάλλον, στηρίζοντας δυναμικά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και συμβάλλοντας στο στόχο της πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028.

Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας προβλέπει την κάλυψη 182 θέσεων εργασίας. Πρόκειται για μόνιμες θέσεις;

Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας έχει ως στόχο τη δημιουργία μακροχρόνιων, ποιοτικών θέσεων εργασίας με πολλαπλασιαστικά κοινωνικά οφέλη για την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΣΕΚ, η προτεινόμενη επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στα μεγέθη αυτά δεν συνυπολογίζονται τα συμπληρωματικά οφέλη στην απασχόληση που θα προκύψουν από τις ανάγκες υποστήριξης των νέων πυρήνων απασχόλησης που θα δημιουργηθούν. Πρόκειται για έναν ως επί το πλείστων νεαρό πληθυσμό εργαζομένων που θα διασπαρθεί σε όλη την Π.Ε. Ευβοίας και θα αποτελέσει μικρότερους ή μεγαλύτερους οικογενειακούς πυρήνες γύρω από τους οποίους θα προκύψουν σημαντικές απαιτήσεις σε υπηρεσίες (σχολεία, εστίαση, υγειονομική περίθαλψη κλπ.), με συνολικότερες ευεργετικές συνέπειες για την Περιφερειακή Ενότητα. Οι απαιτήσεις απασχόλησης σε έργα ΑΠΕ διαθέτουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που συνδυάζουν τόσο την απασχόληση προσωπικού με συγκριτικά χαμηλότερες δεξιότητες (εργατοτεχνικό προσωπικό) όσο και προσωπικό με υψηλότερες δεξιότητες και μορφωτικές απαιτήσεις (τεχνικούς, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων κλπ.). Υπό αυτήν την έννοια, εξυπηρετεί το στόχο δημιουργίας πυρήνων απασχόλησης με πολλαπλασιαστικά κοινωνικά οφέλη.

Ποια είναι τα ανταποδοτικά οφέλη από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων για την τοπική κοινωνία;

Τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων είναι πολλαπλά. Βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ είναι ίσο με 3% επί των συνολικών ετήσιων μικτών εσόδων της επένδυσης κατά τη διάρκεια των 20 ετών λειτουργίας των έργων και επιμερίζεται ως εξής:

1% των εσόδων υπέρ των οικιακών καταναλωτών των Τοπικών Κοινοτήτων όπου χωροθετούνται οι αιολικοί σταθμοί, μέσω του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή μείωση της χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών)

0.3% των εσόδων υπέρ του Πράσινου Ταμείου

1.7% των εσόδων υπέρ των Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού όπου χωροθετείται ο αιολικός σταθμός και τα έργα σύνδεσής του με το Σύστημα ή το Δίκτυο και επιμερίζεται ως εξής, προς αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης.

Με δεδομένο ότι στην περιοχή της Εύβοιας είναι ήδη εγκατεστημένα αρκετά αιολικά πάρκα, έχει την δυνατότητα να υποδεχθεί ένα τόσο μεγάλο σχέδιο εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων;

Η περιοχή της Εύβοιας έχει ένα πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό το οποίο ενδείκνυται για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων. Για τη χορήγηση των Αδειών Παραγωγής έχει ελεγχθεί η μέγιστη επιτρεπόμενη πυκνότητα και το κριτήριο της φέρουσας ικανότητας απ’ όπου συμπεραίνεται πως οι περιοχές εγκατάστασης έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν όχι μόνο τα προτεινόμενα έργα αλλά υπάρχει περιθώριο εγκατάστασης και άλλων αιολικών πάρκων. Επιπλέον, τα προτεινόμενα έργα είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους χωροταξικούς περιορισμούς που τίθενται από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (βλ. ΚΥΑ 49828/2008, ΦΕΚ 2464/Β/03.12.2008). 

Ποια είναι η απάντηση της εταιρείας σχετικά με την αντίθετη θέση της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων στην επένδυση;

Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί από τις εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. και EDPR EUROPE S.L. επενδυτικού βραχίονα της EDP Renewables S.A. για έργα στην Ευρώπη, που αποτελεί τον 4ο μεγαλύτερο παραγωγό αιολικής ενέργειας παγκοσμίως. Η τεχνογνωσία και η αξιοπιστία των δύο μεγάλων ομίλων, αποτελεί εγγύηση για το σωστό σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες. Η προτεινόμενη επένδυση θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο οικονομικά, όσο και περιβαλλοντικά. Συγκεκριμένα:

Μέσα από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων θα αποφεύγονται ετησίως τεράστιες ποσότητες εκπομπών ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου, όπως συνοψίζονται παρακάτω:

CO2SO2CONOxHCΣωματίδια
Αποφυγή Ρύπων
(Τόνοι / έτος)
1.219.75022.2432581.722721.148

Το έργο θα συμβάλλει ενεργά στο στόχο για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028. Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα αποτελούν το βασικό εθνικό ενεργειακό μας πόρο στο ενεργειακό μείγμα, με στόχο να έχουν μερίδιο συμμετοχής 50%  ήδη από το 2025.

Η πραγματοποίηση μιας επένδυσης 489 € περίπου, η οποία μάλιστα ισοδυναμεί με περίπου το 5% του συνόλου των προβλεπόμενων από το ΕΣΕΚ επενδύσεων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή, θα έχει ιδιαιτέρως ευεργετικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία. Σε ό,τι αφορά στα οφέλη σε επίπεδο εγχώριας προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο συνεπάγεται 635 εκ. € εγχώρια προστιθέμενη αξία στην εικοσαετία λειτουργίας των έργων (περίπου 32 εκ. €/έτος).

Δημιουργία μακροχρόνιων, ποιοτικών θέσεων εργασίας με πολλαπλασιαστικά κοινωνικά οφέλη για την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και ασθένειας παγκοσμίως. Οι επιπτώσεις στην υγεία κυμαίνονται από την αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο έως τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Δεδομένης της επίδρασης των ατμοσφαιρικών ρύπων στην ανθρώπινη υγεία, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ, 12/2019) προβλέπει πως η υλοποίηση έργων ΑΠΕ αντίστοιχου μεγέθους αναμένεται να επιφέρει οφέλη στη δημόσια υγεία που ισοδυναμούν με περίπου 19.240 DALY για τα 20 έτη λειτουργίας της προτεινόμενης επένδυσης. 


 

Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων: «Δε θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Δίρφυ»

Ενέργειες, προς την κατεύθυνση της κινητοποίησης, έχουν ξεκινήσει οι εμπλεκόμενοι Δήμοι. Ήδη ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, έχει ανακοινώσει τη συνεργασία του με μια εξειδικευμένη νομική σύμβουλο για το θέμα ενώ οι εκπρόσωποι των Δήμων φαίνονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την αντίθεσή τους, προσφεύγοντας ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Η Δίρφυς έχει έναν διαφορετικό προορισμό», επισημαίνει ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς, «αποκλείοντας το ενδεχόμενο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή της Διρφύος». Την ίδια ώρα, επισημαίνει τις ευθύνες που έχει η πολιτεία στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, δηλώνοντας ότι «κωφεύει, αδιαφορεί και αυθαιρετεί».

Δήμος Κύμης-Αλιβερίου: «Θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο»

Έντονη αντίθεση στην επένδυση εκφράζεται και από την πλευρά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, η οποία αποτυπώθηκε ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, από το σύνολο των συμμετεχόντων συμβούλων και παρατάξεων. «Με βάση τη νομοθεσία θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Μπουραντάς για τις ΑΠΕ.

Σε συνέχεια της τοποθέτησής του, πρότεινε να «βρούμε τους κατάλληλους δικηγόρους για να πολεμήσουμε το θέμα δυνατά. Είναι απαράδεκτο σε έναν τόπο σαν το δικό μας να μην υπολογίζει κανένας τους ανθρώπους και να παίρνονται αποφάσεις ερήμην τους. Κάνουν ό,τι νομίζουν χωρίς την παραμικρή ενημέρωση». Και τόνισε ότι «δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα υπήρχε τέτοιου είδους επενδυτική επέμβαση σε περιοχές που προστατεύονται. Αυτή η ιστορία με τις ανεμογεννήτριες μετρά 20-25 χρόνια. Δεν έχει καμία λογική η εγκατάσταση αιολικών πάρκων από τη Δίρφυ μέχρι την Κύμη. Έχει ζητηθεί να γίνει αίτηση ακυρότητας της εγκατάστασης, με αναστολή της διαδικασίας», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιδήμαρχος Ταμυναίων κ. Νίκος Μπαράκος. «Σαν Δήμος είμαστε υπέρ της αιολικής ενέργειας αλλά είμαστε αντίθετοι με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση σε περιοχές Natura και περιοχές φυσικού κάλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε αποφασιστικά ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να το αποτρέψουμε». 

Ιδιαίτερη έμφαση στη θέση της τοπικής κοινωνίας και στην αξία του φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές του Δήμου, έδωσε ο κ. Μπαράκος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρέπει να λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση των τοπικών φορέων και της κοινωνίας. Προτεραιότητα του Δήμου μας, είναι ο σχεδιασμός άλλων μορφών ανάπτυξης που αφορούν στον εναλλακτικό τουρισμό, ιδιαίτερα στην περιοχή Κύμης-Κονιστρών», κατέληξε. 

Την ίδια στιγμή, μια σειρά πρωτοβουλιών υιοθετήθηκε ομόφωνα στην ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου και αφορά στους τρόπους αντίδρασης ενάντια στα αιολικά πάρκα. Ανάμεσα σε αυτές, είναι η ίδρυση τετραμελούς επιτροπής από συμβούλους του Δήμου που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα και θα ενημερώνει σχετικά το Δ.Σ., η επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, η επιστράτευση δικαστικών παρεμβάσεων ακόμα και με προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Επίσης, αποφασίστηκε η συνεργασία με τους άλλους τρεις Δήμους της Εύβοιας και με τους Βουλευτές και την Περιφέρεια για την από κοινού αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ενάντια συλλογικότητες και πολίτες

Φρένο στην αλόγιστη και άμετρη εγκατάσταση αιολικών σταθμών, ζητά η τοπική κοινωνία της περιοχής. Εκπρόσωποι των Πετριών, περιοχή στον ορεινό όγκο της οποίας, ήδη έχει γίνει εγκατάσταση αιολικών πάρκων, μας δήλωσαν: «Ο πολιτιστικός σύλλογος Πετριών «Ο Πλάτανος» τάσσεται ενάντια στη δημιουργία περισσότερων παρκών αιολικής ενέργειας στην Εύβοια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εξάπλωση του βιομηχανικού τοπίου σε ένα νησί που κατέχει το 40% της αιολικής ενέργειας ολόκληρης της Χώρας , ειδικά όταν το νότιο τμήμα του έχει αλλοτριωθεί ολοκληρωτικά. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους βάναυση επέμβαση. Δεν είμαστε μόνοι στον αγώνα αυτό, είμαστε πολλοί σύλλογοι και συλλογικότητες από όλη την Εύβοια. Γνωρίζουμε πως οι αρμόδιες εταιρείες δρομολογούν τις εξελίξεις αγνοώντας τις θέσεις των άμεσα θιγόμενων, των πολιτών. Ζητάμε από τον Δήμο να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει. Προσπαθούμε με ό,τι μέσα έχουμε να εμποδίσουμε την επέκταση του αιολικού πάρκου, καθώς στο βωμό της πράσινης ενέργειας θυσιάζονται προστατευόμενες περιοχές, περιοχές φυσικού κάλλους και ιστορικής αξίας».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *