,

Νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων από τον ιό

Το τραγικό αποτύπωμα του μεγάλου τρίτου πανδημικού κύματος της COVID-19 στη χώρα μας διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες, με τον αριθμό των θανάτων αλλά και των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας να αυξάνεται, παρά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση της πανδημίας. Χθες, δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 104 θάνατοι ασθενών με COVID-19, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων θανάτων που έχει […]

16 Απριλίου 2021

του/της Newsroom

Το τραγικό αποτύπωμα του μεγάλου τρίτου πανδημικού κύματος της COVID-19 στη χώρα μας διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες, με τον αριθμό των θανάτων αλλά και των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας να αυξάνεται, παρά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση της πανδημίας. Χθες, δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 104 θάνατοι ασθενών με COVID-19, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων θανάτων που έχει καταγραφεί σε αυτό το τρίτο κύμα, και σε πείσμα του εμβολιασμού της πλειονότητας των ατόμων μεγάλης ηλικίας που έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν λόγω της νόσου.

Αντίστοιχα, χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 819 ασθενείς (έναντι 809 προχθές και 776 μία εβδομάδα πριν), ενώ στα νοσοκομεία της επικράτειας έγιναν 526 εισαγωγές ασθενών με COVID-19. Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας υπό τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, με στόχο την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου του υπουργείου για τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δέχεται νέα «επίθεση» της πανδημίας σε αυτή τη φάση.

Συνολικά χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3.833 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.861 εντοπίστηκαν στην Αττική, 521 στη Θεσσαλονίκη, 127 στη Λάρισα, 83 στην Αττική και 80 στο Κιλκίς. Σε ποσοστό που κυμαίνεται από 25% έως και 96%, ανάλογα με την περιφέρεια, έχει εντοπιστεί το βρετανικό στέλεχος (B.1.1.7/UK lineage) έναντι των συνολικών δειγμάτων που ελέγχονται για μεταλλάξεις στη χώρα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS CoV-2, το ποσοστό των εγχώριων θετικών δειγμάτων για το βρετανικό στέλεχος επί του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις δειγμάτων ανά περιφέρεια είναι 96% στη Στερεά Ελλάδα, 88,5% στην Κρήτη και 86,5% στα Ιόνια νησιά. Στην Αττική το σχετικό ποσοστό είναι 66,2%, στην Πελοπόννησο 69% και μόλις 32,6% στη Θεσσαλονίκη. Οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά είναι η Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (25%) και η Δυτικής Μακεδονίας (29,2%). Το ποσοστό για το σύνολο της επικράτειας είναι 62,31%. Χθες ανακοινώθηκαν 1.097 νέα περιστατικά με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση, ενώ από την έναρξη λειτουργίας του δικτύου έχουν εντοπιστεί 5.462, εκ των οποίων τα 5.031 αφορούν το βρετανικό στέλεχος.

Εν τω μεταξύ, υπεγράφη χθες από τον υπουργό Υγείας και τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε η συμφωνία για την έναρξη της λειτουργίας στην Αθήνα του γραφείου του οργανισμού για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου.

Ο κ. Κλούγκε παρέστη και στην παρουσίαση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του πενταετούς σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις για την πρόληψη νεοπλασιών, όπως ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, αλλά και την προαγωγή της σωματικής άσκησης και της σωστής διατροφής, και το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ από τέσσερις διαφορετικές εθνικές και ευρωπαϊκές πηγές. Ο διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ χαιρέτισε την προσπάθεια αυτή, υπενθυμίζοντας το ρητό του Ιπποκράτη «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Αναφερόμενος στην πανδημία τόνισε ότι «η COVID-19 έσπρωξε τα συστήματα υγείας όλων των χωρών στα όριά τους. Ωστόσο, παρείχε μια μοναδική ευκαιρία να ξανασκεφτούμε την υγεία, πώς θα τη διατηρήσουμε και πώς θα αντιμετωπίσουμε παρόμοιες απειλές στο μέλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024