Άνδρος: Φιλοξενία και Αυθεντικότητα!

Γράφει ο Δημήτρης Μήτρου

19 Απριλίου 2021

του/της Newsroom

Στην παγκόσμια λίστα των New York Times η Άνδρος, ως ένα από τα 52 προτεινόμενα μέρη – 25ο για την ακρίβεια – που μπορεί κανείς να αγαπήσει το 2021, για τη φιλοξενία και την αυθεντικότητα του. Στα δύο αυτά εχέγγυα, προσθέστε τη βεβαιότητα στον επισκέπτη, ότι δεν πρόκειται να πλήξει ούτε στιγμή στο κοσμοπολίτικο νησί, σε καμιά από τις τέσσερις εποχές, πολύ περισσότερο το καλοκαίρι.

Οι βουτιές στις δεκάδες εντυπωσιακές παραλίες με τα καταγάλανα νερά, εναλλάσσονται με τις ατέλειωτες βραδιές διασκέδασης. Επίσης με εκείνες του πολιτισμού, που έχουν καθιερώσει την Άνδρο, ως έναν απ’ τους πιο σημαντικούς προορισμούς, για τους λάτρεις των τεχνών. Πολλές οι εκδηλώσεις, στις οποίες πρέπει να αναφερθεί κανείς, τόσο απ’ το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Βασίλη και της Ελίζας Γ ουλανδρή, όσο κι από άλλα ιδρύματα του νησιού και το Δήμο Άνδρου.

Εικαστικά αφιερώματα, το Διεθνές Φεστιβάλ της, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μπαλέτο και τοπικά πανηγύρια. Όμως η Άνδρος προσφέρει επίσης αμέτρητες επιλογές, για περιπέτειες στο υγρό στοιχείο και τον αθλητισμό. Από θαλάσσια σπορ, μέχρι πεζοπορία στις πιστοποιημένες διαδρομές του νησιού, που ξεπερνούν τα 80 km, όπως και τον ορεινό μαραθώνιο “Andros Trail Race”.

Τέλος η Αρχόντισσα του Αιγαίου μαγεύει ακόμη, με τα νεοκλασικά της Χώρας, τα πυργόσπιτα του Κορθίου, με τα κατάλευκα χωριά (π.χ. Γαύριο), το τουριστικότατο και «ακοίμητο» Μπατσί, που προσφέρει τα πάντα, αλλά και με τη γαστρονομία της. Τοπικές νοστιμιές και παραδοσιακά γλυκά προκαλούν τους εκλεπτυσμένους ουρανίσκους, να απολαύσουν φρουτάλια, τυρί βολάκι – αρμεξιά, σίσιρα, παστιτσάκια κι αμυγδαλωτά. Για όλα τα προαναφερθέντα, σημεία αναφοράς των εραστών της ανδριώτικης ομορφιάς, είναι τα: Cavo d’ Oro, Αλς, Alisachni, 105’ Ε, Αύρα, Batsi Gold, Γλάρος, Loukoubomb, Δωδώνη, Mastello, Ίριδα, Σκάλα, Café Yaght Club, Φυρίου, Λυγίζος, Λάσκαρης, Καντούνι, Ροδιά, Capriccio, Ματύλλη, Άμμος, Aneroussa Beach, Χρυσή Ακτή, Crep..άλλη, Buka, Litsa’s, Λάας, He Art, Νοσταλγία και 7 Heaven.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024