Φάνης Σπανός: «Δεσμευόμαστε στους πολίτες ότι θα δώσουμε όλες τις μάχες»

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της πραγματοποίησε η περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας στην ειδική συνεδρίαση της Τετάρτης 14 Απριλίου 2021.

15 Απριλίου 2021

του/της Newsroom

Κατά τη διάρκεια του 2020, αλλά και καθ’ όλη την τρέχουσα θητεία από τον Σεπτέμβριο του 2019, ωρίμασαν, προχώρησαν ή και ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα, εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια, για τον Τουρισμό και την Επιχειρηματικότητα.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, επικεντρώθηκε στους βασικούς στόχους που κατακτήθηκαν, στα κομβικά έργα και τις καταλυτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε δυσκολίες και σε προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν.

Όπως είπε, «δουλεύοντας προετοιμαζόμενοι για τον απολογισμό, είχαμε την ευκαιρία να δούμε που προσπαθήσαμε και προσπαθούμε, σε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και εμπειριών για τη Στερεά Ελλάδα. Ο απολογισμός είναι κορυφαία δημοκρατική λειτουργία. Απευθύνεσαι στους θεσμικούς φορείς και τους Στερεοελλαδίτες. Με καθαρή ματιά και συνείδηση κοιτάξαμε τους πολίτες στα μάτια και είπαμε αυτά έγιναν. Τα υπηρετήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε. Ειδικότερα, σ’ αυτό το διάστημα καταπιαστήκαμε με όλο το φάσμα των δράσεων, με ό,τι απασχολεί τους πολίτες.

Μια μεγάλη κατάκτηση που ήρθε στα τέλη του έτους είναι το ΕΣΠΑ. Τα προηγούμενα χρόνια η Στερεά Ελλάδα πόνεσε και μάτωσε από μια στρατηγική στρέβλωση, αυτή του Σχηματαρίου. Πετύχαμε να έχουμε ένα υπερδιπλάσιο πρόγραμμα 430 εκατ. ευρώ. Σήμερα, στις αρχές του ’21 δουλεύουμε με ταχείς ρυθμούς για να συνεισφέρουμε στη διαβούλευση ώστε να διαρθρωθεί σωστά για τις ανάγκες του τόπου μας.

Ταυτόχρονα, με το τρέχων πρόγραμμα είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε πράγματα που έφτασαν απευθείας στον πολίτη, όπως το νέο νοσοκομείο Χαλκίδας. Πριν λίγα χρόνια φάνταζε ένα ξεχασμένο όνειρο και σήμερα είναι εκεί. Το ίδιο συνέβη με την επέκταση και αναβάθμιση του Γ.Ν. Λαμίας. Αναβαθμίστηκαν τα Κ.Υ. της Στερεάς Ελλάδας, διαθέσαμε ιατρικό εξοπλισμό και χρηματοδοτούμε τα νοσοκομεία και το επικουρικό προσωπικό. Η πανδημία μας έδειξε ότι χωρίς την υγεία δεν έχουμε τίποτα. Γι’ αυτό αναλώνομαι αρχικά στην υγεία. Στο πλαίσιο της πανδημίας, προβήκαμε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες. Κορωνίδα αυτών, είναι η πρώτη και μοναδική ίσως περιφερειακή, κινητή μονάδα για ελέγχους covid-19, με την οποία καταγράψαμε το επιδημιολογικό φορτίο.

Τα μέτρα δοκίμασαν την οικονομία μας συνολικά και τις επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα με τις κεντρικές πολιτικές, επιλέξαμε και ως περιφέρεια και ενεργοποιήσαμε πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επιδιώκαμε να είναι μεγαλύτερο, αλλά το ΕΣΠΑ και η ταχύτερη απορροφητικότητα δεν μας το επέτρεψε».

Συνεχίζοντας για το ΕΣΠΑ, ο κ. Σπανός αναφέρθηκε σε έργα υποδομών, όπως η παράκαμψη Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης – Ψαχνών, ο διαγώνιος άξονας της Φωκίδας, ο δρόμος Λαμία – Καρπενήσι, η ανατολική παράκαμψη Θηβών, οι παρακάμψεις Βασιλικού, Αμαρύνθου και Αράχωβας, τα φράγματα Δομοκού, Μανικίων – Σέττας και Ψαχνών, οι λιμένες Χαλκίδας και Στυλίδας, τα υδατοδρόμια της Στερεάς Ελλάδας και το Διοικητήριο Λαμίας.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «ολοκληρώσαμε την πολιτιστική μας διαδρομή για την τουριστική ανάπτυξη και την προσέλκυση τουριστών. Τις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες τις καλύψαμε με τη δομή «Γέφυρα», εκεί που δεν διεισδύει το κεντρικό κράτος. Στην περίοδο που όλοι μιλούν για την πρόοδο του ενεργειακού αποτυπώματος, επιλέξαμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη του φυσικού αερίου σε έξι μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Επιταχύναμε την υλοποίηση της κορυφαίας ίσως δράσης της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της ΟΧΕ Ασωπού, με το Βιομηχανικό πάρκο Οινοφύτων. Ένα φιλόδοξο έργο που στοχεύει στην απορρύπανση του Ασωπού και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για μια περιβαλλοντική πληγή που επιχειρούμε με έναν φιλόδοξο τρόπο να την κάνουμε περηφάνια. Με πολλά βήματα που πραγματοποιήσαμε τον τελευταίο χρόνο».

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε και τα αρνητικά σημεία. Όπως σημείωσε, «το 2020 στιγματίστηκε από δύο ακραία φυσικά φαινόμενα, τη «Θάλεια» και τον «Ιανό». Η περιφέρεια προσπάθησε να δώσει το 110%, πρωτίστως με τα υπηρεσιακά στελέχη. Στάθηκαν δίπλα στα σώματα ασφαλείας, σε καθέναν που επιχειρούσε να σώσει ζωές. Το πρόγραμμά μας επέφερε αποζημιώσεις και έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να βρεθούν αυτές οι περιοχές στην πρότερη κατάσταση.

Ασχοληθήκαμε με το προσφυγικό ζήτημα, δεν σταθήκαμε στο λάθος της απουσίας αρμοδιότητας. Στηρίξαμε πολιτικές, πήραμε θέσεις που έφεραν αποτελέσματα. Προστατεύοντας τους ανθρώπους αυτούς και τις τοπικές κοινωνίες από επιδιωκόμενες πολιτικές με τον ωφελούμενο σεβασμό και το αίσθημα αλληλεγγύης. Σταθήκαμε στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, ενός οικονομικού πνεύμονα της περιοχής. Για τα αιολικά πάρκα είπαμε σθεναρά ότι αυτό πρέπει να γίνει με ενημέρωση και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Φέτος είναι η χρονιά συμπλήρωσης 200 ετών από την ελληνική επανάσταση. Πέρσι ήταν των 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών. Κάθε γωνιά μας μοσχοβολά ιστορία. Η πανδημία δεν μας επέτρεψε να το γιορτάσουμε όπως θέλαμε, αλλά ανακοινώσαμε δράσεις και θα τις χαρούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα καταφέραμε όλα; Προφανώς όχι. Θα τα καταφέρουμε όλα; Ενδεχομένως όχι. Δεσμευόμαστε όμως στους πολίτες ότι θα δώσουμε όλες τις μάχες. Κάθε τι που πονάει, προβληματίζει, θα μας βρίσκει δίπλα του, συνεργατικά συναινετικά, δημοκρατικά. Αυτός είναι μονόδρομος για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω αρχικά τους συνεργάτες μου αιρετούς και συνακόλουθα με πολλή ειλικρίνεια και πολύ σεβασμό όλο το περιφερειακό συμβούλιο, γιατί κάθε ώρα σηματοδοτούσε αγάπη για τους ανθρώπους, ακόμη και για τις διαφορετικές αντιλήψεις μας. Τους βουλευτές, τους υπουργούς, τους δημάρχους και τις δημοτικές αρχές, τους αέναους αυτούς συνοδοιπόρους στην κοινή προσπάθεια, όλους τους θεσμικούς φορείς, τα επιμελητήρια, τις μητροπόλεις, τους συνδέσμους βιομηχανιών, τα σώματα ασφαλείας, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις εφορείες αρχαιοτήτων και τους εργαζομένους στην περιφέρεια. Πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους Στερεοελλαδίτες που μας εμπιστεύθηκαν, στον κάθε ένα Στερεοελλαδίτη ξεχωριστά που δείχνει ελπίδα, υπομονή και κατανόηση, που πιστεύει ότι μπορεί και μας δίνει ελπίδα να τον υπηρετήσουμε», τόνισε κλείνοντας ο Φάνης Σπανός.

Τα θέματα εξειδίκευσαν αρχικά οι χωρικοί και έπειτα οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, για να πάρει έπειτα τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, «στη Στερεά Ελλάδα δόθηκαν 487 εκατ. ευρώ μέσω των εργαλείων που χτίσαμε και υλοποιούμε μέχρι σήμερα, για να περιοριστούν οι δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας. Απλώσαμε ένα ευρύ δίχτυ ασφαλείας για να στηρίξουμε τομείς της κοινωνίας που πλήττονται από την πρωτοφανή αυτή κρίση. Στηρίξαμε τον αγροτικό τομέα, καθιερώσαμε νέο σύστημα για το επίδομα θέρμανσης, στηρίξαμε περιοχές της περιφέρειας για τον κυκλώνα «Ιανός», δρομολογούμε βιώσιμη λύση για τη ΛΑΡΚΟ. Από ‘δω και πέρα, η αυτοδιοίκηση θα στηριχθεί με το «Αντώνης Τρίτσης» και το Σχέδιο Ανάπτυξης».

Από τους επικεφαλής πρώτος τον λόγο πήρε ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος τόνισε: «Επικεφαλίδα της σημερινής ημέρας είναι τα συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη. Δεν τα πήγατε και άσχημα, αν λάβουμε υπόψη και τον κορωνοϊό. Θα μπορούσατε να τα πάτε και καλύτερα. Σ’ αυτή τη χώρα έχουμε πρόβλημα με τη δημοκρατία, γίνεται όλο και λιγότερη. Αυτό ξεκίνησε με την αυτοδιοίκηση που με έναν νόμο διαλύθηκε. Υπάρχει μόνο μια φωνή, του περιφερειάρχη και του δημάρχου. Τα ατομικά δικαιώματα χάνονται καθημερινά, είναι κορυφαίο να αμφισβητείται το 8ωρο. Είναι ζητούμενα οικονομικά αυτά γιατί όσο όλο και πιο λίγοι θα αποφασίζουν να μοιράζεται ο πλούτος, θα τον μοιράζονται όλο και πιο λίγοι». Παράλληλα, παρακάλεσε να πάρουν όλοι θέση, να σταματήσει αυτό στην πατρίδα μας, καθώς «έτσι δεν μπορούμε να παράξουμε τίποτα» και ευχήθηκε στην περιφερειακή αρχή να «γίνουν όσα δρομολογήσατε».

Στην τοποθέτηση του, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης τόνισε: «Είναι προφανές ότι η περιφερειακή αρχή δεν έμεινε στο 2020, αλλά ανέφερε ότι είναι συνέχεια της προηγούμενης. Άρα έχει τις ρίζες της σε μια εξαετία. Συνηθίζουμε να λαμβάνουμε ένα success story που βασίζεται στην επικοινωνία και λιγότερο στο έργο που παραδίδεται στον πολίτη. Συνολικά θα δει έναν κατακερματισμό έργων σε επίπεδο πρωτοβάθμιου ΟΤΑ. Περισσότερο θα ταίριαζε αυτό σε δημοτική αρχή. Δεν ακούστηκε τίποτα για την λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Ακούσατε πως θα οδηγηθεί η περιφέρεια στην ανάπτυξη; Η ανεργία καλπάζει κι έφτασε στο 20% στην αποκεντρωμένη Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Ακούσατε για δημιουργία φραγμάτων; Εμείς ακόμη και σήμερα πληρώνουμε την ΕΥΔΑΠ για να αρδεύσουμε τα χωράφια του κωπαϊδικού πεδίου.

Έχετε μεγάλες υστερήσεις. Ο δημοκρατικός προγραμματισμός από το ‘80 ήταν ο πυρήνας της αυτοδιοικητικής σκέψης. Κάνετε συναντήσεις και διαβουλεύσεις και δεν ενημερώνετε το ΠΣ. Για τη συμμετοχική δημοκρατία όλοι λέμε να συμμετέχουν οι πολίτες. Συμπαραστάτη του πολίτη δεν επέλεξε ούτε η προηγούμενη, ούτε η τωρινή αρχή. Η επιτροπή διαβούλευσης δεν έχει συνεδριάσει ποτέ. Η διαφάνεια απασχολεί όλους τους ΟΤΑ και θα πρέπει κι εμάς. Δεν κάνω αρνητική αναφορά, αλλά οι κλειστού τύπου διαγωνιστικές διαδικασίες, όσον αφορά την αποκατάσταση ζημιών από τις θεομηνίες, δεν έγιναν για να επιτύχουμε μεγάλες εκπτώσεις. Είχαμε κακά, άσχημα συμπεράσματα από την υλοποίησή τους.

Για το ΕΣΠΑ η αρχική πρόταση ήταν 300 εκατ. ευρώ και μας την επέστρεψαν αυξανόμενη και ήρθε η περιφερειακή αρχή να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Είχαμε δραματικότατη μείωση του ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδας. Έτσι καταταγήκαμε στις περιφέρειες που είμαστε στις λιγότερο ανεπτυγμένες. Πολιτικά ωφέλιμο για την περιφέρεια θα ήταν αν μπορούσε να αναπληρώσει τις απώλειες της προηγούμενης περιόδου. Για το προσφυγικό να θυμίσω εκείνο το μπαλάκι ευθυνών που παίξαμε με το υπουργείο; Ο ένας διέψευδε τον άλλον. Η περιφερειακή αρχή 3-4 φορές δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε. Βιώσιμη δήθεν η λύση για τη ΛΑΡΚΟ όταν είναι στα κάγκελα όλοι οι εργαζόμενοι και η κοινωνία; Για τα αιολικά πάρκα κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου κι αν δεν πίεζε η αντιπολίτευση, ούτε το ψήφισμα δεν θα εκδίδονταν. Δεν δώσατε ποτέ το χέρι σας για βοήθεια. Αν συνεχίσουμε έτσι, ο κοιμώμενος γίγαντας θα συνεχίσει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου».

Απ’ την πλευρά της, η Κατερίνα Μπατζελή επισήμανε ότι «πολιτικά η σημερινή συνεδρίαση είναι σημαντική. Ο απολογισμός είναι η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Όλοι θέλουμε η περιφέρεια να είναι κοντά στον πολίτη, άσχετα αν είναι απομακρυσμένη με τις πολιτικές και τις πρακτικές της. Και μετά την πανδημία ο πολίτης θέλει να ακουμπήσει στους θεσμούς που είναι δίπλα του. Στο θέμα της πανδημίας είχαμε χειρισμούς ακορντεόν απ’ την κυβέρνηση που η αυτοδιοίκηση έτρεξε και στάθηκε καλά. Οι φυσικές καταστροφές ανέδειξαν ότι ο εθνικός σχεδιασμός ήταν αναποτελεσματικός και πρόσφατα νομοθετήθηκαν οι αρμοδιότητες.

Μετά από ενάμιση χρόνο η περιφερειακή αρχή χαρακτηρίζεται από πολιτική αδιαλλαξία, εσωστρεφή διαχείριση και συγκεντρωτισμό. Αδυνατείτε να συνθέσετε, ουδέποτε αφομοιώσατε πρόταση της μειοψηφίας. Ταμπουρωμένοι πίσω από μια νομοθεσία που απαξιώνει το συμβούλιο, αποφεύγετε τον δημοκρατικό διάλογο. Αποδυναμώνετε την οικονομική επιτροπή, αποψιλώνοντας τις αρμοδιότητές της. Ζητήσαμε να συζητούμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Η περιφερειακή αρχή ουδέποτε έφερε για συζήτηση μεγάλα έργα.

Ο υπουργός ήταν εδώ και δεν ακούσαμε τίποτα για την Κωπαΐδα και την Έκθεση Λαμίας. Υποθέτουμε ότι εκεί θα κοπεί μόνο η κορδέλα του Ράλλυ Ακρόπολις. Για τις ανεμογεννήτριες αποποιείστε τις ευθύνες όπως και στο προσφυγικό. Στις φυσικές καταστροφές επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη. Η αύξηση του ποσού για το ΕΣΠΑ είναι η μετάβαση στον στόχο 2 και δεν αντιλαμβανόμαστε τους πανηγυρισμούς νίκης».

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης μίλησε ο Τάσος Χρονάς, ο οποίος είπε πως «είναι ορατό στη συνεδρίαση η πλειοψηφία να παρουσιάσει ότι έγιναν πολλά και καλά. Ο λαός της Στερεάς όμως ζει την ανεργία και τη φτώχεια. Έχουμε διαφορετική θεώρηση και από τις υπόλοιπες παρατάξεις που στέκονται στον τρόπο που η αρχή ασκεί τα καθήκοντά της. Οι περιφέρειες παίζουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο, είναι το μακρύ χέρι του ταξικού κράτους. Στο θέμα της υγείας, το ΕΣΥ είναι κρατική ευθύνη κι υποχρέωση. Υπερηφανευόμαστε για τα νοσοκομεία και θα έπρεπε να είναι καλά εξοπλισμένα και στελεχωμένα και όχι να έρχεται η αυτοδιοίκηση να καλύψει ανάγκες. Λειτουργούμε συμπληρωματικά προς το κράτος που έχει ταξικό χαρακτήρα και παράτησε το ΕΣΥ, μη μπορώντας να ανταπεξέλθει.

Στην κουβέντα κυριαρχεί η ανάπτυξη. Οι πολίτες της Στερεάς ανάπτυξη ακούνε κι ανάπτυξη δεν βλέπουνε. Η ανεργία πλησιάζει το 30% και στη Φωκίδα το ακούμπησε. Μιλάμε για δρόμους. Έγιναν κάποια έργα. Το 67% των έργων πήγαν για να καλυφθούν πληγές των φυσικών καταστροφών. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία έργα υποδομής. Δίνουμε εκατομμύρια για μπαλώματα αλλά τα έργα υποδομής δεν προβλέπονται.

Για τη ΛΑΡΚΟ το αίτημα ποιο είναι; Να ζήσει και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Πριν απ’ αυτό είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της. Η περιφέρεια βγάζει ένα ψήφισμα αλλά αποφεύγουμε να αντιπαρατεθούμε. Για τις ανεμογεννήτριες δεν στεκόμαστε στο ότι στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής της ενέργειας. Μεγάλο έργο η ΟΧΕ του Ασωπού αλλά εκεί θα αλλάξουν οι χρήσεις γης και θα δοθεί ως φιλέτο στους μεγαλοβιομήχανους.

Πραγματικά υλοποιείτε την κατεύθυνση της κυβέρνησης της ΝΔ, η πολιτική που ασκείτε σχετίζετε με τη στήριξη της πολιτικής αυτής. Μιλάτε για προγράμματα. Ο υπουργός για το ταμείο ανάκαμψης είπε ότι η ΕΕ καθόρισε κάποιους άξονες κι ό,τι χωράει σ’ αυτό θα υλοποιηθεί κι έρχεται νομοσχέδιο που θα εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων στο πλαίσιο αυτό. Υπάρχουν ζητήματα δημοκρατίας και τα προσδιορίζει η λογική της κυβερνησιμότητας, του νοικοκύρη που θέλει να ελέγχει να ελέγχει την κατάσταση».

Κλείνοντας τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, ο Αντώνης Βούλγαρης, σημείωσε ότι «λέμε πολλά για ανάπτυξη. Ανάπτυξη από ποιον, για ποιον; Πράγματι η κυβέρνηση έδωσε δυνατά χτυπήματα δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση. Το τεχνικό πρόγραμμα εδώ πέρασε χωρίς την πλειοψηφία. Για τον πολιτισμό όλη σας η αντίληψη είναι η σύνδεσή του με τον τουρισμό. Θεωρείτε τον πολιτισμό εργαλείο για την αύξηση του τουρισμού. Για τον ΟΠΑΣΤΕ δεν είπατε τίποτα. Δεν ξέρουμε τι έκανε το 2020. Δεν έχει διαύγεια και όταν ζητήσαμε αναλυτικό απολογισμό, μας δόθηκαν δύο σελίδες με απολογιστικά νούμερα. Υπάρχει αδιαφάνεια και δεν ξέρουμε τι γίνεται πίσω απ’ αυτά.

Όσο για την οργάνωση των υπηρεσιών, εξακολουθούμε να μην έχουμε ανθρώπους που πέρασαν από υπηρεσιακά συμβούλια. Η πολιτική σας είναι οι δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις, γι’ αυτό θα κάνετε τους αναπτυξιακούς οργανισμούς. Είχαμε εδώ αναφορές σε κάποιες εταιρείες. Στην αγροδιατροφική σύμπραξη έχει εκπρόσωπο η κα Μπατζελή, άρα συνδιοικείτε. Για την Ευρυτανία δεν έγινε καμία αναφορά πόσα εκατομμύρια χάθηκαν. Για το περιβάλλον δεν μας λέτε πόσες περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις έγιναν. Το αντιμετωπίζετε ως πρώτη ύλη του επιχειρείν, όπως είπε ο κ. Κυρμανίδης».

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης βουλευτές, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Σουλιώτης, καθώς επίσης και οι δήμαρχοι Λαμιέων, Χαλκιδέων, Λιβαδειάς, Δελφών, Λοκρών, Δωρίδος, Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Ορχομενού, Αλιάρτου – Θεσπιέων, Θηβαίων και Αμφίκλειας – Ελάτειας, Θύμιος Καραΐσκος, Έλενα Βάκα, Γιάννης Ταγκαλέγκας, Παναγιώτης Ταγκαλής, Θανάσης Ζεκεντές, Γιώργος Καπεντζώνης, Γιάννης Σταθάς, Βούλα Καράλη, Γιώργος Ντασιώτης, Γιώργος Αναστασίου και Αθανασία Στιβακτή αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024