Γιάννης Βαγιάννης: Ένας από τους τελευταίους ρομαντικούς στο ποδόσφαιρο

Ο ισχυρός άνδρας του ΑΟΝΑ παραχώρησε συνέντευξη στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου έβαλε τα «καλά» του και είναι έτοιμο για τον τερματισμό. Με αφορμή την επανέναρξη των αγωνιστικών διοργανώσεων τα Στερεά Νέα ήρθαν σε επαφή με τον ισχυρό άνδρα του Αθλητικού Ομίλου Νέας Αρτάκης, κ. Γιάννη Βαγιάννη, μιλώντας εφ’ όλης της ύλης, για τα κρίσιμα ζητήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και για τις βλέψεις, τους στόχους και την επόμενη μέρα του ΑΟΝΑ.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη με μία ερώτηση για το πως μπήκε το μικρόβιο του αθλητισμού μέσα σας, και πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με το ποδόσφαιρο.

Από την δημιουργία του Α.Ο.Ν.Α το μακρινό 1966, υπήρχε η συμμετοχή του πατέρα μου στο Δ.Σ της ομάδας, στο ξεκίνημα τότε, που όλο αυτό ενέπνευσε τόσο την οικογένεια μου, όσο και εμένα προσωπικά. Πριν λίγα χρόνια βρήκα λίγο προσωπικό χρόνο και κυρίως σωστές συνθήκες ώστε να ξεκινήσω την ενασχόληση μου με την ποδοσφαιρική μας ομάδα. Η σχέση μου με τον ΑΟΝΑ είναι κάτι μεταξύ ρομαντισμού και επαγγελματισμού, το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια μας έχει φέρει σε αυτό το αποτέλεσμα, που δόξα τον θεό όλα πάνε από το καλό στο καλύτερο, με συνεχής ανόδους και επιτυχίες. Ταυτόχρονα, έχουμε οριοθετήσει κάποιους στόχους, προσπαθούμε να τους πετύχουμε, όμως τα τελευταία γεγονότα δεν μας βοηθάνε και πολύ, αλλά επιμένουμε στους στόχους μας, όλοι μαζί, αγαπόντας την ομάδα μας, θα τους κατακτήσουμε.

Με αφορμή αυτό που μου λέτε για τα τελευταία γεγονότα, να υποθέσω ότι απευθύνεστε στην πανδημία του κορωνοϊού. Πως βιώσατε την διακοπή του πρωταθλήματος τόσο ως πρόεδρος της ομάδας, όσο και ως επιχειρηματίας και φίλαθλος;

 Να σας πω την αλήθεια, αυτή την στιγμή αισθανόμαστε εκβιασμένοι, το λέω αυτό διότι δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς την συνέχιση ή όχι του πρωταθλήματος. Επιπλέον, η διοργανώτρια αρχή, η ΕΠΟ, μας ενημερώνει, μας έχει βάλει κάποιους συγκεκριμένους κανόνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε και να ακολουθήσουμε. Εμείς δυστυχώς, υπό αυτές τις συνθήκες, και όχι μόνο εμείς, όλες οι ομάδες, έχουμε πάψει να έχουμε άποψη, η άποψη μας έχει μεταφραστεί σε κάποια επικοινωνία μέσω ενός συντονιστικού οργάνου, και συγκεκριμένα του ομίλου μας στην Γ’ Εθνική, με ένα έγγραφο το οποίο είχε συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, και να μην πάει χαμένη άλλη μία χρονιά, όπως συνέβη πέρυσι. Δεδομένα, αλλιώς ξεκινήσαμε, αλλιώς τελειώνουμε! Δυστυχώς, θα καταλήξουμε να παίζουμε ποδόσφαιρο, όχι σε πρωτάθλημα, αλλά σε κάτι που θα το ονομάσω τουρνουά. Η Γ΄Εθνική κινείται στα όρια του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και από πλευράς διοργάνωσης, αλλά και πρακτικά. Έπειτα από τα τελευταία γεγονότα με τον Covid-19, θα καταλήξουμε να παίξουμε μόνο 10 αγώνες. Να σημειωθεί πως δύο ομάδες δεν κατέβηκαν στο πρωτάθλημα, και όπως ήδη γνωρίζετε, έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί μόλις ένας γύρος πρωταθλήματος,  κάνοντας μας να παίξουμε μόλις 5 αγώνες. Αναλογιστείτε πως ο πρωταθλητής θα προκύψει μέσα από 10 αγωνιστικές! Όπως καταλαβαίνετε οι συνθήκες είναι πολύ περιοριστικές και καθόλου ανταγωνιστικές.

«Δεν με βρίσκει σύμφωνο η λογική, έχεις λεφτά συνεχίζεις, δεν έχεις πέφτεις»

Πιστεύετε πως η απόφαση της ομοσπονδίας, για τον αυτόματο υποβιβασμό των ομάδων, σε περίπτωση που δεν δηλώσουν συμμετοχή στην επανέναρξη του πρωταθλήματος είναι σωστή ή θα μπορούσαν να το έχουν διαχειριστεί διαφορετικά;

Θα μπορούσαν καταρχήν, να μην ξεκινήσουν το πρωτάθλημα, είτε να περιμένουν να δουν τις εξελίξεις έως τον Σεπτέμβριο. Νομίζω πως καλύτερο αποτέλεσμα θα έβγαινε αν καλούσαν τις ομάδες να κάνουν τις δικές τους προτάσεις, έχοντας ως αποτέλεσμα μία κοινή λύση, ένα αποτέλεσμα που θα μας συνέφερε όλους. Όλα αυτά δυστυχώς δεν έγιναν. Το αποτέλεσμα το βλέπετε. Να τονίσω κάτι, είναι άδικο για πολλές ομάδες, οι οποίες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά και οργανωτικά, καθώς αλλιώς τα είχαν προβλέψει το καλοκαίρι και αλλιώς ήρθαν τα δεδομένα. Δεν συμφωνώ με το να πέφτουν οι ομάδες έτσι απλά. Πόσο μάλλον, δεν με βρίσκει σύμφωνο η λογική, έχεις λεφτά συνεχίζεις, δεν έχεις πέφτεις. Μόνο άδικο μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό το ζήτημα.

«Η πανδημία ανέτρεψε τα πάντα στον σχεδιασμό της ομάδας»

Οι επιπτώσεις στον σχεδιασμό της ομάδας, καθώς είχατε πραγματοποιήσει ουσιαστικά κατά την περίοδο της προετοιμασίας έναν σχεδιασμό για όλη την σεζόν, γνωρίζοντας το τι χρειάζεστε, το πως να κινηθείτε, με την διακοπή ανατράπηκαν όλα; Ξεκινάτε εκ νέου από το σημείο μηδέν;

Ναι, έχουν ανατραπεί όλα. Ο σχεδιασμός της ομάδας μας, ήταν για να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα. Βέβαια, μιλούσαμε για ένα ολοκληρωμένο πρωτάθλημα, δύο αγωνιστικών γύρων, τουλάχιστον 15 ομάδων. Δυστυχώς, μας ενημέρωσαν προς τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, την δομή του πρωταθλήματος. Ο προγραμματισμός μας για την τρέχουσα σεζόν, είχε ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου, με 99% του ρόστερ έτοιμο, με την λογική ότι θα συμμετέχουμε σε ένα πρωτάθλημα με συγκεκριμένους κανόνες, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις ανόδου, αλλά και συγκεκριμένες προϋποθέσεις υποβιβασμού. Δεν ισχύει σχεδόν τίποτα από αυτά, αλλά για να το εκφράσουμε και πιο ορθά, ισχύει μόνο το κομμάτι των προβιβασμών. Όσον αφορά το θέμα της ανόδου, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως είναι τελείως διαφορετικό να παιχτούν στο γήπεδο και οι δύο γύροι, συγκριτικά με τώρα που θα γίνει μόνο ένας. Τονίζω, πως η αδικία για την ομάδα μας, έχει να κάνει πως στον πρώτο γύρο, το 60% των παιχνιδιών ήταν εκτός έδρας, και μόλις το 40% ήταν εντός έδρας, με ότι αυτό συνεπάγεται, τα συμπεράσματα δικά σας…

Ουσιαστικά μου λέτε πως στον δεύτερο γύρο, οι πιθανότητες για θετικά αποτελέσματα θα ήταν διπλάσιες συγκριτικά με αυτές στον πρώτο;

Ακριβώς αυτό σας λέω. Βέβαια, τα πάντα κρίνονται στο γήπεδο, αλλά ναι, είχαμε περισσότερους αγώνες εντός έδρας στον δεύτερο γύρο. Η έδρα μας είναι και η μεγάλη μας δύναμη. Ο προγραμματισμός μας σε επίπεδο ρόστερ , σε επίπεδο παικτών και σε επίπεδο οργάνωσης έχει ανατραπεί πλήρως.

Πιστεύετε πως οι ποδοσφαιριστές θα είναι σε καλή κατάσταση ερχόμενοι έπειτα από τόσο μεγάλη αποχή; Μία αποχή που ξεπέρασε και τα επίπεδα του καλοκαιριού.

Όχι, δεν είναι λογικό, δεν γίνεται. Φροντίσαμε εδώ και ένα μήνα να κάνουμε μία μικρή προετοιμασία για να βρεθούν οι ποδοσφαιριστές μας, το συντομότερο, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Βέβαια, και σε αυτό μας έβαλαν φρένο, έπειτα από απόφαση για εκ νέου αναβολή λίγο μετά το  πρώτο πράσινο φως για επιστροφή στις προπονήσεις. Το αποτέλεσμα της μεγάλης αποχής είναι πως βγαίνουν προβλήματα τραυματισμών και είναι λογικό. Κύριο μέλημα όλων μας είναι η υγεία των αθλητών, των προπονητών, των συνεργατών, και όλων των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα στην ομάδας μας. Ακολουθούμε πάντοτε τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αρχής. Ακολουθούμε τα πρωτόκολλα και αναμένουμε τις εξελίξεις.

 «Ένα μεγάλο «ευχαριστώ», σε Βάκα, Κώσταρο, Κελαϊδίτη, για την βοήθεια τους»

Αναφορικά με τα τεστ, όλα τα έξοδα καλύπτονται από τα ταμεία της ομάδας, είτε υπάρχει βοήθεια από τοπικούς και μη φορείς;  

Σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε, καλυπτόμαστε αρκετά από τον Δήμο Χαλκιδέων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Έχουμε ακούσει πως η ΕΠΟ και η διοργανώτρια αρχή της Γ’ Εθνικής, θα καλύψει τα τεστ βάσει πρωτοκόλλου. Όπως έχουμε ενημερωθεί, θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, και θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ, τόσο στην Δήμαρχο κ. Βάκα, τον Αντιδήμαρχο κ. Κώσταρο, όσο και στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κελαϊδίτη, για την βοήθεια τους, όσον αφορά τα τεστ και την διεξαγωγή αυτών. Ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία μέχρι και το τέλος του πρωταθλήματος.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης είχε δηλώσει ότι θα υπάρξουν μέτρα στήριξης και χρηματοδότησης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Έχετε λάβει εσείς για την ώρα κάποιου είδους «ένεση» στήριξης; 

Μήνα με τον μήνα, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και έπειτα από το αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΠΟ που έγιναν κάποιες ανακοινώσεις και σε επίπεδο υπουργού αλλά και σε επίπεδο ΕΠΟ, βλέπουμε πως θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις επί του ζητήματος. Καταρχήν, να αναφερθούμε στην πιθανή αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων από τη νέα σεζόν, όπου λέγεται πως θα καταργηθεί η Football League, η Super League 2, πιθανότατα θα έχει δύο ομίλους, και η Γ’ Εθνική που αυτή την στιγμή αποτελεί την 4η τη τάξη εθνική κατηγορία, να λάβει την θέση της Football League. Αυτά είναι θετικές εξελίξεις εφόσον πραγματοποιηθούν.

Ο νόμος περί κατάργησης της Football League, έχει ψηφιστεί, αυτό είναι δεδομένο, επομένως, αναμένουμε περαιτέρω εξελίξεις και έχουμε θετική σκέψη για όλα αυτά. Εμείς ως ΑΟΝΑ επενδύουμε σε αυτό το πλάνο και η αλήθεια είναι πως μας αρέσει πάρα πολύ να κινούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο σε επαγγελματικά επίπεδα. Όλες οι ομάδες, ανεξαιρέτως κατηγορίας, έτσι και εμείς, επιθυμούμε να υπάρχει μία ισχυρή ΕΠΟ, μία ισχυρή και δυνατή οργάνωση, όλων των πρωταθλημάτων, ούτως ώστε καθαρά, να συμμετέχουμε, με ίσους κανόνες, και να μπορούμε από την αρχή, δηλαδή από το καλοκαίρι που έρχεται, να οργανωθούμε σε επίπεδο πλάνου, στοχοθεσίας και να προχωρήσουμε. 

«Στόχος μας η κορυφή»

Ο στόχος με τα τωρινά δεδομένα, για την σεζόν που διανύουμε ποιος είναι για τον ΑΟΝΑ;

Ο στόχος είναι ίδιος με αυτόν του καλοκαιριού, στόχος είναι να πρωταγωνιστήσουμε, για αυτό χτίστηκε η ομάδα μας. Μένουν μόλις 6 αγωνιστικές, εκ των οποίων θα αγωνιστούμε μόλις τις 5, από την στιγμή που η ομάδα του Οπούντιου Μαρτίνου δεν θα κατεβεί στο πρωτάθλημα. Πάντοτε στόχος μας είναι να νικάμε! Εφόσον το κάνουμε αυτό, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των υπόλοιπων ομάδων, βλέπουμε την κορυφή. Όλα θα φανούν στο γήπεδο.

Μπορούμε να κάνουμε λόγο για άνοδο;  

Είναι αρκετά δύσκολο, αν αναλογιστούμε πως θα πραγματοποιηθεί μόλις ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος, γεγονός που κάνει και τους 3 βαθμούς δύσκολους να καλυφθούν. Σίγουρα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είμαστε το φαβορί, προσπαθούμε όμως να κατακτήσουμε την άνοδο, και αρχής γενομένης από τα επόμενα δύο πολύ κρίσιμα παιχνίδια, με την Αταλάντη και το τοπικό ντέρμπι με τον Ηρακλή Ψαχνών, θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο επίπεδο τους στόχους μας.

Έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια πως επενδύετε πολλά σε παιδιά της πόλης αλλά και σε παιδιά προερχόμενα από τις ευρύτερες περιοχές της Εύβοιας. Σε περίπτωση άλλης μίας ανόδου, θα συνεχίσετε σε αυτό το μοντέλο; Επίσης, λίγο πριν την επανέναρξη πραγματοποιήσατε 7 μεταγραφές, έγιναν με στόχο την κορυφή ή ήταν τέτοιες οι ανάγκες της ομάδας που κρίθηκε απαραίτητο;

Από την αρχή της χρονιάς επενδύουμε σε νέους ανθρώπους, ειδικά από την περιοχή μας και από ευρύτερες περιοχές του Νομού. Αυτό έχει ενισχυθεί την τελευταία μεταγραφική περίοδο, παίρνοντας 7 παίκτες από ομάδες τοπικού πρωταθλήματος, οι οποίοι ήταν πρωταγωνιστές στις ομάδες τους. Η Διοίκηση έκρινε πως θα μπορέσουν να βοηθήσουν άμεσα στην προσπάθεια μας και ταυτόχρονα αποτελούν μία μελλοντική επένδυση. Παράλληλα, θέλουμε να αξιοποιούμε τους νεαρούς παίκτες από τις ακαδημίες, έχοντας ήδη αναδείξει πέντε εξ αυτών, όντας βασικοί στην πρώτη ομάδα. Στόχος για την βιωσιμότητα της ομάδας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τις ακαδημίες.

Θα επενδυθούν χρήματα για δημιουργία νέων μεγαλύτερων ακαδημιών, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη στελέχωση προς στην πρώτη ομάδα;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ακαδημίες με τις οποίες βρισκόμαστε σε συνεργασία, αλλά δυστυχώς για εκείνους ακόμη μία χρονιά πήγε χαμένη. Την νέα σεζόν ελπίζουμε να συνεχίσουμε αυτές τις συνεργασίες. Υπάρχουν πολλά ταλαντούχα παιδιά που μπορούν να αναδειχθούν, και μέλημα μας είναι να έχουμε και εμείς πιο ενεργή συμμετοχή, ενδεχομένως και χρηματική για την στελέχωση των ακαδημιών, ώστε να κινηθούν ακόμα περισσότερο σε επαγγελματικά επίπεδα, με απώτερο στόχο την επάνδρωση της ανδρικής ομάδας με παίκτες από τα σπλάχνα της.

Μία ευχή για το μέλλον; 

Το σημαντικότερο όλων είναι η υγεία, οπότε δεν μπορώ να ευχηθώ κάτι λιγότερο, υγεία σε όλο τον κόσμο. Μακάρι να δούμε άμεσα φως στο τούνελ αναφορικά με τον Covid-19, και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Όσον αφορά το αθλητικό κομμάτι, ελπίζουμε να δούμε πράξεις επιτέλους από την πολιτεία, ώστε να λάβουμε βοήθεια και στήριξη. Όπως με ρωτήσατε προηγουμένως, είδαμε και στο προτεινόμενο νομοσχέδιο ότι στην Γ’ Εθνική και στις επαγγελματικές κατηγορίες, θα υπάρξει στήριξη όσον αφορά τα έσοδα από το στοίχημα, έχοντας ανακοινωθεί ήδη κάποια ποσά και ποσοστά που θα καταλήξουν στις επαγγελματικές κατηγορίες. Ελπίζουμε όλα τα παραπάνω να εφαρμοστούν, διότι ο ερασιτεχνικό αθλητισμός και ειδικότερα το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα μεγάλο «βαρέλι» δίχως πάτο, και μόνο κάποιο ρομαντικοί που αγαπούν το ποδόσφαιρο και την πόλη τους συμμετέχουν, έχετε έναν μπροστά σας και συζητάτε αυτή την στιγμή! Θέλουμε βοήθειες, δεν ζητιανεύουμε, δεν είμαστε επαίτες! Θέλουμε να κάνουμε βιώσιμες προσπάθειες, να έρχονται θεατές στο γήπεδο πληρώνοντας το εισιτήριο τους, και εμείς να τους το ανταποδίδουμε με όμορφο θέαμα. Άκρως σημαντική είναι η βελτίωση των εγκαταστάσεων της ομάδας, φέρνοντας ταυτόχρονα περισσότερα παιδιά της πόλης μας στον αθλητισμό, κάνοντας μας όλο αυτό περήφανους, χαρούμενους και ευτυχισμένους, καθώς δεν θα έχουμε κατακτήσει κάτι μόνο αθλητικά αλλά και πολιτιστικά για τον τόπο μας.

Το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου έβαλε τα «καλά» του και είναι έτοιμο για τον τερματισμό. Με αφορμή την επανέναρξη των αγωνιστικών διοργανώσεων τα Στερεά Νέα ήρθαν σε επαφή με τον ισχυρό άνδρα του Αθλητικού Ομίλου Νέας Αρτάκης, κ. Γιάννη Βαγιάννη, μιλώντας εφ’ όλης της ύλης, για τα κρίσιμα ζητήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και για τις βλέψεις, τους στόχους και την επόμενη μέρα του ΑΟΝΑ.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη με μία ερώτηση για το πως μπήκε το μικρόβιο του αθλητισμού μέσα σας, και πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με το ποδόσφαιρο.

Από την δημιουργία του Α.Ο.Ν.Α το μακρινό 1966, υπήρχε η συμμετοχή του πατέρα μου στο Δ.Σ της ομάδας, στο ξεκίνημα τότε, που όλο αυτό ενέπνευσε τόσο την οικογένεια μου, όσο και εμένα προσωπικά. Πριν λίγα χρόνια βρήκα λίγο προσωπικό χρόνο και κυρίως σωστές συνθήκες ώστε να ξεκινήσω την ενασχόληση μου με την ποδοσφαιρική μας ομάδα. Η σχέση μου με τον ΑΟΝΑ είναι κάτι μεταξύ ρομαντισμού και επαγγελματισμού, το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια μας έχει φέρει σε αυτό το αποτέλεσμα, που δόξα τον θεό όλα πάνε από το καλό στο καλύτερο, με συνεχής ανόδους και επιτυχίες. Ταυτόχρονα, έχουμε οριοθετήσει κάποιους στόχους, προσπαθούμε να τους πετύχουμε, όμως τα τελευταία γεγονότα δεν μας βοηθάνε και πολύ, αλλά επιμένουμε στους στόχους μας, όλοι μαζί, αγαπόντας την ομάδα μας, θα τους κατακτήσουμε.

Με αφορμή αυτό που μου λέτε για τα τελευταία γεγονότα, να υποθέσω ότι απευθύνεστε στην πανδημία του κορωνοϊού. Πως βιώσατε την διακοπή του πρωταθλήματος τόσο ως πρόεδρος της ομάδας, όσο και ως επιχειρηματίας και φίλαθλος;

 Να σας πω την αλήθεια, αυτή την στιγμή αισθανόμαστε εκβιασμένοι, το λέω αυτό διότι δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς την συνέχιση ή όχι του πρωταθλήματος. Επιπλέον, η διοργανώτρια αρχή, η ΕΠΟ, μας ενημερώνει, μας έχει βάλει κάποιους συγκεκριμένους κανόνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε και να ακολουθήσουμε. Εμείς δυστυχώς, υπό αυτές τις συνθήκες, και όχι μόνο εμείς, όλες οι ομάδες, έχουμε πάψει να έχουμε άποψη, η άποψη μας έχει μεταφραστεί σε κάποια επικοινωνία μέσω ενός συντονιστικού οργάνου, και συγκεκριμένα του ομίλου μας στην Γ’ Εθνική, με ένα έγγραφο το οποίο είχε συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, και να μην πάει χαμένη άλλη μία χρονιά, όπως συνέβη πέρυσι. Δεδομένα, αλλιώς ξεκινήσαμε, αλλιώς τελειώνουμε! Δυστυχώς, θα καταλήξουμε να παίζουμε ποδόσφαιρο, όχι σε πρωτάθλημα, αλλά σε κάτι που θα το ονομάσω τουρνουά. Η Γ΄Εθνική κινείται στα όρια του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και από πλευράς διοργάνωσης, αλλά και πρακτικά. Έπειτα από τα τελευταία γεγονότα με τον Covid-19, θα καταλήξουμε να παίξουμε μόνο 10 αγώνες. Να σημειωθεί πως δύο ομάδες δεν κατέβηκαν στο πρωτάθλημα, και όπως ήδη γνωρίζετε, έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί μόλις ένας γύρος πρωταθλήματος,  κάνοντας μας να παίξουμε μόλις 5 αγώνες. Αναλογιστείτε πως ο πρωταθλητής θα προκύψει μέσα από 10 αγωνιστικές! Όπως καταλαβαίνετε οι συνθήκες είναι πολύ περιοριστικές και καθόλου ανταγωνιστικές.

«Δεν με βρίσκει σύμφωνο η λογική, έχεις λεφτά συνεχίζεις, δεν έχεις πέφτεις»

Πιστεύετε πως η απόφαση της ομοσπονδίας, για τον αυτόματο υποβιβασμό των ομάδων, σε περίπτωση που δεν δηλώσουν συμμετοχή στην επανέναρξη του πρωταθλήματος είναι σωστή ή θα μπορούσαν να το έχουν διαχειριστεί διαφορετικά;

Θα μπορούσαν καταρχήν, να μην ξεκινήσουν το πρωτάθλημα, είτε να περιμένουν να δουν τις εξελίξεις έως τον Σεπτέμβριο. Νομίζω πως καλύτερο αποτέλεσμα θα έβγαινε αν καλούσαν τις ομάδες να κάνουν τις δικές τους προτάσεις, έχοντας ως αποτέλεσμα μία κοινή λύση, ένα αποτέλεσμα που θα μας συνέφερε όλους. Όλα αυτά δυστυχώς δεν έγιναν. Το αποτέλεσμα το βλέπετε. Να τονίσω κάτι, είναι άδικο για πολλές ομάδες, οι οποίες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά και οργανωτικά, καθώς αλλιώς τα είχαν προβλέψει το καλοκαίρι και αλλιώς ήρθαν τα δεδομένα. Δεν συμφωνώ με το να πέφτουν οι ομάδες έτσι απλά. Πόσο μάλλον, δεν με βρίσκει σύμφωνο η λογική, έχεις λεφτά συνεχίζεις, δεν έχεις πέφτεις. Μόνο άδικο μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό το ζήτημα.

«Η πανδημία ανέτρεψε τα πάντα στον σχεδιασμό της ομάδας»

Οι επιπτώσεις στον σχεδιασμό της ομάδας, καθώς είχατε πραγματοποιήσει ουσιαστικά κατά την περίοδο της προετοιμασίας έναν σχεδιασμό για όλη την σεζόν, γνωρίζοντας το τι χρειάζεστε, το πως να κινηθείτε, με την διακοπή ανατράπηκαν όλα; Ξεκινάτε εκ νέου από το σημείο μηδέν;

Ναι, έχουν ανατραπεί όλα. Ο σχεδιασμός της ομάδας μας, ήταν για να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα. Βέβαια, μιλούσαμε για ένα ολοκληρωμένο πρωτάθλημα, δύο αγωνιστικών γύρων, τουλάχιστον 15 ομάδων. Δυστυχώς, μας ενημέρωσαν προς τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, την δομή του πρωταθλήματος. Ο προγραμματισμός μας για την τρέχουσα σεζόν, είχε ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου, με 99% του ρόστερ έτοιμο, με την λογική ότι θα συμμετέχουμε σε ένα πρωτάθλημα με συγκεκριμένους κανόνες, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις ανόδου, αλλά και συγκεκριμένες προϋποθέσεις υποβιβασμού. Δεν ισχύει σχεδόν τίποτα από αυτά, αλλά για να το εκφράσουμε και πιο ορθά, ισχύει μόνο το κομμάτι των προβιβασμών. Όσον αφορά το θέμα της ανόδου, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως είναι τελείως διαφορετικό να παιχτούν στο γήπεδο και οι δύο γύροι, συγκριτικά με τώρα που θα γίνει μόνο ένας. Τονίζω, πως η αδικία για την ομάδα μας, έχει να κάνει πως στον πρώτο γύρο, το 60% των παιχνιδιών ήταν εκτός έδρας, και μόλις το 40% ήταν εντός έδρας, με ότι αυτό συνεπάγεται, τα συμπεράσματα δικά σας…

Ουσιαστικά μου λέτε πως στον δεύτερο γύρο, οι πιθανότητες για θετικά αποτελέσματα θα ήταν διπλάσιες συγκριτικά με αυτές στον πρώτο;

Ακριβώς αυτό σας λέω. Βέβαια, τα πάντα κρίνονται στο γήπεδο, αλλά ναι, είχαμε περισσότερους αγώνες εντός έδρας στον δεύτερο γύρο. Η έδρα μας είναι και η μεγάλη μας δύναμη. Ο προγραμματισμός μας σε επίπεδο ρόστερ , σε επίπεδο παικτών και σε επίπεδο οργάνωσης έχει ανατραπεί πλήρως.

Πιστεύετε πως οι ποδοσφαιριστές θα είναι σε καλή κατάσταση ερχόμενοι έπειτα από τόσο μεγάλη αποχή; Μία αποχή που ξεπέρασε και τα επίπεδα του καλοκαιριού.

Όχι, δεν είναι λογικό, δεν γίνεται. Φροντίσαμε εδώ και ένα μήνα να κάνουμε μία μικρή προετοιμασία για να βρεθούν οι ποδοσφαιριστές μας, το συντομότερο, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Βέβαια, και σε αυτό μας έβαλαν φρένο, έπειτα από απόφαση για εκ νέου αναβολή λίγο μετά το  πρώτο πράσινο φως για επιστροφή στις προπονήσεις. Το αποτέλεσμα της μεγάλης αποχής είναι πως βγαίνουν προβλήματα τραυματισμών και είναι λογικό. Κύριο μέλημα όλων μας είναι η υγεία των αθλητών, των προπονητών, των συνεργατών, και όλων των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα στην ομάδας μας. Ακολουθούμε πάντοτε τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αρχής. Ακολουθούμε τα πρωτόκολλα και αναμένουμε τις εξελίξεις.

 «Ένα μεγάλο «ευχαριστώ», σε Βάκα, Κώσταρο, Κελαϊδίτη, για την βοήθεια τους»

Αναφορικά με τα τεστ, όλα τα έξοδα καλύπτονται από τα ταμεία της ομάδας, είτε υπάρχει βοήθεια από τοπικούς και μη φορείς;  

Σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε, καλυπτόμαστε αρκετά από τον Δήμο Χαλκιδέων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Έχουμε ακούσει πως η ΕΠΟ και η διοργανώτρια αρχή της Γ’ Εθνικής, θα καλύψει τα τεστ βάσει πρωτοκόλλου. Όπως έχουμε ενημερωθεί, θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, και θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ, τόσο στην Δήμαρχο κ. Βάκα, τον Αντιδήμαρχο κ. Κώσταρο, όσο και στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κελαϊδίτη, για την βοήθεια τους, όσον αφορά τα τεστ και την διεξαγωγή αυτών. Ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία μέχρι και το τέλος του πρωταθλήματος.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης είχε δηλώσει ότι θα υπάρξουν μέτρα στήριξης και χρηματοδότησης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Έχετε λάβει εσείς για την ώρα κάποιου είδους «ένεση» στήριξης; 

Μήνα με τον μήνα, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και έπειτα από το αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΠΟ που έγιναν κάποιες ανακοινώσεις και σε επίπεδο υπουργού αλλά και σε επίπεδο ΕΠΟ, βλέπουμε πως θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις επί του ζητήματος. Καταρχήν, να αναφερθούμε στην πιθανή αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων από τη νέα σεζόν, όπου λέγεται πως θα καταργηθεί η Football League, η Super League 2, πιθανότατα θα έχει δύο ομίλους, και η Γ’ Εθνική που αυτή την στιγμή αποτελεί την 4η τη τάξη εθνική κατηγορία, να λάβει την θέση της Football League. Αυτά είναι θετικές εξελίξεις εφόσον πραγματοποιηθούν.

Ο νόμος περί κατάργησης της Football League, έχει ψηφιστεί, αυτό είναι δεδομένο, επομένως, αναμένουμε περαιτέρω εξελίξεις και έχουμε θετική σκέψη για όλα αυτά. Εμείς ως ΑΟΝΑ επενδύουμε σε αυτό το πλάνο και η αλήθεια είναι πως μας αρέσει πάρα πολύ να κινούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο σε επαγγελματικά επίπεδα. Όλες οι ομάδες, ανεξαιρέτως κατηγορίας, έτσι και εμείς, επιθυμούμε να υπάρχει μία ισχυρή ΕΠΟ, μία ισχυρή και δυνατή οργάνωση, όλων των πρωταθλημάτων, ούτως ώστε καθαρά, να συμμετέχουμε, με ίσους κανόνες, και να μπορούμε από την αρχή, δηλαδή από το καλοκαίρι που έρχεται, να οργανωθούμε σε επίπεδο πλάνου, στοχοθεσίας και να προχωρήσουμε. 

«Στόχος μας η κορυφή»

Ο στόχος με τα τωρινά δεδομένα, για την σεζόν που διανύουμε ποιος είναι για τον ΑΟΝΑ;

Ο στόχος είναι ίδιος με αυτόν του καλοκαιριού, στόχος είναι να πρωταγωνιστήσουμε, για αυτό χτίστηκε η ομάδα μας. Μένουν μόλις 6 αγωνιστικές, εκ των οποίων θα αγωνιστούμε μόλις τις 5, από την στιγμή που η ομάδα του Οπούντιου Μαρτίνου δεν θα κατεβεί στο πρωτάθλημα. Πάντοτε στόχος μας είναι να νικάμε! Εφόσον το κάνουμε αυτό, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των υπόλοιπων ομάδων, βλέπουμε την κορυφή. Όλα θα φανούν στο γήπεδο.

Μπορούμε να κάνουμε λόγο για άνοδο;  

Είναι αρκετά δύσκολο, αν αναλογιστούμε πως θα πραγματοποιηθεί μόλις ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος, γεγονός που κάνει και τους 3 βαθμούς δύσκολους να καλυφθούν. Σίγουρα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είμαστε το φαβορί, προσπαθούμε όμως να κατακτήσουμε την άνοδο, και αρχής γενομένης από τα επόμενα δύο πολύ κρίσιμα παιχνίδια, με την Αταλάντη και το τοπικό ντέρμπι με τον Ηρακλή Ψαχνών, θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο επίπεδο τους στόχους μας.

Έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια πως επενδύετε πολλά σε παιδιά της πόλης αλλά και σε παιδιά προερχόμενα από τις ευρύτερες περιοχές της Εύβοιας. Σε περίπτωση άλλης μίας ανόδου, θα συνεχίσετε σε αυτό το μοντέλο; Επίσης, λίγο πριν την επανέναρξη πραγματοποιήσατε 7 μεταγραφές, έγιναν με στόχο την κορυφή ή ήταν τέτοιες οι ανάγκες της ομάδας που κρίθηκε απαραίτητο;

Από την αρχή της χρονιάς επενδύουμε σε νέους ανθρώπους, ειδικά από την περιοχή μας και από ευρύτερες περιοχές του Νομού. Αυτό έχει ενισχυθεί την τελευταία μεταγραφική περίοδο, παίρνοντας 7 παίκτες από ομάδες τοπικού πρωταθλήματος, οι οποίοι ήταν πρωταγωνιστές στις ομάδες τους. Η Διοίκηση έκρινε πως θα μπορέσουν να βοηθήσουν άμεσα στην προσπάθεια μας και ταυτόχρονα αποτελούν μία μελλοντική επένδυση. Παράλληλα, θέλουμε να αξιοποιούμε τους νεαρούς παίκτες από τις ακαδημίες, έχοντας ήδη αναδείξει πέντε εξ αυτών, όντας βασικοί στην πρώτη ομάδα. Στόχος για την βιωσιμότητα της ομάδας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τις ακαδημίες.

Θα επενδυθούν χρήματα για δημιουργία νέων μεγαλύτερων ακαδημιών, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη στελέχωση προς στην πρώτη ομάδα;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ακαδημίες με τις οποίες βρισκόμαστε σε συνεργασία, αλλά δυστυχώς για εκείνους ακόμη μία χρονιά πήγε χαμένη. Την νέα σεζόν ελπίζουμε να συνεχίσουμε αυτές τις συνεργασίες. Υπάρχουν πολλά ταλαντούχα παιδιά που μπορούν να αναδειχθούν, και μέλημα μας είναι να έχουμε και εμείς πιο ενεργή συμμετοχή, ενδεχομένως και χρηματική για την στελέχωση των ακαδημιών, ώστε να κινηθούν ακόμα περισσότερο σε επαγγελματικά επίπεδα, με απώτερο στόχο την επάνδρωση της ανδρικής ομάδας με παίκτες από τα σπλάχνα της.

Μία ευχή για το μέλλον; 

Το σημαντικότερο όλων είναι η υγεία, οπότε δεν μπορώ να ευχηθώ κάτι λιγότερο, υγεία σε όλο τον κόσμο. Μακάρι να δούμε άμεσα φως στο τούνελ αναφορικά με τον Covid-19, και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Όσον αφορά το αθλητικό κομμάτι, ελπίζουμε να δούμε πράξεις επιτέλους από την πολιτεία, ώστε να λάβουμε βοήθεια και στήριξη. Όπως με ρωτήσατε προηγουμένως, είδαμε και στο προτεινόμενο νομοσχέδιο ότι στην Γ’ Εθνική και στις επαγγελματικές κατηγορίες, θα υπάρξει στήριξη όσον αφορά τα έσοδα από το στοίχημα, έχοντας ανακοινωθεί ήδη κάποια ποσά και ποσοστά που θα καταλήξουν στις επαγγελματικές κατηγορίες. Ελπίζουμε όλα τα παραπάνω να εφαρμοστούν, διότι ο ερασιτεχνικό αθλητισμός και ειδικότερα το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα μεγάλο «βαρέλι» δίχως πάτο, και μόνο κάποιο ρομαντικοί που αγαπούν το ποδόσφαιρο και την πόλη τους συμμετέχουν, έχετε έναν μπροστά σας και συζητάτε αυτή την στιγμή! Θέλουμε βοήθειες, δεν ζητιανεύουμε, δεν είμαστε επαίτες! Θέλουμε να κάνουμε βιώσιμες προσπάθειες, να έρχονται θεατές στο γήπεδο πληρώνοντας το εισιτήριο τους, και εμείς να τους το ανταποδίδουμε με όμορφο θέαμα. Άκρως σημαντική είναι η βελτίωση των εγκαταστάσεων της ομάδας, φέρνοντας ταυτόχρονα περισσότερα παιδιά της πόλης μας στον αθλητισμό, κάνοντας μας όλο αυτό περήφανους, χαρούμενους και ευτυχισμένους, καθώς δεν θα έχουμε κατακτήσει κάτι μόνο αθλητικά αλλά και πολιτιστικά για τον τόπο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ