,

Ιατρικός Σύλλογος Θήβας: «Τo τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού μας βρίσκει στο βαθύ κόκκινο»

Τo τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού μας βρίσκει στο βαθύ κόκκινο. Τα παρατεταμένα μέτρα έχουν κουράσει τους πολίτες και δεν συμμορφώνονται. Η πανδημία καταπίνει τα νοσοκομεία, τα τελευταία καταφύγια ζωής. Το υγειονομικό προσωπικό έχει υπερβεί τα όρια του και τα νοσοκομεία στενάζουν. Κυρίαρχη θέση κατέχει η βρετανική μετάλλαξη που ξεχωρίζει για την μολυσματική της ικανότητα και […]

22 Απριλίου 2021

του/της Newsroom

Τo τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού μας βρίσκει στο βαθύ κόκκινο.

Τα παρατεταμένα μέτρα έχουν κουράσει τους πολίτες και δεν συμμορφώνονται. Η πανδημία καταπίνει τα νοσοκομεία, τα τελευταία καταφύγια ζωής. Το υγειονομικό προσωπικό έχει υπερβεί τα όρια του και τα νοσοκομεία στενάζουν.

Κυρίαρχη θέση κατέχει η βρετανική μετάλλαξη που ξεχωρίζει για την μολυσματική της ικανότητα και το εύρος διασποράς της σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων με θύματα άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας. Είναι καταγεγραμμένα 423639 και 10000 έχουν χάσει την ζωή τους.

Στην Θήβα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, από 1/4/2021 έως 21/4/21 έχουν καταγραφεί 354 κρούσματα (τα περισσότερα του Ν. Βοιωτίας).

Σύμφωνα, δε με τις προβλέψεις το τέταρτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών. Το αργότερο μέχρι το Φθινόπωρο θα κάνει την εμφάνιση του. Υπάρχουν και άλλα στελέχη του κορονοϊού έτοιμα να μας δείξουν τα δόντια τους .

Ο ιός προσαρμόστηκε στον πληθυσμό και στην κυριολεξία θερίζει. Δεν πρέπει να δώσουμε χώρο στον ιο. Θλιβερό μαύρο ρεκόρ της Θήβας ο θάνατος από κορονοϊό του πρώτου παιδιού στην Ελλάδα .

Ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος κ. Σ.Τσιόδρας στην ομιλία του στην ακαδημία Αθηνών δήλωσε ότι «ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό». Δραματική πρόβλεψη με την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Με τον τραγικό αριθμό των 1000 διασωληνομένων.

Ένας ασυμπτωματικός ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιο σε 50 με 60 άτομα .Αυτή την εποχή ,αυτοί που νοσηλεύονται είναι νέοι άνθρωποι.

Τα μέτρα για την πρόληψη των λοιμώξεων πρέπει να παραμείνουν στην καθημερινότητα μας μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (εμβολιασμός). Η διατήρηση της ανοσίας είτε αυτή προέρχεται από την φυσική νόσο, είτε από το εμβόλιο είναι ακόμη ένας αστάθμητος παράγοντας.

Η χρήση μάσκας στην κοινότητα είναι μια αποτελεσματική, μη φαρμακευτική παρέμβαση για την μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης. Κρίσιμη σημασία για την αποτελεσματικότητα της μάσκας είναι η σωστή εφαρμογή της ( να μην υπάρχουν κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας και να εφαρμόζεται σε στενή επαφή με το δέρμα).

Οι πιο αποτελεσματικές μάσκες είναι Ν95 και οι χειρουργικές .Και οι δυο καλύπτουν σφιχτά την μύτη και το στόμα και πολλά λίγα ιογενή σωματίδια μπορούν να βγουν έξω ή να εισχωρήσουν στη μάσκα. Περιλαμβάνουν επίσης εμπλεκόμενες ίνες ,για να φιλτράρουν τα αερομεταφερόμενα παθογόνα. Οι πλεχτές μάσκες και οι μπαντάνες δεν προστατεύουν.

Η μάσκα από πανί, πρέπει να είναι από ύφασμα βαμβακερό με πυκνή ύφανση διπλή και καθαρή.

Ποτέ τα χέρια στη μάσκα.

Η χρήση της μάσκας γίνεται από τα λαστιχάκια.

Συχνός καθαρισμός των χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό.

Αποφυγή συνωστισμού .

Ναι στην βόλτα με την μάσκα ΠΑΝΤΑ.

Προσοχή και υπομονή, για να περάσουμε τον « κάβο» αυτόν τον δύσκολο, για να επανέλθουμε   στους φυσιολογικούς ρυθμούς και την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024