Κ. Μπακογιάννης: Η Αθήνα περνά στην πολιτιστική επανεκκίνησή της

«Φέτος το καλοκαίρι, για δεύτερη χρονιά, οι χώροι του Δήμου Αθηναίων θα ανοίξουν ξανά»

22 Απριλίου 2021

του/της Newsroom

«Η Αθήνα περνά στην πολιτιστική επανεκκίνησή της» τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης, με αφορμή την έναρξη της υλοποίησης από το δήμο ενός τριετούς σχεδίου για τον πολιτισμό.

Το σχέδιο πρωτίστως στοχεύει στην ενίσχυση των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στο χώρο του πολιτισμού, οι οποίοι έχουν πληγεί σημαντικά λόγω της υγειονομικής κρίσης, στην αξιοποίηση και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, αλλά και στην πραγματοποίηση ενός ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλους.

Για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Αθηναίων, συμπράττει με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), την Τεχνόπολη, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Αττικής, ενώ αρωγός στην προσπάθεια αυτή και θα είναι η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. Επίσης, συνεχίζει τις δημιουργικές συνέργειες με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μέσω του Athens Culture Net. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, ενισχύεται με την Κατερίνα Κοσκινά ως σύμβουλο του δημάρχου Αθηναίων για θέματα πολιτισμού και τον Ολιβιέ Ντεκότ (Olivier Descotes), ως καλλιτεχνικό διευθυντή του ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» και υπεύθυνου του καλλιτεχνικού προγράμματος των Μουσικών Συνόλων του ΟΠΑΝΔΑ.

Το 2020, παρά την πανδημία, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 116 εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 31.000 θεατές και 8.000 ψηφιακοί θεατές, ενώ σε αυτές έδωσαν το «παρών» 780 ωφελούμενοι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι από τον χώρο του πολιτισμού. Όλα αυτά κατέστησαν δυνατά με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος προσέφερε δωρεάν την υποδομή και τον εξοπλισμό του στους πληττόμενους καλλιτέχνες, εφαρμόζοντας πάντα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Φέτος το καλοκαίρι, για δεύτερη χρονιά, οι χώροι του Δήμου Αθηναίων θα ανοίξουν ξανά. Η Τεχνόπολη, τα θέατρα Κολωνού και Γκράβας του ΟΠΑΝΔΑ, αλλά και ο κινηματογράφος ΑΒ θα διατεθούν για τη διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και παραστάσεων χορού. Παράλληλα, πέραν αυτών που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται, σχεδιάζονται και άλλες εκδηλώσει απ’ όλο το φάσμα των τεχνών (μουσική, χορός, θέατρο, σινεμά, εικαστικά, αρχιτεκτονική, βιβλίο).

Ταυτόχρονα αναβαθμίζονται οι υποδομές και αναδεικνύεται το κτιριακό απόθεμα του δήμου. Ιστορικά κτίρια που μέχρι σήμερα ήταν κλειστά, ανοίγουν, νέα μουσεία για την πόλη δημιουργούνται, συλλογές εκτίθενται ξανά υιοθετώντας μια σύγχρονη προσέγγιση συμβατή με τις τελευταίες διεθνείς τάσεις. Η πινακοθήκη, οι βιβλιοθήκες και οι πολιτιστικοί χώροι που λειτουργούν ήδη εξελίσσονται και δημιουργούνται νέες, ανοιχτές και πλήρως προσβάσιμες, κοιτίδες πολιτισμού μέσα στην Αθήνα. Το σχέδιο έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, με τις πρώτες μελέτες να βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα για το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44, για το κτίριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας με στόχο την ανάδειξη του πάρκου σε κεντρικό πολιτιστικό προορισμό, αλλά και για την οικία Γεωργαντή που μετατρέπεται σε χώρο ανάδειξης της γλυπτικής τέχνης.

Επίσης θεατρικές σκηνές της Αθήνας αποκτούν ξανά ζωή, ενώ συνεχίζεται η επιτυχημένη λειτουργία του ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας», το πρόγραμμά του οποίου εμπλουτίζεται με συναυλίες, παραστάσεις λυρικού θεάτρου, χορού και παραστάσεις από διακεκριμένους καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους -παιδιά, εφήβους, ενήλικες, σχολεία και οικογένειες- στα μουσεία αλλά και στους ανανεωμένους πολιτιστικούς χώρους, ενώ συνεχίζεται και το ιδιαίτερα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη & τα μνημεία», το οποίο έχει διακριθεί με χρυσό βραβείο στα Educational Leader Awards. Πρόκειται, αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων, για «ένα πρόγραμμα που επενδύει στους ανθρώπους του πολιτισμού, στο πολιτιστικό κεφάλαιό μας και στη διεύρυνσή του. Στόχος, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, είναι να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα δώσουν ευκαιρίες και χώρο σε νέες ιδέες αλλά και νέα σημεία καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα στην πόλη. Ανάβουμε και πάλι τα φώτα του πολιτισμού στην Αθήνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024