ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας: “Η κυβέρνηση δεν εγγυήθηκε το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και δεν το εγγυάται και τώρα”

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων.

9 Απριλίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, κάνει λόγο για άμεση θωράκιση των σχολείων για βιώσιμο, υγειονομικά ασφαλές και παιδαγωγικά επωφελές άνοιγμα. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάμψει την επιμονή της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Τα Λύκεια ανοίγουν στις 12 Απριλίου, δέκα ημέρες πριν κλείσουν ξανά για τις διακοπές του Πάσχα. Αυτό αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού δεν κατάφερε να κάμψει την επιμονή της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων. Ακόμα και για τα Λύκεια υπήρξε ισχυρή διαφωνία μελών της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή κ. Τσιόδρα.

Πού βρισκόμαστε σήμερα;

–Η χώρα παρά το σκληρό και παρατεταμένο lockdown συνεχίζει να  ζει μια ανείπωτη τραγωδία, σε συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, με ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνώσεων και με περισσότερους από 70 θανάτους καθημερινά, με τον ιό και το τρίτο κύμα της πανδημίας εκτός ελέγχου

–Η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστη, με τα σχολεία να αποτελούν -αποδεδειγμένα- εστίες μετάδοσης και την κυβέρνηση να επιμένει στα υπερπλήρη τμήματα έως και 27 μαθητών.

–Τα self-tests, που μόλις έφτασαν στα φαρμακεία, είναι αμφίβολο αν μπορούν να διενεργηθούν χωρίς τη βοήθεια υγειονομικού προσωπικού και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να παράσχουν αξιόπιστα αποτελέσματα.

-Ένα χρόνο μετά τη πρώτη καραντίνα ανοίγει με τεράστια καθυστέρηση η διαδικασία των voucher για προμήθεια ηλεκτρονικών tablets. Πάνω από το 1/3 των μαθητών δεν συμμετείχαν ή έλαβαν μέρος πλημμελώς στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

-Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για να αμβλυνθούν οι χρόνιες παθογένειες των εκπαιδευτικών υποδομών, να διαμορφωθούν στοιχειώδεις συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του εκπαιδευτικού συστήματος τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε διαθέσιμα μέσα.

Η κυβέρνηση δεν εγγυήθηκε το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και δεν το εγγυάται και τώρα. Αντίθετα, θυσιάζει για μια ακόμη φορά την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και καλλιέργεια εφήμερων εντυπώσεων.

Τα σχολεία, από χώροι επισφαλούς υγειονομικής κατάστασης και υπερμετάδοσης της νόσου, μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στη διασφάλιση της υγείας των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά και στην επιδημιολογική επιτήρηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Χρειάζεται για το σκοπό αυτό: α) η εκπόνηση και εφαρμογή ενός προγράμματος εμβολιασμού του συνόλου των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολείων μέχρι τις διακοπές του Πάσχα για τη δημιουργία τείχους ανοσίας και β) η ενίσχυση των σχολείων με εξειδικευμένο προσωπικό για τη διενέργεια των self ή rapid tests και τη διαχείριση τυχόν περιστατικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από τον Αύγουστο του 2020 έχει προτείνει 10 άμεσα μέτρα για το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, επισημαίνοντας πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με σοβαρό σχέδιο και με τη μέγιστη δυνατή υγειονομική ασφάλεια.

Στην παρούσα συγκυρία καταθέτουμε προτάσεις μέτρων, διεκδίκησης και άμεσης εφαρμογής, που συμπληρώνουν τις προηγούμενες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και του εκπαιδευτικού κινήματος από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν είχαν εισακουστεί έγκαιρα, το τοπίο τουλάχιστον στην εκπαίδευση θα ήταν πολύ καλύτερο:

  • Απαραίτητη είναι η αναπροσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών με δραστική περεταίρω μείωση της διδακτέας και εξεταστέας ύλης, συμπεριλαμβανομένης της διδακτέας ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων. Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να δειχθεί για την κατά προτεραιότητα κάλυψη των βασικών διδακτικών ενοτήτων της. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ειδικά φέτος να ισχύσει η Τράπεζα Θεμάτων.
  • Κατάργηση της ρύθμισης για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, που συνιστά βαναυσότητα απέναντι στα παιδιά της περσινής Β` και της φετινής Γ΄ Λυκείου .
  • Συστηματική υποβοήθηση και διδακτική στήριξη των παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και δεν είχαν τη δυνατότητα αξιοποίησης των μεθόδων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (π.χ. με προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας).
  • Εκκίνηση εκ νέου και επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.
  • Προετοιμασία, έστω καθυστερημένα, της δημόσιας υποδομής τηλεκπαίδευσης, ώστε, το συντομότερο δυνατό να απαλλαγεί η εκπαίδευση από τη σκανδαλώδη σύμβαση με την Cisco.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιμένει πως η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προβλημάτων υπό τη συνθήκη της πανδημίας, η οργάνωση ενός καθολικού δημόσιου πλέγματος μέτρων, διαδικασιών και υποδομών υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας πρέπει να αποτελέσουν την κατά προτεραιότητα ατζέντα Παιδείας της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, μέχρι τη λήξη της φετινής χρονιάς.

Η σχετική πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για άμεση σύγκληση της Διαρκούς επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών ώστε να συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων, εντάσσεται σε αυτή τη λογική.”

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024