Συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση στο περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας

Διαβάστε τι έχει προηγηθεί στη συζήτηση της εν εξελίξει συνεδρίασης

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως προκάλεσε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, για το Σχέδιο Νόμου «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο, ο οποίος είχε αποστείλει σε όλες τις παρατάξεις σχέδιο Απόφασης ή Ψηφίσματος και τις καλούσε να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή.

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της «Στερεά Υπεροχής» σημείωσε: «Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης φέρνουν οπισθοδρόμηση στην αυτοδιοίκηση. Αποδυναμώνουν τον ρόλο των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, υπονομεύοντας έτσι τη δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων. Μετατρέπεται η αυτοδιοίκηση σε ενός ανδρός αρχή. Η απλή αναλογική δεν είναι αίτημα της αριστεράς, είναι αίτημα της πολιτικοκοινωνικής συγκυρίας. Όταν υπάρχουν προγραμματικές συγκλήσεις, μπορεί να υπηρετηθεί καλύτερα ο στόχος. Απαιτείται ομοθυμία και ομοψυχία. Αυτές οι λογικές δεν ευνοούν την περαιτέρω προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και των τοπικών κοινωνιών. Η κυβέρνηση βάζει ένα πλαφόν 3% εισόδου στο συμβούλιο, υπονομεύοντας έτσι τη συμμετοχική δημοκρατία κι άλλων φωνών, που θα προσφέρουν στον διάλογο», επισήμανε και αναφερόμενος στους υπόλοιπους συμβούλους αναρωτήθηκε: «Είμαστε δυο χρόνια μαζί. Που δημιουργήθηκε πρόβλημα κυβερνησιμότητας; Που στάθηκε η αντιπολίτευση ανυπέρβλητο εμπόδιο;»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στις τοποθετήσεις του οι Βασίλης Σιαλμάς, Χρήστος Δούρος και Κατερίνα Μπατζελή. Η επικεφαλής της «Πατρίδα μας η Στερεά» τόνισε πως το περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο, που θα συνδέεται με την κεντρική διοίκηση, καθώς ο ρόλος του αποστεώνεται και δίνεται περαιτέρω βάρος στην οικονομική επιτροπή. «Το ποσοστό του 40% υπήρχε πριν τη δικτατορία. Ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα δεν εκπέμπει και δεν αντιπροσωπεύει τη λαϊκή εντολή. Το σύστημα της εκλογιμότητας θα πρέπει να είναι πιο υψηλό. Δεν είναι ηθικό να έχει κάποιος με 43% τις ίδιες έδρες με αυτόν με 60%, πέρα του ότι δεν είναι νόμιμο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Μπατζελή.

Ο Κώστας Μπασδέκης διαφώνησε με τη λογική των προηγούμενων ομιλητών. «Δεν είναι ο εκλογικός νόμος που καθορίζει το περιεχόμενο της τοπικής διοίκησης, αλλά το ίδιο το αντιδημοκρατικό πλαίσιο. Το ζήτημα της κυβερνησιμότητας είναι πρόσχημα. Και στις συνεργασίες περνούν αντιλαϊκά μέτρα. Ο στόχος και η ουσία του ζητήματος είναι να δημιουργεί πιο προσωποκεντρικές αυτοδιοικήσεις γι’ αυτό και δεν αναιρεί τον εκβιαστικό δεύτερο γύρο», επισήμανε ο κ. Μπασδέκης.

Ο Χαράλαμπος Γιώτης ανέφερε πως το εκλογικό σύστημα ληστεύει ψήφους, καθρέφτης του οποίου είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση. Μίλησε για «προσχηματικές κορώνες της αριστεράς», καθώς όλοι χρησιμοποίησαν αυτό το σύστημα και κυβέρνησαν μ’ αυτό. «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το ποσοστό που δίνει ο λαός είναι εντολή. Κανείς δεν μπορεί να την εξηγεί κατά το δοκούν», πρόσθεσε.

Απ’ την πλευρά του, ο Αντώνης Βούλγαρης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, αλλά φρόντισε άμεσα να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. «Δεν θέλει την ισότητα της ψήφου. Πρόκειται για συντηρητική αντίληψη της ΝΔ. Το όριο του 3% είναι εμφανές ότι θέλει να αφήσει εκτός μικρές πολιτικές δυνάμεις. Μειώνονται οι σύμβουλοι, κάτι που είναι πολύ κρίσιμο. Θέση μας είναι πως θα πρέπει να έχουμε απλή αναλογική και έναν γύρο», σημείωσε.

Τέλος, η Νίκη Πολυζώη υπογράμμισε πως η ουσία του νομοσχεδίου είναι στον αποκλεισμό των ενοχλητικών και αντιδραστικών παρατάξεων. «Στο όνομα της κυβερνησιμότητας, έρχεται να επιφέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές», είπε. Στάθηκε στο όριο του 3%, τη μείωση του αριθμού των συμβούλων και το ποσοστό των εδρών της πρώτης παράταξης. «Καταργείται η αναλογική εκπροσώπηση εντός των συμβουλίων και αποκλείονται οι μικρότεροι και ανεξάρτητοι συνδυασμοί. Για να απεργήσουν οι εργαζόμενοι χρειάζονται το 50+1%. Για να εκπροσωπηθούν στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια χρειάζονται 40%», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός ανέφερε πως ο εκλογικός νόμος της αυτοδιοίκησης έρχεται να συγκεράσει μια σειρά από πολιτικές και ιδεολογικές εφαρμοστικές προσεγγίσεις στον τρόπο με τον οποίο εκπροσωπούνται οι πολίτες. «Το διακύβευμα είναι στην απλή ή ενισχυμένη αναλογική. Η ενισχυμένη δεν έρχεται να προσβάλει. Προσθέτει φωνές με συμβούλους της πλειοψηφίας ή της αυξημένης μειοψηφίας», εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Σπανός και πρότεινε να έρθουν σε επαφή οι επικεφαλής των παρατάξεων για να συνταχθεί μια κοινή θέση, όσο αυτό δύναται να συμβεί.

 

Στο στάδιο των επίκαιρων ερωτήσεων, ο Χρήστος Δούρος αναρωτήθηκε αν θα ληφθούν περαιτέρω δραστικά μέτρα από την περιφερειακή αρχή για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Στερεά Ελλάδα, τα οποία επεκτείνονται πλέον μετά την Εύβοια και στη Φωκίδα. Δέσμευση του περιφερειάρχη και του συμβουλίου, αν προτίθεται να βάλει πλάτη στα αιτήματα των κατοίκων, ζήτησε σχετικά ο Αντώνης Βούλγαρης. «Έχετε την πρόθεση να σταματήσετε το έγκλημα που συντελείται στη Στερεά;», αναρωτήθηκε απ’ την πλευρά της η Νίκη Πολυζώη.

Απαντώντας, ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος αντιπεριφερειάρχης, Ηλίας Κυρμανίδης, είπε πως αναπτύσσεται ένα ιδιότυπο μπούλινγκ που λέει «ναι στις ΑΠΕ, αλλά δεν θέλω να δω ανεμογεννήτριες», κάνοντας λόγο για «στείρα άρνηση». «Σε ό,τι αφορά την χωροθεσία, δεν παρεμβαίνει ούτε το κράτος. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η ΡΑΕ, η οποία εκδίδει τις άδειες, χωρίς να εξετάσει κάποιες φορές το ιδιοκτησιακό των περιοχών. Πρώτη η Στερεά Ελλάδα γνωμοδότησε αρνητικά, σε μία προσπάθεια να καταλάβει η κεντρική διοίκηση ότι υπάρχει πρόβλημα χωροθέτησης. Καταρτίζουμε έναν φάκελο με τον οποίο θα συμμετάσχουμε στη διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης.

Απ’ την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας συμπλήρωσε ότι το Π.Σ. έδειξε τη βούληση και την καθαρή του θέση ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάστασή τους και στάθηκε στις συναντήσεις που θα πρέπει να γίνουν με φορείς και υπουργεία. «Τα νομικά εργαλεία θα πρέπει να είναι στο οπλοστάσιό μας, αλλά δεν ξεκινάς μ’ αυτά. Ήδη οι νομικοί μας συνομιλούν με αυτούς των δήμων, ώστε να χαραχθεί και σε αυτό το επίπεδο μια πορεία», πρόσθεσε.

Ενημέρωση για τα εμβολιαστικά κέντρα της Φθιώτιδας ζήτησε ο Νίκος Μπέτσιος. Απαντώντας, ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος, Ανδρέας Τοουλιάς ανέφερε: «Δυστυχώς αυτές τις μέρες έχουμε μια έξαρση στη Στερεά Ελλάδα. Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τον εμβολιασμό, πιστεύω πως θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Υπάρχει προβληματισμός με τις μεγάλες πόλεις, όπως η Λαμία κι η Χαλκίδα. Ίσως εκεί έχει κουραστεί περισσότερο ο κόσμος ή περισσότεροι εργαζόμενοι σε εργοστάσια. Όπου χρειάζεται, στέλνουμε και τα δικά μας κλιμάκια για ελέγχους. Δεν έχουμε καμία ανάμειξη στα εμβολιαστικά κέντρα. Σε όλη τη Στερεά λειτουργούν 61 εμβολιαστικές γραμμές», είπε και εξήγησε ποια εμβόλια γίνονται στο κάθε εμβολιαστικό κέντρο της Φθιώτιδας, όπως ο κ. Μπέτσιος ζήτησε.

Επτά κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Λαμίας παραμένουν ανενεργές λόγω έλλειψης προσωπικού, υπογράμμισε ο Κώστας Μπασδέκης, με τον Κώστα Μπακομήτρο να απαντά πως «είναι υπό κατασκευή οι κλίνες. Εντός διμήνου θα έχουμε την πρόσληψη πέντε γιατρών».

 

Εγκρίθηκε ο ισολογισμός της 31ης Δεκεμβρίου 2016 της Περιφέρειας

Όπως εξήγησε στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, ο ισολογισμός «ήταν έτοιμος απ’ το τέλος του προηγούμενου έτους, αλλά δεν μπορούσαμε λόγω της πανδημίας να το φέρουμε. Ιδιαίτερα περήφανους πρέπει να μας κάνει η προσπάθεια να διατηρούμε βιβλία, καθώς έτσι νοικοκυρεύονται οι οικονομικές μας υπηρεσίες. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας να εγκρίνουμε και τους υπόλοιπους ισολογισμούς».

 

Ως έκτακτο συζητήθηκε το θέμα του Ράλλυ Ακρόπολις, με τον Φάνη Σπανό να χαρακτηρίζει τον αγώνα «στερεοελλαδίτικο». «Σπεύσαμε να διεκδικήσουμε τη διεξαγωγή του στη Στερεά Ελλάδα», είπε ο περιφερειάρχης, εξηγώντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής και τα οφέλη που η διοργάνωση του αγώνα θα δημιουργήσει. «Συνδράμουμε στη χρηματοδότηση του αγώνα. Είμαστε σε επαφή με ένα μεγάλο μέρος του θεσμικού φάσματος της Στερεάς που ενδιαφέρθηκε για τον σκοπό αυτό, όπως βουλευτές, ΠΕΔ, δήμους. Ζητούμε και περιμένουμε μια ηχηρή στήριξη και του περιφερειακού συμβουλίου», πρόσθεσε.

Θετικοί με τη διοργάνωσή του οι Δημήτρης Αναγνωστάκης και Κατερίνα Μπατζελή. «Δεν κατανοούμε τον ενθουσιασμό να συμμετέχουμε σε μια τόσο εμπορευματοποιημένη διοργάνωση», τόνισε από την άλλη ο Τάσος Χρονάς. «Φτάσαμε να θεωρούμε ότι θα σωθούμε από ένα Ράλλυ, από μία μπίζνα επιχειρηματικών ομίλων και ένα πάρτυ χορηγών», σημείωσε ακολούθως η Νίκη Πολυζώη.

 

Όλοι όσοι πήραν τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες και τους οικείους των τριών εργατών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό δυστύχημα στην Ερέτρια.

 

Παρακολουθείστε τη συνεδρίαση η οποία είναι σε εξέλιξη:

Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως προκάλεσε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, για το Σχέδιο Νόμου «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο, ο οποίος είχε αποστείλει σε όλες τις παρατάξεις σχέδιο Απόφασης ή Ψηφίσματος και τις καλούσε να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή.

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της «Στερεά Υπεροχής» σημείωσε: «Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης φέρνουν οπισθοδρόμηση στην αυτοδιοίκηση. Αποδυναμώνουν τον ρόλο των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, υπονομεύοντας έτσι τη δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων. Μετατρέπεται η αυτοδιοίκηση σε ενός ανδρός αρχή. Η απλή αναλογική δεν είναι αίτημα της αριστεράς, είναι αίτημα της πολιτικοκοινωνικής συγκυρίας. Όταν υπάρχουν προγραμματικές συγκλήσεις, μπορεί να υπηρετηθεί καλύτερα ο στόχος. Απαιτείται ομοθυμία και ομοψυχία. Αυτές οι λογικές δεν ευνοούν την περαιτέρω προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και των τοπικών κοινωνιών. Η κυβέρνηση βάζει ένα πλαφόν 3% εισόδου στο συμβούλιο, υπονομεύοντας έτσι τη συμμετοχική δημοκρατία κι άλλων φωνών, που θα προσφέρουν στον διάλογο», επισήμανε και αναφερόμενος στους υπόλοιπους συμβούλους αναρωτήθηκε: «Είμαστε δυο χρόνια μαζί. Που δημιουργήθηκε πρόβλημα κυβερνησιμότητας; Που στάθηκε η αντιπολίτευση ανυπέρβλητο εμπόδιο;»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στις τοποθετήσεις του οι Βασίλης Σιαλμάς, Χρήστος Δούρος και Κατερίνα Μπατζελή. Η επικεφαλής της «Πατρίδα μας η Στερεά» τόνισε πως το περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο, που θα συνδέεται με την κεντρική διοίκηση, καθώς ο ρόλος του αποστεώνεται και δίνεται περαιτέρω βάρος στην οικονομική επιτροπή. «Το ποσοστό του 40% υπήρχε πριν τη δικτατορία. Ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα δεν εκπέμπει και δεν αντιπροσωπεύει τη λαϊκή εντολή. Το σύστημα της εκλογιμότητας θα πρέπει να είναι πιο υψηλό. Δεν είναι ηθικό να έχει κάποιος με 43% τις ίδιες έδρες με αυτόν με 60%, πέρα του ότι δεν είναι νόμιμο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Μπατζελή.

Ο Κώστας Μπασδέκης διαφώνησε με τη λογική των προηγούμενων ομιλητών. «Δεν είναι ο εκλογικός νόμος που καθορίζει το περιεχόμενο της τοπικής διοίκησης, αλλά το ίδιο το αντιδημοκρατικό πλαίσιο. Το ζήτημα της κυβερνησιμότητας είναι πρόσχημα. Και στις συνεργασίες περνούν αντιλαϊκά μέτρα. Ο στόχος και η ουσία του ζητήματος είναι να δημιουργεί πιο προσωποκεντρικές αυτοδιοικήσεις γι’ αυτό και δεν αναιρεί τον εκβιαστικό δεύτερο γύρο», επισήμανε ο κ. Μπασδέκης.

Ο Χαράλαμπος Γιώτης ανέφερε πως το εκλογικό σύστημα ληστεύει ψήφους, καθρέφτης του οποίου είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση. Μίλησε για «προσχηματικές κορώνες της αριστεράς», καθώς όλοι χρησιμοποίησαν αυτό το σύστημα και κυβέρνησαν μ’ αυτό. «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το ποσοστό που δίνει ο λαός είναι εντολή. Κανείς δεν μπορεί να την εξηγεί κατά το δοκούν», πρόσθεσε.

Απ’ την πλευρά του, ο Αντώνης Βούλγαρης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, αλλά φρόντισε άμεσα να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. «Δεν θέλει την ισότητα της ψήφου. Πρόκειται για συντηρητική αντίληψη της ΝΔ. Το όριο του 3% είναι εμφανές ότι θέλει να αφήσει εκτός μικρές πολιτικές δυνάμεις. Μειώνονται οι σύμβουλοι, κάτι που είναι πολύ κρίσιμο. Θέση μας είναι πως θα πρέπει να έχουμε απλή αναλογική και έναν γύρο», σημείωσε.

Τέλος, η Νίκη Πολυζώη υπογράμμισε πως η ουσία του νομοσχεδίου είναι στον αποκλεισμό των ενοχλητικών και αντιδραστικών παρατάξεων. «Στο όνομα της κυβερνησιμότητας, έρχεται να επιφέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές», είπε. Στάθηκε στο όριο του 3%, τη μείωση του αριθμού των συμβούλων και το ποσοστό των εδρών της πρώτης παράταξης. «Καταργείται η αναλογική εκπροσώπηση εντός των συμβουλίων και αποκλείονται οι μικρότεροι και ανεξάρτητοι συνδυασμοί. Για να απεργήσουν οι εργαζόμενοι χρειάζονται το 50+1%. Για να εκπροσωπηθούν στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια χρειάζονται 40%», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός ανέφερε πως ο εκλογικός νόμος της αυτοδιοίκησης έρχεται να συγκεράσει μια σειρά από πολιτικές και ιδεολογικές εφαρμοστικές προσεγγίσεις στον τρόπο με τον οποίο εκπροσωπούνται οι πολίτες. «Το διακύβευμα είναι στην απλή ή ενισχυμένη αναλογική. Η ενισχυμένη δεν έρχεται να προσβάλει. Προσθέτει φωνές με συμβούλους της πλειοψηφίας ή της αυξημένης μειοψηφίας», εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Σπανός και πρότεινε να έρθουν σε επαφή οι επικεφαλής των παρατάξεων για να συνταχθεί μια κοινή θέση, όσο αυτό δύναται να συμβεί.

 

Στο στάδιο των επίκαιρων ερωτήσεων, ο Χρήστος Δούρος αναρωτήθηκε αν θα ληφθούν περαιτέρω δραστικά μέτρα από την περιφερειακή αρχή για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Στερεά Ελλάδα, τα οποία επεκτείνονται πλέον μετά την Εύβοια και στη Φωκίδα. Δέσμευση του περιφερειάρχη και του συμβουλίου, αν προτίθεται να βάλει πλάτη στα αιτήματα των κατοίκων, ζήτησε σχετικά ο Αντώνης Βούλγαρης. «Έχετε την πρόθεση να σταματήσετε το έγκλημα που συντελείται στη Στερεά;», αναρωτήθηκε απ’ την πλευρά της η Νίκη Πολυζώη.

Απαντώντας, ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος αντιπεριφερειάρχης, Ηλίας Κυρμανίδης, είπε πως αναπτύσσεται ένα ιδιότυπο μπούλινγκ που λέει «ναι στις ΑΠΕ, αλλά δεν θέλω να δω ανεμογεννήτριες», κάνοντας λόγο για «στείρα άρνηση». «Σε ό,τι αφορά την χωροθεσία, δεν παρεμβαίνει ούτε το κράτος. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η ΡΑΕ, η οποία εκδίδει τις άδειες, χωρίς να εξετάσει κάποιες φορές το ιδιοκτησιακό των περιοχών. Πρώτη η Στερεά Ελλάδα γνωμοδότησε αρνητικά, σε μία προσπάθεια να καταλάβει η κεντρική διοίκηση ότι υπάρχει πρόβλημα χωροθέτησης. Καταρτίζουμε έναν φάκελο με τον οποίο θα συμμετάσχουμε στη διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης.

Απ’ την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας συμπλήρωσε ότι το Π.Σ. έδειξε τη βούληση και την καθαρή του θέση ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάστασή τους και στάθηκε στις συναντήσεις που θα πρέπει να γίνουν με φορείς και υπουργεία. «Τα νομικά εργαλεία θα πρέπει να είναι στο οπλοστάσιό μας, αλλά δεν ξεκινάς μ’ αυτά. Ήδη οι νομικοί μας συνομιλούν με αυτούς των δήμων, ώστε να χαραχθεί και σε αυτό το επίπεδο μια πορεία», πρόσθεσε.

Ενημέρωση για τα εμβολιαστικά κέντρα της Φθιώτιδας ζήτησε ο Νίκος Μπέτσιος. Απαντώντας, ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος, Ανδρέας Τοουλιάς ανέφερε: «Δυστυχώς αυτές τις μέρες έχουμε μια έξαρση στη Στερεά Ελλάδα. Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τον εμβολιασμό, πιστεύω πως θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Υπάρχει προβληματισμός με τις μεγάλες πόλεις, όπως η Λαμία κι η Χαλκίδα. Ίσως εκεί έχει κουραστεί περισσότερο ο κόσμος ή περισσότεροι εργαζόμενοι σε εργοστάσια. Όπου χρειάζεται, στέλνουμε και τα δικά μας κλιμάκια για ελέγχους. Δεν έχουμε καμία ανάμειξη στα εμβολιαστικά κέντρα. Σε όλη τη Στερεά λειτουργούν 61 εμβολιαστικές γραμμές», είπε και εξήγησε ποια εμβόλια γίνονται στο κάθε εμβολιαστικό κέντρο της Φθιώτιδας, όπως ο κ. Μπέτσιος ζήτησε.

Επτά κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Λαμίας παραμένουν ανενεργές λόγω έλλειψης προσωπικού, υπογράμμισε ο Κώστας Μπασδέκης, με τον Κώστα Μπακομήτρο να απαντά πως «είναι υπό κατασκευή οι κλίνες. Εντός διμήνου θα έχουμε την πρόσληψη πέντε γιατρών».

 

Εγκρίθηκε ο ισολογισμός της 31ης Δεκεμβρίου 2016 της Περιφέρειας

Όπως εξήγησε στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, ο ισολογισμός «ήταν έτοιμος απ’ το τέλος του προηγούμενου έτους, αλλά δεν μπορούσαμε λόγω της πανδημίας να το φέρουμε. Ιδιαίτερα περήφανους πρέπει να μας κάνει η προσπάθεια να διατηρούμε βιβλία, καθώς έτσι νοικοκυρεύονται οι οικονομικές μας υπηρεσίες. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας να εγκρίνουμε και τους υπόλοιπους ισολογισμούς».

 

Ως έκτακτο συζητήθηκε το θέμα του Ράλλυ Ακρόπολις, με τον Φάνη Σπανό να χαρακτηρίζει τον αγώνα «στερεοελλαδίτικο». «Σπεύσαμε να διεκδικήσουμε τη διεξαγωγή του στη Στερεά Ελλάδα», είπε ο περιφερειάρχης, εξηγώντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής και τα οφέλη που η διοργάνωση του αγώνα θα δημιουργήσει. «Συνδράμουμε στη χρηματοδότηση του αγώνα. Είμαστε σε επαφή με ένα μεγάλο μέρος του θεσμικού φάσματος της Στερεάς που ενδιαφέρθηκε για τον σκοπό αυτό, όπως βουλευτές, ΠΕΔ, δήμους. Ζητούμε και περιμένουμε μια ηχηρή στήριξη και του περιφερειακού συμβουλίου», πρόσθεσε.

Θετικοί με τη διοργάνωσή του οι Δημήτρης Αναγνωστάκης και Κατερίνα Μπατζελή. «Δεν κατανοούμε τον ενθουσιασμό να συμμετέχουμε σε μια τόσο εμπορευματοποιημένη διοργάνωση», τόνισε από την άλλη ο Τάσος Χρονάς. «Φτάσαμε να θεωρούμε ότι θα σωθούμε από ένα Ράλλυ, από μία μπίζνα επιχειρηματικών ομίλων και ένα πάρτυ χορηγών», σημείωσε ακολούθως η Νίκη Πολυζώη.

 

Όλοι όσοι πήραν τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες και τους οικείους των τριών εργατών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό δυστύχημα στην Ερέτρια.

 

Παρακολουθείστε τη συνεδρίαση η οποία είναι σε εξέλιξη:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ