Αντιπαράθεση Μ. Βορίδη-Γ. Ραγκούση για την ψήφο των αποδήμων

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης..

26 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατηγορώντας τον ότι επειδή «δεν έχει το ηθικό ανάστημα να υπερασπιστεί την αληθινή του θέση που είναι να επιβληθούν περιορισμοί στη ψήφο των ομογενών, δημιουργεί πολιτικό ζήτημα κατασκευάζοντας ένα δήθεν τρομακτικό θεσμικό πλαίσιο, που δεν έχει όμως καμία βάση». Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση που κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «φθηνό κοινοβουλευτικό συνδικαλισμό νομίζοντας ότι έτσι θα ξεφύγει από τις ιστορικές της ευθύνες για την συνταγματική καθιέρωση των εκλογικών περιορισμών των αποδήμων».

Ο υπουργός Εσωτερικών, σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχέδιου στην Ολομέλεια, έκανε λόγο για αντιφατικές και φθηνές υπεκφυγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την να ξεκαθαρίσει απολύτως τη θέση της απέναντι στην ελληνική ομογένεια. «Το ερώτημα είναι απλό και ένα. Θα παραμείνει η νομοθετική πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα για κατάργηση των περιορισμών και διευκολύνει το αποτέλεσμα της εκλογικής άσκησης των συνελλήνων μας, κατοίκων του εξωτερικού, και έχουν δικαίωμα ψήφου; Θα διαπιστωθεί μέχρι τέλος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αν η Αριστερά τους το επιτρέψει ή τους το αρνηθεί. Πάρτε ξεκάθαρη θέση τώρα. Ναι ή όχι στους περιορισμούς;», τόνισε ο χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Έντονα αντέδρασε ο κ. Βορίδης στις κατηγορίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «υποκρισίας της ΝΔ, επικοινωνιακής τακτικής της με ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, ψηφοθηρίας, και χειραγώγησης των ομογενών», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Να συμφωνήσουμε σε αυτά που λέτε, ότι είμαστε οι χειρότεροι και τα κάνουμε όλα αυτά με σκοπιμότητες. Όμως, υπάρχει ένα νομοσχέδιο που αίρει όλου τους περιορισμούς. Εμείς οι κακοί, με τους κακούς σκοπούς, όπως λέτε, το φέραμε αυτό. Εσείς, όμως, που είστε οι αγνοί και άδολοι, που δεν ψηφοθηρείτε, γιατί δεν θέλετε να το ψηφίσετε για να αρθούν οι περιορισμοί; Εδώ έχουμε ένα νομοσχέδιο, που αν το ψηφίσετε αίρει τους περιορισμούς των ομογενών μας, είτε για κακό είτε για καλό. Δεν αφήνετε το ψυχογράφημα και να τοποθετηθείτε καθαρά, απλά και ωραία;». «Το κυρίαρχο σώμα της Βουλής έχει μια απλή λύση. Ψηφίζει το νομοσχέδιο αίρονται οι περιορισμοί. Δεν ψηφίζει, δεν αίρονται. Γιατί εν τέλει οι απόδημοι περιμένουν», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Βορίδης, επικαλέστηκε προτάσεις και υπομνήματα που έχουν καταθέσει εκπρόσωποι των ομογενών, οι οποίοι, όπως τόνισε, «ζητάνε ομόθυμα την άρση των περιορισμών στο εκλογικό τους δικαίωμα». «Ακούστηκαν πολλοί εκπρόσωποι των αποδήμων. Από όλες τις γωνιές του κόσμου και όλοι είπαν ομόθυμα να αρθούν. Ούτε ένας δεν είπε να μην αρθούν. Εκατόν εικοσιτέσσερις ελληνικές κοινότητες στην Γερμανία, υπογράφουν κείμενο με το οποίο καλούν την ελληνική Βουλή να άρουν τους περιορισμούς και τονίζουν ότι είναι ώρα όλα τα κόμματα, έμπρακτα και χωρίς αστερίσκους και υπαναχωρήσεις, να αποδείξουν ότι το εννοούν και το κάνουν. Σε όλους αυτούς, αλλά και στην ιστορία, θα απαντήσετε αν δεν σας άρεσαν τα κίνητρα της πρωτοβουλίας μας ή αν θα το ψηφίσετε και θα γίνει νόμος», επεσήμανε ο κ. Βορίδης. «Δεν μπορεί να μιλάτε εσείς για θράσος και να λέτε ότι εγώ είμαι θρασύς που φέρνω με καθαρό τρόπο ένα νομοσχέδιο και όχι εσείς που τα λέτε ανάποδα. Σας είπα. Έχουμε διαφωνία για τον τρόπο εκλογής; Μαζί σας. Περιμένουμε τις παραγγελιές. Ότι θέλετε θα το κάνουμε. Πείτε όμως τι θέλετε, ξεκάθαρα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών. Ταυτόχρονα, απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες των ομογενών η οποία, όπως είπε, αποκλείει να υπολογίζεται η ψήφος των ομογενών στο εκλογικό αποτέλεσμα». «Πρέπει να τους εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι απόδημοι δεν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν κόμμα, να μην έχουν κομματική προτίμηση, να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ οι έλληνες κάτοικοι στη Γερμανία. Εξηγήστε τους τη λογική σας γιατί αυτό απαγορεύεται», συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.

Έντονα αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. «Γελοιοποιείτε την γελοιότητα καταφεύγοντας σε ένα φθηνό κοινοβουλευτικό συνδικαλισμό νομίζοντας ότι θα ξεφύγετε από τις ιστορικές σας ευθύνες. Γιατί για πρώτη φορά, και με δική σας ψήφο, όχι με δική μας, ενσωματώσατε στο Σύνταγμα τη δυνατότητα ύπαρξης περιορισμών για τους έλληνες του εξωτερικού. Και όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ο νόμος του Δεκεμβρίου του 2019 που ισχύει και σήμερα και για τις επόμενες εκλογές, ψηφίστηκε με δική σας πρωτοβουλία», αντέτεινε ο κ. Ραγκούσης. «Έχετε μόνο ένα δρόμο για να βάλετε τέλος στο κατήφορο αυτής της παράλογης λογικής, της δυνητικής ύπαρξης κριτηρίων που καθιερώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019. Σταματήστε να πιστεύετε ότι θα ξεφύγετε από το ιστορικό σας λάθος, γιατί εσείς φτιάξατε το Σύνταγμα και φέρατε και ψηφίστηκε ένας νόμος που καθιέρωσε αυτούς τους περιορισμούς», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024