Covid-19: Η προέλευση της νόσου πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω υποστηρίζουν επιστήμονες

Η πανδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 3,34 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

14 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Η προέλευση του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να μην είναι σαφής και η θεωρία ότι οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα έως ότου υπάρξει μια αυστηρή και βασισμένη στα δεδομένα έρευνα που να αποδείξει ότι η θεωρία αυτή είναι εσφαλμένη, ανακοίνωσε μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων.

Η πανδημία της Covid-19, η οποία εμφανίσθηκε στα τέλη του 2019 στην Κίνα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 3,34 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έχει κοστίσει στον κόσμο τρισεκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέν εισόδημα και έχει αναστατώσει τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

«Εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιορισθεί η προέλευση της πανδημίας», δήλωσαν οι 18 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Ραβίντρα Γκούπτα, κλινικός μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και ο Τζέσι Μπλούμ, ο οποίος μελετά την εξέλιξη ιών στο Fred Hutchinson Cancer Research Center.

«Θεωρίες περί τυχαίας απελευθέρωσης του ιού από εργαστήριο ή περί ιού που μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα παραμένουν αμφότερες βιώσιμες», αναφέρουν σε επιστολή τους προς την επιθεώρηση Science οι επιστήμονες, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Ντέιβιντ Ρέλμαν, καθηγητής μικροβιολογίας στο Στάνφορντ.

Οι συντάκτες της επιστολής αναφέρουν πως η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση του ιού δεν «εξέτασε ισορροπημένα» τη θεωρία ότι μπορεί να προήλθε από επεισόδιο σε εργαστήριο.

Στην τελική έκθεσή της, την οποία συνέταξε από κοινού με κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του ΠΟΥ, η οποία πέρασε τέσσερις εβδομάδες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μέσα στην Ουχάν και στην περιοχή της, αναφέρει πως ο ιός μεταδόθηκε πιθανόν από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου και πως μια διαρροή από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη» ως αιτία.

Όμως υπάρχουν πάμπολλες διαφορετικές ιδέες για την προέλευση του ιού, στις οποίες περιλαμβάνεται και μια σειρά θεωριών συνωμοσίας.

«Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τις υποθέσεις τόσο για φυσική προέλευση του ιού όσο και για διαρροή του από εργαστήριο μέχρι να έχουμε επαρκή δεδομένα», δήλωσαν οι επιστήμονες προθέτοντας πως πρέπει να διεξαχθεί μια επιστημονικά αυστηρή και αμερόληπτη έρευνα.

«Σ’ αυτούς τους καιρούς του θλιβερού αντιασιατικού αισθήματος σε μερικές χώρες, επισημαίνουμε ότι στην αρχή της πανδημίας οι κινέζοι γιατροί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και πολίτες ήταν αυτοι που μοιράστηκαν με τον κόσμο κρίσιμης σημασίας πληροφόρηση για τη διάδοση του ιού — συχνά με μεγάλο προσωπικό κόστος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024