Eurobank: Κέρδη 72 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο 2021

Ανακοινώθηκαν για το πρώτο τρίμηνο νέες εκταμιεύσεις δανείων πάνω από 1 δισ. ευρώ και αύξηση καταθέσεων πελατών κατά 3 δισ. ευρώ

28 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Αύξηση καθαρών κερδών κατά 20,9% σε ετήσια βάση, σε 72 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο 2021, ανακοίνωσε σήμερα η Eurobank. Επίσης, ανακοίνωσε ενίσχυση κερδών προ προβλέψεων κατά 7,9%, έναντι του πρώτου τριμήνου 2020, σε 231 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ήταν  μειωμένος κατά 14,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, ενώ σημειώθηκε σημαντικά χαμηλότερος του αναμενομένου σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (+72 εκατ. ευρώ).

Ανακοινώθηκαν για το πρώτο τρίμηνο νέες εκταμιεύσεις δανείων πάνω από 1 δισ. ευρώ και αύξηση καταθέσεων πελατών κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020 και κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του τετάρτου τριμήνου 2020. Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας είναι 15,5% και δείκτης CET1 13,0% που περιλαμβάνουν τη μεταβατική επίπτωση για όλο το 2021

Σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας ανέφερε: «Η επανεκκίνηση της οικονομίας ξεκίνησε σε θετικό κλίμα, με προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη. Στις χώρες όπου αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εκδηλώνεται σημαντική ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς. Μαζί με την αύξηση των καταθέσεων κατά τη διάρκεια του lockdown, αποτελούν παράγοντες που προδιαθέτουν για σημαντική ενίσχυση της κατανάλωσης για το υπόλοιπο του έτους. Οι πρώτες εισροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται εντός του 2021, ενισχύοντας τη δυναμική της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων, ήδη από φέτος και για τα επόμενα χρόνια. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα σημειώνει σημαντική πρόοδο και συμβάλει στη σταδιακή, αλλά ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα. Σε ένα οικονομικό περιβάλλον με θετικές προοπτικές, η Eurobank εστιάζει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, βοηθώντας τους πελάτες, και κυρίως τις επιχειρήσεις, να ανακτήσουν τη θέση τους στην αγορά.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, σε συνθήκες πανδημίας, η Eurobank κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις που επιβεβαίωσαν ότι βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης των στόχων για τα έσοδα και την κερδοφορία του 2021. Καθώς η περίοδος αναστολής οφειλών (μορατόρια) έχει λήξει, μία θετική εξέλιξη είναι ο χαμηλότερος του αναμενομένου σχηματισμός νέων NPEs. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ξεπέρασαν το 1 δισ.ευρώ το Α΄ τρίμηνο και η σχετική ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα συνέχισαν να ενισχύονται, τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά ένα δισ. ευρώ από το προηγούμενο τρίμηνο. Αναμένουμε ότι αυτή η δεξαμενή καταθέσεων θα τροφοδοτήσει το επόμενο διάστημα τόσο την κατανάλωση όσο και τις επενδύσεις. Η Τράπεζα κατέγραψε ένα ακόμη τρίμηνο οργανικής κερδοφορίας, με τα καθαρά κέρδη να υπερβαίνουν τα 70 εκατ. ευρώ, χάρη και στην αξιοσημείωτη συμβολή των διεθνών δραστηριοτήτων μας.

Η Eurobank, έχοντας ενισχύσει έγκαιρα την κεφαλαιακή της βάση μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia, υλοποίησε πρώτη με επιτυχία και εντός χρονοδιαγράμματος ένα πρόγραμμα επιταχυνόμενης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο οδηγεί τον δείκτη NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό, ήδη εντός του 2021. Έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα του παρελθόντος, η Eurobank βρίσκεται σε προνομιακή θέση να αξιοποιήσει στο έπακρο τον κύκλο ανάπτυξης που ξεκινά σε όλες τις βασικές μας αγορές. Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε αυτό το στόχο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024