Φάνης Σπανός: «Προσπαθώ να είμαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μου»

Συνέντευξη στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» παραχώρησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, με τον οποίο συζητήσαμε για τον απολογισμό των δράσεων της περιφερειακής αρχής.

Συνέντευξη στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» παραχώρησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, με τον οποίο συζητήσαμε για τον απολογισμό των δράσεων της περιφερειακής αρχής. Ο κ. Σπανός αναφέρεται σε όλα όσα ανέπτυξε στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Τετάρτης 14 Απριλίου 2021.

Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας

Πρόσφατα προχωρήσατε στον απολογισμό των πεπραγμένων σας ως περιφερειακή αρχή. Κοιτώντας συνολικά τις δράσεις σας, τι πρόσημο θα δίνατε, θετικό ή αρνητικό;

Αρχικά θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στη συμπλήρωση 100 φύλλων κυκλοφορίας της εφημερίδας σας. Είναι ένα εκδοτικό επίτευγμα στις μέρες μας! Εύχομαι να τα χιλιάσετε, γιατί είστε ένα Μέσο, το οποίο καλύπτει ειδησεογραφικά όλη τη Στερεά Ελλάδα και συμβάλλει στη διαμόρφωση της απαραίτητης περιφερειακής συνείδησης.

Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας, προσπαθώ να είμαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μου. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, βαρύνουσα σημασία έχει η κρίση των πολιτών και δεν σας κρύβω ότι συχνά συγκινούμαι από τα θετικά μηνύματα που λαμβάνουμε. Εισπράττω καθημερινά ότι οι Στερεοελλαδίτες βάζουν θετικό πρόσημο στον απολογισμό μας για πολλούς λόγους, από τους οποίους θα ξεδιάλεγα τρεις:

– Πρώτον, γιατί λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, κληθήκαμε να δώσουμε έναν σκληρό διμέτωπο αγώνα. Ριχτήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας. Στηρίξαμε τις δομές Υγείας, αλλά και τις επιχειρήσεις, την τοπική μας οικονομία. Παλέψαμε παράλληλα να χρηματοδοτήσουμε και ήδη υλοποιούμε πολλά από εκείνα τα μικρά και μεγάλα έργα, που θα κάνουν την οικονομία πιο ισχυρή και τη ζωή μας καλύτερη, την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία.

– Δεύτερον, γιατί σε μια εποχή που το χρειαζόμαστε όσο ποτέ, φέρνουμε νίκες στην Περιφέρειά μας. Καταφέραμε στα τέλη του 2020 να άρουμε μια αδικία δεκαετιών σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Ο υπερδιπλασιασμός του ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο εξασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές μας, εξασφαλίζει το μέλλον του τόπου μας. Το Ράλλυ Ακρόπολις που ξαναπατά στη γη της Ρούμελης, και πολλές ακόμη μικρές και μεγάλες κατακτήσεις που ήρθαν ή έρχονται εδώ, στον τόπο μας, για εμάς και τα παιδιά μας.

– Τρίτο, και τολμώ να πω εξίσου σημαντικό με τα δύο πρώτα, ότι διατηρούμε, ως θέση αρχής, ένα ανθρώπινο πρόσωπο διοίκησης. Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του, με δημοκρατική αντίληψη και συνεργασία, όχι ως αλάθητοι υπερήρωες, αλλά ως συνειδητοποιημένοι ακούραστοι εργάτες και υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου.

Πετύχατε, είπατε, να έχουμε ένα υπερδιπλάσιο πρόγραμμα 430 εκατ. ευρώ όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ. Πως θα το αξιοποιήσουμε; Υπάρχουν προτεραιότητες που έχετε θέσει;

Ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε ξεκάθαρη διακηρυγμένη στοχοθεσία. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κληθούμε να «παντρέψουμε» τη στοχοθεσία μας με τους άξονες και τις προτεραιότητες της Ευρώπης μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Αυτή είναι μια δουλειά πολιτική και τεχνική, στην οποία θα ληφθεί υπόψη το σύνολο των χρηματοδοτικών μας εργαλείων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και η διαμόρφωση του τελικού προγράμματος είναι μια υπόθεση όλων μας, φορέων και πολιτών της Στερεάς Ελλάδας. Καλώ λοιπόν τους πάντες να συμμετέχουν στη διαβούλευση, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα από όλους εμάς, για όλους εμάς.

Σταθήκατε αρκετά στις δράσεις σας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Παρά του ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές σας, σε ποιες ενέργειες προβήκατε τόσο για τη στελέχωση των νοσοκομείων της Στερεάς Ελλάδας, όσο και την απάλυνση των πληγών στις επιχειρήσεις;

Επιλέξαμε, από την πρώτη στιγμή, να μην κρυφτούμε πίσω από την έλλειψη αρμοδιοτήτων και πόρων. Ενισχύσαμε τις δομές Υγείας, με ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση ιατρικού εξοπλισμού στα οκτώ Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας. Με περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία της Στερεάς Ελλάδας. Χρηματοδοτήσαμε την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών για τις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας. Παραδώσαμε επίσης κομβικά έργα πνοής για την Υγεία, όπως το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και η επέκταση – αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Εξαντλήσαμε όμως και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να σταθούμε στο πλευρό κάθε επιχειρηματία και να κρατήσουμε ζωντανή την τοπική μας οικονομία. Εξασφαλίσαμε και διοχετεύουμε κονδύλια, τα οποία έχουν φθάσει στο ποσό των 25.000.000 ευρώ, για την ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία.

Τα έργα υποδομών φαίνεται πως είναι ψηλά στην ατζέντα σας. Με ποιον τρόπο θα βοηθήσουν όλα αυτά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών;

Έχω πει και στο παρελθόν ότι η ανάγκη για δρόμους, υποδομές και γενικότερα για ανάπτυξη δεν τελειώνει ποτέ. Εμείς με μια πολύ σαφή και κατασταλλαγμένη ατζέντα προτεραιοτήτων, συνεργαζόμαστε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση τις στρατηγικές υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Τις μεγάλες παρακάμψεις της Εύβοιας, το Λαμία – Καρπενήσι, τον διαγώνιο άξονα της Φωκίδας και πολλά ακόμη έργα που θα ικανοποιήσουν ανάγκες και θα αξιοποιήσουν προοπτικές. Ταυτόχρονα, τα δικά μας περιφερειακά έργα δουλεύονται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και πάντα διασυνδεδεμένα με συγκεκριμένους αναπτυξιακούς ή κοινωνικούς στόχους.

Η Στερεά Ελλάδα θεωρείται τυχερή, μιας και διατηρεί μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πως θα τα «εκμεταλλευτείτε», ώστε να παίξουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας;

Ο τόπος μας υπήρξε σταυροδρόμι Θεών και Ηρώων και κάθε πολίτης αυτού του κόσμου θα ήθελε κάποια στιγμή της ζωής του να βρεθεί στους Δελφούς,, στις Θερμοπύλες, στη Θήβα, την Ερέτρια, την Αυλίδα, στην Παναγιά την Προυσσιώτισσα και σε κάθε γωνιά αυτού του ευλογημένου τόπου. Ή ακόμη, μιας που κλείνουμε φέτος τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, στο Χάνι της Γραβιάς και την Αλαμάνα.

Επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τα μνημεία μας, μέσα από έργα και δράσεις, όπως είναι η «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή». Ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα για την αξιοποίηση πολιτιστικών χώρων, την ενδυνάμωση του τουρισμού και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της Στερεάς Ελλάδας.

Επιδίωξή μας επίσης είναι βελτιώσουμε την προσβασιμότητα και την επισκεψιμότητα σε τέτοια μνημεία και στον τόπο μας γενικότερα. Ήδη χρηματοδοτούμε την αναστήλωση δεκάδων μνημείων, όπως, εντελώς ενδεικτικά, το αρχαίο θέατρο Δελφών, η Αγία Παρασκευή της Χαλκίδας, το αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού. Δημιουργούμε όμως και σύγχρονες υποδομές, όπως το Μουσείο Εκκλησιαστικού Πολιτισμού στη Λαμία και όχι μόνο.

Επιταχύνατε, τονίσατε, την υλοποίηση της κορυφαίας ίσως δράσης της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της ΟΧΕ Ασωπού, με το Βιομηχανικό πάρκο Οινοφύτων. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αυτό;

Η χρηματοδότηση της ΟΧΕ Ασωπού συνολικού ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους κυρίως κοινοτικούς, αλλά και εθνικούς και ιδιωτικούς θα επιτρέψει την αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ταυτόχρονα τη γέννηση ενός οικονομικού θύλακα, με δυναμικό ανάπτυξης χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Το σχέδιο, που γίνεται πραγματικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων την απορρύπανση του Ασωπού και την δημιουργία υποδομών για την περιβαλλοντική συμμόρφωση των επιχειρήσεων, με βιολογικό καθαρισμό,  δίκτυα αποχέτευσης, παρατηρητήρια περιβάλλοντος και υγείας.

Ο σχεδιασμός έχει μπει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2019 με την ίδρυση της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων – Ασωπού. Σκοπός της είναι ο μετασχηματισμός της άναρχης βιομηχανικής συγκέντρωσης σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας.  Η ΟΧΕ Ασωπού αποτελεί την κορυφαία ίσως πρωτοβουλία του προκατόχου μου, Κώστα Μπακογιάννη, την οποία συνεχίζουμε σήμερα με ζήλο και στοχοπροσήλωση στο τελικό στρατηγικό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πείτε, πέρα από τις αποζημιώσεις, το σχέδιό σας ώστε να θωρακιστούμε απέναντι στα φυσικά και καιρικά φαινόμενα, για να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα.

Οι φυσικές καταστροφές είναι οι πλέον απρόβλεπτες και αυτές οι μάχες που καλούμαστε να δώσουμε είναι –δυστυχώς- οι πιο άνισες. Τα τελευταία χρόνια το έχουμε νιώσει ξανά και ξανά. Αυτή η διαπίστωση δεν σημαίνει βέβαια, ότι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα μοιρολατρικά.

Αντιθέτως, ανανεώνουμε και προσαρμόζουμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια για την αντιμετώπιση σεισμών, πυρκαγιών και φυσικών φαινομένων. Επανερχόμαστε κάθε φορά πιο δυνατοί, πιο οργανωμένοι. Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα της μάχης ενάντια στο ακραίο καιρικό φαινόμενο «Μήδεια». Ο μηχανισμός μας ανταποκρίθηκε στο ακέραιο, με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα. Όμως πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε εγρήγορση για να αποφεύγουμε τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Έχοντας προβεί στον απολογισμό σας, ποιο μήνυμα στέλνετε στους Στεροελλαδίτες μέσω της εφημερίδας μας;

Θέλω καταρχάς να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε καθέναν και σε καθεμία ξεχωριστά για την εμπιστοσύνη, την υπομονή, αλλά κυρίως για την έμπνευση που μας δίνετε για να πορευτούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην υπηρεσία του τόπου μας.

Σας διαβεβαιώ, ότι με την ίδια προσήλωση και αγάπη για τη Στερεά Ελλάδα και τους ανθρώπους της, θα συνεχίσουμε να τους υπηρετούμε άοκνα έως ότου κατακτήσουμε μαζί, όλα αυτά που αξίζει ο τόπος μας, όλα αυτά που οφείλουμε στα παιδιά μας.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου 15 Μαΐου 2021.

Συνέντευξη στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» παραχώρησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, με τον οποίο συζητήσαμε για τον απολογισμό των δράσεων της περιφερειακής αρχής. Ο κ. Σπανός αναφέρεται σε όλα όσα ανέπτυξε στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Τετάρτης 14 Απριλίου 2021.

Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας

Πρόσφατα προχωρήσατε στον απολογισμό των πεπραγμένων σας ως περιφερειακή αρχή. Κοιτώντας συνολικά τις δράσεις σας, τι πρόσημο θα δίνατε, θετικό ή αρνητικό;

Αρχικά θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στη συμπλήρωση 100 φύλλων κυκλοφορίας της εφημερίδας σας. Είναι ένα εκδοτικό επίτευγμα στις μέρες μας! Εύχομαι να τα χιλιάσετε, γιατί είστε ένα Μέσο, το οποίο καλύπτει ειδησεογραφικά όλη τη Στερεά Ελλάδα και συμβάλλει στη διαμόρφωση της απαραίτητης περιφερειακής συνείδησης.

Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας, προσπαθώ να είμαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μου. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, βαρύνουσα σημασία έχει η κρίση των πολιτών και δεν σας κρύβω ότι συχνά συγκινούμαι από τα θετικά μηνύματα που λαμβάνουμε. Εισπράττω καθημερινά ότι οι Στερεοελλαδίτες βάζουν θετικό πρόσημο στον απολογισμό μας για πολλούς λόγους, από τους οποίους θα ξεδιάλεγα τρεις:

– Πρώτον, γιατί λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, κληθήκαμε να δώσουμε έναν σκληρό διμέτωπο αγώνα. Ριχτήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας. Στηρίξαμε τις δομές Υγείας, αλλά και τις επιχειρήσεις, την τοπική μας οικονομία. Παλέψαμε παράλληλα να χρηματοδοτήσουμε και ήδη υλοποιούμε πολλά από εκείνα τα μικρά και μεγάλα έργα, που θα κάνουν την οικονομία πιο ισχυρή και τη ζωή μας καλύτερη, την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία.

– Δεύτερον, γιατί σε μια εποχή που το χρειαζόμαστε όσο ποτέ, φέρνουμε νίκες στην Περιφέρειά μας. Καταφέραμε στα τέλη του 2020 να άρουμε μια αδικία δεκαετιών σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Ο υπερδιπλασιασμός του ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο εξασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές μας, εξασφαλίζει το μέλλον του τόπου μας. Το Ράλλυ Ακρόπολις που ξαναπατά στη γη της Ρούμελης, και πολλές ακόμη μικρές και μεγάλες κατακτήσεις που ήρθαν ή έρχονται εδώ, στον τόπο μας, για εμάς και τα παιδιά μας.

– Τρίτο, και τολμώ να πω εξίσου σημαντικό με τα δύο πρώτα, ότι διατηρούμε, ως θέση αρχής, ένα ανθρώπινο πρόσωπο διοίκησης. Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του, με δημοκρατική αντίληψη και συνεργασία, όχι ως αλάθητοι υπερήρωες, αλλά ως συνειδητοποιημένοι ακούραστοι εργάτες και υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου.

Πετύχατε, είπατε, να έχουμε ένα υπερδιπλάσιο πρόγραμμα 430 εκατ. ευρώ όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ. Πως θα το αξιοποιήσουμε; Υπάρχουν προτεραιότητες που έχετε θέσει;

Ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε ξεκάθαρη διακηρυγμένη στοχοθεσία. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κληθούμε να «παντρέψουμε» τη στοχοθεσία μας με τους άξονες και τις προτεραιότητες της Ευρώπης μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Αυτή είναι μια δουλειά πολιτική και τεχνική, στην οποία θα ληφθεί υπόψη το σύνολο των χρηματοδοτικών μας εργαλείων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και η διαμόρφωση του τελικού προγράμματος είναι μια υπόθεση όλων μας, φορέων και πολιτών της Στερεάς Ελλάδας. Καλώ λοιπόν τους πάντες να συμμετέχουν στη διαβούλευση, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα από όλους εμάς, για όλους εμάς.

Σταθήκατε αρκετά στις δράσεις σας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Παρά του ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές σας, σε ποιες ενέργειες προβήκατε τόσο για τη στελέχωση των νοσοκομείων της Στερεάς Ελλάδας, όσο και την απάλυνση των πληγών στις επιχειρήσεις;

Επιλέξαμε, από την πρώτη στιγμή, να μην κρυφτούμε πίσω από την έλλειψη αρμοδιοτήτων και πόρων. Ενισχύσαμε τις δομές Υγείας, με ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση ιατρικού εξοπλισμού στα οκτώ Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας. Με περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία της Στερεάς Ελλάδας. Χρηματοδοτήσαμε την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών για τις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας. Παραδώσαμε επίσης κομβικά έργα πνοής για την Υγεία, όπως το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και η επέκταση – αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Εξαντλήσαμε όμως και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να σταθούμε στο πλευρό κάθε επιχειρηματία και να κρατήσουμε ζωντανή την τοπική μας οικονομία. Εξασφαλίσαμε και διοχετεύουμε κονδύλια, τα οποία έχουν φθάσει στο ποσό των 25.000.000 ευρώ, για την ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία.

Τα έργα υποδομών φαίνεται πως είναι ψηλά στην ατζέντα σας. Με ποιον τρόπο θα βοηθήσουν όλα αυτά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών;

Έχω πει και στο παρελθόν ότι η ανάγκη για δρόμους, υποδομές και γενικότερα για ανάπτυξη δεν τελειώνει ποτέ. Εμείς με μια πολύ σαφή και κατασταλλαγμένη ατζέντα προτεραιοτήτων, συνεργαζόμαστε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση τις στρατηγικές υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Τις μεγάλες παρακάμψεις της Εύβοιας, το Λαμία – Καρπενήσι, τον διαγώνιο άξονα της Φωκίδας και πολλά ακόμη έργα που θα ικανοποιήσουν ανάγκες και θα αξιοποιήσουν προοπτικές. Ταυτόχρονα, τα δικά μας περιφερειακά έργα δουλεύονται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και πάντα διασυνδεδεμένα με συγκεκριμένους αναπτυξιακούς ή κοινωνικούς στόχους.

Η Στερεά Ελλάδα θεωρείται τυχερή, μιας και διατηρεί μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πως θα τα «εκμεταλλευτείτε», ώστε να παίξουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας;

Ο τόπος μας υπήρξε σταυροδρόμι Θεών και Ηρώων και κάθε πολίτης αυτού του κόσμου θα ήθελε κάποια στιγμή της ζωής του να βρεθεί στους Δελφούς,, στις Θερμοπύλες, στη Θήβα, την Ερέτρια, την Αυλίδα, στην Παναγιά την Προυσσιώτισσα και σε κάθε γωνιά αυτού του ευλογημένου τόπου. Ή ακόμη, μιας που κλείνουμε φέτος τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, στο Χάνι της Γραβιάς και την Αλαμάνα.

Επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τα μνημεία μας, μέσα από έργα και δράσεις, όπως είναι η «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή». Ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα για την αξιοποίηση πολιτιστικών χώρων, την ενδυνάμωση του τουρισμού και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της Στερεάς Ελλάδας.

Επιδίωξή μας επίσης είναι βελτιώσουμε την προσβασιμότητα και την επισκεψιμότητα σε τέτοια μνημεία και στον τόπο μας γενικότερα. Ήδη χρηματοδοτούμε την αναστήλωση δεκάδων μνημείων, όπως, εντελώς ενδεικτικά, το αρχαίο θέατρο Δελφών, η Αγία Παρασκευή της Χαλκίδας, το αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού. Δημιουργούμε όμως και σύγχρονες υποδομές, όπως το Μουσείο Εκκλησιαστικού Πολιτισμού στη Λαμία και όχι μόνο.

Επιταχύνατε, τονίσατε, την υλοποίηση της κορυφαίας ίσως δράσης της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της ΟΧΕ Ασωπού, με το Βιομηχανικό πάρκο Οινοφύτων. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αυτό;

Η χρηματοδότηση της ΟΧΕ Ασωπού συνολικού ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους κυρίως κοινοτικούς, αλλά και εθνικούς και ιδιωτικούς θα επιτρέψει την αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ταυτόχρονα τη γέννηση ενός οικονομικού θύλακα, με δυναμικό ανάπτυξης χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Το σχέδιο, που γίνεται πραγματικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων την απορρύπανση του Ασωπού και την δημιουργία υποδομών για την περιβαλλοντική συμμόρφωση των επιχειρήσεων, με βιολογικό καθαρισμό,  δίκτυα αποχέτευσης, παρατηρητήρια περιβάλλοντος και υγείας.

Ο σχεδιασμός έχει μπει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2019 με την ίδρυση της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων – Ασωπού. Σκοπός της είναι ο μετασχηματισμός της άναρχης βιομηχανικής συγκέντρωσης σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας.  Η ΟΧΕ Ασωπού αποτελεί την κορυφαία ίσως πρωτοβουλία του προκατόχου μου, Κώστα Μπακογιάννη, την οποία συνεχίζουμε σήμερα με ζήλο και στοχοπροσήλωση στο τελικό στρατηγικό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πείτε, πέρα από τις αποζημιώσεις, το σχέδιό σας ώστε να θωρακιστούμε απέναντι στα φυσικά και καιρικά φαινόμενα, για να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα.

Οι φυσικές καταστροφές είναι οι πλέον απρόβλεπτες και αυτές οι μάχες που καλούμαστε να δώσουμε είναι –δυστυχώς- οι πιο άνισες. Τα τελευταία χρόνια το έχουμε νιώσει ξανά και ξανά. Αυτή η διαπίστωση δεν σημαίνει βέβαια, ότι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα μοιρολατρικά.

Αντιθέτως, ανανεώνουμε και προσαρμόζουμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια για την αντιμετώπιση σεισμών, πυρκαγιών και φυσικών φαινομένων. Επανερχόμαστε κάθε φορά πιο δυνατοί, πιο οργανωμένοι. Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα της μάχης ενάντια στο ακραίο καιρικό φαινόμενο «Μήδεια». Ο μηχανισμός μας ανταποκρίθηκε στο ακέραιο, με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα. Όμως πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε εγρήγορση για να αποφεύγουμε τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Έχοντας προβεί στον απολογισμό σας, ποιο μήνυμα στέλνετε στους Στεροελλαδίτες μέσω της εφημερίδας μας;

Θέλω καταρχάς να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε καθέναν και σε καθεμία ξεχωριστά για την εμπιστοσύνη, την υπομονή, αλλά κυρίως για την έμπνευση που μας δίνετε για να πορευτούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην υπηρεσία του τόπου μας.

Σας διαβεβαιώ, ότι με την ίδια προσήλωση και αγάπη για τη Στερεά Ελλάδα και τους ανθρώπους της, θα συνεχίσουμε να τους υπηρετούμε άοκνα έως ότου κατακτήσουμε μαζί, όλα αυτά που αξίζει ο τόπος μας, όλα αυτά που οφείλουμε στα παιδιά μας.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου 15 Μαΐου 2021.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *