Γιώργος Κοτρωνιάς: «Έχω την πρόθεση να είμαι χρήσιμος»

Συνέντευξη στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» παραχώρησε ο βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας, Γιώργος Κοτρωνιάς.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Ο κ. Κοτρωνιάς εξηγεί το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ζήτημα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, μιλά για τη ΛΑΡΚΟ, το προσφυγικό και αναπτύσσει το όνειρό του για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των Θερμοπυλών μέσω τριών πυλώνων και την ίδρυση πλανητικού χωριού στην περιοχή.

Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας

Ο Γιώργος Κοτρωνιάς από δήμαρχος, βουλευτής. Αν διαλέγατε ένα απ’ τα δύο, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Δεν μπορώ να πω ότι η θέση του βουλευτή δεν είναι ενδιαφέρουσα και ότι μέσα απ’ το έργο του δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Η διαφορά με τον ρόλο του δημάρχου είναι ότι ο δήμαρχος με τους συνεργάτες του μπορεί να σχεδιάσει, να προγραμματίσει, να χρηματοδοτήσει, να υπογράψει, να δημιουργήσει και στο τέλος να καμαρώσει γι’ αυτό που έκανε. Στον ρόλο του βουλευτή όλα αυτά είναι άυλα. Δηλαδή το νομοθετικό έργο που είναι εν πολλοίς ο κυριότερός του ρόλος είναι ουσιαστικά ένα έργο που δεν σου δίνει τη χαρά να το απολαύσεις και να το μοιραστείς. Είναι όμως πολύ σημαντικό, γιατί ξέρεις πως αυτό που εισηγείσαι ή ψηφίζεις κάνει καλό σε πάρα πολλούς ανθρώπους.

Ποιος είναι ο στόχος που θέσατε ως βουλευτής; Τον επιτύχατε;

Αρχικά η εκλογή μου, παρά του ότι κατέβηκα τις τελευταίες είκοσι μέρες. Έπειτα, όλο αυτό το διάστημα θεωρώ ότι είμαι ένας δραστήριος βουλευτής, ένας βουλευτής που συνεχίζει να είναι -όπως και ως δήμαρχος- κοντά στους συμπολίτες του και ένας βουλευτής που μεταφέρει και προωθεί τα τοπικά προβλήματα, ώστε να τύχουν της απαραίτητης προσοχής και κυρίως της επίλυσης.

Τέτοιες μέρες ως δήμαρχος δίνατε το «παρών» στα εγκαίνια της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (ΠΕΛ). Εξηγήστε μας γιατί δεν έχει ξεκολλήσει το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και επί δικής σας διακυβέρνησης, εδώ και δύο χρόνια, και καταθέστε μας τη δική σας πρόταση για την αξιοποίησή της.

Να ξεκινήσω απ’ το τελευταίο. Ως δήμαρχος είχαμε εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο και λέγαμε πως πιστεύαμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός. Πρόσφατα, ο σημερινός δήμαρχος κατέθεσε μια επίσης ολοκληρωμένη μελέτη, ευρύτερη, καθώς περιλαμβάνει και τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα γύρω απ’ την ΠΕΛ, η οποία λαμβάνει υπόψη όλες τις προτάσεις και όλα όσα έχουν ακουστεί στο παρελθόν για την αξιοποίησή της και τίθεται πλέον στο τραπέζι της συζήτησης. Είναι γεγονός ότι ως υποψήφιος βουλευτής έκανα κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στον υπουργό, τον κ. Πιτσιόρλα, γιατί θεώρησα ότι δεν έκανε τίποτα με την ΠΕΛ, με αποτέλεσμα να απαξιωθεί τελείως, να την κατακλέψουν οι διερχόμενοι και να χρειάζεται έναν σωρό λεφτά για να αποκτήσει στοιχειώδεις υποδομές.

Έτσι, απ’ την αρχή της θητείας μου, μια απ’ τις πρώτες προτεραιότητές μου ήταν το πως θα αξιοποιηθεί και πάλι και μάλιστα μ’ έναν σύγχρονο τρόπο, ώστε να καλύπτει όλες τις κατά καιρούς προτάσεις που έχουν ακουστεί. Έκανα δύο ερωτήσεις στον κ. Γεωργιάδη κι επειδή δεν έμεινα ικανοποιημένος απ’ την απάντηση τη δεύτερη φορά, πήγα ο ίδιος στο γραφείο του και τον πίεσα να προκαλέσει μια σύσκεψη. Την προκάλεσε και ήταν παρόντες όλοι οι βουλευτές και υπουργοί απ’ τη Φθιώτιδα. Δεσμεύτηκε ότι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα ξεκαθάριζε το παλιό καθεστώς, για να μπορέσουμε να κάνουμε την επανεκκίνηση. Αυτό όμως προσέκρουσε σε διάφορες νομικές δυσκολίες. Δεν επιτεύχθηκε τελικά και πριν λίγο καιρό, σε νέα σύσκεψη που έγινε υπό τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Νίκο Παπαθανάση, ξαναμπήκε το θέμα, ο τρόπος της αξιοποίησης της Έκθεσης, και πλέον θεωρώ ότι παίρνει σάρκα και οστά, γιατί έχουμε πέσει όλοι κατά πάνω και ιδιαίτερα ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, οι οποίοι εκπόνησαν την ολοκληρωμένη μελέτη που προανέφερα.

Νομίζω ότι μια αξιοποίηση με κεντρικό πυρήνα το εκθεσιακό της προφίλ, αλλά συμπεριλαμβάνοντας μέσα ένα πεντάστερο ξενοδοχείο που έχει ανάγκη η Λαμία, ένα συνεδριακό κέντρο και ένα τεχνολογικό πάρκο, το οποίο είχαμε προτείνει κι εμείς όταν ήμουν δήμαρχος, αλλά και διάφορα θεματικά πάρκα μέσα, με υπόγειους χώρους στάθμευσης ώστε να μην καταναλώνεται κοινόχρηστος χώρος, με σύγχρονη αξιοποίηση του υπό ανέγερση κολυμβητηρίου και σε συνδυασμό με το «Χαλκιοπούλειο» και τον υπόλοιπο χώρο που θα διαμορφωθεί, πιστεύω πως στο νότιο τμήμα της πόλης δημιουργείται ένας αναπτυξιακός πόλος, ένας πόλος επισκεψιμότητας, που θα μπορούν να τον χαρούν και οι Λαμιώτες. Η έκθεση προχωρά με πολύ γρήγορα βήματα. Όλο το ζήτημα από ‘δω και πέρα έγκειται στον τρόπο χρηματοδότησης. Αν όλο αυτό θα γίνει με ΣΔΙΤ ή εν μέρει με ΣΔΙΤ και εν μέρει με χρηματοδοτήσεις απ’ το ΕΣΠΑ ή με χρηματοδοτήσεις της περιφέρειας απ’ το ΕΣΠΑ.

Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τον νομό και όχι μόνο είναι η ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση λέει ότι η ιδιωτικοποίηση είναι βιώσιμη λύση, ωστόσο οι εργαζόμενοι πλέον μιλούν για απολύσεις μέσω αποζημιώσεων. Ως βουλευτή σας ικανοποιεί αυτή η λύση ή θα προτείνατε κάτι άλλο;

Καταρχήν ως βουλευτής δεν μπορώ να μην ακολουθήσω την κυβερνητική πολιτική. Η ΛΑΡΚΟ είναι μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, που σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί σε υψηλό, κυβερνητικό επίπεδο. Οι χειρισμοί λοιπόν για το θέμα αυτό γίνονται από υψηλά κυβερνητικά στελέχη και όχι από τους βουλευτές του νομού. Αυτοί έχουν βέβαια άποψη και προφανώς μέσα από τις κομματικές διαδικασίες λένε τη γνώμη τους και τι πρέπει να συμβεί.

Ο πρώτος στόχος που θέτουμε κάθε φορά εμείς οι βουλευτές είναι ότι η ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής και τοπικής οικονομίας. Το δεύτερο να συνεχίσει να λειτουργεί βιώσιμα, δηλαδή απαλλαγμένη απ’ τα τεράστια χρέη που έχει προς τη ΔΕΗ και προς τρίτους και τρίτον οι εργαζόμενοι να τύχουν προστασίας και κυβερνητικής μέριμνας, ώστε να μην απολυθούν και να βρεθούν τρόποι να μεταταγούν, αν τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα μπουν μέσα δεν μπορούν να τους κρατήσουν όλους και θέλουν να κάνουν ένα δικό τους λειτουργικό σχήμα, ή να βγουν σε πρόωρη σύνταξη. Σε καμία περίπτωση δεν διανοούμαστε ότι η κυβέρνησή μας θα προχωρήσει σε απολύσεις των εργαζομένων.

Υπάρχουν κατά καιρούς ζητήματα στον νομό που θα λέγαμε ότι η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με αυταρχισμό και όχι με διάλογο. Π.χ. στο προσφυγικό στις Θερμοπύλες και τα Καμένα Βούρλα ακόμη κι εσείς οι βουλευτές αιφνιδιαστήκατε από τις αποφάσεις του υπουργού. Εσείς προσωπικά έτσι οραματίζεστε την ανάπτυξη των Θερμοπυλών;

Φυσικά και όχι. Το ότι δημιουργήθηκε το camp των Θερμοπυλών πριν μερικά χρόνια ήταν μια ανάγκη, γιατί έπρεπε τότε η περιφέρεια να συνεισφέρει στη γενική, εθνική προσπάθεια στην αντιμετώπιση του οξύτατου τότε ζητήματος. Το ζήτημα τώρα και πρέπει να το πούμε αυτό εν πολλοίς έχει ομαλοποιηθεί. Έχουν σταματήσει οι ροές απ’ τον Έβρο και τα νησιά και φαίνεται το ζήτημα να είναι διαχειρίσιμο, αφού έχουμε αρκετές επιστροφές και αρκετές προωθήσεις σε ευρωπαϊκά κράτη. Άρα, είναι μια διαφορετική κατάσταση. Η διαβεβαίωση που έχουμε απ’ τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι ότι μόλις βρεθεί ο επενδυτής από το ΤΑΙΠΕΔ για τις Θερμοπύλες, σε άμεσο χρόνο θα καταργηθεί το camp.

Τώρα, κάποιοι χειρισμοί που έκανε ο αρμόδιος υπουργός έδειχναν πράγματι μια μορφή αιφνιδιασμού. Σε κάθε περίπτωση όμως, μετά τις παρεμβάσεις που κάναμε, ο υπουργός διόρθωνε τα πράγματα και βγήκε κι αληθινός για τον χρόνο που θα παρέμεναν τα προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα. Η κατάσταση αυτή μου θυμίζει όταν ήμουν δήμαρχος τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που όλοι ήθελαν να τακτοποιηθεί το θέμα αλλά στον γείτονα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και γι’ αυτό κάποιες φορές ο κ. Μηταράκης φάνηκε να κάνει κάποια πράγματα χωρίς συνεννόηση. Παρ’ όλα αυτά, του αναγνωρίζω μεγάλη πρόοδο στο μεταναστευτικό και τη συνεργασία που είχαμε σε κάθε περίπτωση που εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας.

Ποια είναι η πρότασή σας για την αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων, των ιαματικών πηγών και της γεωθερμίας, ενός θέματος που ασχοληθήκατε εκτενώς ως δήμαρχος;

Η γεωθερμία είναι μια αστείρευτη εναλλακτική, αειφόρος πηγή, η οποία μπορεί να βοηθήσει πολύ την τοπική μας οικονομία σε όλα τα επίπεδα. Αυτή μπορεί να είναι βαθιά, αλλά και αβαθής. Το θέμα αυτό πρέπει να το νομοθετήσουμε ώστε να είναι εύκολο να εφαρμοστεί σε κάθε ελληνικό σπίτι. Έχει μεγάλο αρχικό κόστος εγκατάστασης, αλλά σε οκτώ χρόνια κάνει πλήρη απόσβεση και δε ζητάει μετά τίποτα. Αυτή, την αβαθή γεωθερμία, την εφαρμόσαμε όταν ήμουν δήμαρχος στο μοναδικό, πρωτοποριακό κτήριο της ΔΕΥΑΛ. Για τη βαθιά γεωθερμία, από τότε που έκανα τις παρεμβάσεις, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έψαξε το θέμα και είδε ότι αυτό το γεωθερμικό πεδίο στην Ανθήλη, που πιστεύαμε ότι είναι υψηλής ενθαλπίας, δεν υπάρχει.

Όσον αφορά τις ιαματικές πηγές, έχουμε την τύχη να έχουμε τις περισσότερες και καλύτερες στην Ελλάδα. Οι ιαματικές πηγές είναι μια λυπητερή ιστορία γιατί μετά την κατάργηση του ΕΟΤ, κανένας δεν μπόρεσε να συντηρήσει και να αξιοποιήσει αυτές τις εγκαταστάσεις, οι οποίες απαξιώθηκαν και χρειάζεται επανεκκίνηση. Θα μείνω λίγο στις Θερμοπύλες, με τις οποίες έχω ασχοληθεί πάρα πολύ, και θα σας μεταφέρω το όνειρό μου που βασίζεται σε τρεις άξονες, τον ιαματικό, τον ιστορικό και τον πολιτιστικό. Με βάση τα ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία μπορεί να γίνει ένα αρχαιολογικό πάρκο στην περιοχή αυτή, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Στον ιαματικό πυλώνα θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει γρήγορα στην εξαγγελθείσα εκδήλωση ενδιαφέροντος, ώστε να βρεθεί ένας σοβαρός επενδυτής ο οποίος θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα ιαματικά νερά των Θερμοπυλών.

Ο τρίτος άξονας έχει σχέση με την πολιτιστική μορφή της περιοχής, γιατί εκτός της μάχης εκεί έγιναν οι πρώτες Αμφικτυονίες. Σε μια έκταση 1000 στρεμμάτων, κάτω απ’ την περιοχή που γινόταν οι Αμφικτυονίες, να δημιουργηθεί ένα πλανητικό, παγκόσμιο χωριό. Όλα τα κράτη που συμμετέχουν στον ΟΗΕ θα πάρουν μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων το καθένα, με το καθεστώς των πρεσβειών, θα έχουν δηλαδή εθνική κυριαρχία σ’ αυτά τα τέσσερα στρέμματα, κι εκεί θα δημιουργήσουν ένα κτίσμα αντιπροσωπευτικό της κουλτούρας τους, του πολιτισμού τους. Στο κέντρο αυτού του πλανητικού χωριού θα δημιουργηθεί ένα διεθνές ινστιτούτο, στο οποίο θα μελετώνται οι σχέσεις μεταξύ των κρατών. Θα συνεργάζεται με τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου και θα συζητούνται θέματα δημοσίων σχέσεων, διμερών διαφορών. Κάτι ανάλογο που συνέβαινε στις αρχαίες Αμφικτυονίες.

Όταν ήμουν δήμαρχος, το είχα προχωρήσει λίγο. Είχαν ανταποκριθεί θετικά δεκάδες πρεσβείες. Το συζητώ αυτή τη στιγμή και με την υπουργό Πολιτισμού και τον υφυπουργό Εξωτερικών και πολύ σύντομα θα το θέσω στον πρωθυπουργό. Ένα τέτοιο σχέδιο, που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα σ’ αυτό που λέμε πολιτιστική διπλωματία της χώρας, χρειάζεται την αιγίδα και το πράσινο φως από πολύ ψηλά. Απ’ αυτό το project δεν μπορεί να αποκλειστεί και ο ιδιωτικός τομέας. Στο πλανητικό αυτό χωριό προφανώς μπορεί να υπάρξουν εμπορικές χρήσεις, οι οποίες θα συντηρούν κιόλας τη λειτουργία του. Όλο αυτό θα πρέπει να γίνει με τη λειτουργία μιας επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Πολιτισμού, τον δήμο Λαμιέων, την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και οποιονδήποτε άλλον νομίζουμε ότι θα πρέπει να συμμετέχει σ’ αυτό το σχήμα.

Έτσι βλέπω την ανάπτυξη των Θερμοπυλών και αναπτύσσοντάς τη με τους τρεις αυτούς πυλώνες, νομίζω πως είναι μια πλήρης ανάπτυξη, η οποία όχι μόνο θα αναβαθμίσει και θα προβάλλει την περιοχή, αλλά θα αποτελέσει και ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Θα δούμε τον Γιώργο Κοτρωνιά ξανά στην αυτοδιοίκηση ή τον κέρδισε η βουλή;

Η αυτοδιοίκηση είναι πάντα η μεγάλη μου αγάπη και σας είπα γιατί. Είναι ένα αρκετά σκληρό πεδίο, αλλά ορατά δημιουργικό. Βλέπεις το έργο σου και για έναν μηχανικό, όπως εγώ, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που ως δήμαρχος δεν μπορείς να τα φτάσεις, όπως αυτό για το οποίο σας μίλησα προηγουμένως. Απ’ τη θέση στην οποία είμαι σήμερα ή μπορεί να βρεθώ αύριο, ίσως μια θέση ευθύνης, μπορείς να βοηθήσεις επίσης τον τόπο σου σε πολλή μεγαλύτερη κλίμακα. Άρα, υπάρχει εδώ μπροστά πεδίο δράσης κι αυτό που έκανα αυτά τα δύο χρόνια, θέλω να συνεχίσω να το κάνω και αργότερα.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες μέσω της εφημερίδας μας;

Πιστεύω πως η προεκλογική μου υπόσχεση, ότι η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή, διαπιστώνουν ότι είναι πραγματικότητα κι ότι ο Γιώργος Κοτρωνιάς, ο δήμαρχος που ήξεραν, συνεχίζει να είναι ο καθημερινός άνθρωπος δίπλα τους. Έχω ειλικρινά την πρόθεση να είμαι χρήσιμος. Έχω τη διάθεση να βοηθώ όπου μπορώ και σε ό,τι μπορώ, χωρίς να μπορώ να κάνω τα πάντα. Όμως, αυτό που είναι σίγουρο και θέλω να πω μέσα απ’ την εφημερίδα σας στους πολίτες της Φθιώτιδας, είναι ότι θα συνεχίσω να προσπαθώ ειλικρινά.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου 22 Μαΐου 2021.

Ο κ. Κοτρωνιάς εξηγεί το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ζήτημα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, μιλά για τη ΛΑΡΚΟ, το προσφυγικό και αναπτύσσει το όνειρό του για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των Θερμοπυλών μέσω τριών πυλώνων και την ίδρυση πλανητικού χωριού στην περιοχή.

Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας

Ο Γιώργος Κοτρωνιάς από δήμαρχος, βουλευτής. Αν διαλέγατε ένα απ’ τα δύο, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Δεν μπορώ να πω ότι η θέση του βουλευτή δεν είναι ενδιαφέρουσα και ότι μέσα απ’ το έργο του δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Η διαφορά με τον ρόλο του δημάρχου είναι ότι ο δήμαρχος με τους συνεργάτες του μπορεί να σχεδιάσει, να προγραμματίσει, να χρηματοδοτήσει, να υπογράψει, να δημιουργήσει και στο τέλος να καμαρώσει γι’ αυτό που έκανε. Στον ρόλο του βουλευτή όλα αυτά είναι άυλα. Δηλαδή το νομοθετικό έργο που είναι εν πολλοίς ο κυριότερός του ρόλος είναι ουσιαστικά ένα έργο που δεν σου δίνει τη χαρά να το απολαύσεις και να το μοιραστείς. Είναι όμως πολύ σημαντικό, γιατί ξέρεις πως αυτό που εισηγείσαι ή ψηφίζεις κάνει καλό σε πάρα πολλούς ανθρώπους.

Ποιος είναι ο στόχος που θέσατε ως βουλευτής; Τον επιτύχατε;

Αρχικά η εκλογή μου, παρά του ότι κατέβηκα τις τελευταίες είκοσι μέρες. Έπειτα, όλο αυτό το διάστημα θεωρώ ότι είμαι ένας δραστήριος βουλευτής, ένας βουλευτής που συνεχίζει να είναι -όπως και ως δήμαρχος- κοντά στους συμπολίτες του και ένας βουλευτής που μεταφέρει και προωθεί τα τοπικά προβλήματα, ώστε να τύχουν της απαραίτητης προσοχής και κυρίως της επίλυσης.

Τέτοιες μέρες ως δήμαρχος δίνατε το «παρών» στα εγκαίνια της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (ΠΕΛ). Εξηγήστε μας γιατί δεν έχει ξεκολλήσει το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και επί δικής σας διακυβέρνησης, εδώ και δύο χρόνια, και καταθέστε μας τη δική σας πρόταση για την αξιοποίησή της.

Να ξεκινήσω απ’ το τελευταίο. Ως δήμαρχος είχαμε εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο και λέγαμε πως πιστεύαμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός. Πρόσφατα, ο σημερινός δήμαρχος κατέθεσε μια επίσης ολοκληρωμένη μελέτη, ευρύτερη, καθώς περιλαμβάνει και τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα γύρω απ’ την ΠΕΛ, η οποία λαμβάνει υπόψη όλες τις προτάσεις και όλα όσα έχουν ακουστεί στο παρελθόν για την αξιοποίησή της και τίθεται πλέον στο τραπέζι της συζήτησης. Είναι γεγονός ότι ως υποψήφιος βουλευτής έκανα κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στον υπουργό, τον κ. Πιτσιόρλα, γιατί θεώρησα ότι δεν έκανε τίποτα με την ΠΕΛ, με αποτέλεσμα να απαξιωθεί τελείως, να την κατακλέψουν οι διερχόμενοι και να χρειάζεται έναν σωρό λεφτά για να αποκτήσει στοιχειώδεις υποδομές.

Έτσι, απ’ την αρχή της θητείας μου, μια απ’ τις πρώτες προτεραιότητές μου ήταν το πως θα αξιοποιηθεί και πάλι και μάλιστα μ’ έναν σύγχρονο τρόπο, ώστε να καλύπτει όλες τις κατά καιρούς προτάσεις που έχουν ακουστεί. Έκανα δύο ερωτήσεις στον κ. Γεωργιάδη κι επειδή δεν έμεινα ικανοποιημένος απ’ την απάντηση τη δεύτερη φορά, πήγα ο ίδιος στο γραφείο του και τον πίεσα να προκαλέσει μια σύσκεψη. Την προκάλεσε και ήταν παρόντες όλοι οι βουλευτές και υπουργοί απ’ τη Φθιώτιδα. Δεσμεύτηκε ότι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα ξεκαθάριζε το παλιό καθεστώς, για να μπορέσουμε να κάνουμε την επανεκκίνηση. Αυτό όμως προσέκρουσε σε διάφορες νομικές δυσκολίες. Δεν επιτεύχθηκε τελικά και πριν λίγο καιρό, σε νέα σύσκεψη που έγινε υπό τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Νίκο Παπαθανάση, ξαναμπήκε το θέμα, ο τρόπος της αξιοποίησης της Έκθεσης, και πλέον θεωρώ ότι παίρνει σάρκα και οστά, γιατί έχουμε πέσει όλοι κατά πάνω και ιδιαίτερα ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, οι οποίοι εκπόνησαν την ολοκληρωμένη μελέτη που προανέφερα.

Νομίζω ότι μια αξιοποίηση με κεντρικό πυρήνα το εκθεσιακό της προφίλ, αλλά συμπεριλαμβάνοντας μέσα ένα πεντάστερο ξενοδοχείο που έχει ανάγκη η Λαμία, ένα συνεδριακό κέντρο και ένα τεχνολογικό πάρκο, το οποίο είχαμε προτείνει κι εμείς όταν ήμουν δήμαρχος, αλλά και διάφορα θεματικά πάρκα μέσα, με υπόγειους χώρους στάθμευσης ώστε να μην καταναλώνεται κοινόχρηστος χώρος, με σύγχρονη αξιοποίηση του υπό ανέγερση κολυμβητηρίου και σε συνδυασμό με το «Χαλκιοπούλειο» και τον υπόλοιπο χώρο που θα διαμορφωθεί, πιστεύω πως στο νότιο τμήμα της πόλης δημιουργείται ένας αναπτυξιακός πόλος, ένας πόλος επισκεψιμότητας, που θα μπορούν να τον χαρούν και οι Λαμιώτες. Η έκθεση προχωρά με πολύ γρήγορα βήματα. Όλο το ζήτημα από ‘δω και πέρα έγκειται στον τρόπο χρηματοδότησης. Αν όλο αυτό θα γίνει με ΣΔΙΤ ή εν μέρει με ΣΔΙΤ και εν μέρει με χρηματοδοτήσεις απ’ το ΕΣΠΑ ή με χρηματοδοτήσεις της περιφέρειας απ’ το ΕΣΠΑ.

Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τον νομό και όχι μόνο είναι η ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση λέει ότι η ιδιωτικοποίηση είναι βιώσιμη λύση, ωστόσο οι εργαζόμενοι πλέον μιλούν για απολύσεις μέσω αποζημιώσεων. Ως βουλευτή σας ικανοποιεί αυτή η λύση ή θα προτείνατε κάτι άλλο;

Καταρχήν ως βουλευτής δεν μπορώ να μην ακολουθήσω την κυβερνητική πολιτική. Η ΛΑΡΚΟ είναι μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, που σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί σε υψηλό, κυβερνητικό επίπεδο. Οι χειρισμοί λοιπόν για το θέμα αυτό γίνονται από υψηλά κυβερνητικά στελέχη και όχι από τους βουλευτές του νομού. Αυτοί έχουν βέβαια άποψη και προφανώς μέσα από τις κομματικές διαδικασίες λένε τη γνώμη τους και τι πρέπει να συμβεί.

Ο πρώτος στόχος που θέτουμε κάθε φορά εμείς οι βουλευτές είναι ότι η ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής και τοπικής οικονομίας. Το δεύτερο να συνεχίσει να λειτουργεί βιώσιμα, δηλαδή απαλλαγμένη απ’ τα τεράστια χρέη που έχει προς τη ΔΕΗ και προς τρίτους και τρίτον οι εργαζόμενοι να τύχουν προστασίας και κυβερνητικής μέριμνας, ώστε να μην απολυθούν και να βρεθούν τρόποι να μεταταγούν, αν τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα μπουν μέσα δεν μπορούν να τους κρατήσουν όλους και θέλουν να κάνουν ένα δικό τους λειτουργικό σχήμα, ή να βγουν σε πρόωρη σύνταξη. Σε καμία περίπτωση δεν διανοούμαστε ότι η κυβέρνησή μας θα προχωρήσει σε απολύσεις των εργαζομένων.

Υπάρχουν κατά καιρούς ζητήματα στον νομό που θα λέγαμε ότι η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με αυταρχισμό και όχι με διάλογο. Π.χ. στο προσφυγικό στις Θερμοπύλες και τα Καμένα Βούρλα ακόμη κι εσείς οι βουλευτές αιφνιδιαστήκατε από τις αποφάσεις του υπουργού. Εσείς προσωπικά έτσι οραματίζεστε την ανάπτυξη των Θερμοπυλών;

Φυσικά και όχι. Το ότι δημιουργήθηκε το camp των Θερμοπυλών πριν μερικά χρόνια ήταν μια ανάγκη, γιατί έπρεπε τότε η περιφέρεια να συνεισφέρει στη γενική, εθνική προσπάθεια στην αντιμετώπιση του οξύτατου τότε ζητήματος. Το ζήτημα τώρα και πρέπει να το πούμε αυτό εν πολλοίς έχει ομαλοποιηθεί. Έχουν σταματήσει οι ροές απ’ τον Έβρο και τα νησιά και φαίνεται το ζήτημα να είναι διαχειρίσιμο, αφού έχουμε αρκετές επιστροφές και αρκετές προωθήσεις σε ευρωπαϊκά κράτη. Άρα, είναι μια διαφορετική κατάσταση. Η διαβεβαίωση που έχουμε απ’ τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι ότι μόλις βρεθεί ο επενδυτής από το ΤΑΙΠΕΔ για τις Θερμοπύλες, σε άμεσο χρόνο θα καταργηθεί το camp.

Τώρα, κάποιοι χειρισμοί που έκανε ο αρμόδιος υπουργός έδειχναν πράγματι μια μορφή αιφνιδιασμού. Σε κάθε περίπτωση όμως, μετά τις παρεμβάσεις που κάναμε, ο υπουργός διόρθωνε τα πράγματα και βγήκε κι αληθινός για τον χρόνο που θα παρέμεναν τα προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα. Η κατάσταση αυτή μου θυμίζει όταν ήμουν δήμαρχος τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που όλοι ήθελαν να τακτοποιηθεί το θέμα αλλά στον γείτονα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και γι’ αυτό κάποιες φορές ο κ. Μηταράκης φάνηκε να κάνει κάποια πράγματα χωρίς συνεννόηση. Παρ’ όλα αυτά, του αναγνωρίζω μεγάλη πρόοδο στο μεταναστευτικό και τη συνεργασία που είχαμε σε κάθε περίπτωση που εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας.

Ποια είναι η πρότασή σας για την αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων, των ιαματικών πηγών και της γεωθερμίας, ενός θέματος που ασχοληθήκατε εκτενώς ως δήμαρχος;

Η γεωθερμία είναι μια αστείρευτη εναλλακτική, αειφόρος πηγή, η οποία μπορεί να βοηθήσει πολύ την τοπική μας οικονομία σε όλα τα επίπεδα. Αυτή μπορεί να είναι βαθιά, αλλά και αβαθής. Το θέμα αυτό πρέπει να το νομοθετήσουμε ώστε να είναι εύκολο να εφαρμοστεί σε κάθε ελληνικό σπίτι. Έχει μεγάλο αρχικό κόστος εγκατάστασης, αλλά σε οκτώ χρόνια κάνει πλήρη απόσβεση και δε ζητάει μετά τίποτα. Αυτή, την αβαθή γεωθερμία, την εφαρμόσαμε όταν ήμουν δήμαρχος στο μοναδικό, πρωτοποριακό κτήριο της ΔΕΥΑΛ. Για τη βαθιά γεωθερμία, από τότε που έκανα τις παρεμβάσεις, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έψαξε το θέμα και είδε ότι αυτό το γεωθερμικό πεδίο στην Ανθήλη, που πιστεύαμε ότι είναι υψηλής ενθαλπίας, δεν υπάρχει.

Όσον αφορά τις ιαματικές πηγές, έχουμε την τύχη να έχουμε τις περισσότερες και καλύτερες στην Ελλάδα. Οι ιαματικές πηγές είναι μια λυπητερή ιστορία γιατί μετά την κατάργηση του ΕΟΤ, κανένας δεν μπόρεσε να συντηρήσει και να αξιοποιήσει αυτές τις εγκαταστάσεις, οι οποίες απαξιώθηκαν και χρειάζεται επανεκκίνηση. Θα μείνω λίγο στις Θερμοπύλες, με τις οποίες έχω ασχοληθεί πάρα πολύ, και θα σας μεταφέρω το όνειρό μου που βασίζεται σε τρεις άξονες, τον ιαματικό, τον ιστορικό και τον πολιτιστικό. Με βάση τα ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία μπορεί να γίνει ένα αρχαιολογικό πάρκο στην περιοχή αυτή, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Στον ιαματικό πυλώνα θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει γρήγορα στην εξαγγελθείσα εκδήλωση ενδιαφέροντος, ώστε να βρεθεί ένας σοβαρός επενδυτής ο οποίος θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα ιαματικά νερά των Θερμοπυλών.

Ο τρίτος άξονας έχει σχέση με την πολιτιστική μορφή της περιοχής, γιατί εκτός της μάχης εκεί έγιναν οι πρώτες Αμφικτυονίες. Σε μια έκταση 1000 στρεμμάτων, κάτω απ’ την περιοχή που γινόταν οι Αμφικτυονίες, να δημιουργηθεί ένα πλανητικό, παγκόσμιο χωριό. Όλα τα κράτη που συμμετέχουν στον ΟΗΕ θα πάρουν μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων το καθένα, με το καθεστώς των πρεσβειών, θα έχουν δηλαδή εθνική κυριαρχία σ’ αυτά τα τέσσερα στρέμματα, κι εκεί θα δημιουργήσουν ένα κτίσμα αντιπροσωπευτικό της κουλτούρας τους, του πολιτισμού τους. Στο κέντρο αυτού του πλανητικού χωριού θα δημιουργηθεί ένα διεθνές ινστιτούτο, στο οποίο θα μελετώνται οι σχέσεις μεταξύ των κρατών. Θα συνεργάζεται με τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου και θα συζητούνται θέματα δημοσίων σχέσεων, διμερών διαφορών. Κάτι ανάλογο που συνέβαινε στις αρχαίες Αμφικτυονίες.

Όταν ήμουν δήμαρχος, το είχα προχωρήσει λίγο. Είχαν ανταποκριθεί θετικά δεκάδες πρεσβείες. Το συζητώ αυτή τη στιγμή και με την υπουργό Πολιτισμού και τον υφυπουργό Εξωτερικών και πολύ σύντομα θα το θέσω στον πρωθυπουργό. Ένα τέτοιο σχέδιο, που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα σ’ αυτό που λέμε πολιτιστική διπλωματία της χώρας, χρειάζεται την αιγίδα και το πράσινο φως από πολύ ψηλά. Απ’ αυτό το project δεν μπορεί να αποκλειστεί και ο ιδιωτικός τομέας. Στο πλανητικό αυτό χωριό προφανώς μπορεί να υπάρξουν εμπορικές χρήσεις, οι οποίες θα συντηρούν κιόλας τη λειτουργία του. Όλο αυτό θα πρέπει να γίνει με τη λειτουργία μιας επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Πολιτισμού, τον δήμο Λαμιέων, την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και οποιονδήποτε άλλον νομίζουμε ότι θα πρέπει να συμμετέχει σ’ αυτό το σχήμα.

Έτσι βλέπω την ανάπτυξη των Θερμοπυλών και αναπτύσσοντάς τη με τους τρεις αυτούς πυλώνες, νομίζω πως είναι μια πλήρης ανάπτυξη, η οποία όχι μόνο θα αναβαθμίσει και θα προβάλλει την περιοχή, αλλά θα αποτελέσει και ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Θα δούμε τον Γιώργο Κοτρωνιά ξανά στην αυτοδιοίκηση ή τον κέρδισε η βουλή;

Η αυτοδιοίκηση είναι πάντα η μεγάλη μου αγάπη και σας είπα γιατί. Είναι ένα αρκετά σκληρό πεδίο, αλλά ορατά δημιουργικό. Βλέπεις το έργο σου και για έναν μηχανικό, όπως εγώ, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που ως δήμαρχος δεν μπορείς να τα φτάσεις, όπως αυτό για το οποίο σας μίλησα προηγουμένως. Απ’ τη θέση στην οποία είμαι σήμερα ή μπορεί να βρεθώ αύριο, ίσως μια θέση ευθύνης, μπορείς να βοηθήσεις επίσης τον τόπο σου σε πολλή μεγαλύτερη κλίμακα. Άρα, υπάρχει εδώ μπροστά πεδίο δράσης κι αυτό που έκανα αυτά τα δύο χρόνια, θέλω να συνεχίσω να το κάνω και αργότερα.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες μέσω της εφημερίδας μας;

Πιστεύω πως η προεκλογική μου υπόσχεση, ότι η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή, διαπιστώνουν ότι είναι πραγματικότητα κι ότι ο Γιώργος Κοτρωνιάς, ο δήμαρχος που ήξεραν, συνεχίζει να είναι ο καθημερινός άνθρωπος δίπλα τους. Έχω ειλικρινά την πρόθεση να είμαι χρήσιμος. Έχω τη διάθεση να βοηθώ όπου μπορώ και σε ό,τι μπορώ, χωρίς να μπορώ να κάνω τα πάντα. Όμως, αυτό που είναι σίγουρο και θέλω να πω μέσα απ’ την εφημερίδα σας στους πολίτες της Φθιώτιδας, είναι ότι θα συνεχίσω να προσπαθώ ειλικρινά.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου 22 Μαΐου 2021.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ