Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Τζον Κέρι με το βραβείο «Λόρδος Βύρωνας» -Μητσοτάκης: Επιβλητική προσωπικότητα

η χώρα μας τιμά τη διαρκή προσήλωση των ΗΠΑ στην ιδέα της Ελευθερίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προλόγισε με θερμά λόγια την απονομή του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού «Lord Byron» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον John Kerry.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η χώρα μας τιμά τη διαρκή προσήλωση των ΗΠΑ στην ιδέα της Ελευθερίας, που αποτυπώθηκε στον αγώνα τους κατά του φασισμού και του ναζισμού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 1939-1945.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ως «υπουργός Εξωτερικών επί της προεδρίας του Barack Obama, ο John Kerry εργάστηκε άοκνα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο εκπροσώπησε τις αξίες των προγόνων του: τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης».

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο Τζον Κέρι, νυν ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, συστηματικά προωθούσε τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

«Και υπό το νέο του ρόλο στο θέμα του κλίματος, είμαι σίγουρος πως ο κ. Κέρι θα φέρει ενέργεια, αποφασιστικότητα και εν τέλει επιτυχία στη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη πρόκληση της εποχής μας, ήτοι της υπερθέρμανσης του πλανήτη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται μαζί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. «Είμαστε περήφανοι που τιμούμε σήμερα εδώ τον Τζον Κέρι», κατέληξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στον σημερινό ρόλο του John Kerry, αυτό του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη βεβαιότητά του ότι «θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από την ίδια ενέργεια, αποφασιστικότητα και επιτυχία στην πιο σημαντική μακροπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως πλανήτης: την υπερθέρμανσή του».

«Όπως Αμερική και Ελλάδα συμπορεύτηκαν στον αγώνα για την ελευθερία, θα συμπορευτούμε και στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μνημονεύοντας τον φιλέλληνα πρόγονο του John Kerry, τον Thomas Winthrop, πρόεδρο του εμβληματικού Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θυμάται και τιμά τους Αμερικανούς που συνεισέφεραν στη γέννηση μιας ελεύθερης Ελλάδας.

Κέρι: Ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα
Μιλώντας διαδικτυακά στην τελετή από την Ουάσιγκτον, ο John Kerry ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τόνισε: «Ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών έφερα μαζί μου με τρόπο αυθεντικό, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, τα διδάγματα που αντλεί κανείς από την Ελληνική Επανάσταση».

Μιλώντας για το σήμερα, ο John Kerry έκανε ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο του πρωθυπουργού στην ΕΕ για την καθαρή ενέργεια και για το κλίμα. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο για το κλίμα στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Kerry. «Η ηγετική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστική για εμάς», πρόσθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Joe Biden για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στάθηκε «στον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», προσθέτοντας ότι «είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπει κανείς την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης και να βλέπουμε την προσωπική δέσμευση το Πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της ελληνικής ενέργειας ταχύτερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».

Κέρι: Το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης, παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο
«Χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης. Σας συγχαίρω για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει και η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2025, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης και πολιτικός.

Μητσοτάκης για Κέρι: «Επιβλητική πολιτική προσωπικότητα, προάσπισε την ενότητα και τη μετριοπάθεια»
Μιλώντας για τον Kerry, πρώην γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ως νέος πολέμησε στο Βιετνάμ για την πατρίδα του, αλλά επίσης εντάχθηκε στο αντιπολεμικό κίνημα όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, ενώ «ως διακεκριμένος γερουσιαστής αναδείχθηκε σε μια ηγετική προσωπικότητα του κόμματός του, αλλά και σε μια επιβλητική πολιτική προσωπικότητα, που προάσπισε την ενότητα και τη μετριοπάθεια για ολόκληρο το πολιτικό φάσμα».

Τα βραβεία απονεμήθηκαν κατά την Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του προέδρου της Ακαδημίας, Λουκά Χριστοφόρου, και του γενικού γραμματέα της, Χρήστο Ζερεφού, στον πρώην γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, στον Γάλλο πρώην υπουργό Jack Lang και στον Ελβετό φιλέλληνα επιχειρηματία Charles Pictet.

Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του John Kerry ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.

Το Βραβείο «Lord Byron» απονέμεται από τη φετινή χρονιά, ετησίως, σε τρεις προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και των επιχειρήσεων. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συνδιοργανώθηκε Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ). Στόχος του Βραβείου είναι η προβολή, διεθνώς, των αξιών του ελληνικού πολιτισμού και του διαρκούς φιλελληνισμού, ως αρετή με ευεργετική επίδραση στις κοινωνίες όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού

Στις 19 Δεκεμβρίου 1823, δύο δυναμικοί πολιτικοί ρήτορες –ο ένας Πρόεδρος και ο άλλος Γραμματέας του Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης– ξεσήκωσαν τους συμπολίτες τους υπέρ του αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία με τα εξής λόγια:

«Ας μην αγνοήσουμε τις φωνές αυτών που δίνουν σήμερα μάχη με στόχο να αποτινάξουν ένα πολύ βαρύτερο ζυγό από αυτόν που οι ίδιοι οι πατέρες μας έκριναν αδύνατο να υπομείνουν».

«Όλα τα άλλα πολιτισμένα έθνη μας έδωσαν το παράδειγμα. Ας μην αφήσουμε το πλέον ελεύθερο κράτος στον κόσμο να είναι το μόνο που δεν θα βοηθήσει αυτόν τον γενναίο λαό που μάχεται για την ελευθερία του».

Οι δύο άντρες ήταν ο Thomas Winthrop και ο Edward Everett. Το αξιοσημείωτο είναι πως πρόκειται για έναν πρόγονο και έναν προκάτοχο, αντίστοιχα, του ανθρώπου που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε. Ο Winthrop -αντικυβερνήτης της Μασαχουσέτης- ήταν ο προ-προ-προπάππους του τιμώμενου προσώπου αυτής της εκδήλωσης.

Ο Everett θα εκπροσωπούσε τη Μασαχουσέτη στο Κογκρέσο ως Γερουσιαστής, όπως έκανε και το τιμώμενο μας πρόσωπο επί σχεδόν 28 χρόνια. Προτού οριστεί Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θέση που και το τιμώμενο πρόσωπο της σημερινής εκδήλωσής έχει αναλάβει. Το πρόσωπο αυτό είναι ο John Forbes Kerry.

Ακριβώς τέσσερις μήνες μετά το κάλεσμα των Winthrop και Everett για ενότητα μεταξύ των φιλελλήνων, ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε στο Μεσολόγγι. Ο Βύρων είχε διαθέσει σημαντικό μέρος της περιουσίας του για τη συντήρηση του ελληνικού στόλου και τη συγκρότηση ένοπλης δύναμης με «αιχμή του δόρατος» τους Σουλιώτες, μια ατρόμητη κοινότητα από το Σούλι, κοντά στην Ήπειρο, ξακουστή για τις στρατιωτικές της ικανότητες.

Ο Βύρων πέθανε έχοντας εργαστεί ακούραστα για να εξασφαλίσει τη διπλωματική στήριξη της Βρετανικής Κυβέρνησης στον αγώνα της Ελλάδας. Ταυτόχρονα ήταν ενεργός στους κόλπους της Φιλελληνικής Επιτροπής του Λονδίνου, για την διασφάλιση του πρώτου δανείου που δόθηκε στην επαναστατημένη Ελλάδα -το οποίο ουσιαστικά αποτέλεσε την πρώτη έμμεση διεθνή αναγνώριση της αξίωσης της Ελλάδος για ανεξαρτησία.

Ο θάνατος του Βύρωνα προκάλεσε συναισθήματα θλίψης παγκοσμίως. Και ταυτόχρονα πυροδότησε αμερικανικό ενδιαφέρον και στήριξη για τον ελληνικό αγώνα. Η Φιλελληνική Επιτροπή της Βοστώνης, των Winthrop και Everett, ενέτεινε τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση πόρων.

Αυτή η στήριξη περιλάμβανε και τη βοήθεια προς δύο Αμερικανούς που ήδη συνεργάζονταν στενά με Έλληνες. Τον Συνταγματάρχη Jonathan Peckham Miller, ο οποίος επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα ορφανό Ελληνόπουλο που είχε υιοθετήσει. Και τον Δρ. Samuel Gridley Howe, ο οποίος προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες ως γιατρός στα πεδία της μάχης. Οι Miller και Howe αργότερα συνέβαλαν στον αδιάκοπο αγώνα ενάντια στη δουλεία στις ΗΠΑ.

Σήμερα η Ελλάδα θυμάται και τιμά τον πρόγονο και τον προκάτοχο του John Kerry και τους συμπολίτες τους Αμερικάνους, που συνεισέφεραν σε τόσο μεγάλο βαθμό στη γέννηση μιας ελεύθερης Ελλάδας. Από κοινού με την Εταιρία Ελληνισμού και Φιλελληνισμού, η Ελλάδα επίσης αναγνωρίζει τη διαχρονική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ιδεώδες της ελευθερίας.

Η πίστη της Αμερικής στην ελευθερία και η προθυμία της να παλέψει για την ελευθερία κράτησε όρθιους εμάς τους Ευρωπαίους σε κάποιες από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας. Και βέβαια το αποκορύφωμα ήταν η στήριξη των ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στην τυραννία του φασισμού και του ναζισμού μεταξύ 1939 και 1945.

Το διεθνές βραβείο «Lord Byron» της Εταιρίας Ελληνισμού και Φιλελληνισμού απονέμεται σήμερα στον John Kerry. Ως νέος ο John Kerry πολέμησε στο Βιετνάμ για την πατρίδα του, αλλά επίσης εντάχθηκε στο αντιπολεμικό κίνημα όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Ως δικηγόρος και αργότερα ως διακεκριμένος Γερουσιαστής, αναδείχθηκε σε μια ηγετική προσωπικότητα του κόμματός του, αλλά και σε μια επιβλητική πολιτική προσωπικότητα που προάσπισε την ενότητα και τη μετριοπάθεια για ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Και, όταν το 2013 έγινε ο 68ος Υπουργός Εξωτερικών επί της προεδρίας του Barack Obama, ο John Kerry εργάστηκε άοκνα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο, εκπροσώπησε τις αξίες των προγόνων του: τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως στον νέο ρόλο του ως Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Biden για το Κλίμα, θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από την ίδια ενέργεια, αποφασιστικότητα και επιτυχία στην πιο σημαντική μακροπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως πλανήτης: την υπερθέρμανσή του.

Όπως Αμερική και Ελλάδα συμπορεύτηκαν στον αγώνα για την ελευθερία, θα συμπορευτούμε και στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Λίγο μετά την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, το 1811, ο Λόρδος Βύρων έγραψε σε ποίημά του «Το προσκύνημα του Childe Harold», «Η Τέχνη, η Ελευθερία, η Δόξα σβήσανε μα η φύση είναι πάντα ωραία». Ξέρω πως ο John Kerry ενσαρκώνει αυτή την πεποίθηση. Είμαστε περήφανοι που τον τιμούμε σήμερα εδώ».

Σακελλαροπούλου: «Το κλέος των φιλελλήνων που παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο»
«Το κλέος των φιλελλήνων, παλαιότερων και σύγχρονων, παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, όπου απένειμε τα Διεθνή Βραβεία Φιλελληνισμού Lord Byron για το 2021, σε τρεις διακεκριμένους φιλέλληνες: τον πρώην γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, τον πρώην υπουργό της Γαλλικής Δημοκρατίας Jack Lang και τον Ελβετό τραπεζίτη Charles Pictet.

Η κυρία Σακελλαροπούλου στάθηκε ιδιαίτερα σε μια φράση, εγχάρακτη στο μετάλλιο με το οποίο τιμήθηκαν οι τρεις σύγχρονοι φιλέλληνες. Όπως ανέφερε, «στη μία όψη του μεταλλίου υπάρχει, προφανώς, η μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Στην άλλη, η ομηρική φράση από την δέκατη Ραψωδία της Ιλιάδας: «άφθιτον κλέος αεί» – δόξα, δηλαδή, που δεν φθίνει, που δεν μαραίνεται». Μάλιστα, τόνισε, ότι το κλέος των φιλελλήνων που παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο, προκάλεσε και προκαλεί αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης και ταυτοχρόνως μας υπενθυμίζει ότι η χώρα μας ανήκει σε ένα ευρύ διεθνές πεδίο συνεχούς αλληλεπίδρασης, γόνιμης ανταλλαγής ιδεών και δράσης. «Η σημερινή βράβευση των υψηλών προσκεκλημένων μας, είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής στους ακάματους συνεχιστές της μακράς παράδοσης του φιλελληνισμού» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στον φιλελληνισμό, υποστήριξε ότι αποτελεί φαινόμενο διαχρονικό, με αρχαιότατες ρίζες και υπενθύμισε ότι «εκκινεί από την αρχαία Ρώμη και τον Κικέρωνα, επεκτείνεται στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, συνδέεται με την προσπάθεια της Δύσης να ενσωματώσει στις αποσκευές της τον ελληνικό τρόπο του στοχάζεσθαι και του πράττειν, όπως τον έβλεπε να ενσαρκώνεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα και στην κλασική τέχνη, σύμβολα της πολιτικής ελευθερίας και αντανάκλασή της».

Βραβείο και στον Ζακ Λανκ, πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας
Στη συνέχεια, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως προσφώνησε τον κ. Jack Lang, πρώην υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας σημαντικά επιτεύγματα από την πολιτική του σταδιοδρομία τόσο για την Γαλλία, όσο και για την Ευρώπη, αλλά ακόμα και ως δημάρχου της ιστορικής πόλης Blois. «Ο Jack Lang δούλεψε για την καλλιέργεια της γαλλογερμανικής συνεργασίας και την εμβάθυνση των θεμελίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, προσθέτοντας ότι προς αυτό το στόχο «τόνισε και προώθησε τον ρόλο της κουλτούρας ως κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς και βασικού συστατικού για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ένωσης ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης». «Ήταν και είναι μέχρι αυτή τη μέρα ένας σπουδαίος φιλέλληνας» σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα στον επιτετραμμένο, αναπληρωτή επικεφαλής της πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Nicolas Croizer, εκ μέρους του κ. Jack Lang. Μέσω διαδικτύου, ο κ. Lang ανέφερε ότι είναι «εξαιρετικά τιμητική» η βράβευσή του από την ΕΕΦ και μίλησε «για την αγάπη του για την Ελλάδα», μάλιστα μοιράστηκε την ανάμνηση του πρώτου ταξιδιού στην Ελλάδα ως έφηβος λέγοντας τον άφησε «έκθαμβο». Ο κ. Lang ανέτρεξε σε σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού πολιτισμού, όπως ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κώστας Γαβράς, ο Αλέκος Φασιανός, ο εικαστικός Γιάννης Κουνέλλης, κάνοντας ειδική μνεία στην προσωπική του φίλη Μελίνα Μερκούρη. «Η Μελίνα ήταν το φως της Ελλάδας» είπε ο κ. Lang, υπενθυμίζοντας τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο κ. Lang άδραξε την ευκαιρία να τονίσει ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να αποκατασταθούν στη θέση τους στον Παρθενώνα, στην Ακρόπολη, καθώς όπως είπε «ανήκουν εις την αιωνιότητα στην Ελλάδα».

Τέλος, στην προσφώνηση του κ. Charles Pictet προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι, εκτός από «γνήσιος φίλος της Ελλάδας», ο κ. Pictet είναι «διακεκριμένη προσωπικότητα της διεθνούς οικονομικής κοινότητας». Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο παρελθόν της οικογένειας Pictet de Rochemont, η οποία στήριξε οικονομικά το νεοσύστατο ελληνικό κράτος και τον Ιωάννη Καποδίστρια ενώ, ενίσχυσε καθοριστικά το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. «Ωστόσο, το κύριο επίτευγμα» των προγόνων του κ. Pictet ήταν «η συνεισφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Ο κ. Pictet έχει αποδείξει την αγάπη του για την Ελλάδα, μαζί με την βαθιά πεποίθησή του ότι η κουλτούρα είναι μια ανεκτίμητη κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να προωθείται» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Εκ μέρους του κ. Charles Pictet, το βραβείο, που επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέλαβε ο πρέσβης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, κ. Olaf Andreas Kjelsen. Στο ψηφιακό του μήνυμα ο φιλέλληνας τραπεζίτης σχολίασε για την βράβευσή του μαζί με τους κ. Kerry και Lang «ναι, μοιραζόμαστε την ίδια αφοσίωση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο κοινός μας δεσμός». Ο κ. Pictet ομολόγησε ότι ξεκίνησε να εξοικειώνεται με την Ελλάδα πριν από 51 χρόνια κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτός του, μάλιστα μοιράστηκε μια φωτογραφία από τότε, και είπε χαρακτηριστικά ότι «αμέσως ερωτεύτηκε» την χώρα μας. Ο κ. Pictet ανέφερε ότι αποφάσισε να ευχαριστήσει την Ελλάδα για όσα του προσέφερε και για την «χαρά» που εισέπραττε όταν την επισκεπτόταν. Έτσι, η δική του φιλελληνική διαδρομή προστέθηκε στης οικογένειας του, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των παραδοσιακών ανεμόμυλων της Πάτμου, από τους οποίους ο κ. Pictet προέβαλε ένα βίντεο. Ο κ. Pictet αναφέρθηκε εκτενώς, μεταξύ άλλων, στον πρόγονο του Charles Pictet de Rochemont και την υποστήριξή του στην Ελλάδα αλλά μίλησε, επιπλέον, για την ξεχωριστή συνεισφορά του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελβετία, καθώς, όπως είπε, «τα σύνορα της σύγχρονης Ελβετίας και η ουδετερότητά της έγιναν αποδεκτά» μετά από την παρέμβαση του Καποδίστρια στο Παρίσι, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσιζαν το μέλλον της Ευρώπης. Κλείνοντας, ο κ. Pictet δήλωσε ότι είναι «ευτυχής» που διαπιστώνει ότι «ο φιλελληνισμός ακόμα ανθεί».

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της τελετής τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον κορονοϊό, τα οποία έχουν οριστεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Στην τελετή βράβευσης παρευρέθηκαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ‘Αγγελος Συρίγος, η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας κ. Kate Smith, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο γενικός γραμματέας της ΕΕΦ, κ. Φώτης Παπαθανασίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προλόγισε με θερμά λόγια την απονομή του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού «Lord Byron» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον John Kerry.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η χώρα μας τιμά τη διαρκή προσήλωση των ΗΠΑ στην ιδέα της Ελευθερίας, που αποτυπώθηκε στον αγώνα τους κατά του φασισμού και του ναζισμού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 1939-1945.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ως «υπουργός Εξωτερικών επί της προεδρίας του Barack Obama, ο John Kerry εργάστηκε άοκνα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο εκπροσώπησε τις αξίες των προγόνων του: τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης».

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο Τζον Κέρι, νυν ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, συστηματικά προωθούσε τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

«Και υπό το νέο του ρόλο στο θέμα του κλίματος, είμαι σίγουρος πως ο κ. Κέρι θα φέρει ενέργεια, αποφασιστικότητα και εν τέλει επιτυχία στη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη πρόκληση της εποχής μας, ήτοι της υπερθέρμανσης του πλανήτη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται μαζί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. «Είμαστε περήφανοι που τιμούμε σήμερα εδώ τον Τζον Κέρι», κατέληξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στον σημερινό ρόλο του John Kerry, αυτό του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη βεβαιότητά του ότι «θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από την ίδια ενέργεια, αποφασιστικότητα και επιτυχία στην πιο σημαντική μακροπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως πλανήτης: την υπερθέρμανσή του».

«Όπως Αμερική και Ελλάδα συμπορεύτηκαν στον αγώνα για την ελευθερία, θα συμπορευτούμε και στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μνημονεύοντας τον φιλέλληνα πρόγονο του John Kerry, τον Thomas Winthrop, πρόεδρο του εμβληματικού Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θυμάται και τιμά τους Αμερικανούς που συνεισέφεραν στη γέννηση μιας ελεύθερης Ελλάδας.

Κέρι: Ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα
Μιλώντας διαδικτυακά στην τελετή από την Ουάσιγκτον, ο John Kerry ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τόνισε: «Ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών έφερα μαζί μου με τρόπο αυθεντικό, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, τα διδάγματα που αντλεί κανείς από την Ελληνική Επανάσταση».

Μιλώντας για το σήμερα, ο John Kerry έκανε ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο του πρωθυπουργού στην ΕΕ για την καθαρή ενέργεια και για το κλίμα. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο για το κλίμα στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Kerry. «Η ηγετική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστική για εμάς», πρόσθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Joe Biden για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στάθηκε «στον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», προσθέτοντας ότι «είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπει κανείς την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης και να βλέπουμε την προσωπική δέσμευση το Πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της ελληνικής ενέργειας ταχύτερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».

Κέρι: Το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης, παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο
«Χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης. Σας συγχαίρω για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει και η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2025, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης και πολιτικός.

Μητσοτάκης για Κέρι: «Επιβλητική πολιτική προσωπικότητα, προάσπισε την ενότητα και τη μετριοπάθεια»
Μιλώντας για τον Kerry, πρώην γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ως νέος πολέμησε στο Βιετνάμ για την πατρίδα του, αλλά επίσης εντάχθηκε στο αντιπολεμικό κίνημα όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, ενώ «ως διακεκριμένος γερουσιαστής αναδείχθηκε σε μια ηγετική προσωπικότητα του κόμματός του, αλλά και σε μια επιβλητική πολιτική προσωπικότητα, που προάσπισε την ενότητα και τη μετριοπάθεια για ολόκληρο το πολιτικό φάσμα».

Τα βραβεία απονεμήθηκαν κατά την Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του προέδρου της Ακαδημίας, Λουκά Χριστοφόρου, και του γενικού γραμματέα της, Χρήστο Ζερεφού, στον πρώην γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, στον Γάλλο πρώην υπουργό Jack Lang και στον Ελβετό φιλέλληνα επιχειρηματία Charles Pictet.

Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του John Kerry ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.

Το Βραβείο «Lord Byron» απονέμεται από τη φετινή χρονιά, ετησίως, σε τρεις προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και των επιχειρήσεων. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συνδιοργανώθηκε Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ). Στόχος του Βραβείου είναι η προβολή, διεθνώς, των αξιών του ελληνικού πολιτισμού και του διαρκούς φιλελληνισμού, ως αρετή με ευεργετική επίδραση στις κοινωνίες όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού

Στις 19 Δεκεμβρίου 1823, δύο δυναμικοί πολιτικοί ρήτορες –ο ένας Πρόεδρος και ο άλλος Γραμματέας του Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης– ξεσήκωσαν τους συμπολίτες τους υπέρ του αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία με τα εξής λόγια:

«Ας μην αγνοήσουμε τις φωνές αυτών που δίνουν σήμερα μάχη με στόχο να αποτινάξουν ένα πολύ βαρύτερο ζυγό από αυτόν που οι ίδιοι οι πατέρες μας έκριναν αδύνατο να υπομείνουν».

«Όλα τα άλλα πολιτισμένα έθνη μας έδωσαν το παράδειγμα. Ας μην αφήσουμε το πλέον ελεύθερο κράτος στον κόσμο να είναι το μόνο που δεν θα βοηθήσει αυτόν τον γενναίο λαό που μάχεται για την ελευθερία του».

Οι δύο άντρες ήταν ο Thomas Winthrop και ο Edward Everett. Το αξιοσημείωτο είναι πως πρόκειται για έναν πρόγονο και έναν προκάτοχο, αντίστοιχα, του ανθρώπου που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε. Ο Winthrop -αντικυβερνήτης της Μασαχουσέτης- ήταν ο προ-προ-προπάππους του τιμώμενου προσώπου αυτής της εκδήλωσης.

Ο Everett θα εκπροσωπούσε τη Μασαχουσέτη στο Κογκρέσο ως Γερουσιαστής, όπως έκανε και το τιμώμενο μας πρόσωπο επί σχεδόν 28 χρόνια. Προτού οριστεί Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θέση που και το τιμώμενο πρόσωπο της σημερινής εκδήλωσής έχει αναλάβει. Το πρόσωπο αυτό είναι ο John Forbes Kerry.

Ακριβώς τέσσερις μήνες μετά το κάλεσμα των Winthrop και Everett για ενότητα μεταξύ των φιλελλήνων, ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε στο Μεσολόγγι. Ο Βύρων είχε διαθέσει σημαντικό μέρος της περιουσίας του για τη συντήρηση του ελληνικού στόλου και τη συγκρότηση ένοπλης δύναμης με «αιχμή του δόρατος» τους Σουλιώτες, μια ατρόμητη κοινότητα από το Σούλι, κοντά στην Ήπειρο, ξακουστή για τις στρατιωτικές της ικανότητες.

Ο Βύρων πέθανε έχοντας εργαστεί ακούραστα για να εξασφαλίσει τη διπλωματική στήριξη της Βρετανικής Κυβέρνησης στον αγώνα της Ελλάδας. Ταυτόχρονα ήταν ενεργός στους κόλπους της Φιλελληνικής Επιτροπής του Λονδίνου, για την διασφάλιση του πρώτου δανείου που δόθηκε στην επαναστατημένη Ελλάδα -το οποίο ουσιαστικά αποτέλεσε την πρώτη έμμεση διεθνή αναγνώριση της αξίωσης της Ελλάδος για ανεξαρτησία.

Ο θάνατος του Βύρωνα προκάλεσε συναισθήματα θλίψης παγκοσμίως. Και ταυτόχρονα πυροδότησε αμερικανικό ενδιαφέρον και στήριξη για τον ελληνικό αγώνα. Η Φιλελληνική Επιτροπή της Βοστώνης, των Winthrop και Everett, ενέτεινε τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση πόρων.

Αυτή η στήριξη περιλάμβανε και τη βοήθεια προς δύο Αμερικανούς που ήδη συνεργάζονταν στενά με Έλληνες. Τον Συνταγματάρχη Jonathan Peckham Miller, ο οποίος επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα ορφανό Ελληνόπουλο που είχε υιοθετήσει. Και τον Δρ. Samuel Gridley Howe, ο οποίος προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες ως γιατρός στα πεδία της μάχης. Οι Miller και Howe αργότερα συνέβαλαν στον αδιάκοπο αγώνα ενάντια στη δουλεία στις ΗΠΑ.

Σήμερα η Ελλάδα θυμάται και τιμά τον πρόγονο και τον προκάτοχο του John Kerry και τους συμπολίτες τους Αμερικάνους, που συνεισέφεραν σε τόσο μεγάλο βαθμό στη γέννηση μιας ελεύθερης Ελλάδας. Από κοινού με την Εταιρία Ελληνισμού και Φιλελληνισμού, η Ελλάδα επίσης αναγνωρίζει τη διαχρονική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ιδεώδες της ελευθερίας.

Η πίστη της Αμερικής στην ελευθερία και η προθυμία της να παλέψει για την ελευθερία κράτησε όρθιους εμάς τους Ευρωπαίους σε κάποιες από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας. Και βέβαια το αποκορύφωμα ήταν η στήριξη των ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στην τυραννία του φασισμού και του ναζισμού μεταξύ 1939 και 1945.

Το διεθνές βραβείο «Lord Byron» της Εταιρίας Ελληνισμού και Φιλελληνισμού απονέμεται σήμερα στον John Kerry. Ως νέος ο John Kerry πολέμησε στο Βιετνάμ για την πατρίδα του, αλλά επίσης εντάχθηκε στο αντιπολεμικό κίνημα όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Ως δικηγόρος και αργότερα ως διακεκριμένος Γερουσιαστής, αναδείχθηκε σε μια ηγετική προσωπικότητα του κόμματός του, αλλά και σε μια επιβλητική πολιτική προσωπικότητα που προάσπισε την ενότητα και τη μετριοπάθεια για ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Και, όταν το 2013 έγινε ο 68ος Υπουργός Εξωτερικών επί της προεδρίας του Barack Obama, ο John Kerry εργάστηκε άοκνα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο, εκπροσώπησε τις αξίες των προγόνων του: τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως στον νέο ρόλο του ως Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Biden για το Κλίμα, θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από την ίδια ενέργεια, αποφασιστικότητα και επιτυχία στην πιο σημαντική μακροπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως πλανήτης: την υπερθέρμανσή του.

Όπως Αμερική και Ελλάδα συμπορεύτηκαν στον αγώνα για την ελευθερία, θα συμπορευτούμε και στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Λίγο μετά την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, το 1811, ο Λόρδος Βύρων έγραψε σε ποίημά του «Το προσκύνημα του Childe Harold», «Η Τέχνη, η Ελευθερία, η Δόξα σβήσανε μα η φύση είναι πάντα ωραία». Ξέρω πως ο John Kerry ενσαρκώνει αυτή την πεποίθηση. Είμαστε περήφανοι που τον τιμούμε σήμερα εδώ».

Σακελλαροπούλου: «Το κλέος των φιλελλήνων που παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο»
«Το κλέος των φιλελλήνων, παλαιότερων και σύγχρονων, παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, όπου απένειμε τα Διεθνή Βραβεία Φιλελληνισμού Lord Byron για το 2021, σε τρεις διακεκριμένους φιλέλληνες: τον πρώην γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, τον πρώην υπουργό της Γαλλικής Δημοκρατίας Jack Lang και τον Ελβετό τραπεζίτη Charles Pictet.

Η κυρία Σακελλαροπούλου στάθηκε ιδιαίτερα σε μια φράση, εγχάρακτη στο μετάλλιο με το οποίο τιμήθηκαν οι τρεις σύγχρονοι φιλέλληνες. Όπως ανέφερε, «στη μία όψη του μεταλλίου υπάρχει, προφανώς, η μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Στην άλλη, η ομηρική φράση από την δέκατη Ραψωδία της Ιλιάδας: «άφθιτον κλέος αεί» – δόξα, δηλαδή, που δεν φθίνει, που δεν μαραίνεται». Μάλιστα, τόνισε, ότι το κλέος των φιλελλήνων που παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο, προκάλεσε και προκαλεί αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης και ταυτοχρόνως μας υπενθυμίζει ότι η χώρα μας ανήκει σε ένα ευρύ διεθνές πεδίο συνεχούς αλληλεπίδρασης, γόνιμης ανταλλαγής ιδεών και δράσης. «Η σημερινή βράβευση των υψηλών προσκεκλημένων μας, είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής στους ακάματους συνεχιστές της μακράς παράδοσης του φιλελληνισμού» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στον φιλελληνισμό, υποστήριξε ότι αποτελεί φαινόμενο διαχρονικό, με αρχαιότατες ρίζες και υπενθύμισε ότι «εκκινεί από την αρχαία Ρώμη και τον Κικέρωνα, επεκτείνεται στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, συνδέεται με την προσπάθεια της Δύσης να ενσωματώσει στις αποσκευές της τον ελληνικό τρόπο του στοχάζεσθαι και του πράττειν, όπως τον έβλεπε να ενσαρκώνεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα και στην κλασική τέχνη, σύμβολα της πολιτικής ελευθερίας και αντανάκλασή της».

Βραβείο και στον Ζακ Λανκ, πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας
Στη συνέχεια, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως προσφώνησε τον κ. Jack Lang, πρώην υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας σημαντικά επιτεύγματα από την πολιτική του σταδιοδρομία τόσο για την Γαλλία, όσο και για την Ευρώπη, αλλά ακόμα και ως δημάρχου της ιστορικής πόλης Blois. «Ο Jack Lang δούλεψε για την καλλιέργεια της γαλλογερμανικής συνεργασίας και την εμβάθυνση των θεμελίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, προσθέτοντας ότι προς αυτό το στόχο «τόνισε και προώθησε τον ρόλο της κουλτούρας ως κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς και βασικού συστατικού για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ένωσης ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης». «Ήταν και είναι μέχρι αυτή τη μέρα ένας σπουδαίος φιλέλληνας» σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα στον επιτετραμμένο, αναπληρωτή επικεφαλής της πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Nicolas Croizer, εκ μέρους του κ. Jack Lang. Μέσω διαδικτύου, ο κ. Lang ανέφερε ότι είναι «εξαιρετικά τιμητική» η βράβευσή του από την ΕΕΦ και μίλησε «για την αγάπη του για την Ελλάδα», μάλιστα μοιράστηκε την ανάμνηση του πρώτου ταξιδιού στην Ελλάδα ως έφηβος λέγοντας τον άφησε «έκθαμβο». Ο κ. Lang ανέτρεξε σε σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού πολιτισμού, όπως ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κώστας Γαβράς, ο Αλέκος Φασιανός, ο εικαστικός Γιάννης Κουνέλλης, κάνοντας ειδική μνεία στην προσωπική του φίλη Μελίνα Μερκούρη. «Η Μελίνα ήταν το φως της Ελλάδας» είπε ο κ. Lang, υπενθυμίζοντας τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο κ. Lang άδραξε την ευκαιρία να τονίσει ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να αποκατασταθούν στη θέση τους στον Παρθενώνα, στην Ακρόπολη, καθώς όπως είπε «ανήκουν εις την αιωνιότητα στην Ελλάδα».

Τέλος, στην προσφώνηση του κ. Charles Pictet προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι, εκτός από «γνήσιος φίλος της Ελλάδας», ο κ. Pictet είναι «διακεκριμένη προσωπικότητα της διεθνούς οικονομικής κοινότητας». Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο παρελθόν της οικογένειας Pictet de Rochemont, η οποία στήριξε οικονομικά το νεοσύστατο ελληνικό κράτος και τον Ιωάννη Καποδίστρια ενώ, ενίσχυσε καθοριστικά το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. «Ωστόσο, το κύριο επίτευγμα» των προγόνων του κ. Pictet ήταν «η συνεισφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Ο κ. Pictet έχει αποδείξει την αγάπη του για την Ελλάδα, μαζί με την βαθιά πεποίθησή του ότι η κουλτούρα είναι μια ανεκτίμητη κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να προωθείται» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Εκ μέρους του κ. Charles Pictet, το βραβείο, που επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέλαβε ο πρέσβης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, κ. Olaf Andreas Kjelsen. Στο ψηφιακό του μήνυμα ο φιλέλληνας τραπεζίτης σχολίασε για την βράβευσή του μαζί με τους κ. Kerry και Lang «ναι, μοιραζόμαστε την ίδια αφοσίωση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο κοινός μας δεσμός». Ο κ. Pictet ομολόγησε ότι ξεκίνησε να εξοικειώνεται με την Ελλάδα πριν από 51 χρόνια κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτός του, μάλιστα μοιράστηκε μια φωτογραφία από τότε, και είπε χαρακτηριστικά ότι «αμέσως ερωτεύτηκε» την χώρα μας. Ο κ. Pictet ανέφερε ότι αποφάσισε να ευχαριστήσει την Ελλάδα για όσα του προσέφερε και για την «χαρά» που εισέπραττε όταν την επισκεπτόταν. Έτσι, η δική του φιλελληνική διαδρομή προστέθηκε στης οικογένειας του, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των παραδοσιακών ανεμόμυλων της Πάτμου, από τους οποίους ο κ. Pictet προέβαλε ένα βίντεο. Ο κ. Pictet αναφέρθηκε εκτενώς, μεταξύ άλλων, στον πρόγονο του Charles Pictet de Rochemont και την υποστήριξή του στην Ελλάδα αλλά μίλησε, επιπλέον, για την ξεχωριστή συνεισφορά του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελβετία, καθώς, όπως είπε, «τα σύνορα της σύγχρονης Ελβετίας και η ουδετερότητά της έγιναν αποδεκτά» μετά από την παρέμβαση του Καποδίστρια στο Παρίσι, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσιζαν το μέλλον της Ευρώπης. Κλείνοντας, ο κ. Pictet δήλωσε ότι είναι «ευτυχής» που διαπιστώνει ότι «ο φιλελληνισμός ακόμα ανθεί».

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της τελετής τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον κορονοϊό, τα οποία έχουν οριστεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Στην τελετή βράβευσης παρευρέθηκαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ‘Αγγελος Συρίγος, η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας κ. Kate Smith, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο γενικός γραμματέας της ΕΕΦ, κ. Φώτης Παπαθανασίου.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *