Η Σκύρος που «ταξιδεύει» το μυαλό, σύμφωνα με την Telegraph

Στη λίστα με τα 15 προτεινόμενα ελληνικά νησιά

5 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Στη λίστα της βρετανικής Telegraph, με τα 15 ελκυστικότερα ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφθεί κανείς φέτος το καλοκαίρι, βρέθηκε η Σκύρος. Ο διάσημος travel editor, James Oliver, προτείνει την Ελλάδα, ως έναν ασφαλή προορισμό για τις φετινά καλοκαιρινά ταξίδια και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά σημεία του κάθε προτεινόμενου νησιού ανάλογα με τις προτιμήσεις του ταξιδιώτη. «Για να «ταξιδέψει» το μυαλό», είναι ο ιδανικός λόγος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, για να περάσει κανείς τις διακοπές του στην όμορφη Σκύρο της Εύβοιας.

«Η Ελλάδα σίγουρα θα είναι μία από τις επιλογές μας φέτος, καθώς η κυβέρνησή της έχει άρει τους περιορισμούς καραντίνας για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Βρετανοί που θα επιλέξουν να επισκεφτούν τη χώρα, θα πρέπει να επιδείξουν το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού τους κατά του Covid-19 ή αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα έχει πραγματοποιηθεί μέσα στις προηγούμενες 72 ώρες», αναφέρει ο Oliver στην αρχή του άρθρου του, που έχει αφιέρωμα στη χώρα μας.

Η Σκύρος, διαθέτει μια ιστορικότητα, την οποία συνδυάζει μοναδικά με τις τουριστικές απολαύσεις που κάθε νησί οφείλει να προσφέρει σε κάθε «αυστηρό» ταξιδιώτη. Ο τίτλος του Oliver για το νησί, επισφραγίζει αυτό που αποκομίζει κάθε επισκέπτης που το αφήνει πίσω του, όταν ολοκληρώσει τις διακοπές του. Ηρεμία και γαλήνη.

Πρόκειται για το νοτιότερο νησί των Σποράδων, με, κατά προσέγγιση, 3.000 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Εύβοια και συνδέεται ακτοπλοϊκά μαζί της από το λιμάνι της Κύμης.

Η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού, διακρίνεται για τη γραφικότητα του τοπίου χωρίς, βέβαια, να λείπουν και οι επιλογές για διασκέδαση, με τουριστικό ενδιαφέρον για κάθε απαιτητικό επισκέπτη. Η παράδοση στη δημιουργία κεραμικών αποτυπώνεται με μια απλή βόλτα στα σοκάκια της Χώρας. Η Σκύρος, παρουσιάζει έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, με το λαογραφικό Μουσείο Φαλτάϊτς και το Αρχαιολογικό Μουσείο να δεσπόζουν στο ψηλότερο σημείο του νησιού, με θέα το απέραντο γαλάζιο και το μνημείο του Άγγλου Φιλέλληνα και ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ που άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο εν πλω και τάφηκε στο νησί.

Με μια διττή όψη, η Σκύρος περιπλέκει αριστοτεχνικά το πράσινο της ηπειρωτικής Ελλάδας, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της και την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του νότιου τμήματός του. Όλα αυτά συμπυκνώνονται στο μοναδικό μπλε της Ελλάδας, αυτό του Αιγαίου. Στο νησί εμφανίστηκε και επιβίωσε το περίφημο αλογάκι της Σκύρου, ένα από το πιο σπάνια είδη παγκοσμίως, που σήμερα απειλείται με εξαφάνιση.

Η σκυριανή κουζίνα, χωρίς αμφιβολία, δε θα αφήσει ασυγκίνητο και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Η γαστρονομική ικανοποίηση του επισκέπτη είναι δεδομένη, αφού η Σκύρος φημίζεται για την πεντανόστιμη αστακομακαρονάδα και φυσικά για το διάσημο κατσικάκι της, που η παράδοση θέλει να μαγειρεύεται με εξαιρετική μαεστρία. Το νησί προσφέρεται ιδανικά και για φυσιολατρική απόλαυση, με την τοπιογραφία να ευνοεί τις πεζοπορίες.

Μαζί με τη δική μας Σκύρο, η βρετανική Telegraph συμπεριέλαβε τη Ζάκυνθο για τις πανέμορφες παραλίες της, την Κέρκυρα, ως το ιδανικό νησί για οικογενειακές διακοπές, τη Δήλο για την ιστορία και τα παραδοσιακά στοιχεία του πολιτισμού της, τη Μύκονο για τα πολυτελή ξενοδοχεία της, την Κρήτη για το υπέροχο φαγητό της, τα Κουφονήσια για όσους αγαπούν την ηρεμία και τη χαλάρωση, την Τήνο για τα πανέμορφα τοπία της, την Άνδρο για τους λάτρεις της πεζοπορίας, τη Σύμη ως ιδανική για ζευγάρια, την Κάρπαθο για την παραδοσιακή, νησιώτικη ζωή της, τη Σκόπελο, για τις πέτρινες βίλες και τα μοναστήρια της, τη Σαντορίνη για τη μοναδική θέα, τη Ρόδο για τη νυχτερινή της ζωή και τη Λευκάδα για τους φανατικούς των watersports.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024