Καινοτόμα ιατρική συσκευή βελτιώνει την πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού

Επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν μία νέα -σχετικά φθηνή- φορητή συσκευή

17 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν μία νέα -σχετικά φθηνή- φορητή συσκευή, που έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στην πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού σε σχέση με τις τεχνολογίες των υπερήχων.

Η συσκευή, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και προωθείται στην αγορά από τη βρετανική εταιρεία EveryBaby, αξιολογεί την πιθανότητα πρόωρου τοκετού, ήδη, από την 18η έως την 20ή εβδομάδα της κύησης. Η συσκευή EveryBaby ανιχνεύει φασματοσκοπικά τις αλλαγές στη σύνθεση και δομή του τραχηλικού ιστού, καθώς η έγκυος πλησιάζει να γεννήσει.

Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα στον κόσμο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και πολλά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μακρόχρονων επιπλοκών, όπως μαθησιακών δυσκολιών αργότερα στη ζωή τους, προβλημάτων ακοής και όρασης κ.ά. Πάνω από το 10% των μωρών γεννιούνται πολύ πρόωρα και οι πρόωροι τοκετοί εμφανίζουν διαχρονική αύξηση σε πολλά μέρη του κόσμου.

Το 90% των μωρών που γεννιούνται υπερβολικά πρόωρα, πριν την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, πεθαίνουν μέσα στις πρώτες ημέρες της ζωής τους, έναντι κάτω του 10% στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Οι επιπλοκές λόγω πρόωρου τοκετού είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών έως πέντε ετών.

Η νέα συσκευή, βελτιώνοντας την πρόβλεψη των πρόωρων τοκετών, θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί ο αριθμός θανάτων των μωρών που γεννιούνται πολύ πρόωρα. Οι σημερινές τεχνολογίες όπως οι υπέρηχοι είναι σχετικά πιο ακριβές μέθοδοι και όχι πάντα διαθέσιμες στις φτωχές χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024