Κίνητρα για τους γιατρούς να φτάσουν και στην Φωκίδα.

Τοποθέτηση της Ν.Ε. Φωκίδας του Κινήματος Αλλαγής Η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δώσει κίνητρα σε γιατρούς που θα υπηρετήσουν στα νησιά και στις ακριτικές περιοχές, με νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Θα περιλαμβάνει σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού, […]

31 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Τοποθέτηση της Ν.Ε. Φωκίδας του Κινήματος Αλλαγής

Η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δώσει κίνητρα σε γιατρούς που θα υπηρετήσουν στα νησιά και στις ακριτικές περιοχές, με νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Θα περιλαμβάνει σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού, «οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, εκπαιδευτικά κίνητρα για τις οικογένειες των ιατρών που θα υπηρετούν στις συγκεκριμένες περιοχές, μοριοδότηση και αναβάθμιση σε ό,τι έχει να κάνει με το βαθμό ενός ιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμά ο Υπουργός ότι, «θα είναι ελκυστικό για έναν νέο ιατρό που παίρνει την ειδικότητά του, να πάει σε μια νησιωτική ή σε μια ακριτική περιοχή, να μπορεί να συνυπηρετήσει με τον σύζυγο ή την σύζυγο από το ευρύτερο Δημόσιο τομέα ή τον Στρατό, να έχει οικονομικές απολαβές τέτοιες που να μπορεί να ανταπεξέλθει και να ζήσει με την οικογένειά του στην Περιφέρεια, να έχει φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις. Παράλληλα, μετά από ένα χρονικό διάστημα, 5 ή 7 ετών, στο οποίο de facto δεν θα μπορεί να φύγει από το νησί, να διεκδικήσει έναν ανώτερο βαθμό σε ένα Νοσοκομείο ή μια Μονάδα Υγείας σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο».

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής που είναι ο θεμελιωτής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι υπέρ των κινήτρων για τη στελέχωση των δομών του Ε.Σ.Υ. με σχεδιασμό και συγκεκριμένη στόχευση.

Εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα εκτός από τα νησιά και τις ακριτικές περιοχές, πρέπει να συμπεριλάβει τις ορεινές και τις απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Ειδικότερα, οι δομές του Ε.Σ.Υ. στο Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου και της υπόλοιπης ορεινής Φωκίδας, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη στελέχωσή τους με ιατρικό προσωπικό και πρέπει να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού.

Υπενθυμίζουμε το γεγονός ότι ο Δήμος Δωρίδος, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, αποφάσισε τη θέσπιση κινήτρων για τους γιατρούς στο Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου και την ορεινή Δωρίδα, όμως αυτά παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικά, δεν είναι τόσο ισχυρά, όπως αυτά που μπορεί να νομοθετήσει η πολιτεία.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θεωρεί την υγεία δημόσιο αγαθό και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, θα καταθέσει πρόταση για την επέκταση του προγράμματος και στις ορεινές, απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024