Με υπευθυνότητα και τεστ η επάνοδος στην κανονικότητα

Ρεπορτάζ Χρυσάνθη Μαστροκώστα, Βασίλης Χονδρός

17 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Με αθρόα συμμετοχή πολιτών συνεχίζεται η διαδικασία διεξαγωγής των δειγματοληπτικών ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, που πραγματοποιούνται σε σημεία της Χαλκίδας, μετά την μειωμένη προσέλευση που παρατηρήθηκε το Μάρτιο. Δεδομένου της επαναλειτουργίας της εστίασης και του λιανεμπορίου, εμφανίζεται μεγάλη η συμμετοχή τους στη διενέργεια των ελέγχων, λόγω της υποχρέωσης που φέρουν οι εργαζόμενοι για κατοχή αρνητικού δείγματος.


 
«Η συμμετοχή το Φεβρουάριο και όταν η Χαλκίδα ήταν στα κόκκινα και ήμασταν στην καραντίνα υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου. Τότε ο κόσμος φοβόταν περισσότερο. Λίγο καιρό πριν το Πάσχα η συμμετοχή αυξήθηκε και πάλι και γιατί άνοιξαν τα μαγαζιά και γενικότερα κινείται ο κόσμος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει, επίσης, μεγαλύτερη συμμετοχή. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η συμμετοχή είναι οικειοθελής ή κατά κάποιο τρόπο ο κόσμος αναγκάζεται να έρθει. Ίσως υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή επειδή υπάρχουν και οι οδηγίες για τα μαγαζιά και τους εργαζόμενους. Θα πρέπει υποχρεωτικά να έρθουν, οπότε ο κόσμος έρχεται για τους δικούς του λόγους», δήλωσε εθελόντρια από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Τα στοιχεία δείχνουν να συμμετέχουν πολίτες από όλες τις ηλικιακές ομάδες, που προσέρχονται προκειμένου να προβούν στην εξέταση, σε ένα μεγάλο ποσοστό, για προληπτικούς λόγους, με την πλειοψηφία να αφορά σε νέους κάτω των 30 και άνω των 50 ετών που είναι ήδη εμβολιασμένοι. «Ανήκουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Έχουμε και μεγαλύτερους, οι οποίοι ως επί τω πλείστων είναι εμβολιασμένοι, αλλά έχουμε και νεαρό κόσμο και στα 25-30. Στην ηλικιακή ομάδα των 40-50 δεν έχουμε μεγάλη συμμετοχή», σύμφωνα με την εθελόντρια. Μαρτυρίες πολιτών αναφέρουν ότι έχουν ήδη πραγματοποιήσει περισσότερα από 15 rapid tests, τα οποία διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ, τους Δήμους και την Περιφέρεια, καθώς και πληθώρα self-tests, παρά το γεγονός ότι έχουν επιβαρυνθεί οι ίδιοι με το κόστος της αγοράς τους.

Την ίδια ώρα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι δήλωσαν πως η διαδικασία είναι άκρως αποτελεσματική ενώ επιφυλακτικοί εμφανίζονται σχετικά με την ακρίβεια των self-tests, που «από μόνα τους δεν αρκούν». Με αυξημένο επίπεδο ατομικής ευθύνης και με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων αυτοπροφύλαξης και προστασίας των άλλων, οι πολίτες δείχνουν να επιστρέφουν στη μερική κανονικότητα, με αρκετούς να δηλώνουν ότι έχουν, ήδη, προμηθευτεί αρκετά «κομμάτια» αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, ώστε να είναι καλυμμένοι ακόμη και σε ενδεχόμενο μιας απλής επίσκεψης σε ένα φιλικό ή συγγενικό σπίτι.

Παράλληλα, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα δείγματα που εμφανίζουν οι νεότεροι, σε ηλικία, πολίτες, που δείχνουν να εμπιστεύονται τη διαδικασία, δημιουργώντας ασπίδα προστασίας απέναντι στους μεγαλύτερους, πραγματοποιώντας προληπτικούς ελέγχους, που συμβάλλουν στην αποφυγή μετάδοσης της νόσου. «Ήρθα προληπτικά επειδή ένιωθα μία αδιαθεσία για να ξέρω τι γίνεται. Θεωρώ ότι τα rapid tests αν έχεις και συμπτώματα θα ανιχνεύσουν τον ιό, έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία από τα self test. Όλοι οι φίλοι μου που βγήκαν θετικοί με self test ήταν με πολύ μικρότερο ποσοστό αξιοπιστίας», δήλωσε νέος σε ηλικία πολίτης, που μόλις πραγματοποίησε έλεγχο ταχείας ανίχνευσης από κλιμάκιο, ενώ θετική είναι και η ανταπόκριση απέναντι στον εμβολιασμό, προκειμένου θα θωρακιστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. «Θα το κάνω για να μην έχω το άγχος και να αποφεύγω να κάνω και τις απαραίτητες ιχνηλατήσεις. Αλλά ο σημαντικότερος λόγος που θα το κάνω είναι γιατί σκέφτομαι τους γύρω μου και τους δικούς μου ανθρώπους. Ούτως ή άλλως θα συμμετείχα στη διαδικασία, απλά δε θα βιαζόμουν τόσο πολύ», κατέληξε ρωτηθείς για το αν θα συμμετέχει στη διαδικασία του εμβολιασμού, αποδεικνύοντας το βαθμό της υπευθυνότητας και της ατομικής ευθύνης που επιδεικνύουν οι νέοι απέναντι στην αντιμετώπιση του ιού.

Θετικά δείχνει να εξελίσσεται και η ύπαρξη του ιικού φορτίου στην πόλη της Χαλκίδας, μετά από μία μακρά περίοδο

παραμονής σε αυστηρό υγειονομικό περιορισμό και την έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν. Μικρά εμφανίζονται τα ποσοστά θετικότητας της νόσου από τους ελέγχους που διενεργούνται, υπολογίζοντας ότι ανέρχονται στο 3% σε ένα σύνολο 350, κατά προσέγγιση, ημερήσιων δειγμάτων ανά κλιμάκιο. «Αν κάνουμε γύρω στα 350 την ημέρα και τα θετικά είναι στα 10, είναι ένα ποσοστό 3%, δεν είναι πολύ μεγάλο», σημείωσε η εθελόντρια.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα φαινόμενα των παρενεργειών από τα εμβόλια κατά της πανδημίας σε πολίτες, που θεωρούν, ωστόσο, τη διαδικασία μονόδρομο για την ανθρώπινη συνύπαρξη και το συγχρωτισμό με τους συνανθρώπους τους αλλά και για την επιστροφή στην κανονική ζωή. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξαν μαρτυρίες αναφορικά με την εμφάνιση θρομβώσεων, έπειτα από την χορήγηση εμβολίου της πρώτης δόσης του εμβολίου από την εταιρεία της AstraZeneca. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πολίτης, «μέσα σε λίγες μέρες από την στιγμή που έλαβα το εμβόλιο, παρουσιάστηκαν θρομβώσεις στην χώρα των ποδιών μου, με αποτέλεσμα να λάβω συγκεκριμένη θεραπεία ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», σημείωσε.

Παρόλα αυτά, ο ένας εκ των πολιτών οι οποίοι έκαναν την παραπάνω αποκάλυψη, ανέφερε πως «δεν με πτοεί η κατάσταση», διαβεβαιώνοντας ότι θα προχωρήσει και στη χορήγηση της δεύτερης δόσης. «Γνώριζα ήδη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο θρόμβωσης, αλλά πήρα το ρίσκο να κάνω το εμβόλιο. Ο κορωνοϊός είναι μεγαλύτερος εχθρός από μία θρόμβωση. Μπορεί να με επηρέασε το εμβόλιο, αλλά θα πάω εντός του επόμενου δεκαημέρου να κάνω και την δεύτερη δόση. Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024