Oπτική ίνα μέχρι το σπίτι – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Συνεχής επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές και επιπλέον γειτονιές. Πάνω από 300.000 γραμμές οπτικής ίνας σε όλη την Ελλάδα, επόμενος στόχος, οι 500.000 γραμμές FTTH έως το τέλος του 2021. Ξεπέρασαν τις 300.000 τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του COSMOTE Fiber, […]

24 Μαΐου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Συνεχής επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές και επιπλέον γειτονιές. Πάνω από 300.000 γραμμές οπτικής ίνας σε όλη την Ελλάδα, επόμενος στόχος, οι 500.000 γραμμές FTTH έως το τέλος του 2021. Ξεπέρασαν τις 300.000 τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα, με την COSMOTE να επιτυγχάνει τον φιλόδοξο στόχο που είχε θέσει για την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το τέλος του 2020.

Τριάντα έξι νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα έχουν πλέον πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, έχουν προστεθεί περισσότερες από 100.000 νέες γραμμές FTTH, μια αύξηση 70% σε σχέση με τα τέλη του 2019, παρά τις δυσκολίες στην ανάπτυξη δικτύων λόγω της πανδημίας. Στο σύνολο της επικράτειας, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν πλέον πρόσβαση στις απεριόριστες δυνατότητες της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, ξεπερνούν τις 250.000. Από την Στερεά Ελλάδα, η Λαμία και η Χαλκίδα είναι οι νέες περιοχές που απέκτησαν πρόσβαση σε υποδομή FTTH.

Τα οφέλη του προτεινόμενου έργου

Το μεγάλο -και πλέον πολυδιαφημισμένο- ατού των FTTH συνδέσεων είναι οι ταχύτητες πρόσβασης που προσφέρουν, οι οποίες μπορούν να φθάσουν το 1 Gbps ή αν προτιμάτε τα 1024 Mbps. Τόσο για την αποστολή δεδομένων (upload) όσο και για τη λήψη δεδομένων (download). Η σύνδεση στο 1 Gbps θεωρείται αυτή τη στιγμή ως εντυπωσιακά υψηλή και μη απαραίτητη αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε μερικά χρόνια, ενδεχομένως να μην είναι καν

αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού.                                                               Πέραν των ταχυτήτων, όμως, το FTTH έχει και ορισμένα ακόμη πλεονεκτήματα, όπως είναι η «σταθερότητα» στη σύνδεση και η πολύ χαμηλή «καθυστέρηση», το αποκαλούμενο latency. Για εφαρμογές όπως είναι το online gaming, το χαμηλό latency ενδεχομένως να είναι σημαντικότερο ακόμη και από τις εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Σε γενικές γραμμές, η αναβάθμιση σε FTTH από τις υφιστάμενες συνδέσεις μέχρι χαλκού είναι μία κίνηση που αξίζει να κάνει όποιος καταναλωτής επιθυμεί να έχει αξιόπιστη, γρήγορη και ποιοτική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

 

Τι σημαίνει όμως οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) και ποια είναι η διαφορά με το FTTC

Κάθε πάροχος, έχει το δικό του πλάνο, το οποίο σχετίζεται και με το ενδιαφέρον που υπάρχει σε κάθε περιοχή, και πρακτικά εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σύνδεση μέσω οπτικής ίνας. Ο στόχος όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών είναι μέχρι το 2025 το 50% των ελληνικών νοικοκυριών να έχει αντίστοιχη δυνατότητα. Για να είναι εφικτή η παροχή σύνδεσης FTTH (fiber to the home), όπως είναι γνωστές αυτές οι συνδέσεις, θα πρέπει ο πάροχος να έχει δημιουργήσει τη σχετική υποδομή και το δίκτυο οπτικών ινών να έχει φθάσει πολύ κοντά στα κτίρια, σχεδόν στην πόρτα των κτιρίων. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να φθάσει μέχρι τα αποκαλούμενα ducts, τα οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθένα από αυτά χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση πολλαπλών γειτονικών κτιρίων. Κατά κάποιον τρόπο, η λογική που ακολουθείται είναι αντίστοιχη με εκείνη του φυσικού αερίου. Ανάλογα με το σε πόσα ducts έχει φθάσει οπτική ίνα είναι και η κάλυψη στην οποία αναφέρονται οι πάροχοι. Δηλαδή, όταν ένας πάροχος υποστηρίζει ότι καλύπτει σε μία περιοχή 1000 νοικοκυριά σημαίνει ότι έχει φέρει οπτική ίνα σε τόσα ducts όσα και αυτά που εξυπηρετούν κτίρια με συνολικά 1000 νοικοκυριά. Το Fiber to the Curb ή Fiber to the Cabinet (FTTC) πρόκειται για μία τεχνολογία FTTx όπου: Η οπτική ίνα φτάνει έως τον τοπικό διανεμητή (καμπίνα). Από την καμπίνα έως το χώρο σου χρησιμοποιούνται συνήθως καλώδια χαλκού. Το Fiber to the Home (FTTH) πρόκειται για μία τεχνολογία FTTx όπου: Η οπτική ίνα φτάνει έως το χώρο σου. Χρησιμοποιούνται 100% οπτικές ίνες καθ’ όλη τη διαδρομή για πολύ υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων. Xρησιμοποιούν οπτικές ίνες για τη σύνδεση με υπηρεσίες Internet & τηλεφωνίας. Προσφέρουν υψηλές ταχύτητες δικτύωσης.

 

Τα επόμενα πλάνα;

Το σίγουρο είναι πως βρίσκεται ακόμη στην αρχή της υλοποίησης των υποδομών για την παροχή συνδέσεων FTTH.

Η Cosmote σκοπεύει να προσφέρει τη σχετική κάλυψη σε 150.000 νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2019 και σε 1 εκατ. νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2022.

 

Επιδοτούμενο πρόγραμμα «Ψηφιακό Εξ’ οικονομώ» για την εγκατάσταση οπτικών ινών

Πρέπει να επισημανθεί είναι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στηρίξει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH. Γι’ αυτό και ξεκίνησε τη δράση Super Fast Broadband (SFBB), μέσω της οποίας επιδοτούνται με ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 360 ευρώ οι συνδέσεις FTTH. Το διαθέσιμο κονδύλι για τον πρώτο χρόνο είναι στα 50 εκατ. ευρώ για την επιδότηση περίπου 120.000 συνδέσεων με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να δηλώνει έτοιμο να την επεκτείνει σε περίπτωση που υπάρξει έντονο ενδιαφέρον. Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν μέσω της ιστοσελίδας κατά πόσον μπορούν να πάρουν την επιδότηση, η οποία παρέχεται υπό τη μορφή κουπονιού. Το κουπόνι δίνεται στον πάροχο που επιλέγει ο καταναλωτής. Τι κερδίζει ο καταναλωτής; Έκπτωση 48 ευρώ στο κόστος της αρχικής εγκατάστασης και του εξοπλισμού αλλά και έκπτωση 13 ευρώ το μήνα για διάστημα 2 ετών. Είναι προφανές ότι με την επιδότηση για 2 χρόνια, οι τιμές δεν είναι διόλου απαγορευτικές με δεδομένο τα οφέλη που προσφέρονται στους καταναλωτές. Ένα ενδιαφέρον θέμα έχει να κάνει με το κόστος εγκατάστασης. Κατ’ αρχήν, να επισημάνουμε ότι από τη στιγμή που θα γίνει μία αίτηση για σύνδεση FTTH απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την ικανοποίηση της δεδομένου ότι απαιτείται ειδική εγκατάσταση που θα συνδέει το σπίτι του καταναλωτή με το duct. Η εγκατάσταση απαιτεί και ειδική καλωδίωση στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου. Το κόστος εγκατάστασης για τους τρεις παρόχους κινείται στα επίπεδα των 200 ευρώ περίπου. Η επιδότηση από τη δράση SFBB, όπως προαναφέρθηκε είναι στα 48 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, τουλάχιστον με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, καταβάλλεται σε …δόσεις. Δηλαδή, ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει ένα μέρος στην αρχή και το υπόλοιπο επιμερίζεται στον μηνιαίο λογαριασμό του για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι πως σε περίπτωση που ο συνδρομητής αποφασίσει να διακόψει τη σύνδεση FTTH πριν την ολοκλήρωση του συμβολαίου του, υπάρχει τέλος αποσύνδεσης που καταβάλλει αυτός που έκανε την αίτηση.

 

Κριτήρια για την επιδότηση

Ωφελούμενοι της δράσης είναι όλοι οι πολίτες καθώς και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν διαδικτυακή σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας (SFBB υπηρεσία). Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες που τυγχάνουν επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) 1407/2013, μπορούν να λάβουν την προβλεπόμενη από τη δράση επιδότηση, εφόσον τηρούν τα όρια για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.

 

Το ύψος της επιδότησης

To SFBB κουπόνι έχει συνολική οικονομική αξία που καλύπτει τις ακόλουθες παροχές:

  • Διαδικτυακή σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας που επιδοτείται με 13€/μήνα, για μέγιστο διάστημα 24 μηνών
  • Εφάπαξ κόστος σύνδεσης που επιδοτείται με 48€

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ωφελουμένους επιδοτούνται για 24 μήνες από την ημερομηνία εξαργύρωσης του SFBB κουπονιού. Το SFBB κουπόνι είναι εξαργυρώσιμο μέχρι την 31η Μαρτίου 2022. Τα SFBB κουπόνια που δεν θα έχουν ενεργοποιηθεί έως την 31η Μαρτίου 2022 ακυρώνονται. Η καταληκτική ημερομηνία εξαργύρωσης δύναται να παραταθεί με απόφαση της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Τομέα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

 

Στην ερώτηση αν θα επιβαρυνθούμε με έξοδα απόκτησης του απαραίτητου εξοπλισμού σύνδεσης, η απάντηση είναι όχι, αφού ο απαραίτητος εξοπλισμός πρόσβασης στο διαδίκτυο (modem/router) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της SFBB υπηρεσίας που αποκτάτε, η οποία και ενεργοποιείται μόνο μετά την παραλαβή του.

 

Τι είναι το δίκτυο 5G

Δεν είναι μόνον η ταχύτητα που αυξάνεται κατακόρυφα. Είναι και το λεγόμενο «Διαδίκτυο των Αντικειμένων». Εκεί όπου μεταξύ άλλων «αντικειμένων» θα είναι συνδεδεμένα όλα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και όλες οι συσκευές του σπιτιού που θα ελέγχονται από το τηλεχειριστήριο των ιδιοκτητών, αισθητήρες για τις συνθήκες στο περιβάλλον αλλά και ψυγεία και θερμοσίφωνες. Την ίδια στιγμή αυτά όλα θα είναι και ένα χρυσωρυχείο δεδομένων. Χρήσιμων στην εκπαίδευση άλλων συσκευών που θα λειτουργούν με βάση τα κυκλώματα τεχνητής νοημοσύνης. Τα όνειρα όμως δεν σταματούν εδώ. Και βεβαίως όλα θα γίνονται με μεγαλύτερες ταχύτητες: Ένα κινηματογραφικό έργο, υψηλής ανάλυσης, θα «κατεβαίνει» σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα αντί για κάποιο 24ωρο στη δεκαετία του ’90 (πώς περνούν τόσο γρήγορα τα χρόνια με αυτά τα G!). Και για τους ακόμη πιο «λαίμαργους» θα υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης περισσότερων διαύλων από έναν, με γεγονότα ή αγώνες, σε απευθείας σύνδεση (streaming).

 

Σίγουρα το δίκτυο 5G θα αλλάξει την καθημερινότητά μας, αλλά πόσο θα επηρεάσει την υγεία μας αυτή η στροφή στο μέλλον;

Από τη Σκανδιναβία μέχρι τη Μεσόγειο μαζί με την καινούργια τεχνολογία έχει απλωθεί και πάλι ο φόβος για τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Οι πολύ περισσότερες κεραίες σε σχέση με τη γενεά 4G που απαιτεί το σύστημα 5G, διότι όσο ανεβαίνουμε σε συχνότητες μειώνεται το πόσο μακριά μπορούν να φθάνουν τα σήματα, έχουν αναστατώσει τον κόσμο ακόμη και στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι η κάθε πλευρά να έχει τη διάθεση να υπερασπιστεί την άποψή της με επιχειρήματα επιστημονικά και όχι με συναισθηματισμούς που πίσω τους υπάρχει μόνο το κενό ή λάθος δεδομένα. Διότι είναι πολύ κοντά στο να διαμορφωθεί και εδώ ένα ρεύμα παραπληροφόρησης όπως αυτό που θέλει να οδηγήσει και στον μη εμβολιασμό των παιδιών.

 

Υγεία και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Αν έχει αρκετή ενέργεια, ώστε να προκαλέσει σπάσιμο δεσμών σε ζωτικά μόρια όπως είναι αυτό του DNA, προκαλώντας μεταλλάξεις, τότε  μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση. Από εδώ όμως και πέρα πρέπει να προσέξουμε πολύ για ποια ακτινοβολία μιλάμε. Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, τα δεδομένα για τους υπολογιστές, τα αποτελέσματα των υπολογιστών, οι τηλεοπτικές εκπομπές, οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις όσο είναι δυνατόν μεταφέρονται μέσα από τα χάλκινα καλώδια και μέσα από τις οπτικές ίνες με τη μορφή παλμών ηλεκτρικού ρεύματος ή φωτός, μέχρις ενός σημείου όπου πλέον δεν υπάρχει άλλος στέρεος αγωγός και πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους, ας το πούμε έτσι, στον αέρα. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια της κεραίας που μετατρέπει κατάλληλα το χρήσιμο και προς μεταφορά περιεχόμενο σε παλμικές κινήσεις των μορίων του αέρα. Η διαταραχή αυτή διαδίδεται μέχρι να φθάσει σε μια άλλη κεραία ή στον ίδιο τον δέκτη. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα γίνονται αυτές οι παλμικές κινήσεις μιλάμε για διαφορετικές συχνότητες. Και έτσι έχουμε ένα ολόκληρο φάσμα διαφορετικών συχνοτήτων, από χαμηλότερες έως υψηλότερες, όπως λέμε. Οι παλμικές κινήσεις όμως στις διάφορες συχνότητες για να γίνουν απαιτούν και διαφορετική ενέργεια και κουβαλούν και διαφορετική ενέργεια. Οι ακτίνες-Χ, οι υπεριώδεις ακτίνες, οι ακτίνες-γ έχουν αρκετή ενέργεια ώστε να σπάσουν δεσμούς μορίων και να κάνουν ζημιά. Άλλες ακτινοβολίες, δηλαδή άλλες παλμικές κινήσεις, σε διαφορετικές συχνότητες δεν μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο.


 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024