Ο Σπύρος Πνευματικός στον Σκάι 100,3 και τον Άρη Πορτοσάλτε για το νέο ΕΣΥ

«Το νέο ΕΣΥ είναι ανάγκη να γίνει άμεσα αλλά χρειάζεται να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα»

25 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Σε συνέχεια προηγούμενων συζητήσεων για την επιβεβλημένη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, μίλησε σήμερα ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός με τον Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3.

Καταρχήν τόνισε ότι η χρονιά που πέρασε έδειξε ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για μεγάλες προσαρμογές και τροποποιήσεις του συστήματος υγείας. «Το νέο ΕΣΥ είναι ανάγκη να γίνει άμεσα αλλά χρειάζεται να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα». Όπως εξήγησε ο βουλευτής αν θέλουμε ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί ως ασφαλιστικός οργανισμός όπως στα υπόλοιπα κράτη, πρέπει να λειτουργεί έτσι και για το δημόσιο νοσοκομείο, να πληρώνεται δηλαδή κατά πράξη η νοσηλεία κάθε ασθενούς και όχι στο τέλος του χρόνου να περιμένει το νοσοκομείο μια επιχορήγηση «επαιτείας» για να βγάλει τις ανάγκες του.

Για να γίνει αυτό, πρέπει το δημόσιο νοσοκομείο να μετατραπεί σε ανεξάρτητο, αυτοδιοικούμενο ίδρυμα, που θα λογοδοτεί στο τέλος του χρόνου ανάλογα με τα κέρδη ή τις ζημιές. Θα πρέπει να έχει κανονικά έσοδα, αυτά που του αναλογούν με βάση τις πράξεις που κάνει.

Με τα σημερινά δεδομένα, δεν γίνεται ποτέ ένα δημόσιο νοσοκομείο να ανακαινιστεί, να εκσυγχρονιστεί, να γίνει ανταγωνιστικό σε όλα τα επίπεδα. «Στο ΚΑΤ ενδεικτικά δεν έχει γίνει κάποια ευρείας έκτασης ανακαίνιση τα τελευταία 40 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

«Η υγεία είναι πάρα πολύ ακριβή, η τεχνολογική εξέλιξη τρομακτική στην εποχή μας, και το δημόσιο νοσοκομείο δεν έχει όλους τους πόρους. Βασιζόμαστε στις δωρεές που δεν μπορεί όμως να είναι ‘πανάκεια’», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι πρέπει επισταμένως να φτιάξουμε τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, χωρίς να υποκύπτουμε σε πιέσεις τοπικών αυτοδιοικητικών ή βουλευτών, που θέλουν να διατηρήσουν νοσοκομεία στην περιοχή τους σε πλήρη ανάπτυξη που, όμως, μπορεί να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες για τις οποίες έχουν φτιαχτεί, καταναλώνοντας προσωπικό και πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού.

«Να ξέρουμε ακριβώς τί χρειάζεται κάθε περιφέρεια, νομός, πόλη, δεν μπορεί να υπάρχουν 10 νοσοκομεία σε απόσταση 100 χλμ. και να έχει ο κάθε νομός 2 νοσοκομεία που τελικά λειτουργούν ως κέντρα υγείας που απλώς μεταφέρουν ασθενείς στη μεγαλούπολη» σημείωσε.

Εξαιτίας αυτού, δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν έχουμε αρκετό προσωπικό. Όταν ο οργανισμός ενός τέτοιου νοσοκομείου προβλέπει  προσωπικό 100 ατόμων και τελικά δεν υπάρχουν, φαίνεται ότι υπάρχει έλλειμμα, κάτι που δεν είναι πάντα αληθές. Τα μάχιμα νοσοκομεία που λειτουργούν στο επίπεδο που πρέπει, έχουν ικανοποιητικού βαθμού στελέχωση. Πάντα, φυσικά, μπορούμε να στελεχώσουμε περαιτέρω το σύστημα αλλά βάει των αναγκών. Μπορούμε να μεταφέρουμε κόσμο από νοσοκομεία που υπολειτουργούν σε νοσοκομεία που έχουν πραγματική ανάγκη επιπλέον προσωπικού.

Όσον αφορά δε τις προμήθειες υγειονομικού υλικού, όπως ανέφερε ο κ Πνευματικός, είναι μια πονεμένη ιστορία. Αυτό που γίνεται κάθε φορά είναι να φτιάχνουμε επιτροπές, για να μπορούμε να αποφασίσουμε πως θα γίνονται αυτές οι προμήθειες, και τελικά το μόνο που πετυχαίνουμε είναι ότι κάναμε τις επιτροπές και οι προμήθειες δεν ολοκληρώνονται ποτέ.

«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες του κόσμου και τα οποία έχουν αποδώσει και έχουν να κάνουν με volume – based προμήθειες, να βασίζονται στον όγκο δηλαδή των πράξεων κάθε νοσοκομείου. Αντί για γενικευμένες κεντρικές προμήθειες, όπου κανένας δεν ξέρει τις επιμέρους ανάγκες, να γίνονται κατά νοσοκομείο, κατά προτίμηση, ή κατά υγειονομική περιφέρεια τουλάχιστον. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικονομήσουμε χρήματα τα οποία μπορούμε να διαθέσουμε πάλι πίσω στο σύστημα, είτε για να προσλάβουμε κόσμο, είτε για να ανακαινίσουμε το δημόσιο νοσοκομείο είτε να δώσουμε χρήματα στους ανθρώπους που δουλεύουν στο σύστημα υπό μορφή μπόνους ανάλογα με  την παραγωγικότητα», είπε κλείνοντας.

Οι δύο συνομιλητές ανανέωσαν  το ραδιοφωνικό «ραντεβού» τους για μέσα στην εβδομάδα, ώστε να συζητηθούν και περαιτέρω τρόποι για να μπορέσει τελικά να λειτουργήσει ένα νέο εθνικό σύστημα υγείας με ορθό τρόπο.

Σχετικό βίντεο: https://youtu.be/lg9zqut3VYs

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024